Dec 3, 2012

Overall weekends - shopping, dating, MAHA & random talk sebelum tidur

Assalamualaikum :)

Ini adalah first time menulis guna blackberry. I'm not even sure boleh publish ke tak post ni. I mean, boleh eh guna BB update blog? Sorry, tak pernah try lagi. It's not yet midnight, but I am currently sedap berbaring di atas katil, di bawah selimut gebu. I am aware that sepatutnya by now I tgh buat assignment yg bertimbun tu, but somehow, I choose to take a break. Rehat badan, rehat minda. Sambil tu, all of sudden rasa, nak meluahkan apa yang terfikir sekarang.

This weekends agak dimanfaatkan sepenuhnya. Sabtu, bangun je pagi, terus pergi JJ wangsa maju dgn mama. Abah main golf, ada game. Jadi masa yg ada ni, tunaikan tanggungjawab seorg anak yg dah lama janji nak spend time dgn mama, tp tak tahu bila. Hurm,memang dah lama berhajat nak teman mama beli baju, tp jadual I yg tak menentu, so x berani nak janji. PADINI ada sale 50% storewide, maksudnya semua 50%. Penjimatan hebat! untunglah siapa yg membeli hari tu. Tapi tujuan utama tetap nak teman mama, jd pergilah beli baju mama, consulted by me. Thee.

Then, lunch at secret recipe, with auntie as well. Then sambung shopping lagi, ends up konon nak teman mama, kita pun membeli sama. Thank you mama abah :) Petang, sampai rumah, spent quality time with mama & abah, maghrib mandi semua, and keluar dinner with Namin. Been a while kan to actually spend time together, and betul-betul relax. Sabar je lah semua yg tersyg dgn jadual budak broadcasting nihhh.

As for today, Ahad, bangun pagi terus pergi MAHA. Expo di UPM serdang. I had 2kgs of manggis. Puas hati! Then, makan durian, wajiblah, itulah tujuan mama datang sini. Berckp tentang MAHA ni pun, last minute baru I bgtau mama boleh teman, sbbkan nak tgk flow kerja apa semua dulu. Then somehow I realize, to make others happy, we have to sacrifice jgk kan. So berkorban masa demi mama abah tercinta! Banyak berjalan kaki di MAHA since expo tu besar sangat, and parking mmg jauh. Sampai rumah dkt 3pm. Fuhhhh.

Balik, buat kerja rumah apa yg patut, dan tetiba ptg tgh buat assignment guna PC, tetiba hang. Try off, on balik, 5min, off semula sendirinya. Ah sudah. Tgh banyak gila kerja ni tetiba diuji sebegini. Then try on balik, langsung screen tak keluar apa. After almost an hour, on semula, boleh, but dlm 5mins, dia off lagi. Sooo, gunalah laptop plak utk buat kerja. Malangnya tak boleh buat utk surf internet sbb semua browser duk keluar "This site may harm blablabla". Oh why? Cobaan...

I'm not good in computer so I really have no idea apa yang jadi. Hopefully everything will be back to normal soon. I tak marah or geram, tp sedih sikit sbb dah banyak sgt menyusahkan mama abah (in terms of material and non material things) & banyak jgk susahkan Namin yg bnyk tlg hal-hal computer ni. I hate troubling people, well every normal person pun tak suka menyusahkan org kan? How I wish I'm good in everything. Yeah everything including computer. Haha. Impian je lahhh.

So yes, hours spent on trying to fix (konon) PC and laptop ni. That's when I decided utk tutup je semua and to be where I am right now, on my bed, writing this with my phone. Oh I apologize for any spelling error since susah jgk nak type guna menatang alah ni rupanya. Huhu. And sorry siapa yg baca, and rasa buang masa gila, pdhal tak ada apa. Haha. I just feel like sharing all this thoughts with someone. Ironically, I'm sharing this to myself through this blog. Yes, it's like, me, listening to me.

But I personally, honestly think, yg kadang... Ppl just tak peduli pun to listen to your problems or apa-apa keluhanlah. Yerlah kdg bila kita just cerita ttg how bad a situation is to someone yg kita betul-betul selesa or percaya, kdg bg mereka benda tu remeh, they don't even bother. Perhaps kdg, instead of making us feel better, they make things worse. Sometime org just malas nak dgr masalah kita, well maybe sbb dia org tak sedar yg kita cerita semua tu just sbb kita percaya dia. Takkan kita nak cerita masalah dkt org yg kita tak rapat, tak percaya... Tak gitu? Sepatutnya mereka berbangga sbb kita percayakan mereka. Wahhh.

Okay, random sgt kau Aqilahhh malam ni. Kadang bila kita cool dpn semua org, and kita share the opposite side of coolnya kita tu dkt org yg kita percaya tu, kdg tak guna jgk sbb kekurangan kita tu dipandang sebagai kelemahan. Acamni la, kalau nak semua org happy je, positif je, lu cari robot la. Memang tak ada perasaan or masalah maa. Ala, positifnya, maybe dia org pun ada masalah, so tak kuasa nak dgr masalah kita. Again, you can't always be there for everyone, so you have to remember, semua org pun tak boleh ada utk kita selalu. :)

But then, apa specialnya kita dgn org lain, kalau kita bukan tempat mengadu org tersayang atau rakan baik? Sama je lah kita dgn org biasa, yg hanya tahu kisah suka. Yg hanya nampak senyum kita. Sama sajalah kita semuanya. Tiada yg istimewa. Erm, panjang dah mak nenek bebel! Baiklah sebelum tidur, mari berdoa bersama-sama. Supaya hari esok lebih baik daripada hari ini. Insya Allah. And oh, since it's already 12am, HAPPY 26th ANNIVERSARY MAMA ABAH! I LOVE YOU! Anugerah yang terindah dalam hidup ini adalah mama dan abah. Alhamdulilah.


2 comments:

Anonymous said...

Bukan senang untuk mendapat sahabat yang sejati...yang memahami...dan boleh mendengar keluhan dan cerita kita...cuma sahabat yang betul betul sahabat boleh berbuat demikian...bagi mama sahabat mama adalah abah,anak dan kakak kakak mama...merekalahn yang memahami dan mengenal kita luar dan dalam...tapi ada sahabat yang sejati tapi sukar dicari..beruntunglah siapa yang mendampinginya...jika sahabat macam ini jagalah perhubungan sebaik mungkin....

Aqilah Amin said...

Tak semestinya sahabat mama, seseorang mungkin. Tak kisahlah siapa dia. Thank you mama. You're my everything too :)