Jul 31, 2012

(Beware girls) Another reason to cover my chest

Assalamualaikum.

I've just been so busy recently, and that explained why this blog is lack of update. This Ramadhan is among the most challenging Ramadhan for me since a lot of unpredictable things going on and stuff to be done.

So, this just a quick one. Because of this one thing that's been bugging me. And i think I should warn you GIRLS especially about this.

Hurm, for the past few weeks I've been trying to cover my aurat properly. No more three-quarter sleeves and I try to cover my chest with my hijab sebaik-baiknya... Why? Because that's the way it should be and I started when I suddenly feel uncomfortable (very uncomfortable) bila ada bahagian tgn yang terdedah sikit. Mama and Namin notice it, and Alhamdulilah, i feel safer than before. :)

And, just now bila buka FB, I saw a friend of mine warned me about this one page. Terkejut sangat Nauzubillah bila baca komen-komen dalam tu dan gambar-gambar dalam tu. Semua ada, marah, sedih, jijik, malu, segan, Ya Allah haih dunia akhir zaman... That one particular page curi-curi ambil gambar perempuan bertudung ataupun erm, tanpa seurat benang melalui FB, blog, or I dont know. The worst part of all is admin dia siap share FB profile korang so that jantan-jantan yang tak senonoh tu boleh add korang... T_____T 


This is the example. You can click to enlarge and read the comments.

And kalau lah yang bertudung pun dah comment tak senonoh macam ni, boleh bayangkan those naked pictures of Malay girls punya comment tak? T_____T Ini baru satu jumpa dkt FB, mesti ada banyak lagi kan yang tak terjumpa FB page, group or blog?

Yang bertudung ni pun, well yes, i tak baik mana pun, but tak perlu kot posing melentik macam tu? So plz plz plz, tolonglah jangan main approve semua orang dkt FB, jangan kejar fofular sangat... And set private to everything kalau boleh.. This is one of the main reason I jarang letak gambar dkt blog *sigh*

Another thing is, hijab, bukan sekadar sehelai tudung. Sebenar-benarnya secara tak langsung, ia melambangkan peribadi, and tingkah laku kita. You know, sepatutnya berbudi bahasa, beradab, jaga maruah diri. I used to be that girl, yang rasa malu dengan tudung... Menjaga semuanya. I miss that girl. Sekarang ni mulut dgn hati kena bersihkan lagi. I am trying to improve myself. Kalau tak cukup bagus tu, minta maaf. Tp mmg sedang perbaiki diri. Just, do respect your tudung and yourself. 

Plz beware with this type of facebook page. Menampakkan kelemahan bangsa sendiri, and memalukan semua pihak. I guess that's all. Jaga-jagalah wanita-wanita cantik sekalian. Jagalah semuanya. 


Please take a good care of yourself. 
Maruah diri bukan boleh ditukar ganti.

8 comments:

FarahAqilah said...

a very very good post dear,thankiu qila :) lesson for me too :)

-azwanbakhtiar- said...

banyak orang salah faham dengan konsep menutup aurat ni.

Mardhia Yusof said...

same goes to me.
dah takde letak pic sendiri di blog & FB..
rasa dah tak secured..
less expose is better.
perhaps it's the best way to lay low. ;)

ra|nbOw said...

Farah : Thank you farah, my pleasure. Insya Allah sama-sama belajar :')

azwan : bukan org tak fhm, kalau kita tanya semua org fhm mungkin, cuma buat-buat tak tahu. doakan je lah utk semua :)

Mardhia : Betul tu sis. Ada terpk jgk... FB and blog semua ni bahya sebenarnya. Insya Allah will try to keep it low. Thanks sis! :)

daisy.allie said...

that is just so wrong... demm wrong..~

ra|nbOw said...

sangat kan kak lyne? takut, sgt :(

Jenn Syafiqa said...

salam ramadhan sis =) nice entry. sama sama kita improve diri

ra|nbOw said...

salam ramadhan syafiqa :) Thanks. insya Allah, tak salah kita try!