Jul 13, 2012

First week of my holiday.

Assalamualaikum :)

Alhamdulilah, hampir seminggu sudah habis exam. Cuti 2 bulan ni, memang dapat rasa sekejap sangat akan berlalu. Habis macam tu je... Bulan Ramadhan dah tentu sibuk tolong mama buat kuih raya.


2 bulan = 60 hari

Currently, I have spent 4 days of holiday, which could count as a week.
1 bulan (30 hari) = Ramadhan, and akan balik kampung beraya seminggu...

60 hari - 7 hari (minggu ni) - 30 hari Ramadhan - 7 hari beraya Kuantan, Tganu, Kelantan = 16 days left.


So there goes my holiday... For this whole week. Let see what I have done. And not a second wasted~

Monday 9th July 2012 - Habis exam around 11++ am. Sepatutnya 12pm, tapi keluar awal sebab dah penat sangat menulis, ohhh last paper tu 100% essay. Balik rumah, rasa nak terus pergi jalan! Tapi sbb migraine gila, rehat je dkt rumah... Time ni lah betul-betul rehat, online santai-santai, tgk TV! 

Tuesday 10th July 2012 - Melaka baby! Balik hari... So, habislah Selasa.

Wednesday  11th July 2012 - Leisure time, which I did kemas rumah and stuff. 

Thursday 12th July 2012 - I planned to watch movie, tapi tak sempat... Rushing pergi here and there, Pasar Pudu, and banyak tlg berikan barang mama. Daiso Taman Maluri, Carrefour, Econsave. Sampai rumah around eight something, terus tlg mama buat kuih raya til 12am++. But tidur around 2am.

Friday 13th July 2012 - Bangun mengejut 830am, setelah sambung tidur lepas subuh, sbb takut mama penat buat kuih sorang-sorang. Terus bangun, buat kuih straight 230pm. Well I did lah berhenti makan kan tgh hari tu, then 230pm onwards until Asar tadi, which is almost 5pm, I kemas barang kuih semata-mata. Berdiri dekat sink lebih sejam... Semua dulang, mixer, bekas-bekas adunan, clearing all the mess, etc. Yerlah barang buat kuih tu ada setgh melekat-lekat celah2, so mmg kene sabar je lah bersihkan everything, celah-celah. 


A part of the kitchen.


Dear Mama,

Mama, aqilah dah berjaya siapkan menyusun semua London Almond tu dengan cantiknya... Bekas kecil tu muat 12 keping aqilah letak... Mama letak 11 keping je kan muat :P Aqilah siap dah sole tape semua bekas kuih tu dan susun di luar. Aqilah dah basuh semua loyang, kertas alas tu pun aqilah basuh, rak pinggan pun dah clear mama, bahan-bahan kuih mama aqilah dah asingkan ke dalam stor... Meja aqilah lap 3 kali, tapi still rasa melekit. Dah bubuh sabun kot... Balang-balang and tupperware tu semua aqilah dah susun... Oh, microwave pun aqilah cuci mama, bahagian luar dia lah... Kalau cuci dkt sink, meletup lah. Lantai dapur aqilah vacuum... Kain alas bahagian kipas dgn microwave tu aqilah basuh tadi, kain buruk pun... ada dkt ampaian, sedang dijemur. 

Sabun basuh aqilah dah refill, sudu garpu pun dah susun... Sink kanan dan kiri pun aqilah dah basuh semua dengan berus. Settle dapur, aqilah sental dinding bilik air aqilah, tak suka kotor walaupun sikit... Nanti aqilah cucikan bilik air mama plak ye! :)

And mama, it took me until 5pm to finish up all these. Cik jadi saksi, lagu anak kampung jd peneman. Sugar and Pepper sedap berdengkur... And I hope you love the cleannn kitchen! <3


Saturday 14th July - Monday 16th July - will be in Taiping. There goes the first week of holiday~ 


Sometime, I feel like I have nothing instead of everything.
Nothing, when the persons you count on, do not understand you at all.
Everyone seems so selfish, speculating things, and made up dramas. What the?

Again, I'm no good in satisfying everyone. 


6 comments:

Nadeiya Aalie said...

Qila kalau nak bekas2 kuih yang melekat melekit senang basuh, rendam dulu dalam ayaq panas + sabun. Nanti senang tanggal

*belajar masa buat washing dekat Pizza* hahaha

ra|nbOw said...

ohhh? ayaq panas campur sabun eh. ada try dgn air panas je slalunya, okay pasni campur sabun! hihi. Thank youuuu fatin! Ada faedahnya pernah bekerja dkt pizza tu! :D

Anonymous said...

Terima kasih banyak banyak anak mama ya kerana banyak bantu mama kat rumah...pas ni akak akan tahu buat kerja dapor dengan cekap dan senang...senang hati mama kerana ada orang tolong siap dan sambung kerja mama masa mama kerja....terima kasih ya anak mama....besok kita relax di taiping ya...nanti mama belanja akak...

ra|nbOw said...

Sama-sama mama, its okay, mmg excited ngemas tu sbb nk tgk muka mama happy.. Hahaha.. Kerja rumah dah lama cekap and teliti, kerja dapur, hewhewhew.. Mama jgn risau, muka qla mcm singa ke mcm kucing ke, sentiasa tlg mama pnya :D welcome mama!

cik kuning said...

untun la dah cuti. kite ader paper lg esok and still have to complete practical 2 more weeks..nyway, jgn bazirkan masa yang ada. hehehe

ra|nbOw said...

Hehe.. good luck for the enxt paper! and practical as well! Tak bazir! XD Lepas ni kembang kempis hidung semester 2 plak. Huhu.