Feb 25, 2013

Day 39 - Sepetang bersama Sugar & Pepper

Assalammualaikum :)

Hallu people! Selamat hari Isnin! Hari ini hari malas, tak berapa produktif sebab cuaca yang mendung dan hujan petang-petang ni.Tapi berpeluh-peluh jugak bila kita spend masa dengan dua ekor makhluk comel. Jeng jeng jeng... Presenting Sugar & Pepper! Intan payung, permata hati, labuci baju blink blink semua lah. Ahhh, memang penambah seri rumah! Semakin ceria sejak ada mereka, sangat :')

Alhamdulilah, dah 3 tahun mereka dengan family I. Dan 3 tahun jugaklah umur mereka berdua. Pepper tua sebulan. Tapi Sugar lagi gedempol sebab Sugar kuat tidur, Pepper ni macam vampire, susah bebenor nak tidur. Tapi Pepper memang lg kuat makan dibandingkan dengan Sugar tau. Cuma memang kurus.


Sugar & Pepper adalah kucing jantan... Tapi mereka hidup bersama dengan baik!
Sugar memang friendly dengan semua kucing. Pepper pula memang pendiam. 


 Belakang itu Pepper, Depan ini Sugar. 
Sugar & Pepper adalah kucing biasa + exotic short hair - Doktor yang bagitau tau...

Sebab itulah hidung mereka tak mancung sangat macam kucing kampung biasa, dan taklah kemek macam kucing exotic biasa. Dan sebab tu bulunya lebat, gebu, walaupun tak sekembang kucing exotic biasa.


Pepper - Si pemalu, manja, setia, dan mengadaaa! Sangat lembut dalam melentur badan. 

Dia baik. Dia diam je... Dia terkurung mana-mana pun, kalau dari malam, sampailah esoknya tu dia diam je sampai kita jumpa dia. Adoiii. Mama panggil Pak Misai. Haha. Suka curi-curi makan pokok mama! Setia, dia akan tunggu dekat pintu rumah setiap kali kita balik rumah. Pandai niii, nampak je innocent habis. Memang alim-alim kucing. Makan macam tiada hari esok, walaupun kurus aje. Sangat suka dibelai.


Sugar - Si ceria, aktif, nakal dan bijak! Sangat kuat tidur, macam-macam gaya tidur adaaa!

Sugar ni memang kuat tidur, kuat sangat. Tapi makan sikit... Dan sangat nakal! Walaupun dia gemuk gedempol macam tu kan, dia aktif gila. Pagi-pagi dia akan melompat sana sini, lari sana sini, walaupun dah 6KG badan tu. Aherherher. Dia ikut mood, kalau dia nak manja, dia datanglah dkt kita. Kalau tak, panggil-panggil pun dia buat taktau je... Kuat semangat, jatuh dari tingkat 3, masih kuat, Alhamdulilah :')


I berharap and berdoaaa, mereka dipanjangkan umur. At least sampai I kahwin boleh? Nak masuk dalam wedding potrait. Sungguh ni... Huu. Siapa tak sayang kucing kan? Sayanggg sangat! Wuu wuu.

Sugar, Pepper, harapnya kalian bahagia di samping kami sekeluarga walaupun selalu dibuli. Okbaiii! 


Feb 23, 2013

Buku biodata dolu-dolu - Form 4 & Form 5 (Part 2)

Assalamualaikum :)

Selamat pagi Sabtuuu! Kelmarin I dah cerita Part 1 - Cikgu & D12 girlfriends, so hari ni cerita tentang classmate kita dan junior. Waktu dkt MRSM dulu, form 4 dgn form 5 kelas sama je. Takde turun naik setiap tahun macam sekolah biasa tu. Time form 5 ni, Alhamdulilah semua dah boleh bergaul baik punyaaa, mcm acuan tepung bercampur dgn butter, telur, dan sebati menjadi gebu. Hee.

Juniors pula yg I kenal selalunya yang muda setahun je. Tak kenal yang form 1 or form 2. And mmg selalu lepak dengan dia orang juga especially dekat surau, time tunggu solat berjemaah, itu je lah pun chance kita orang nak jumpa. And malam minggu di bilik-bilik tertentu. Bila ada yang tanya soalan add math, fuhhh berpeluh I. Nasib ah yg dia tanya tu I dpt jawab betul. :P


Part 2 = My classmates, juniors & few other people. 


(click picture to enlarge)

Classmate I ramai buat guna pensel dan pen hitam atau biru. TAPI I sukaaa sgt bila ramai yang put so much effort utk curi masa and tulis dalam buku ni. Masa itu emas okay di asrama zaman sekolah. And paling suka bila ada yang buat ayat essay panjang bukan main. Kalau baca, tersenyum je :)

Dari kiri atas = Zai, Zaidi, Hasmah, Syuhada, Arinie, Wanie, Amal, Raihan, Wafi


(click picture to enlarge)

Dannn, tak kurang juga yang buat lawa-lawaaaa bukan main ha. Hee. I jujurnya tak de lah I ngada cakap "Korang buat lawa-lawa tau" - NO NO. Sebab memang tak de masa. But still, ohhh, flattered. :')

Dari kiri atas = Fatin Isma, Hafish, Syafiqah, Mirah & Yana, Farah, 
Dari kiri bawah = Atikah, Ain, Syue, Acap


 (click picture to enlarge)

Ada siap tulis lagu lagi, Zuki & Syafiqah. Hee. Comel sangat korang nih!  Dannn belah kanan siap dengan sajak versi football! Thank you acap, nice one dude. 


(click picture to enlarge)

Haaaa, ini paling best ni. Ini dibuat oleh kawan I yg pemalu sikit, tapi kelakar, muka slumber, Nik Aira. I panggil Nik je. Nik buat skrip bahasa Kelantan 1 page korang tau tak. Ini sampai sekarang kalau I baca I gelak. Seriously, creative gilaaa! Thanks Nik syg! :)

"Aku kenal kenal mu bukannyo lamo tp aku raso beh ngat dpt kawan macam mu... ceria, sporting, baik, n.......... mu gak mudah mesra nga ore.. I love u very very very much" - Nik 

I love u tooooooo! :')


 (click picture to enlarge)

Sekejap je dah 7 tahun. Mestilah ada yang dah kahwin. :)

Dari kiri = Azrina (10 Februari 2013)
Nadia Izzah (25 Ogos 2012)
Atikah (2 Februari 2012)


(click picture to enlarge)

Dan ada yang dah meninggal :'((( Al-Fatihah Arwah Nawawi. (Ketua kelas)

Sedih. Arwah pergi tiba-tiba. Mengejutkan semua orang. Baik dan comel sangat orangnya, pandai sudah tentu. Moga Arwah tenang di sana...


(click picture to enlarge)

Habis sudah classmate, ini lah juniors kitaaa yang rajin-rajinnya adik-adik! Dalam 8 orang yang sempat tulis. Mereka ni mostly satu geng. Tapi ada je yang masuk dgn semua orang :) Ini memang semua sekepala lah dulu. Cuma ada perkataan 'kak' je depan nama kita orang. Yang lain semua sama je. Haha.

Dari kiri atas : Nadya, Fara, Mieza, Azzu, Peep, Naquiah, Dlin, Fara. 


(click picture to enlarge)

Dannn 2 orang terakhir ni, roommate Sherry (D12) sebenarnya. Tapi selalu pergi bilik Sherry, jadi walaupun tak sekelas, selalu lepak dengan Nasz dan Emmy ni. Hee. Comel je kan!


Alhamdulilah. Walaupun dulu dkt asrama nangis nak keluar aje.,. (HAHA), but Alhamdulilah. Ramai kawan sehidup semati yang I jumpa dkt sana, especially D12 girlfriends. We've been through a lot. Yeah u have no ideaaa. Haha. Bittersweet! Oh rindu plak aih. And and sebab I masuk asrama ni juga lah I ramai kawan semuaaa negeri, sedangkan orang lain masuk uni baru ramai kawan seluruh negeri. Eh riak plak. Lololo

Tapiii paling best, sebab dia oranglah I ramai kawan pelbagai bidang. Segala macam doctor, pharmacist, segala macam engineer, architect, HR, mathematicians, accountants, lawyers, errr banyak gila lagi sebenarnya. Alhamdulilah, senang kerjaaa! :)

Thank you guys, for spending so much time and effort on this little book. Thank you Allah, for giving me this opportunity to see the good in the bad, true friendship and the meaning of independent! :)


Feb 21, 2013

Buku biodata dolu-dolu - Form 4 & Form 5 (Part 1)

Assalamualaikum :)

Day 34 - Alhamdulilah bernafas elok sihat walafiat lagi walaupun masuk hari ke-4 dah selsema dan sakit tekak. Rasanya demam dah okay kot. Cewah confident je, padahal semalam pergi klinik, doctor cek, doctor cakap "Demam lagi lah Aqilahhh" Eh? Ingat tak dah. Hehe. Okay mula dah lari topik! Back to the topic...

Time kecik dulu mesti ada buku biodata kan! Ish sampai sekarang confused lagi "Biodata" ke "Biadota". Nampak tak kekeliruan di situ sebab ada kawan tulis "My Biodata", ada yang tulis "My Biadota". Sampai sekarang ni pun mesti google dulu! Haaa yg betulnya Biodata ye kawan-kawan. Ingat! DATA. Jadi Personal details kitalahhh. Confident je kawan-kawan dulu tulis "Welcome to My Biadota" Hahaha. Bunyi macam Nobita dah! :P 

Sebenarnya I ada banyak buku Biodata. Sebab banyak pindah sekolah kan. Ini buku time Form 4 & Form 5 time I SPM di MRSM Kuala Lipis, Pahang. Tahun 2005-2006. Sedar tak sedar tak dah 8 tahun buku ni! Uishhh kalau ada anak, darjah 2 dah diaaa. Hari ni part 1 dulu, sebab banyak sgt gambar. Itu pun dah digabungkan semuanyaaa. Check it out yo!


Part 1 = Cikgu-cikgu dan Dearest girlfriend the D12


(click picture to enlarge)

Haaa inilah buku biodata I yang siap dengan soletape lagi dekat tepi tu sebab dah mengembang sangat. Warna pink aje, tak nak kalah! Tapi seingat I lah kan, buku ni pun hadiah, tapi dari siapa serius I lupa. Lupa sangat. Thank you siapa yang bagi buku ni! :) 

Buka-buka je, I letak nota siap gambar sendiri lagi, tak boleh blahhh kau Qilahhh! And the next page gambar mama dengan abah dekat padang golf. Time ni I duduk dkt Kem Sungai Besi, rumah dekat sgt padang golf, dekat plak dengan lombong, jadi memang best. Tengok tulisan tu, sama je sampai sekarang. Bulat-bulat, tak ada tokoh tulisan doktor lansung uolls.


(click picture to enlarge)

Ini gambar kelas waktu Form 5! Kelas 5G - 5 Al-Ghazali. Silap besar lah I masuk je MRSM, terus dapat kelas ni. Kelas ni semua pandai-pandai gilaaa, terasa macam makhluk asing. Hahaha. Majoriti dia orang ni Terengganu Kelantan. Jadi I banyak gilaaa belajar bahasa Terengganu Kelantan dari dia orang. Yup, walaupun mama abah orang Terengganu Kelantan, I tak reti nak kecek Kelate Ganu sangat! 

Waktu form 4 kan dia orang pemaluuu ke segan ke tak tahu lah. Tapi waktu form 4 memang macam I diam je banyak, I pun sama juga takut ke segan tah. Segan kot, sebab dia orang pandai-pandai. Tapi form 5 I dah boleh bergaul dengan semuaaa dengan jayanya jugak kecuali budak lelaki yang memang pemalu-pemalu. Hehe. Alhamdulilah, dia orang semua baik gila! Baik sangatlah dengan I. Banyak sgt ajornyeee :') 

Tu yg duduk tengah tu, Cikgu Kimia I, Cikgu Azmi merangkap guru kelas. Trust me, Kimia subject paling lemah tapi cikgu paling best! Best gila yang gila punya lah! Budak kelas yg Cikgu Azmi tak mengajar pun, semua suka sikap ramah & lawak gila Cikgu Azmi ni. Cikgu, terima kasih susah payah ajar sy Kimia dulu walaupun cikgu boleh nampak muka saya blank habis. Thank you cikgu sbb tak putus asa :)


(click picture to enlarge)

Yang ni semua cikgu cikgu I, cikgu yang mengajar I dan cikgu yang tak ajar, tapi I ada bertanya soalan yang I tak faham dengan mereka jugak. Muka selalu masuk bilik guru ni memang kenal ramai cikgu. Hehe

Dari atas kiri = Cikgu Adnan - cikgu BM, Cikgu Rosbi - cikgu homeroom, Cikgu Mariam - cikgu kaunseling, Madam Sal - Teacher, Miss Elle - cikgu add math, Cikgu Saadah (Ceekgu) - cikgu Fizik, Cikgu Faridah - cikgu sejarah, Miss E - Teacher, Ustaz Mar - Ustaz.


 (click picture to enlarge)

Kiri dari atas = Cikgu Syafura - cikgu Math, cikgu Asma - cikgu yg tak ajar I, tapi selalu I tanya soalan juga. Hehe. Sir Vern - cikgu BI yg tak ajar I juga, tapi selalu jumpa beliau dengan Sherry!

Haaa yg belah kanan besar punya tu, korang tengok siapa tulis! Pengetua tahu pengetua. Hahaha. I pun tak ingat macam mana I boleh berani muka tebal minta Pengetua untuk tulis dalam buku I yang tak seberapa ni. Semua orang terkejut beruk I berjaya! Haha. "Anakanda Qilah" lagi. Terima kasih Tuan Pengetuaaa :)


(click picture to enlarge)

 Ini  dia part girlfriend D12 I bermula. Ini ditulis dan direka khas dengan penuh kasih sayang dan keihkhlasan oleh Shafinaz. Yang I selalu cerita tu, yg dekat Russia sekarang. Dearest babe yang membuatkan I semakin gila pink dan Hello Kitty. Boleh? Peneman manicure & treatment di hair saloon! Seorang kawan yg sgt sgt tak lokek dgn kawan & pandai baking! Semua cantik cantik dan sedap! Dan sudah tentu peneman shopping...

Tengoklah rajin gilaaa Finaz buat. Terharu gila sebab lawa sangat! Dengan nak gunting tampal kertas tu, kad top up maxis lagi, gambar kita orang lagi, name tag siap haa. Lepas je Finaz buat lawa-lawa... 

Yang lain pun tak nak kalah haa....


(click picture to enlarge)

Kiri atas = Naiya, tak ku sangka kau begitu rajin. Haha. Naiya ni pun kita selalu cerita, sebab rumah kita orang dekat area KL jugak kan, so selalu jumpa compared to yang lain. Ini tahap dah kenal mak bapak, adik beradik semua dah. Sama macam Finaz jugak :) Insya Allah Naiya kahwin bulan 9 ni.

Kanan atas = Haa Syida. Dalam geng 12 orang ni, Syida la paling rock gangster minah slumber. Budak JB yang kalau jumpa je mesti tengok je muka dia, korang dah gelak dulu. Dalam brutal-brutal dia, beria juga buat lawa-lawa tu. I terharu ye Syidaaa!

Kiri bawah = Keyna. Yang tak siap buat. Boleh? Haha. Sebab buku ni dipas-pas time dah nak dekat SPM dah, so macam bila tension study, dia orang akan buat. So ni maybe dah tak sempat sangat. LOL. Keyna baru habis belajar dkt New Zealand, sekarang dah ada dekat Malaysia. Keyna selalu dibuli oleh I dgn Sherry. Haha. Sorry Keyna :P

Kanan bawah = Sherry. Ini pun dah tak asing lagi dah dalam blog ni. Budak ni kalau buat muncung, I panggil  "Muncung 3 hanger". Sebab bukan main panjang muncungnyaaa boleh sangkut hanger! Peminat setia Eminem. Sherry ni pun I rapat jugak sebab selalu call-call and dia pun kadang datang KL. Dalam geng 12 org kita orang, kita orang dua paling nakal suka sakat orang. Main kejar-kejar dekat dorm & main hujan pun dengan Sherry gila ni lahhh. Begegar asrama ha! Nampak je ganas tapi kuat merajuk! Haha.


(click picture to enlarge)

Kiri atas & bawah = Yasmin. Atau Yamin, atau Pikachu. Yamin ni lah yg kawin paling awal antara kita orang 12 dan mengejutkan semua orang! Haha. Siot je kahwin dulu! Tulisan dia memang lawa gila, mcm yg korang boleh nampak. Cita-cita dari kecik nak jadi architect, Alhamdulilah rezeki dia, sekarang tengah buat Master Architecture dkt Aussie. Yamin ni kehebatan dia cari SALE yg 70% - 80%. Oh yesss.

Kanan atas = Sohaila. Kita orang panggil So. So ni mulut paling bingit. Haha. Bukan bingit banyak cakap tuh, tapi dia punya tone, high tone tau tajam je suara diaaaa, korang semeter pun korang boleh tau dia yang bercakap! So ni kuat cakap jugak, ramai peminat sebab cun melecun. Ramai adik angkat juga. Ini paling susah nak jumpa jugak ni. Sekarang tengah study di Bandung.

Kanan bawah = Fatin Aqilah! Fatin. Fatin ni duduk sebelah I dalam kelas. Kiranya daripada 12 orang ni, kita orang dua je sekelas. Yang lain 10 org lagi semua kelas lain-lain. Fatin ni ada cikgu suka panggil Aqilah juga, so kalau time mengantuk tiba-tiba cikgu panggil, terkejut beruklah serentak kami berdua sebab cikgu jerit "Aqilah!" Tapi tatau Aqilah mana kan. Hehe. Sgt gila Naruto, baru habis belajar di Aussie, dan sekarang sedang meneruskan cita-cita menjadi seorang pendidik.


Mana lagi 3 orang daripada 12 orang ni? Yana dah keluar MRSM time form 4 sebab tak boleh catch up katanya. Sobsss. Yana si mata Hazel yang lemah lebut dan innocent gilaaa. Yati dan Syuhi pula dua orang yang paling baik dalam geng ni. Hehe. Lemah lembut je orangnya. Syuhi pun sama, pindah MRSM lain sebab nak dekat dengan rumah sikit. 

Yati plak tak sempat tulis biodata dalam buku ni jugak, senasib dengan Keyna tadi. Tskkk. Yati ni mata bulat, lembutnyaaa orangnya. Kalau dia cakap terima kasih dekat kita, macam, alahai lembut eh hati gue, sama-sama kasihlah sayang. Ingat lagi bila I kasi kaset UNIC dekat dia, punyalah dia suka :')

Haa panjang lebar dahh haa. Nanti sambung Part 2 - My classmate, juniors and few other peoples. Till then!


Feb 16, 2013

Day 29 - Penuh rasa syukur

Assalamualaikum :)

Sepanjang cuti ni. Rasanya tak ada mulut I ni kepoh cakap pasal result sangat. Memang malas nak fikirlah senang cerita. Bukan malas cuak, malas yang tak nak fikir dah. Noktah. Dalam tak berfikir tentang result ni, sempat lagi Sabtu lepas, 9hb Feb mimpi tentang result. Dapat tengok awal kononnya - 2.47. Bangun pagi, teringat angka-angka tersebut. Dalam hati - Tolonglah lebih 3.00. Tolonglah.

Keputusan dah ada, tak ada guna merintih. Cuma tunggu masa untuk diagihkan kepada pelajar. Tawakal.

Semester 1, dapat tahu result jam 5:00pagi. Jadi, tidurlah dulu. Tak kuasa menunggu, terseksa jiwa raga. Tidur lena, tiba-tiba waktu berguling guling atas katil, terjaga jam 4:00 pagi. Saja belek-belek HP, kot-kot ada. Eh sekali ada dah email jam 2:25am lagi! Uishhh dari mamai tak boleh buka mata tu terus bangun, terus duduk bersila atas katil. Scroll melalui HP, terus tengok killer subject - Marketing Communication. Mata bertambah segar, tak percaya dapat B+. Sungguh, hanya mampu berdoa untuk lulus subject tu. Alhamdulilah. Terus laju air mata mengalir.

Kemudian baru tengok all the other subjects, and Alhamdulilah. Alhamdulilah. Alhamdulilah. Ahh sungguh terasa kerdil, sangat. Terharu sangat. Sebak sangat. Bersyukur tak usah cakap. Tak pernah menangis seinsaf itu rasanya untuk sebuah rezeki yang amat berharga. Malu, malu dengan Allah. Aku yg kadang lalai ini pun diberikan peluang ini, rezeki ini. Saat itu memang, memang, terasa keajaiban yang terindah. Alhamdulilah.


Alhamdulilah, turun 0.04, tapi masih rezeki DL lagi *Sobsss* :') 
Sungguh, jujur, ini di luar jangkaan. Jauh sekali. 


Terusss jam 4 pagi tu berlari dalam gelap ke bilik mama dan abah, terus duduk di tengah katil.


Saya : Mamaaaa. Abahhhh. (dengan menangis nya lagi)

Mama abah : (Serentak bangun dan menggelabah terus tengok I menangis) Kenapa ni kenapa ni?

Mama : Kakak mimpi siapa pulak meninggal ni?

Saya : T_____T  Result lah mama. Huhu.


Ini pun lawak antarabangsa ni sebab memang selalunya kalau I mimpi bukan-bukan, I mimpi mama meninggal, I mimpi kucing I meninggal, memang I akan menangis dalam tidur sampai terjaga. Dan selalunya pergi ke bilik mama abah sambil menangis. Manja, I tau.

Alhamdulilah. Dalam mamai-mamai tu pun mama dan abah sempat peluk dan cakap tahniah. I dah remind awal-awal banyak kali dah yg this sem, tak janji utk DL lg. Sebab mmg sgtlah toughnya sem ni. Sebulan terakhir sebelum exam blh ckp hari-hari balik malam. 10pm-11pm nak drive Shah Alam - Setiawangsa plak.

Macam yg boleh dilihat dari gambar di atas, 2 subjek teratas yg dapat B+ termasuklah killer subject tu, Marketing Communication. Ya Allah I am more than blessed. Bersyukur teramat sangat. Alhamdulilah. Bertambah happy sgt sgt sebab kawan sekepala, Tia, pun dapat DL kali ni! Alhamdulilah, so happy for you! Congrats dear! ;')

6 subjects yg lain, dpt A dgn A- termasuklah Kelab Chess. Hehe. Takde A+ sem ni. Tapi, jujur teramat-amat sangat, result seadanya ini lebih dari apa yang I jangka, apa yg I harap. Alhamdulilah. Terima kasih ya Allah. Terima kasih sangat sangat sangat :') Alhamdulilah, dapat memberi hadiah berharga buat mama dan abah utk kali kedua. 

Alhamdulilah. Ini semua berkat doa mama abah, dan kalian. Dengan serendah hati, terima kasih atas segala doa dan kepercayaan. Tolong doakan kejayaan I untuk 4 sem yang akan datang! :)


Feb 15, 2013

Day 28 - Kisah lucu puding berkuah

Assalamualaikum :)

Beberapa hari ni, memang kerap memasak kek dan puding. Kerap belek resepi. Puding tu dah pernah buat beberapa kali, cumanya kalau hari ada kelas memang tak sempat lah oi. Tidur pun tak sempat, Sugar dengan Pepper pun murung je tak dilayan, ini kan nak buat puding. Minta maaf eh.

Tapi bila kekerapan memasak tu tinggi sikit minggu ni, semua penghuni rumah ni terkejut beruk. Boleh tak boleh tak? (sila menangis) Seolah-olah diri ini tak pernah masak, tahu. Sobsss.

Kisah Puding berkuah (fruit cocktail)


Puding berkuah resepi turun - temurun keluarga. Hehe.


Puding ini di buat semasa abah dan mama tiada di rumah. Bekerja. Sudah tentu. (Sebenarnya memang suka buat kerja bila tak ada orang. Cth - semua tidur, semua keluar, etc)

Lewat petang, abah ketuk pintu bilik. Dengan muka tak boleh blah abah tanya...


Abah   :   Puding mama buat tu, mama letak mana kuah dia? (Muka penat mencari kuah)

Saya  :   Puding mama buat? (Muka nak gelak + muka geram)

Abah   :   Haa, puding mama buat tu, mana kuah dia? (Muka sama)

Saya   :   Puding tu qilah buatlah! (Sambil senyum bangga)

Abah   :   Oh patutlah tak ada kuah... (Muka bertambah tak boleh blahhh)

Saya   :   Abah! Kuah adalah qilah simpan dekat atas sebab tadi panas lagi! Eeeeee abah ni! 
Ingat orang tak boleh buat puding ada kuah ke?
(Sambil melompat kegeraman + ketawa)


Kelakar dan sakit mental bila abah cakap macam tu! Grrr. Apa kita tak boleh buat ka puding berkuah? Amboiii. Haha. Macam kita tak pernah buat pulak. Ye lah setahun sekali kan. Haha. Lawak gila. Kejadian ini disaksikan oleh sepupu yg ada di rumah - Kma dan Faris. Habis semua gelak. 

Abah punya dialog dengan reaksi muka memang best-best semuanya. Haha.


Feb 7, 2013

Day 19 - Voucher buku 1M & Kad Siswa Pelajar

Assalamualaikum :)

Semalam keluar lagi, tapi dengan matlamat yang jelas dan padu!  Ditemani Tia, kami bergerak ke Shah Alam semata-mata nak ambil voucher buku 1 Malaysia. Wahhh kali ni naik lagi RM50, jadi RM250. Tahun lepas RM200, tahun ni RM250. Alhamdulilah, berkesempatan merasa rezeki sejak jadi pelajar.

Pergi- pergi je, kosong gila, haha, seronoknya tak payah beratur! Ye lah cuti sem kan, manalah ada student sangat. Sampai-sampai je terus bagi kad pelajar dengan kad pengenalan. Ini wajib ada ye!

Time dah ambil voucher tu, akak dekat office tu tanya, "Dah ambil kad siswa?" Belum! Sebab dari semester lepas, ramai cakap belum boleh ambil lah, jauh lah, sebab dekat Menara. Sekarang kad siswa dah diagihkan di unit kewangan berdekatan semua fakulti. So, boleh lah ambil terus!

Penting : Tulis nama penuh sebiji macam dalam kad pengenalan. BINTI tu penting. Sebab ada kedai yang tak terima kalau tulis BT tapi dalam IC tulis BINTI.


Yeay! Dapat ambil dua-dua sekaligus. Jangan lupa bawa IC dan student card!
Kali ni siap dengan sampul macam duit raya, dan ada ucapan dari PM lagi haaa.


Sekejap je settle! Terus ambil gambar macam masuk surat khabar kan! Hahaha
Eloklah Tia dengan Qla sama pakai selipar. Kalau kelas, harapannn. Jarang2. Beretika gitu.


Dalam otak, memang dah aim beberapa buah buku yang mahal, macam segan-segan nak guna duit sendiri. Hukkk. So teruslah dari Shah Alam, ajak Tia ke MPH di JJ Wangsa Maju. Malas nak pergi yang jauh-jauh sebab semalam jammed. Jadi pergi yang dekat area rumah je.

Berjam-jam jugak haa beli buku je pun. Siap duduk bersila. Sebab, voucher tu memang banyak RM250. Tapi buku kan mahal-mahal, jadi perlu fikir masak-masak! Buku yang ada potensi jumpa dekat Big Bad Wolf tak payah beli, beli dekat sana lagi jimat :)


Beli terus buku! Kita ada cameraman semalam. Hee :P
Thanks Tia teman semalam :)


MPH yang kecik tu pun berjam-jam duk dalam, kalau yang besar macam dekat Mid tu lagi dahsyat lah. Tapi semalam je dah habis RM150. Tapi berbaloilah utk 5 buah buku :)

Yang lagi bestnya, Kad Siswa Pelajar tu boleh guna juga di MPH! Semua items termasuk semua buku, dan stationery dapat lagi 10% off tau! Jadi time nak bayar tu, dah buat kira-kira, tak cukup lg RM150 rupanya. Tambah 2 highlighter, jadilah RM150.60. Baki 60 sen tu tambah lah sendiri ye!

Kemudian, minum sekejap di Old Town, terus balik rumah sebab ada orang tu rushing nak tengok Setia Hujung Nyawa. =,= That's all for now, jangan lupa manfaatkan voucher tu sebaiknya!


Feb 5, 2013

Day 18 - Gelak sehingga sakit urat pipi

Assalamualaikum :)

Cuti sudah tinggal separuh sahaja lagi. Another 3 weeks. Lepas ni habis lah muka ketat muncul kembali. Haha. 9 subjek. 8 subjek ni pun dah huru hara. Hoho. Result? Oh tak diharap apa-apa kali ini. *Tamat*

Okay, hari ini jumpa dengan Ainaa di KLCC. Ainaa is a friend of mine from high school, MRSM. Banyak sgt sekolahnya, ini yg dari asrama. Walaupun kami hanya tinggal di KL - Selangor, tapi mmg jarang jumpa. Ini pun, last minute plan. We all naik LRT je macam zaman we all sekolah :P

Memandangkan poket bulan Jan & Feb dah kempis - Birthdays, Singapore, etc etc, kami rancang nak berborak sahaja all day. Dan memang kami buat. Haha. Sampai je KLCC, terus pergi foodcourt. Lunch, from 1230pm borak sampai 6pm. Oh macam-macam hal sekolah yg sangat melucukan. Mostly we talked about friends and school, and of course, life and love. :)

Well, guess that's what I called "Spent quality time together". Sampai sakit urat pipi gelak dan bercakap. Serius, sakit sungguh. Rasanya jarang sampai sakit urat pipi. Haha.

Singgah Kinokuniya, then balik. Oh mmg jimat duit macam ni! Happy pun happy! Hehe. Oh tak ada gambar bersama. Tskkk. Dan dapat sangat banyak hadiah birthday + souvenirs. Thanks Ainaa for those gifts and time together!





Feb 4, 2013

Day 16 & Day 17 - Wedding, Chocolates & Foods

Assalamualaikum :)

Hari-hari cuti yang penuh dengan pelbagai aktiviti di luar mahupun di rumah! Another kenduri, and yesterday was an emotional day, from morning to evening. And today, eating day! Ish ish ish.

Nak update pergi USS Singapore pun macam malas lagi sebab banyak sangat gambar. Hahaha. But I will, too many awesome things to share. Looking forward to meet my gf Ainaa tomorrow & Tia on Wednesday! :)


Day 16 - Selamat Pengantin Baru kakak kesayangan! :) 
Jujur, kita sangat sangat happy utk kakak. 


 Thank you mama & abah! Heeeee :)


 Day 17 - Early dinner at Jombali, Danau Kota. Thanks Naminnn! :)
Sotong goreng tepung, Meatball, Black pepper lamb chop, Nasi goreng & chicken chop.



Feb 2, 2013

Al-kisah Kahwin.

Assalamualaikum :)

Hari ini pergi jugak akhirnya ke Majlis Persandingan kawan kolej masa diploma dulu. Dengan si Adilah Masham. Pergi plak tempat tak pernah pergi, walaupun dekat PJ je kan, at least kalau sesat, tidaklah sensorang kan.

Mulalah babak-babak aku menyalahkan peta setelah terlepas jalan. Apa punya co-driver lah.

Oh by the way, lama gila kita orang tak jumpa. Adilah? Last sekali bulan puasa tahun lepas. Dah dekat 5-6 bulan. Pengantin ni? Fae lagilah lama. Last time diploma. Boleh kata dekat 3 tahun atau lebih.

Cuaca sangatlah mengizinkan. Lucu, I dgn Dill sampai tepat jam 2, sewaktu kompang dipalu dan kami di belakang, macam rombongan sekali. Dill matching plak baju dengan tema pengantin, warna hijau. Bapak best kahwin dekat taman, macam garden wedding lah kan? Okay taman = garden Aqilah.


 Selamat pengantin baru dear Fae & Husband. Semoga bahagia hingga Jannah, 
dipermudahkan segala urusan rumah tangga insya Allah. 


Then bila pengantin bergerak ke meja makan beradab, terus cepat-cepat serbu ambik gambar, peluk cium dan minta diri dulu. Ohhh muka pasangan pengantin sangat serupa ye bila dilihat depan-depan. Happy for you Fae! :)


Qill & Dill - nickname college. Senang.


Habis kenduri. Pergi Alexis dkt Great Eastern Mall. Ada orang mengidam Pavlova. Ramai plak artis haa. Belah kiri Harith Iskandar, Belah kanan Johan Raja Lawak dgn Norman KRU. Depan Jehan Miskin. Mungkin nanti kitaorang pun termasuk dalam golongan artis? Kahkahkah. Takmau eh popular nih. Rimas.

Dan bila dah semakin bertambah umur ni, biasalah kalau jumpa kawan. "Kau bila lagi?" Aaaaa.

Potpet potpet dengan Dill pasal kahwin. Sampai I cakap.


Me : Aku paling tak sabar part nak shopping barang hantaran! Seronoknya!

Dill : Haaa samalah samalah!


Ohhh Girls.