Jul 12, 2012

China Town, Melaka

Assalamualaikum :)

So, inilah China town Melaka! first time masuk sini sebenarnya. Ada naga panjang! Berhadapan je dgn jonker street. Tapi, pun sama banyak kedai dah tutup. I guess because dah lewat petang kot... Tp seronok, sebab banyak bangunan antik. Suka sgtlah bangunan antik-antik ni, dari kecik lg... Suka rumah kayu, bangunan lama-lama, pokok tua-tua yg besar dan berambu rambai tu. Rumah pun kalau mampu nak buat macam Mansion, and perhaps sedikit kayu... I really love it! Major love!

Since I really love that type of building, that's why I really love Melaka... well, one of my wishlist is actually to spend 3-4 days in Melaka, and walk along the town. Just walk, nothing to rush, and walk through every historic place in Melaka... Someday. I wish, someday. Insya Allah.


Naga panjang di China Town!

Fast shutter, nampak air yang mengalir tu sebiji-sebiji. :)

Hard Rock, Hotels, Shop lots.

Berhenti seketika di kedai makcik jual kuih ondeh-ondeh. Tahu ondeh-ondeh? Kuih hijau yg dlm ada gula melaka, luar bersalut kelapa tu. Sedapnya semalam, dia buat fresh-fresh, masak, dan terus makan. Rugi plak rasanya beli RM2 je... =,=

Gula Melaka, inti dalam ondeh-ondeh tu.

Cantiknya cantiknya. Walaupun ini yg dah dibina semula, still dia kekalkan rekabentuk klasik tu. Sukanya! I guess only a few shop lots left yang memang asli sejak zaman dulu.

Tengah-tengah jalan dlm China Town tu, nampak taman ni. 

See, banyak kedai tutupkan. Tp dlm ni mmg ramai tourist jalan-jalan kaki.

Tengah jalan dlm China Town, tiba-tiba nampak tulisan jawi (bangunan putih tu). Rupanya makam Hang Kasturi... Dlm sejarah yg dia tulis dkt board, sebenarnya Hang Kasturi yang menderhaka pd Sultan. Hurm?

Read it yourself! Hang Kasutri yang menderhaka dan dibunuh oleh Hang Tuah. 

Makam Hang Kasturi.

Dah senja... dah nak balik :) 

Cantiknya langit bila matahari terbenam! Subhanallah.


Itu sahaja dr China Town... Kalau ada masa, nak pergi muzium kapal plak lah! Insya Allah... hehe. Menara Taming Sari tu pun tak pernah naik lagi... Dan cuba panjat naik A-Famosa plak ke? Hurm hurm... 

Honestly I love Melaka. That's all about Melaka! Take care ppl :)

8 comments:

Nadeiya Aalie said...

Oh, dia panggil ondeh ondeh ye. Fatin panggil kuih tu buah melaka hehe

tiafazunia said...

best! naiklah cruise dgn nabil mlm2 pusing sungai! romantikkk! :)

Nabil Fikri said...

naik cruise? die nak jalan dpn sket pon da mls... ni pon sbb camera baruuu.. tu die bertenage sket nak jalan.. klu x...... hahahaha!~

Anonymous said...

Wow...cantiknya gambar...paling cantik dan antik gambar pisau potong gula melaka tu...

ra|nbOw said...

Fatin : ha'ah ondeh-ondeh selalunya, ada jgk yg guna buah melaka, tp jarang. hehe

Tia : Haritu rushing nak balik! hahaha. Nanti teringin jgk nak naik!

Namin : HAHAHAHAHHA, yerrrlaaa~ Tgk kasut jgklah hari tu! Grrr.

Mama : HEhe. punya lah bnyk gmbr bangunan, gmbr tu plg mama suka? Huhu.

Anonymous said...

Bukan suka tapi nyeri....mama baru tahu ada makam Hang Kasturi kat situ dan cerita sebenar siapa yang menentang Sultan....thank you....suka tengok gambar yang cantik cantik tu....

daisy.allie said...

u came to melaka ke?
should have rang me..
nape tak pergi jonker street tu malam? its called jonker walk at night..

ra|nbOw said...

akak, kte pergi sekejappp sgt kak... Tipulah kalau sebut melaka tak ingt akak. Insya Allah kalau kita pergi lama sikit, kita bgtau akak!

Tak sempat tunggu mlm, rushing balik :)