Oct 30, 2012

Sambut menantu - Akma & Aban

Assalamualaikum :)

Sebenarnya tgh buat assignment, based on a movie. Tapi gambar tak cun, so sekarang dlm proses download yg lain. Kurang 20 minit je pun =,= So curi-curi masa update blog tentang benda yg dah lamaaa nak cerita, tapi asyik lupa dan lupa. Lepas tu ada org emo baca blog kita, cakap kita tak update-update pasal dia kahwin, majlis sambut menantu. Suami siapa lah tuh! :P Okay ni sebenarnya susulan majli kahwin sepupu tercinta kma bam bam dgn aban blink blink. Dah 4 bulan lepas, aherherher. Minta maaf! Ini yg majlis akad nikah, dan ini majlis di Kuantan :)

Gambar tak banyak! Sebab kita jadi pengapit.. So camera tak boleh nak pegang sgt. Eh, nak tertulis pramugari plak. Dulu time kecik, selalu confused dan tertukar between pengapit, pramugari, peragawati. Majlis sambut menantu diadakan di rumah aban, di Bangi pada, err 10 Jun 2012 tak silap? Sebenarnya time ni tak ready nak jadi pengapit lagi sebab tengah demam. Tapi gagahkan jugak demi cousin tersayang!


Abah dengan mama siapa lah tuh... :P Selamat pengantin baru! 
Moga bahagia ke anak cucu... err cucu lambat lagi ye mama abah!


Bacaan doa... Tema hari tu silver, pengapit warna gold. Pengapit yg belah aban muka friendly sikit 
kalau nak compare dgn yg belah Kuantan hari tu. Eh eh, senangnya judge! Pdhal baru jumpa hari tu je. :P
Tapi memang tak boleh blahhh lah time atas pelamin ni... ada ke Aban sempat termenung? 


Saya : Aban, kau termenung apa? (bisik-bisik sambil kipas Kma) 
Aban : Eh... aaa, takde, aku teringat bola. 

=,=

Over tau kau Aban! 


Family tersayang! Dan cake pengantin... Belah perempuan tema merah! Menonjol sangattt! Hihi...


Aisyah si kecik dgn pengapit hari tu... Siapa lagi kalau bukan the super awesome girl, Aqilah. Perasan sgt!
Tau tak dalam mulut kita time tu tgh ada makanan? Tapi sengih jugak... Nasib baik tak ada cili lekat. 


Aban, Kma, Aisyah dan Ayie. Kma, Aisyah dgn Ayie adik beradik. Total semua 6 org...
Kma anak ke 4, Aisyah anak bongsu (ke-6), Ayie anak ke 5. 


Family I mmg rajin ambik gambar uolls... Salah, diambil gambar. Mengambilnye sorang ni je. Haha.
Dari kiri : Kak lin, Aban, Mama, Kma, Aisyah dan Kak Aizam. 


Selamat pengantin lama korang! :P 


Apa pun majlis belah Bangi ni pun cantik sangat Silver! Moga bahagia sehingga ke syurga... Semoga kekal manja-manja macam sekarang sampai umur 80 nanti! Baru romantik ha... Haha. Kma, glad that you've found the one. :) Sesamelah bertolak ansur ya! Aban, Thank you jagakan sepupu aku yg paling manja dan bam bam. Haha. 

Okayyy,  movie dah habis download! Nak sambung buat kerja! Till then. Have a great day!


Oct 29, 2012

Surprise of the year!

Assalamualaikum :)

If you've been a loyal reader of this humble blog, *cewah* you will remember, a few months back, I did mention that my laptop was totally out during few days before Raya. You can read it here. The laptop is so important to me, as i am a student. But I don't have time to worry much since it was Aidilfitri, more reason to celebrate with family members rather than being gloomy about the broken laptop. I was thinking that maybe there is something wrong with the motherboard since it refused to switch on and the only thing I could see was the empty black screen =,=

After the whole week spent in kampung, I went back to KL, and the only two things that were on my mind are duit raya and laptop. Guess I have to keep all my duit raya and start saving to buy a new laptop. Yes I got quite a numbers of duit raya, (for the sake of 23years young) :P but it wasn't enough to buy me a new laptop. It was Sunday when I was home. Plenty of housework to be done since it has been a week we left home. So I was thinking to spend my time at home the next day, to, you know, take a rest and recharge my energy. Been travelling a lot kot!

But then, Namin nak jumpa beria-ria Isnin tu jugak... Hehe. So, I was like, it's okay, boleh je nak jumpa. Kita pun pelik, sbb selalunya kita beria-beria. Hari tu terbalik :P When I was busy getting myself ready to meet him, he called and said that he need to use the toilet. Mama was home, so I asked for her permission first. Then, I took my key and I was about to open the door grill when I actually saw he was there standing with a wide smile on his face, holding a few PLASTIC BAGS FILLED WITH COMPUTER STUFFS! It took me a few seconds to realize that it's all for me! What a surprise!!! Haha... I can't stop asking him "Kenapa u beli kan? Kenapa u belikan?" with a super exciting face... Nampak sgt malu tapi mahu kan! Terharu kot... *Teary eyes*


It was Monday, 27th August 2012 - THANK YOU SO MUCH DEAR!


Cute speaker with my favorite color! Hehe... And he told me... 
"Ingat nak tunggu birthday u, tapi dah laptop u rosak, i hadiahkan sekarang..." :)


Adorable pink!


Wireless keyboard, wireless mouse, super cute speakers, and and it is super fast! Haha.
Thank you! Thank you sbb set up wiring UniFi i jugak! :D


I can't forget the way I reacted that day. Haha... Thank you so much by, thank you so much! Sgtlah happy, sgtlah bersyukur, sgtlah seronok, best kot guna PC. Haha... No wonder all the guys who love games would do anything to upgrade their PC's. And now I know kenapa dia org addict gila. And sekarang blh buat assignment dgn tenang. Hehe. And you know what, laptop tu graphic card yg rosak. But it is located near OR in the motherboard (I'm not sure), itu yang nampak mcm motherboard yg rosak. Thank you abah sbb tlg repair.

So now I have both laptop and PC! Super yeay! I couldn't be happier. Alhamdulilah, rezeki yang tak disangka-sangka, tepat pada masanya. :)


Oct 28, 2012

Kita merancang, Allah menentukan.

Assalamualaikum.

Salam Aidiladha... Hurm, jari kaku terhenti, memandang kosong keyboard computer. Cumanya, kita hanya merancang, Allah yg menentukan. Rancangnya nak balik kampung dari Rabu - sehingga hari ni, Ahad. Tapi kelmarin, dah balik KL. Ya, sesudah abah selesai solat raya, dan kami breakfast dgn saudara mara. Org lain beraya dgn berbaju kurung dan makanan raya, tapi bukan kami sekeluarga tahun ni. Tapi sy tahu, bukan keluarga sy seorang. Sy tahu ada keluarga yang tak menyambut hari raya jgk, atas sebab-sebab tertentu. Tak apalah, Aidiladha kan lebih kepada penghayatan pengorbanan. :)

What I can conclude is, malam raya kami di hospital. Malam raya sy menangis sampai tertidur. Hahaha... Mama abah jgnlah risau, but, Aqilah yg tak cukup kuat lagi waktu tu. Tapi dah tak menangis dah. Cukuplah sehari. Sekarang kena kuat! Ulang-alik ke hospital, perlu kekuatan mental & fizikal.

Kuat utk tanggungjwb yg lg besar sebagai seorg hamba Allah, sebagai anak kpd mama dan abah, sebagai anak buah kpd makcik-makcik dan pakcik-pakcik, sepupu kepada sepupu-sepupu, dan pelajar. Bila dah diuji sehebat ni, baru mula nak perbaiki diri. Tapi tak apalah, rasanya belum terlambat utk jadi lebih baik dan baik. Inilah manusia, sudah kalah baru berkubu.

Banyak sgt belajar 5 hari sejak cuti ni. Erti pengorbanan seorang isteri, anak, saudara mara. Budi bahasa dengan orang tua. Isi hati org tua. Hasad dengki orang Melayu yg tak sudah. Sy juga belajar memang kita perlukan duit utk hidup, tapi duit memang tak boleh memberi semua kebahagiaan. Banyak buka mata yang dalam kematangan diri ni, sebenarnya masih belum matang.

Tapi tak apalah, Allah nak suruh Aqilah ingat Dia. Suruh jangan pandang remeh tentang solat. Jangan pernah berhenti berdoa. Jangan pandang remeh tentang keluarga. Apa pun, life goes on kan? Dan again, orang lain blh assume macam-macam, sebab semua org punya kisah berbeza-beza. Maha kuasa Allah, punyalah ramai manusia di muka bumi ni, tapi semua cerita berbeza-beza.


Akan update blog mcm biasa. 
Tak bermakna semuanya dah selesai. 
Cuma, lagi sekali, hidup perlu diteruskan. :)


Oct 21, 2012

I am still the same. It just me with my responsibility as a student.

Assalamualaikum. :)

Frankly speaking, I am a very lazy student. Yes, as a student, I am lazy. I tak akan berjaga 24jam utk buat assignment or study. Kalau mengantuk sgt, I tidur jugak. Sbb kalau I mengantuk atau penat sangat, tak guna kalau I buat kerja atau study. Sbb badan I penat, otak I tak berfungsi, mata pun separuh terbuka. Apa guna kuantiti tanpa kualiti?

SOOOO... What am I trying to say is, bila I tengah serius buat kerja, sibuk sangat-sangat, tolonglah faham. Sebab malas-malas pun, main-main pun, bila time kerja, kerja betul-betul. Sobsss, sedih ni. Tolonglah faham, I bukan tak nak layan. I bukan tak nak bercakap ke apa ke. Kalau ikut hati I, nak melayan and nak bercakap, I tak nak buat kerja ni! Haha. Tapi I have to, because this is how we learn. This is what a student is.

Sometime, rasa sedih. Bila org rapat dgn kita, keliling kita. Mcm tak faham. Bukan tak faham kesibukan dan keadaan student, tp kenapa semua seolah-olah tak mengenali siapa diri I sebenar-benarnya? Macamlah tak kenal I macam mana. Macamlah tak kenal I akan seboleh-bolehnya nak menggembirakan hati semua orang?

Dear family, mama abah cousins aunts uncles... Dear love, BFF, close friends, friends... Dear everyone. This is me. I bukannya lalang yg berubah-ubah sekelip mata. Please, do believe me when I say I Love You.


I only have 7 weeks left for this semester. Please, I have so much to do.
More than 20 Tests & Assignments. And still counting...


Next week on Wednesday onward, I akan cuti sem seminggu. Time tu bolehlah I nak have fun sekejap, selang-seli dgn semua kerja ni. Since banyak sangat assignment & test lepas buka cuti tu, tak boleh lah nak hoorey hoorey all the time. Just that, I am sorry to everyone yg terasa I dah berubah ke, I berlagak busy ke apa. Padahal I masih sama. I am upset. Bila org yg kita syg dan rapat ingt kita dah lain. I just tertanya-tanya, "Tak kenal I lagi ke?" Tapi biasalah, manusia, tak semua faham kita. 

Dalam subjek Interpersonal Communication pun ada belajar, semua orang ada tanggapan masing-masing dkt kita. So kita tak boleh expect orang akan rasa apa kita rasa, fikir apa kita fikir. So, I don't blame anyone for my imperfection. I blame myself. But, from the bottom of my heart, I just hope that you guys would understand. That's all I guess, I am sorry for everything, and Thank you for those who understand and keep on supporting me. Thank you :)


Guess it's true. You can 't have everything at once.
Life need sacrifice. 


Oct 20, 2012

This might be the sweetest BBM from abah

Assalamualaikum :)


 Friday 19th October -  11:28AM

Awal gila abah wish... Hihi. Bukan senang abah nak ckp "I love n miss u" :P
"Nanti kita celebrate bila abah sampai nanti" - I don't want much, kita makan banyak-banyak je boleh? :D



Friday 19th October - 11:07PM

Alhamdulilah, tamatlah sudah kursus abah! yeay! He's coming back!
Insya Allah abah akan sampai 23rd October ni :)



Oct 18, 2012

cute cute little cat

Assalamualaikum. :)

Again, not much time to blog. Plenty of stories, Hundreds of pictures and I only have 24hours a day. Spent about 4-5 hours to sleep, 1-3 hours to drive from home - shah alam, and spent almost 66% of the day with classes, assignments, last minute preparation for quiz, test etc. And oh, er couple of hours wasted with surfing the net, randomly konon-konon sementara rehatkan badan. Tengok-tengok dah sejam dua. Erghhh... membazir masa!

Not to forget, doing all the household management. Wah? Yes, anak tunggal bukan goyang kaki nokkk, malas-malas I pun, I have to do it because I have no choice. But I did it because I want to. Mama tak suruh pun, so jangan ingat I terpaksa plak. It was like, considering you have to be strong because you have no option? Yes, quite similar. There goes my 24hours a day~

Nak dating pun tak sempat... Aherherher. (Tia ajar gelak mcm tu). There are time yg I tau i boleh guna utk buat kerja and assignment sepenuhnya. But, sorrylah I am not that so hardworking type. Serius, kalau ada masa konon nak set jam bangun 4:00am, last-last bangun 5:00am jugak. So ada masa, kalau blh relax mcm last weekends, setelah 12 hari straight kelas (termasuk sabtu ahad ada modul) I duk relax, lepak buang masa je... Boleh? Pdhal boleh sgt kalau nak buat assignment! But tak adalah i buang masa bodoh-bodoh gitu je. Last week balik Kuantan dgn mama dan auntie, to visit my uncle and Qaid (the new family member), the one I mentioned here. So, sabtu ahad tu habis sekelip mata aja!

And now, 30 minutes left before Friday. Dah nak habis seminggu. Cepat sangat! Tapi kalau dilihat dr sudut abah dkt US tak balik-balik, mmg rasa lama sangat! Baliklah abah baliklah baliklah baliklah cepat! Motif dah membebel panjang gila? Padahal nak letak gambar Puss in Boots time baby je! Comel sangattt! Tu je, nanti cerita lagi. Good night, okbaiii!


Y U No Exist? I want chu! I want i want! 


Thank you for those who understands  me so well.
And those who always support me through unexpected time. 
Keep on praying for me :)


Oct 8, 2012

I super love penguins.

Assalamualaikum :)

Just got home, but just wanna share a picture of this super super cute fluffy, round thing! Hehe... My class was cancel this morning, so me and my girlfriends (Nani, Min, Tia) decided to go to JJ Bukit Tinggi. I've never been there before, it was my first time. One of the biggest AEON I've ever been to.

Then we came across this shop which are full of cute things, bears, key chains, souvenirs and such things. I was so excited, yes, I am easily attracted to those kind of shops. And, I instantly fall in love with this... yes, it was love at first sighttt! That's all for now! Gotta go, another long day tomorrow. Tuesday is the busiest day of my week! Night! :) 


I loveee penguins! That's one of the reason why I had so much joy watching Happy Feet :)
But too bad. I'm too broke this month. Sobsob, So I just took the picture of the penguin with me.


I WISH THAT YOU WOULD BE MINE SOMEDAY!!! 


Oct 7, 2012

Qaid Iskandar Zulkarnaien

Assalammualaikum :)



Welcome to Hassan's Family dearest Qaid Iskandar Zulkarnaien
01:05 am, 7th October 2012. Congrats Abg Zul & Kak Lin :)



Oct 1, 2012

Another 22 days.

Assalamualaikum.

Last Wednesday, I went to KLIA with both mama and abah. Just nak hantar abah pergi Texas, US. I am proud to say that he represents Malaysia. But, which also means, he is all alone through his long journey. Of course lah I risau kan. I know abah selalu pergi oversea, but, the last time was somewhere around 2004-2006. Dengan family tu lain, urusan kerja lain. And if I'm not mistaken, abah tak pernah pergi sorang-sorang je dari sini. But, Alhamdulilah, abah selamat sampai after a very long flight... (about 24 hours).

Well, it's hard to say. But I miss him so bad. These past 5 days was the longest 5 days of this year. It's not a hyperbole, I'm just telling you the truth... Abah! Rindunyaaa abah! Malam pertama abah tak ada, time tidur dgn mama, dah menangis sorang dah sebenarnya. Haha! Sugar dgn Pepper pun rindu abah, dua ekor tu macam asyik tercari-cari je. Macam kehilangan, macam makin manja pun ye, ikut je pergi mana-mana. Kuat membebel pun ye. Hehe.

Hurm, another 22days left. And, too bad you wouldn't be here on my birthday :( It's okay, just take a good care of yourself. See you on October 23. I miss you abah!


Abah & mama. I love you both so much.