Nov 24, 2013

Sepuluh minit

Assalammualaikum :)

Untuk terakhir kali, aku jumpa kau. Terakhir kali, sebelum kau bergelar suami kepada isterimu.
Senyuman terukir di bibirku, di saat aku nampak kelibat kau dari jauh.
Terima kasih, terima kasih pulangkan yang dulu.

Pulangkan kembali memori lama.
Zaman sekola dulu-dulu. Ya, lama dulu.
Lihat engkau, aku senyum. Gembira untuk kau.
Akhirnya kau bertemu jodoh. Sungguh, aku gembira. :)

Sepuluh minit, cukup buat aku sebak dalam gembira.
Aku doa, semoga dipermudahkan segalanya.
Terima kasih untuk kenangan dulu.
Terima kasih budi bicara kau.
Terima kasih segalanya.


Sep 6, 2013

Selamat Hari Raya! - Part 1

Assalammualaikum :)


Gambar family di pagi hari 1 Syawal.


Hyeee, syawal nak habis dah pun sehari dua lagi. Esok lusa pun I dah mula kelas. Sobssss! Haha. Cuti kali ni paling jarang update blog, sebab banyak sgt aktivitnya. Tengok-tengok dah habis cuti. Mcm tu je habis 8 minggu... Duit pun sama habis kering kontang dah. :P Okay, sebenarnya malas nak cerita details sgt raya ni sebab dah tak ingat dah pun. Hahaha! Baju raya kami tahun ni semua beli siap termasuk baju melayu abah sebab kami duk sibuk buat kuih raya. 

Tema asalnya nak buat emerald green, tapi ramai gila org buat hijau tahun ni, jadi nak buat warna purple. Purple pulak susah nak cari yg sama tone. Kami dah penat nak jalan cari banyak tempat bulan-bulan puasa ni, jadi pilih warna yg sedia ada dalam kedai tu, warna electric blue. Ada cousin cakap warna BN. Tak ada maknanya. Haha. -__- Warna BN tu navy blue.

Pagi raya kami solat raya dulu di KL. Lepas tu kami bersiap nak bergambar dan bergerak balik Kuantan. Macam biasa, kami bertiga je memandangkan I anak tunggal. Jadi kami ambil gambar pun dgn menggunakan kecanggihan teknologi, gunakan stand camera dan remote. Kalau tgk tangan belah kanan I, tertutup je gitu sbb pegang remote. Hehe. Time ni mama dah bising suruh siap cepat, tudung pun tak berapa betul lagi tu.

Kali ni, saja nak try ambik gambar raya dgn kucing-kucing. Mcm comel ja kan. 


Memang tak boleh duduk diamlah semuanya :P
Abah pegang Sugar, Mama pegang Pepper, I pegang Chocky.


Selesai semua, kami bergerak ke Kuantan. Kurang satu jam, kereta dah lain macam. Laju sikit je dia bergegar. Time tu kami dkt area Genting Sempah dan Janda Baik. So pergi ke Janda Baik, mana lah tau kalau ada workshop yang buka. Kami terpaksa berehenti jgk, sbb kereta bergegar kuat. I dah risau jugak sebenarnya, yerlah raya kot ada ke workshop yang buka? Raya pertama pulak. Hurmmm, tak balik kampung lah jawabnya kang.

Tapi Alhamdulilah, nasib baik sungguh. Pekan Janda Baik tu kan kecik je, tapi ada bengkel yg buka :)


Bengkel ni terbuka, open air gitu. Sedap je berangin sejuk pulak tu.


Dah tak ada org lain, seronoklah kami lepak situ mcm rumah sendiri. Pekerjanya pulak baik. Seronok sgt tengok org bekerja hati ikhlas ni. Time dkt sini lah sempat betulkan tudung pakai gaya lain. Haha. Baru rasa kemas and puas hati sikit. Sempat makan biskut raya lagi sebab dah lapar pula tiba-tiba, dah nak dekat tengah hari kan. Rupanya ada masalah dengan tayar dan brek kereta. Nasib baik dah okay, selamat balik kampung. Alhamdulilah.

Sampai Kuantan, makan tengah hari, tapi dalam pukul 2-3 petang dah. Barulah kami ambil gambar family sikit. Muka semua dah sememeh dah. Hehe. Again, pun guna stand camera dan remote :)


Candid VS Formal.


And here, I know it's pretty late, I would like to take this chance to wish you guys Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin. Harap dimaafkan salah silap selama menulis blog ni, atau pun selama kita kenal buat kawan-kawan, selama bersama, tertarik muka, tersalah respond, tergurau kasar, tak dapat selalu ada di saat diperlukan, ter-tak puas hati atau segala terrr yang lain. Minta maaf sesungguh-sungguhnya. Semoga Allah memberkati kita semua, dimaafkan dan memaafkan orang lain. Supaya hati kita, manyak tenang! :)

Late that evening, I received one bad and sad news. Will story later on in the next post. Al fatihah. 


Sep 4, 2013

Resepi Carbonara

Assalammualaikum :)


Homemade Carbonara Fetucini :)


Bahan-bahan
300g fetucini (biasanya dekat giant ada brand San Remo, satu bungkus selalunya 500g)
2 sudu besar minyak jagung atau sunflower oil
2 labu bawang merah / 1 labu bawang besar dipotong dadu atau dihiris halus
2 ulas bawang putih dihiris halus
1 paket sosej (selalunya 10 batang)
10 biji cendawan butang dipotong halus (1 tin - dalam 14-15 biji)
3 biji tomato dipotong dadu
1 cawan susu segar (I guna Dutch Lady low fat)
1 sudu besar serbuk black pepper
1 sudu besar serbuk oregano
Garam secukup rasa
125g keju Cheddar dipotong kecil (utk cepat cair) - (I beli brand Kraft)
100g keju parmesan yang dihiris halus

Cara-caranya:
1- Rebuskan fetucini bersama 1 sudu besar minyak masak seingga lembut di dalam periuk.

Di dalam periuk lain pula ;

2- Panaskan minyak jagung / sunflower oil tadi, tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
3- Masukkan sosej, cendawan, tomato dan susu segar. Kacau mcm biasa.
4- Kemudian masukkan serbuk oregano, black pepper & garam. Kacau lagi.
5- Masukkan keju Cheddar dan masak sehingga sebati dan pekat.
6- Siap! :) Keju parmesan ditaburkan di atas fetucini mengikut selera masing-masing.

TIPS:
- Masukkan satu sudu makan minyak masak sewaktu merebus fetucini supaya fetucini tidak melekat antara satu sama lain dan mudah dileraikan.

- Personally, I lebih suka guna bawang merah, tapi kalau guna bawang besar pun okay.

- Gunakan sosej kosong seperti sosej ramly. Jangan guna sosej yang ada black pepper, cheese dan sebagainya sebab nanti akan jadi terlebih masin kalau tambah garam mengikut sukatan secukup rasa kita.

- Serbuk oregano susah sikit nak cari kalau dekat Giant dll, kalau tak ada pun tak apa.

- Kalau terlebih masin, boleh masukkan lebih banyak susu segar dan kacau sehingga sebati :)


Aug 25, 2013

Dua pilihan.

Assalammualaikum.




Dalam hidup kau boleh buat dua pilihan :-

1) Kau boleh lantang bersuara, usah fikir perasaan atau pandangan orang lain. Berani, biar dibenci. Yang pasti itu diri kau. Apa kau suka, kau bilang. Apa kau benci, kau lontarkan. Sakit hati kalau semua mahu ikut kata orang. Mungkin kau dilabel si kurang ajar, tapi ada yang mengagumi ketegasan kau, itu pasti.

2) Kau boleh sabar diam diri. Ya, mungkin ada hikmah kau bersabar tapi kebiasannya kau dipijak-pijak, dibuli, diperkatakan kelemahan kau walaupun kau mungkin lebih kuat dari itu. Erti kata lain, kau nampak paling tabah walaupun kau mungkin si hipokrit yang penakut.



Aug 3, 2013

Result semester tiga. (Perghhh tajuk karangan)

Assalammualaikum :)


Hari ni result keluar. Malas cerita panjang.

Cuma air mata dan result exam memang tak dapat dipisahkan. Haha. Alhamdulilah. Jujurnya aku terkedu sangat sangat dengan rezeki yang Allah berikan hari ini. Terima kasih ya Allah! Tambah gembira kawan-kawan rapat pun keputusan membanggakan. Tia pun dapat lagi AD! Tahniah Tia!

Result ni aku terima jam 2:08pagi tadi melalui email. Waktu nampak je result ni, terus aku menangis. Walaupun turun, which is mengecewakan, tapi sungguh aku cakap, aku tak sangka masih dapat AD. Gembiranya. Gembira sebab masih dapat memberikan senyuman kepada mama dan abah :)

Perlahan aku menyelinap masuk bilik mama dan abah lebih kurang jam 3 pagi tadi. Tak sampai hati nak kejut mereka semata-mata nak bagitau tentang keputusan aku. Sebak aku lihat raut wajah mama dan abah, yang aku tahu, susah payah membesarkan aku. Aku senyum, pusing, dan keluar dari bilik. Tadi, waktu bersahur, aku beritahu. Ahh, puas melihat senyuman di wajah mereka!

Doakan aku terusss kekal mendapat Anugerah Dekan sehingga tamat pengajian! 3 semesters to go! Mana tahu berkat doa kalian, dapatlah aku merasa pakai selimpang pink pada hari graduasi nanti! Amin.


Thank you untuk semua doa terutamanya yang tersayang,
dan kawan-kawan yang amat sgt prihatin ;')



Jul 29, 2013

Of Tudung People and Bella Ammara

Assalammualaikum! :)

Hye hye! So, macam mana puasa so far? Okay tak? Hopefully semuanya okay, or better indeed? :) hey, been a while kan. Lately blog ni macam dipulaukan. Boleh kata sebab malas, boleh kata sebab tak ada masa yang saaangat lapang, atau boleh kata banyak alasan jugak sebenarnya ni. Haha! Iyolah, bulan puasa ni kita sibuk buat kuih raya je. Siang bangun terus laju-laju buat kuih raya. Petang habis, berbuka, terus laju-laju pergi terawih pulak. Haa dah habis terawih, konon badan penatlah satu hari buat kuih dan terawih, jadi lagilah macam mood santai nak update blog itu hilang. Hilang, macam angin lalu. Tibeee.

Okay sebenarnya excited ni nak cerita aktiviti hari ni. Bukan apa pun, tapi kan dah lama tak shopping. Jadi bila shopping beria-ria sikit sekarang, rasa excited pulak. Lagi excited sebab shopping dkt tempat yg kita sukaaa sangat sangat. Both of them online shops, but now both dah ada butik. Yeayyyness for Tudung People & Bella Ammara! Congratulations koranggg :)

Tadi kita bangun pagi laju je mandi, bersiap sebab sibuk nak kejar pergi Tudung People yang buka pukul 10:00am. Sejak hari Jumaat lagi dah kecoh bagitau Mama dgn Abah, hari Ahad ni nak kejar pergi dua tempat penting kejap. Eceh, penting tauuu! Jadi, hari ni mama bagi kelonggaran half day kerja buat kuih. Hehe. Dan Abah yang baik sudi menemani dan drive ke Setapak. Terima kasih mama abah!

Bayangkan, sampai je Tudung People dalam 10:30 pagi, dah penuh orang. Penuh okay. Kita pun terus jadi kelam kabut jugak, nak berebut kan. Butik Tudung People baru buka, ada 10% off pula hari ni, haa mulalah rambang mata. Ada warna yang kita nak, tak ada. Tapi bukan senang nak rebut kan, so warna yang second choice pun ambik jugak. Tapi memang sangat puas hati dengan kualiti tudung dia orang.


Kalau purchase RM150 and above in single receipt, boleh join membership dia orang.
And purchased over RM100, cardholders dapat 1 free shawl! Yeayyy!


Lepas tu, pergi beli barang buat kuih lagi dekat Taman Melawati, then pergi rumah kawan abah kejap dekat Wangsa Melawati utk bagi kuih yang dia tempah. Boleh pulak abah gi borak sikit punya lama, adalah dekat 45 minit. Sabor je lah kita ni. Haha. Padahal mama tunggu dekat rumah ni tau sebab kita kan assistant mama buat kuih. Sampai rumah dalam 12:30pm, dan kita tak sabar nak tunggu zohor pulak! 

Lepas Zohor, kita pergi Bella Ammara! Yahooo. Kali ni, kita ajak mama sekali. Sebab nak mama tengok sendiri telekung dia orang and baju Melayu yang ada dekat butik tu. Kita sampai dalam 2:30pm. Butik Bella Ammara buka 2:00pm hari Ahad bulan puasa ni. Sampai-sampai je, pun sama, dah ramai orang haa.


Anddd yes! Managed to grab them! Eh sukanyaaa. 
Suka sebab kita nak telekung ni sampai tak boleh tidur malam tau. 
Over. I know. Tapi sampai tak boleh tidur ni memang benda extra special :')


Tapi serius laaa, telekung-telekung dia cantik sangat-sangat. Kita dah ada target dah nak beli yang mana, tapi sampai sana terus jadi ragu-ragu jugak sebab lawa sangat. Baju Melayu lelaki pun lawaaa sangat aih. Yang penting, owner dia Kak Belle yang kita sukaaa sgt tengok, Masya Allah cantiknya dia! Cantik sangat! Terus kita speechless tak berlagu depan dia. Huhu. By the way, mesti selalu tak sempat beli telekung Bella Ammara bila jual online kan, sekarang dah ada butik ni boleh lah pergi dan tengok sendiri material dia. Puas hatiii :)

Settle Bella Ammara, terus pergi Giant dgn mama abah untuk beli barang dapur sikit. Balik, tolong mama masak, berbuka, solat maghrib, dan terus bersiap ke terawih. Malam ke 20 ni, special sikit sebab kami berterawih di masjid. Selalunya kami pergi surau dkt rumah je sebab dekat kan, dalam seminit dua kalau naik kereta sampai dah. Kalau jalan kaki dalam 5 minit je. Selesa pun selesa. 


First time kita bawak handphone pergi terawih. 
Nak jugak gambar bertelekung kan :P Tu salah satu telekung Bella Ammara kita.
Ini kita upload gambar dekat instagram kita... Nak tau tak siapa yang like dan comment?


Both kak Belle & husband, Carl Samsudin like and comment gmbr kita dkt instagram!
Ya Allah memula carl, cool lagi kita. Bila kak belle yang like, terus nak pengsan.
Hahaha! Sangat happy! Hee. Sebenarnya tu je motip kita tulis blog hari ni :P


Siapa peminat Tudung People and Bella Ammara mesti kenal dia orang. Hehe. Sangat happy ni! Hee. By the way kalau korang ada di sekitar Setapak KL, silalah pergi kedua-dua butik ni. Seronok gilaaa butik kesayangan dua ni dekat Setapak, tak jauh dari rumah. Butik lain semua jauh nun dekat Shah Alam. Kalau hari kita ada kelas, tak ada masa pun nak meronda butik dkt Shah Alam nun. 

Okay lah dah panjang lebar pulak! Haha! That's all for now. I am just sharing the littlest things that makes me happy :) Till then, selamat menghabiskan sisa-sisa terakhir bulan Ramadhan ini. 


Jul 25, 2013

Cinta sampai syurga.

Assalammualaikum :)

Sepanjang hidup aku, sejak kecil lagi aku selalu dengar orang kata "I will love you til the day I die" or dalam bahasa Melayunya "Saya akan sayang awak, cinta awak sehingga hembusan nafas terakhir". Amboi panjangnya bahasa Melayu dia.

Yes, aku selalu dengar dan malahhh aku doakan benda yg sama. Tipikalnya aku akan doa - Semoga bahagia ke anak cucu! 

Tapi sejak dewasa ni (kononnya) aku selalu doakan - Semoga bahagia dunia akhirat

Jujurnya dari hati aku... aku tak mahu cinta hanya sampai mati. Aku ingin cinta sampai syurga. Cinta sampai mati tu, sudah indah. Tapi, kalau nanti aku berkahwin, esok dia pergi meninggalkan aku, sampai situ saja cinta dia pada aku? Sampai situ saja cinta aku pada dia? :(((

Kalau boleh aku minta, doa, dan berharap, cinta dia pada aku kekal sampai syurga, sampai setelah mati nanti. Kalau boleh aku nak cinta dia pada aku, cukup tebal sehingga aku tidak pernah rasa dia hilang walaupun dia kini tiada lagi. Tapi siapalah aku nak melukis masa depan? Wallahhualam. Entah apa jadi 20-30 tahun lagi. Namun, kalau bukan itu takdirnya, Allah sebaik-baik perancang.

Pesan aku untuk bakal suami yang Allah telah ciptakan untuk aku dan yang terbaik untuk aku insya Allah - Kalau benar engkau cinta, CUBALAH cintai aku sepenuhnya sampai syurga nanti walaupun jika salah seorang daripada kita telah tiada. Bahagia bukan bersama insan tercinta di syurga yang kekal abadi?


Jul 9, 2013

Happy holiday classmate!

Assalammualaikum :)

Happy holiday dan selamat berpuasaaa guys!

Presenting my dear MC223(3A) *drumroll*


gif maker

Situasi 1.



free gif maker

Situasi 2.

Jun 18, 2013

Anugerah Dekan - Glam Safari

Assalammualaikum :)

Hello ppl! Walaupun cliche, still nak cakap jugak... "LAMANYAAA tak tulis blog!" Haha. Lamalah utk I ni. Takpe, nanti cuti, kembali seperti sedia kala. Sekarang ni, minggu ke-14. Maknanya, inilah minggu akhir belajar. Dah kurang kelam kabut macam minggu ke-8 sampai minggu ke-13. Minggu depan dah start final exam. Rasa nak tutup tutup je mata. Tapi jujurlah, for me, berdebar tunggu result lg melampau, boleh sampai tak tidur satu malam. Kalau exam, boleh jugaklah lelap mata.

Okay, back to the topic. Pada minggu akhir ni jugaklah akhirnya Majlis Anugerah Dekan Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media (MassComm) diadakan. Kali ni, seriously, nak pergi, beria nak pergi, sebab ada Tia jugak :) Congratulations again my OG! So so proud of you. Good luck again for this upcoming exam! And good luck jgk utk kengkwn lain, memandangkan sekarang mmg musim final exam.

Alhamdulilah, ini semua berkat doa mama dan abah dan sokongan padu orang tersayang. Thank you! :)))

Tema kali ni Glam Safari which are leopard ke, zebra ke, tiger ke, haaa apa-apa yg melibatkan safari. Oh tiba-tiba teringat cerita Madagascar. Hehe. Nasib baiklah ada jugak baju leopard, so tak perlu beli baju baru. Gambar tak banyak, ambik gambar handphone je. Jommm tengok!


Ni freshhh sebelum masuk dewan. Both of us pakai leopard print. 
Tengok mata Tiaaa, cantik gila kan? Suka sangat tengok! 
Congratulations Tiaaa :)


 Masuk hall tepat 8pm, duduk meja kedua dari belakang. 
Honestly, anugerah dekan this sem much much better dari last sem. Congrats guys!
This sem sangat cantik dewan, all the lighting, decorations, presentation. Happy with the outcome! :)


 MC 223 - Major in Broadcasting. 
With Lee (above) and Tia (below). Before makan sempatlah bergambar. 


Overall, semuanya okay. Makanan pun sedap, cuma ayam kecik sangat. Haha. Yang lain semua okayyy. Tapi perangai budak masscomm, tak menyabar nak makan. Malu tau tak :P

Best student utk semua 8 sequence Masscomm, adalah pelajar Major in Broadcasting! Bangga sangat! Pointer diaaa kan, tekalah berapaaa? It's 4 FLAT. Fuhhhh, Congratsss utk kamu! Sequence lain semua highest 3.7++, 3.8++ or 3.9++. Hebak ngat niii! Sakit tangan kita tepuk kuat sangat. Hee.

Okay till then people, esok ada Final Test. Take care, be safe, and good luck again utk semua yang tengah atau bakal menduduki final exam. Astalavista babeh! :)


Jun 15, 2013

Wedding everywhere.

Assalammualaikum :)

Wedding everywhere. Ohhh happy for you guys! 
Congratulations semuaaa.

(dari atas, kiri)

Congratulations Allya & Fit, kawan diploma dulu. Maaf tak datang, jauh sgt. Sobs
Congratulations Tasha & Iqbal, kawan MRSM. Everything was beautiful, sorry, tak dpt join jgk.
Congrats congrats congrats my darling Hawa & Naim! Insya Allah next week jumpa :)))
And congrats jgk Alyn & Miraghee, kawan diploma. Miraghee sekelas, serumah, well, used to be partner in crime. Haha. 

Congratulations all! Sangat happy utk kalian semua. Selamat menempuh alam rumah tangga :)
May Allah ease your way.


May 29, 2013

May 14, 2013

Tea time at Häagen-Dazs

Assalammualaikum :)

Amboiii katanya hari ni nak study. Err, rehatlah dulu kejap. Hewhewhew. Nak cite and share ice cream best. Silalah terliur walaupun gambar tak seberapa sebab tak reti lg guna camera handphone. Haha. Sorry okay. Plusss dah excited gelojoh sgt nak makan ni ha, ambik je mana sempat. Lagi pun makan ice cream kan, kan cepat cair, so kene makan laju-laju. Hmmm dapnye dapnye!

Sebenarnya time kelas Chess lah, pergi google gambar ice cream tu sebab nak tau harga. I dgn Tia mmg dah lama teringin nak mkn ice cream dgn chocolate tu. It is call Häagen-Dazs Indulgence Fondue. Selalu tengok gambar orang lain je. Ice cream dia pernah lah makan, but not yet this fondue. The price is RM66. So time tu kita org fikir, kalau pergi jap lagi dgn Nadia and Khalid, okay lah kan sekepala dlm RM16.50. So semangatlah google nearest location of Häagen-Dazs. Haa paling dkt dr Shah Alam is AEON Bukit Tinggi.

Semangatlah lepas lunch, terus pergi AEON tu semata-mata nak makan ice cream. Discuss kerja dekat sana. Häagen-Dazs AEON Bukit Tinggi ni, staff staff semua baik-baik, polite. Cuma kalau nak makan fondue ni terpaksa tunggu lama sikit sebab bekas fondue tu limited. Jadi kalau ramai  orang, terpaksa tunggu orang lain makan dulu, baru dapat guna bekas fondue tu. Ice cream lain okay je, laju je dia serve :) Haa lagi satu yg tak best just aircond tak ada. I mean, tak sure rosak ke apa. Panas amat. Okay jom tgk fondue tu macam mana rupa dia.


Häagen-Dazs Indulgence Fondue


I dgn Tia, Khalid dgn Nadia. Khalid tgh masyuk, jadi dia belanja kitaorg hari tu! Yeayyyy! Thank you :)
Menu dia comel warna pink. Haa sampai dah Fondue kte org akhirnya. 


Ada buah-buahan utk dip kan dalam chocolate tu.
Dan 4 jenis ice cream (total 16 mini scoops) yg memang sedap-sedap semuanya.


Ada chocolate chips and brownies as well. Chocolate tu, kalau tak cukup boleh tambah dgn charge RM5.
4 different flavors of mini scoops are - Belgian Chocolate, Strawberry, Cookies & Cream, Vanilla


Kalau nak rasa, bolehlah pergi ramai-ramai dalam 3-4 orang jugak. Kalau kongsi, taklah mahal sgt. Chocolate dia mmg sedap, ice cream pun mmg semua sedap sangat. Boleh tengok dekat laman web Häagen-Dazs (clickable) kalau nak cari lokasi kedai paling hampir. :)

Looking forward to eat this fondue again next time! Till then, have a good day!


May 13, 2013

Buah ciku, Buah Nona dan Laksa

Assalammualaikum :)

Buah Ciku, Buah Nona dan Laksa.


Dua tiga hari ni, sy penat dan mengantuk dan busy sangat. Yes, walaupun busy sempat juga scroll homepage facebook dan like gambar serta status kawan-kawan. Update gambar di Instagram dan Facebook. Tapi betul, mmg mengantuk gila lah sejak kebelakangan ni. Sampaikan ada hari test, nak study ni... Bangun 4:30 pagi, basuh muka dah, (Basuh muka dah tau), study dalam 20 minit, terus tidur balik. Mengantuknyaaa. Selama ni bangun tak payah basuh muka pun, boleh je segar study dan buat kerja. 

Semlm, walaupun Ahad, sy dah keluar rumah seawal jam 8 pagi dan drive sejauh 45km ke UiTM Shah Alam di saat orang lain sedap tidur. Yes, tidur tu sedap. Sejak sambung degree baru sedar nikmat tidur. Kalau diploma dulu ada masa untuk main-main lagi, jadi kalau ada masa free pun pergi jalan dan makan-makan dengan kawan. Tp sejak degree ni, kalau ada masa free 1 hari je pun, memang yg lain tolak tepilah. Tidur dan rehat puas-puas. 

Sampai UiTM, habis kelab Chess (Koko) dah tengah hari. Untuk pertama kali, pergi makan beramai-ramai ahli kelas Chess. First time kot. Padahal tinggal berapa minggu je lagi sama-sama. Sem depan dah tak ada koko. Habis lunch, rushing utk group assignment - janji 3:00pm. Terus berkumpul, makan, dan shooting sampai hampir 1:00am. Sekejap je, dah masuk hari Isnin. Tapi tak pe, enjoy dengan kawan-kawan. Hilang penat. Thank you Khalid sebab belanja kitaorang. Budak tgh masyuk. Hehe.

Tidur malam tadi 2:00pagi. Set jam 3:30 pagi, tutup. 4:30 pagi, tutup lagi. Begitulah juga 5:30 pagi. Akhirnya subuh baru bangun dan sambung buat kerja. Nasib baiklah Isnin kelas mula tengah hari. Siapkan kerja, terus rushing ke UiTM lagi... straight kelas sampai malam. Habis jam 9:00 malam tadi. Sampai rumah lambat sikit hari ni, dalam pukul 10:00 malam sebab traffic jammed dkt Subang semata-mata ada kereta rosak di line kanan sekali. 

Sampai, dengan mengantuknya, dengan penatnya, tak mampu nak bercakap dah. Duduk meniarap atas katil mama abah. Memang biasanya mcm tu, setiap hari balik dari kelas, mesti jumpa mama abah dulu utk bgtau yg sy dah sampai rumah. Selalunya hari Isnin malam, sy mmg tak makan dkt rumah sebab balik dah malam. Tp hari ni mama masak laksa Penang. Sy mmg hantu laksa Penang sejak setahun dua ni. Mungkin selera berubah sebab peredaran usia? HAHA. Jadi penat-penat pun, terasa nak makan.

Mama yang sibuk dengan kerja sekolah pun terus bangun siapkan laksa utk anak dia ni. Abah pun, terus potong buah ciku dgn buah nona utk anak dia. Terharu sangat... Walaupun tak ada apa. Tapi tetap terharu. Nak cakap depan-depan, segan pulak sebab hari ni diam je. Jadi sini, Aqilah nak cakap terima kasih banyak-banyak sebab sediakan makanan walaupun hari ni Aqilah diam je. Sorry eh mama abah, penat sangat, mengantuk sangat. Tapi, terharu sangat dengan mama abah. Terima kasih mama, terima kasih abah. I love both of you so much :)


May 10, 2013

Instagram - Qilalaland

Assalammualaikum :)

Sekarang ni, dah tinggal kurang 50% je lagi utk tamat semester ketiga. Maksudnya, semakin banyak kerja, semakin kurang hari cuti, dan semakin kurang tidur. Fuhhh sem tiga ni, erm, teori dan projek dah sama banyak. Maksudnya, ada event, recording lagi, ada research jugak, test lagi, Huwaaa. Mcm mana korang korang kakak-kakak, abang-abang ni dah lepas dengan jayanya degree ni ha? Degree baru. FYI, Degree Masscomm ni bukan kacang goreng yg korang selalu dengar tau. Jgn pandang sebelah mata.

Doalah kita berjaya. Kita dgn kawan-kawan kita. Sobsss. Sesak nafas sem nih. Tapi insya Allah, kuat dengan berkat doa mama abah yg tak putus-putus doakan :')

Panjang pulak. Sebenarnya nak cakap dah ada Instagram je. Hewhewhew.



Boleh click ---> Qilalaland.


Kenapa Qilalaland? Sebab Qilala dah ada orang. Qilalala pun ada. Pastu alang-alang Qilalaland. Qila, a part of my name, and La la land tu kan macam 'in the world of fantasy'. It's a bout dream. Yes, you boleh google La La land kalau tak pernah dengar term tu. :) So gabung je terus Qilalaland. Senang. Hee.

Motif promote instagram? Taklahhh, bukan retis mahupun superstar. Yang kita follow pun kawan-kawan sendiri dengan Schaaa kesayangan kita and Nabila Huda baru. Hikkks. *Gedik* Cuma kekangan masa ni, jaranglah update blog sikit, hari cuti yang ada kelapangan boleh lah nak berceloteh. Jadi, dekat instagram ni senang sikit update, walaupun majoriti gambar kucing dengan makanan je T___T 

Okay itu je as for now, happy weekends utk siapa siapa yg cuti tuh. Untunglahhh. Haha. Esok je free, Ahad ada Chess & siapkan group assignment dkt faculty nanti. Till then, take care people!


May 6, 2013

My new HTC Butterfly

Assalammualaikum :)

Hello people! It's been a while kan. Well this is short, I'm just happy that.... jeng jeng jeng... I manage to get a new phone! Yeay! After all these years. Cehhh mcm lama sgt pdhal baru dua tahun. But, seriously tak mampu dah bertahan dengan BB Torch itu. Walaupun itu hasil duit gaji sendiri.

Dan ini jugak secara tiba-tiba dipercepatkan pembelian. Kalau ikut yg dirancang, lambat 4 minggu lagi. Hehe. Terima kasih kpd mama dengan abah! Alhamdulilah, rezeki :D Setelah berfikir panjang lebar, dan buat perbandingan melalui pelbagai medium, fikir lagi berjam-jam time nak beli, akhirnya, HTC Butterfly ini yang terpilih. Pilihan lain termasuklah HTC one, Samsung Note 2, Samsung S4 atau Sony Xperia Z.

So here it is. My new HTC Butterfly - 4th May 2013 !


Thank you mama dgn abah sebab sudi berkongsi bahagian. 
Hehe. Ini tambah hasil duit sendiri jugak tau!


So far I am happy with it, worth every cent spent. Instagram semua dah ada. Hehe. Graphic best, applications pun best, size, display, screen semua best. I love it so much! dulu pun love at first sight kannn. Puas hati sangat sangat. Hopefully, we will suit each other best. Aminnn.

And before I go, here's a little preview of HTC homescreen:





Apr 25, 2013

500 Days of Summer

Assalammualaikum :)




I know, this movie is quite famous among us. Especially for those who loves to watch romantic movies or love stories. Sadly, this is not a love story. It's about Tom and Summer. It took me a couple of years to finally watch this movie. Well, still, I know what this movie is all about, I heard about this movie a lot, literally, a lot - from my friends. It's everywhere, in Facebook, Twitter, Blog, Tumblr, you just name it. This is about a girl and a boy, but unfortunately, some people are meant to fall in love with each other, but not meant to be together.



Nothing much to say, basically it's about falling in love, falling out of love, the happiness & the sadness. Here are some quotes from the movies. Enjoy! (Credit to Google).













Apr 24, 2013

Apr 23, 2013

Day 2 - Universal Studios Singapore (USS)

Assalammualaikum :)

THIS IS A SUPER LONG POST, FULL WITH PICTURES - 60 PICTURES. 

But, I have no choice, I really need to share my excitement and happiness with you guys. Haha. Told ya, this was the best day of my 2013! Just look at the wide smile on my face! You could clearly see that my parents are super excited as well! Hahaha. Enjoy the pictures peeps!

You can click on each picture to enlarge :)


Just a few minutes, then we will be at USS! 

 Aban & Kma! Yes we're finally here!

 Abah & Mama

USS signboard! Wuhooooo! 

 Ahhh! Level of excitement = 110%

 The main trademark of USS! Oh yesss it's moving.

Universal Studios! 

Masuk terus duduk bergambar dulu. Yeayyy dah masuk! 

Souvenirs shop at the entrance. 

 The first character I met is... Kungfu Panda! I was screaming like hell.
Yeah, I'm so so so excited. It is my most favorite character! :)))

Sooo, this is what it's look like when you first enter USS. 

 Frankenstein. 

 With adorable and sexy Betty Boop!

 Cute, unique and attractive stalls everywhere!

 Check out the showtimes schedule so that you wouldn't miss the show!

Antique Hollywood car! 

 Sesame Street!

 Another antique yellow car, and old cab!

New York city and then Sci-Fiction city of Transformers!

THIS IS THE FIRSTTT RIDE YOU NEED TO TRY! 

Sci-Fi City. 

We have to wait for more than 60 minutes before our turn, since it's weekends. Full of visitors.

Penat gila menunggu tapi masih mampu tersenyum. Aherherher.

Finally inside! But still, long way to go. 

As if we're in the real mission! 




We made it! 5 minit je naik Transformers Ride, tapi besttt!


 Bumblebee! 

 How I wish...

Ini tak perlu naik, lebih kepada kanak-kanak. Sebab macam cawan pusing-pusing tu. 

 THIS IS MY FAVORITE! I mean, I love Roller Coaster kot! Excitednyaaa!

Cylon - Faster compared to Human. 

 Human - Satisfaction! Haha. I made it. Slower than Cylon.

 Next, The Mummy World!

 Indoor roller coaster! Wuhoo! This is super funnn!

Hehehe.  

 And then Jurassic Park!

 Prepare to be wet!

As for me, this is not the best ride.  

Sandwiches and Cold Drinks. 

  Popcorn!

 Yeay Shrek! Yeay far far awayyyyyy!

OMG I've been dreaming of living in my own castle since I was a little girl! 

Donkey! 

Oh god, oh castle. I'm a princesssss! Princess Fiona :P 

Cute Pinocchio! 

Ready for 4D Adventures! Movieee!

I love everything here, the castle, the lamp, the environment   

 My Most Favorite character after Kungfu Panda - Puss in Boots!!!
Sorry, can't stop smiling.

It was like I'm a princess, and that's my castle and I live happily ever after in a fairy tale world! 

 Look Familiar? ;)

Princess Fiona & Shrek!!!

Madagascar ride!

Yeayyy, we only waited for 5 minutes!

Penguins of Madagascar dancing 'I like to move it, move it'!

Souvenirs shopsss.

 Another unique stall!

 Little that I know, it almost night.

 Another popcorn stall.

And you can see these sign boards at the entrance. 


We spent more than 9 hours in this place, and yet we still didn't manage to visit every world or city. I recommended for you to come on weekdays instead of weekends. On weekends, you would spent most of the time waiting for your turn utk naik atau tengok movie. So, kalau weekdays taklah ramai orang sangat, dan sempat utk pergi semua tempat mungkin. :)

Setiap city atau world ada souvenirs shop masing-masing. Tapi kalau terlupa nak beli apa-apa, jangan risau, nak keluar dari sini ada souvenirs shop yang jual semua barang daripada semua characters. Pleaseee prepare duit lebih sikit sebab souvenirs dia terlalu comel dan unik, juga mahal. Keychains around RM12.50 - RM30 each. Tapi kalau tak beli, rugi. So, make sure you don't miss this opportunity. I would share some other tips on the next posts. Hope you enjoy the pictures! ;)