Nov 18, 2012

Trip ke Utara (part 2): Kenduri & Kuala Perlis

Assalamualaikum :)

Today I woke up early and I feel so fresh! Hee. I had enough sleep last night. And had my coffee just now. I'm not a coffee person, so you can assume that I'm trying to stay awake from this current moment til 2-4am in the morning later on, hope so :D Next week would be a week full with test, assignments to be submitted & presentation. And, Alhamdulilah I'm glad that I'm still breathing today, as I thought I might be dead last Thursday. Haha... Seriously =,= No kidding, you can ask the whole classmate, it was a terrifying week! Alhamdulilah, Allah ease my days :')

Okay, before I start doing my assignments today, just wanna share a short update of the second part of the trip! Well, the second day,  from Batu Ferringhi, we headed to Nibong Tebal for Abang Ayob's wedding ceremony. We were served at the VIP's table... Segan kot! Huu. Sesusah je Abg Ayob! Apa pun thank you Abg Ayob and the whole family! The foods was great! Lagi-lagi semua orang tengah lapar... Hihi. Licin semuanya dari ketam, burung puyuh, telur burung puyuh, ikan, udang, laksa lagi... Sedapnyeee!

Then we went straight to Kuala Perlis and checked in at the hotel - Hotel Putra Brasmana Kuala Perlis. Located in front of the sea and the most strategic place of the town (dekat dengan deretan makanan laut! Seafood la... Hehe). So, just jalan kaki about 5minutes or less, then you dah sampai! Bestnyaaa, murah-murah dan fresh! :) Tu nanti update part 3 :P So, till then, enjoy the pictures!


 Sawah padi dengan kawasan Utara tak boleh dipisahkan :)


Abah depan rumah abg Ayob.


 Pengantin perempuan lambat sampai... Jadi kami makan dulu! 


Ketam sikit punya banyak ni, licin didominasi oleh Aisyah. 


Kampung Sungai Tok Tuntong! Tuntong tu haiwan mcm kura-kura rupanya... 


Here we are!  Hotel Putra Brasmana Kuala Perlis.


Hampir Maghrib... Cantiknya senja :)


Nov 17, 2012

Trip ke Utara (part 1): Batu Ferringhi, Penang

Assalamualaikum :)

NEW HEADER! 
as you can see above :P

Hampir terlupa sebenarnya tentang trip ni. It was on cuti Hari Merdeka, starting from 31st August 2012. Kami convoy dua buah kereta. Abah, mama, I dgn cik sebuah kereta. Then mama ngah, abah ngah, teh, Aisyah, Faris sebuah kereta. Kali ni memang banyak berjalan dalam kereta je. Singgah semua sekejap-sekejap. Penang-Perlis-Kedah. Sebenarnya tujuan utama dia nak pergi kenduri kahwin pemandu abah, Abg Ayob, jadi alang-alang ke Utara, jalan terus semua negeri. 

Banyak sgt peristiwa lucu jadi. Abah lah, tak jumpa jalan. Macam-macam jadi. Kalau cerita secara tulisan ni, takut ada yg tak faham lucunya. Jadi biarlah buat tatapan dan ingatan kami sekeluarga je kot. But yg pasti, memang gelak pecah perut sampai tak keluar suara. Gara-gara tak jumpa jalan. :P


1st sekali, kalau ke Utara, memang wajib kami berhenti di R&R Tapah. I don't know, rasanya it is the best R&R kot? Besar, banyak jual buah, banyak choice makanan. Ada foodcourt biasa, foodcourt Pak Tam, KFC, Baskin Robbins, Coolblog, waffles semua tuh, jeruk-jeruk, semualah. That day, kami makan Nasi Beriani kot, dekat Pak Tam & beli buah jambu banyak-banyak. Jambu batu, jambu madu, jeruk jambu.



 Then sampai Penang, kami beratur naik feri. Lama gila tak naik feri besar ni! 
Menghayati angin laut dan pemandangan Penang :)

Gambar kiri : Abah ngah dan Mama ngah. 
Gambar kanan : Abah, Mama dengan Aisyah.


 Random - Bunga-bunga liar di kawasan kita orang overnight :)




Yes! Kita orang stay di Batu Ferringhi. Sampai-sampai, rehat makan, terus turun pergi pantai. Sangatlah seronok sebab memang betul-betul turun bawah je, sampai dah pantai! Bahagian tak ramai org plak tu, jadi dptlah main puas-puas. Tapi I tak mandi, I ambik gambar je, as usual :P 




Gambar atas : Mama, Teh dan Aisyah... Bawa atas darat pun jadilah ye? :P
Gambar bawah : 1st time abah beria-ria nak ambik gambar macam tu... HAHA


 Ahli bertambah! Abah, Mama dengan Teh.


Geng-geng main air hari tu. Teh, Aisyah dengan Faris. 


"I don't need a parachute, baby if I've got you! -Cheryl Cole" Hehe...
Yes dkt sini ada parachute, banana boat, semua-semua lah. Tapi dah nak senja kan, so gambar ni je.


 Sebelum Maghrib. I personally think cantik bayang-bayang mak dengan anak tu :)


Then malam tu pergi night market dekat Batu Ferringhi. Tapi yang mampu berjalan lagi hanya orang-orang tertentu je. Hehe... Macam biasalah ketua dia mesti Teh. Teh kalau dia pening, migraine pun, kalau ajak jalan, memang laju. Haha! Menurun dkt anak dia, si Akma. Hehe. Aisyah ni lah adik bongsu Akma. 

Night market Batu Ferringhi, banyak barang-barang lawa juga. Semua yang menjual situ, orang Cina. Jadi best jugalah sebab Aisyah kan boleh cakap Bahasa Cina. So bolehlah tawar-menawar sikit. Dekat Batu Feringghi ni lah kita orang beli lampu comel-comel tu macam yg I tunjuk dekat sini.



Time ni tak bawak camera. Sebab nak jalan! Ini camera phone Teh :)
Thank you teh sebab belanja Qila! Hehe. Then kita orang makan McD plak malam-malam buta.


Overall, Penang memang cantik. No wonder lah Nora dgn Fatyn syg sgt Penang depa. Hehe. Too bad we don't have much time. Banyak kali pergi Penang pun tak puas-puas jalan lagi. Rasanya kene duduk seminggu lah! Insya Allah someday. Okay, to be continue~!


Nov 13, 2012

Traumatized by Street Thug


I saw a man, holding a big steering lock, knocking on the car's window. 
I am thankful it wasn't a gun. But still, I might be dead.


Tak akan boleh lupa semalam. Tak akan. Dikejar samseng jalanraya, di kawasan perumahan yang gelap, diikuti kawasan jalan yang sempit sangat menakutkan. Sangat... Aku tak boleh nak berfikir. Hanya menjerit-jerit, dlm hati tertanya, "Ya Allah, macam ni ke aku mati?" Sungguh, ingat mati. Ingat Allah. Hanya sebab tak mengalah dgn sikap kurang ajar mereka, pemandu sebuah kereta Perodua mengejar aku sambil menekan bunyi hon bertubi-tubi. Tiba di simpang 3 jalan, terpaksa berhenti. Tak ada pilihan. Tiba-tiba keluar seorang lelaki, mengetuk cermin kereta. Aku ketakutan yg amat, walaupun bertiga bersama abah dan mama. Abah memandu, mama di sebelah, aku di belakang. Di tangan kanannya dipegang steering lock yang besar dan diperbuat daripada besi... Pintu abah dah separuh terbuka, aku menjerit-jerit sambil tolong abah tarik pintu. Yang aku tahu, aku hanya menjerit "Jangan! jangan! Abah, tolonglah jalan! Jalan lah abah!"

Aku tak boleh berfikir. Yang aku tau dia sangat marah, sangat dan bila-bila masa besi tu boleh pecahkan cermin kereta. Aku tak pasti samada ada org lain bersama dia, sebab aku hanya cuba selamatkan abah. Akhirnya setelah desakan dan jeritan aku, abah jalan meredah simpang. Tapi belum selamat lagi... Dikejar kereta kedua. Satria... Aku sempat melihat, mereka dua orang atau lebih. Satria, terlalu gelap di kawasan kampung tu. Lampu jalanraya pun tak ada. Lagi sekali, terpaksa berhenti di simpang 4. Aku minta abah bawa laju-selaju lajunya. Tapi abah mcm biasa, terlalu ikut peraturan. Walhal aku hanya fikirkan mati, mati, mati. 

Kalau sanggup dikejar kami, sanggup turun kereta dan hampir pecahkan cermin kereta, bagi aku, tak mustahil kalau mereka ada senjata lain. Sepanjang jalan aku berdoa supaya kami sampai dengan selamat. Walaupun tertekan sebab abah masih boleh bawa ikut hadlaju, sedangkan sudah masuk highway... Aku pusing belakang terlalu banyak kali, tapi aku hanya nampak lampu-lampu kenderaan, aku tak pasti dikejar lagi atau tak. Mama dah pun mendial 999, tapi, mereka hanya bertanya "Di mana sekarang? Masih dikejar tak?" Hampa. Aku, sendiri, hampa. Dengan harapan ada kenderaan polis akan escort kami. Tapi akhirnya apa yang dikata "Kami tak boleh buat apa, tiada polis di kawasan tu". Apa guna talian 999 di saat ni? Mati katak dulu kami. Perjalanan 45minit itu aku rasakan terlalu lama. 

Saat-saat genting macam ni juga, aku dinasihatkan supaya "cuba fikir positif". Maaf, aku tak boleh. Aku nampak macam mana bengisnya, marahnya lelaki tu. Aku nampak dia cuba pecahkan cermin kereta aku. Melihat mereka yang lebih ramai, beribu kemungkinan boleh jadi. Yang aku tahu... kalau kami tak sempat lari, aku tahu, bukan abah sahaja yang dipukul atau dibunuh, mungkin aku dan mama akan mati bersama. Mati katak. Mati semudah itu... Murahnya nyawa manusia hari ini. 

Tidur malam disulami mimpi ngeri. Perbuatan syaitan yang terlalu kuat sehingga semua medium yang boleh digunakan untuk mengalurkan ayat-ayat suci Al-Quran tidak boleh digunakan. Nauzubillah. :( Gambaran kejadian semalam terus-menerus bermain di fikiran. Yang aku yakin, aku dah tak mahu jejakkan kaki ke kawasan itu lagi. Dan aku tak mahu naik kereta yang sama lagi di kawasan KL. Takut. Terlalu takut. Alhamdulilah, terima kasih ya Allah sebab selamatkan kami, kalau tidak mungkin kami yang menghiasi muka pertama surat khabar hari ini...


Nov 11, 2012

Lawatan ke Rumah Anak Yatim di Petaling Jaya

Assalamualaikum :)

Dua hari lepas, which is on Friday, I dgn classmate, diiringi lecturer kami yg kami panggil Mama, untuk kelas Effective Speaking telah melakukan tugasan terkahir kami iaitu lawatan ke rumah anak yatim yang terletak di Petaling Jaya... Lepas ni, tinggal presentation utk semuanya. Hurmmm, habis control sebak jangan nangis. Huhu. Nasib baik tak menangis... Tipulah tak sebak atau sedih. :(

Tapi ada time tetiba plak si Tia menangis beria-ria... Memang taklah I pandang muka dia. Nanti menangis sama. Haha. Hati kami memang mudah tersentuh sebenar-benarnya walaupun nampak gangster... Mana taknya, memula masuk rumah anak yatim tu, air mata dah nak bertakung. Semua kanak-kanak comel tu beria-ria salam kita orang... Sedih gila tengok dia orang yang kecil-kecil, comel-comel tu, dah jadi anak yatim... :'( And here, I would like to share some pictures to share about our assignment. 


Early birds! Ini muka-muka datang awal... :) Us with our lecturer, Mama, in front of our faculty.
19 including our lecturer, should be ada lagi 9 org to be exact.


Rumah anak yatim yang kami pergi. Tapi, mengikut adik angkat I, ini hanya rumah perempuan.
Bila kami datang, mereka berkumpul di sebuah rumah. Jumlah mereka 30 orang semuanya.


Dari kiri : Faizatul (kakak) dan Nafisah (adik). Adik angkat I hari tu Nafisah.

Sesudah sampai sana, kita orang akan dapat seorang adik angkat setiap orang. Dan tugasannya ialah, kita orang perlu berborak dengan dia orang, dalam masa beberapa jam tu, dan dapatkan maklumat sedikit sebanyak tentang dia orang. Bukan senang dia orang nak cakap dengan orang yang baru dia orang kenal tau. So, kita orang perlulah apply Effective Speaking - To Persuade dia org utk bercerita. 

And mine, Nafisah... Memula dia cam malu-malu. Then ha, banyak juga dia bercerita. Taklah I duk tanya baru dia jawab. Huraian dia panjang jugaklah. Tapi tentang sekolah dengan hobi dia je. Bila tanya tentang family, dia macam tak nak jawab... Dia cakap dia tak ingat. Wuwuwu, kesian je tengok. Tapi dia pandai! Dia masuk kelas pertama, dan selalu dapat 100 dalam few subjects! So proud of youuu adik! :')


Mereka berumur majoritinya 7-12thn. Then kita orang lunch sama-sama, main game sama-sama dia orang. 
Dan tak lupa ada AJK makanan yang sediakan minum petang! Yeay!



Untuk game petang tu, si Tia jadi juruacara... Semangat kawan I seorang ni, demam dan tak ada suara pun, dia menjerit-jerit utk bagi instruction. Thank you Tia, you did well yang! :)



Nafisah dan Faizatul ni, ayah dia orang dah meninggal... Ibu orang susah, sebab tu mereka dihantar di sini. Tapi kalau cuti, mereka akan balik ke kampung. Sedihnya terpaksa berpisah dgn keluarga :(



Excited dia orang main game ni. Game err Kahwin - Cerai - Rujuk. Best tengok! Haha. 
Dia orang kene cepat bertindak mengikut arahan. Comel je... :)



FAHMI! Hihi... comel sangat, baik sangat! Fahmi menang game AEIOU.
Game siapa paling hebat jadi patung. Haha. Adik comel, semoga awak berjaya & bahagia dunia akhirat! :)



Our lecturer, Mama... dan Kak Farah, yang sediakan catering lunch hari tu. 
Thank you kak :) 



Nadia dengan anaknya! Hihi.. Ini sangat comel, btw I personally think muka dia orang sama. Kan?
Bila dia bercakap, comel gila, haha. Memula dia memalu, tp suka gila bergambar! 



Izah dengan adik angkat dia. Dan si comel tu jugak. Haha. Time ni game dah habis, tengah penyampaian hadiah sikit. Lepas tu dia orang bersiap utk pergi show. Dah hampir 5pm time tu.



Dear Tia dengan adik angkat dia. Kalau ada yang nak singgah, pergilah... :)
15, Jalan 3/67, Petaling Jaya. Dekat dengan UiTM Jalan Othman.



23 of us in the pictures, lagi saki baki beberapa orang samada jadi cameraman or missing in action lagi. 
Bersedia untuk pulang ke Shah Alam!



Alhamdulilah sangat... Sebab dilahirkan ada mama, ada abah... Ada semuanya... Bila tengok dia orang, memang ada terfikir macam Tia, "Apalah dosa dia orang?". Tapi, I tau, ni semua ujian Allah untuk insan-insan terpilih. Masakan budak-budak sekecil itu sudah berdosa? :( Harap dan doa supaya mereka sentiasa di dalam lindungan Allah...

Hurm, I was thinking that, someday, bila dah mampu, teringin sangat-sangat nak bantu rumah-rumah kebajikan dan anak yatim macam ni. How I wish I am a millionaire! Doakan supaya mereka dibantu dan dimurahkan rezeki selalu eh? Thank you! insyaAllah... 


Nov 10, 2012

Red Velvet Cake, belated birthday cake from my sweet girlfriend!

Assalamualaikum :)

Lama rasanya tak buat post macam ni. Post yg betul-betul fresh from oven. Selalunya mesti lambat sebulan, or berbulan-bulan sebab kesuntukan masa. Ini post baik punyaaa, baru terjadi kira-kira 3 jam lalu. Thank you Naiya! Rajinkan gf yg seorang ni bangun pagi buatkan cake ni :') Terharu sungguh walaupun tadi bila Naiya sampai, muka I biasa-biasa je. Terpinga-pinga lagi sebab baru vacuum rumah, rushing mandi sebab Naiya dah on the way, tetiba dia sampai time tgh kelam kabut bersiap.

Sempat lah berborak sejam dua. But, only about ONE topic. And it is so complicated kan Naiyaaa? Haha...  Thank you again yang! Sedap! Naiya balik je, terus makan sorang-sorang menikmati. Senonoh sangat kan?


Red Velvet Cake made by my grilfriend, Naiya :) 


Kenapa rajin sangat ni buat bunga comel-comel ni? Cantik!


I ate a slice of the cake as my lunch. Sedapnyeee!


Harap-harap kek sebiji ni tak habis sebelum Isnin. Haha. Boleh suruh mama, abah, faris, semua rasa. Mereka baru bergerak balik kampung. I tak join sebab mmg hajat besar nih, hajat besar nak kemas rumah sikit, dan bilik sendiri juga, dan toilet juga, dan sebab utama diaaaa, *jengjeng jeng* = siapkan assignments and study utk test!

Next week mmg minggu midterm test. Ada 3 test! Marketing Communication - Translation - Interpersonal Communication. Gigihkan sampai tak balik kampung. Huhu. Wish me luck! :)


Thank you dear Naiya buatkan cake ni & special delivery from Sg. Buloh! :)
Still hope and pray that one fine day, Finaz & Naiya will have their own bakery.


Nov 7, 2012

Bila kita sedar tidur itu satu nikmat dan rezeki.

Assalamualaikum :)

It's now november. And yes, It's currently 4am. Alhamdulilah rasanya semakin sihat. Demam sejak sampai dr Melaka. Sampai KL hari Sabtu malam, Ahad bangun je dari tidur terus sakit tekak, kepala berdenyut-denyut belah kanan. Which is migraine. Mula-mula ingat, mungkin penat sgt kot. Badan pun sengal habis. Mana taknya weyh, Sabtu tu mula-mula panas. Sampai je Melaka, hujan. Lepas tu panas. Lepas tu pergi Bandar Hilir, jalan kaki jauh ya rabbi dari UiTM Bandaraya Melaka, sampai-sampai hujan. Terus borong payung beramai-ramai. Dan gigih panjat Bukit St.Paul walaupun hujan. =,=

Habis basah kuyup jugaklah. Time tu protect camera je ha. Handbag mmg basah 100%. Diri sendiri pun blh tahan sbb payung kecik. Eh? Haha. Kasut mmg basah lecun sampai ke stokin, it was raining heavily. Around 930pm baru sampai hostel semula. Gigih kan? Thank you my groups-mate Tia, Nadia & Khalid, korang sgt banyak membantu! :)

Esoknya, Ahad, bangun pagi, breakfast, ambik gambar dulu ramai-ramai. Terus rushing shooting dulu. Time ni ha panas ya rabbi plak, sampai berbelang sunburn tangan ni. Kita orang semua sampai beli topi plak =,= Then pukul 2pm and above, hujan... Maybe, well maybe, sebab tu kot tetiba demam ni. Gila, punya nak explain kemungkinan demam pun dah 3 perenggan. Time on the way balik KL, dlm bas tu normal je rasanya. 5jam tak tidur langsung. Kenapa 5jam Melaka - KL? Panjang ceritanya. Nanti cerita.


Haa teruk jugaklah demam kali ni sampai terpaksa minta injection. Mama gelak okay. 
Gelak sebab I nangis depan doctor, sebab tension nak test tp tak boleh study. Huu


Ahad, muntah-muntah banyak. Demam mmg sejuk, 3 hari ni buka kipas no 1 je, or tak buka langsung-lansung. Air cond tayah cakaplah. Sejuk gila rasa. Isnin, selsema pulak muncul. Terlebih banyak ha pakej demam kali ni. Pergi klinik tengah hari, balik klinik muntah lagi. Sabar je lahhh. Tapi migraine dah hilang, Alhamdulilah. Isnin petang, pergi juga kelas sebab ada test tu. Thank you Tia sebab tlg ambik dkt rumah :)

Alhamdulilah pergi jgk kelas, buat test tu. Of course la dlm kelas pasang aircond kan, haaa mmg hidung terus sedap banjir lah. Tu pun dah pakai shawl, ganti sweater. Lecturer sgtlah memahami. Siap tunggu bagi extra time :') Thank you so much Miss! 

Selasa, hari ni, or semalam lah blh kata, blackout jugak. Dpt MC 2 hari. Tadi tak pergi kelas. Mmg bangun, tidur, bangun, tidur je sampai tengah hari. Tidur tadi 1130pm, bangun 130am, tak boleh tidur sampai sekarang. :( Pasang kipas no 1, berselimut litup, berpeluh tp rasa sejuk. Panas tapi sejuk. Try baring dkt bawah atas tikar, sejuk sikit belakang. Tapi sejuk sangat pula. Sekarang ni serba salah ada rasa sejuk ada rasa panas. Penyudahnya tak boleh tidur. Org yg selalunya tidur lewat, kita kacaulah Namin dgn Tia, semua tidur dah. =,=

4:44am dah. Bila jadi mcm ni baru rasa tidur tu nikmat dan rezeki. Selalunya bila sakit sikit tak boleh tidur baru sedar indahnyaaa tidur tu. Hehe. Jadi selagi sihat, dan boleh tidur, tidurlah. Tapi tlglah jgn tidur lebih-lebih. Jealous dengar! Haha... Okay, wish me luck for my test tomorrow. Walaupun study mcm taktahu masuk apa. Till then, take care!