Jul 11, 2012

Jonker Walk, Melaka

Assalamualaikum :)

Mesti org kata beria-ria kan cuti baru start dah pergi jalan kan? hee... Pergi balik hari je, itu pun gerak around 3pm sbb ada tanggungjawab lain perlu diselesaikan and sampai rumah malam. Pergi dgn Namin, mcm biasa lah, peneman setia. Hehe... Thank you! :) Mmg taklah nak drive sengsorang jauh-jauh mcm ni, especially dgn kes lady driver diserang perompak, perogol semua makin kerap kan dkt KL. Hurmmm, sy ni dah lah mmg fobia dgn org jahat, tetiba bnyk kes mcm ni, lagilahhh, rasa makin takut... *Sumpah cakap personally, sy lagi takut org jahat dr hantu*

Jalannya dlm 2-3 jam je, jadi tak banyak tempat boleh pergi... Tp seronoklah jgk, sbb selalunya tak berjalan kaki, selalunya round dlm kereta je. Dulu panjat sampai A Famosa tu pun waktu zaman sekolah, itu maknanya lebih kurang 6 tahun lepas? Ehhh rasa mcm semalam baru habis sekolah. And selalunya dtg Melaka nak makan asam pedas atau seafood je, tp semlm kenyang lg, so mkn dkt KL je... Next, pictures!

Note : Kalau datang Melaka hari weekdays, kedai yg jual barang-barang mcm dodol, belacan, semua tu banyak tutup. Ye, baru tau hari ni. Mmg ada yg buka, tp tak banyak. So tak dpt beli apa sangat... 


 Alhamdulilah, time memulakan perjalanan, cuaca cerah di KL! 


 Sepanjang perjalanan tak tidur tau, hebat rasanya. Kalau tak, pergi KLIA pun tidur. 
Yeay nak sampai dah! 


 Parking dkt Muzium Sejarah, Ethnografi dan Sastera... Sini atas banyak parking.
Lepas tu baru turun tangga jalan kaki ke jonker walk.


 The clock tower at the heart of the historic quarter of Malacca.


 Souvenirs such as key chains,  fridge magnet, and shirts can be found here.


 Colorful Fridge magnet! Sukanya tengok colorful ni! Haha.


 Yes, beli kipas plastik terus. Dulu guna yg rotan je, mcm dah nazak je. Mama pun mmg nak kipas tu. So belilah jgk utk kegunaan dkt kelas nnt lepas naik tangga ke pintu syurga yg ada 93 anak tangga tu :P


 Oh lupa, antara tarikan utama dekat sini mestilah Beca berhias lengkap dgn lagu hindustan & lagu ombak rindu pun ada kau... Semalam terdengar. Ohh mcm-mcm ada. Ini biasa je ni, Ada yg lg meriah becanya! Selalunya RM10 sekali naik... :)


 A part of the building - Christ Church Melaka


And sungai yg semakin terjaga and ala-ala dkt Italy gitu :P
Kalau mlm lg lawa tak silap... Pernah tgk ada kwn pergi malam. 


P/S: Next update, China Town


2 comments:

Anonymous said...

terima kasih untuk kipas yang comel tu...s...u...k...a...sangat....

ra|nbOw said...

Hahaha.. sama-sama maaa :D