Jun 28, 2012

It was all mess up until I saw this.

Assalamualaikum. :)


Well I had quite a bad day today, til I accidentally found this. 


No, it wasn't about the exam just now. OH it was hard. Who said TITAS is easy? I'll kill you. It was hard, the objective questions are killing meee. The previous semester is much much much easier. Unfair. Now let just pray for the best. Past is past. But that's not the main point...

I'm having a bad day. Since I woke up before I drove to Shah Alam. 
I have no idea what should I eat for my breakfast... I was rushing.
And I don't want to bother mama in the morning just because I was in a hurry.

And I am really trying to be patient while I'm driving. Oh gosh, I hate driving. 
Well, I love cars, I love to drive all alone. I just hate to be on the road with other drivers.
I mean those selfish, super slow driver... Come on, have some respect! 
Please, do not drive as if you owned the road. Do consider others.
And please, do not drive 60km/h - 80km/h in the middle or right lane. Everyone in a rush kot...

Sometimes, I just hate lady driver. :|
But yeah, I am trying so hard TO NOT TO CURSE while driving! Berdosa je, tambah nak puasa ni...

It seems like that's the main point of me, having a bad day. But heyyy, wait a minute! 
It is all seems so bad, because I am not dealing very well with my anger. Now, everything is under control, I guess it wasn't that bad after all... Just a few incidents which involved uneducated people... But everything is going to be all right eventually. 

So my point is, do not act while you are at the peak of your anger. Just shut up for that few seconds. Let it be for few seconds, 10 seconds maybe? Then, think, breathe, there you go... It was nothing. :) 

Okayyy, gotta study for my next paper this Saturday & Sunday. Til then, take care! 

P/S: Happy birthdayyy Syarifah Nabilah!


Jun 27, 2012

Going to seat for my first paper tomorrow!

Assalamualaikum :)

Okay ini entry laju-laju sementara tunggu isya yg lebih kurang 10minit je lagi... Kamu tahu tak, kadang sy tak suka betul kalau ada free time. Yes, free dlm 3 hari je tapi dan-dan lah aku nak tgk segala movie, and tidur je. =,= Apa nak jadi ni? Ohhh by the way, esok 1st paper, TITAS = Tamadun Islam & Tamadun Asia Tenggara. Tolonggg doakan semuanya cemerlang ye! Mekasehhh!

Cuma sy nak pesan. Lain kali kalau nak exam, print slip exam awal-awal. Mcm UTP kene ambil dkt office kan? eh ke salah :P Mcm UiTM ni kene print sendiri dkt student portal. Alkisahknya sy ni asyik tangguh print sbb alasannya, printer jauh, leceh nak pasang printer. Pdhal baru je beli ink baru kan kan! Haihhh. Hambik kau, ptg td online student portal, server down dah. T_______T

Maybe sbb thousands of student pun buat kerja last minute baru nak print slip exam, jadi refresh beratus kali pun tiada guna. Sobsob. Maka setelah mengadu kpd gf-gf di group BBM kami, group OG (orang gila) HAHAHAHA, mereka iaitu Yasmin, Nani dan Tia pun berusaha untuk ke laman web student portal utk downloadkan slip exam sy. Akhirnya Yasmin yg berjaya di antara kami berempat! Alhamdulilah! Terima kasihhhhhhhh kawannnn-kawannnn!!! :'))


DSC_0236
8 subjects. Ambik kauuu! Tolong laaaa, tolonggg doakan supaya pointer best! Amin! 
Taubat 5 sem akan dtg akan print slip exam 2 minggu awal!
28th June - 9th July 2012! 


P/S: Welcome home dearest Shafinaz! 
Good luck everyone, Do pray for me!


Jun 25, 2012

the one you care about VS the one who cares for you.

Assalamualaikum :)


DSC_0198
Slow shutter. Guys, this is a very bad shot, but i just love the lights :)


There's a huge different between who cares for you and the one you care about. 
You tend to ignore the one who cares for you until you lost him/her...
Then, the one you care about, does not matter anymore.

Huge different. Huge loss.

Because the one who cares for you, showered you with love... 
And when they are gone, there's nothing left. 


P/S: Sleep well and sweet dream. 
Appreciate what you have while you have it.


Jun 23, 2012

charity for the refugees

Assalamualaikum :)

Seminggu lepas, hari Sabtu, sy dgn classmate beramai-ramai menaiki bas UiTM dihatiku, hewhewhew, ke Sentul Boulevard Center. Sebenarnya ini utk kelas Newswriting. Budak-budak Publishing pun ikut, dan hari tu juga baru tahu budak INTEC pun ikut. INTEC adalah budak-budak pandaiii, yg score SPM, dan bakal terbang ke overseas. So, dalam bas tu baru tahu rupa-rupanya it's a charity event managed by the INTEC students.

Tetiba cuak plak kan. Sbb ingt just pergi melawat mcm tu je, sekali ada kerja utk dibuat! Tp dlm hati seronok jgk, sbb rasanya org-org yg rapat dgn sy, tahu kot sy mmg teringin nk join charity event or any volunteer's activity... Layankan je lah walaupun mula-mula tu mood mcm hape je sbb tidur 2jam je buat assignment =,=

Sampai je Sentul, mcm pelik tak nampak sekolah? Rupa-rupanya sekolah dia dalam bangunan, mcm lot rumah kedai tp besar jugak. There were three main activities, ice-breaking which contains self-introducing and we sang few songs, and dances with them! The next segment is story time! We read books for the kids, and last, the art segment which we made a bookmark with those kids. An they called us TEACHER :P


Photobucket


We arrived around 9 something I guess. And finished around 1pm. It was fun, and challenging for me. As I have no idea how to read the story books with you know, that attractive intonations. LOL. And my student, Shuhaidah is a quiet and shy student. She can hardly smile. But I managed to make her feels comfortable after 2-3 books. :P And we take turns in reading those books. Hehe..

The art session is interesting. Because we have to give suggestion as well as do it as a team! Hahahha, with that little time given, there's no time to waste. 


Photobucket

Tia, Nani, Me and Yasmin while creating the bookmarks. 



We had lunch before we headed back to UiTM. And I personally would like to thank Pn Yati for this opportunity. And Tia, Nani, Yasmin, classmates, Publishing students, INTEC students, for the awesomeee days! Haha... Till then, have an awesomeee Saturday!


Photobucket
GROUP PHOTOS!



Jun 21, 2012

Majlis kma kahwin - Kuantan

Assalmualaikum! :)

Hyeee! Hari ni free sikit, bolehlah update cerita yg hampir basi ni, hewhewhew. Okay hari tu ada update tentang sepupu kita kma, bernikah kan dkt SINI. Ni nak cerita tentang majlis errr reception dia, mmg belah perempuan dulu selalunya kan? Sbb ada org kata, ade sesetengah negeri, majlis belah lelaki dulu. Tak sure sejauh mana kebenarannya itu, maaf ya!

Ini sy jd pengapit kali 2834 kali. Taklahh, kali ke 3 dah kot utk sepupu-sepupu. Selalunya partner dgn kma nih, tp kali ni dia yg kahwin. So terpaksalah berpisah dr partner sendiri. Pengapit lelaki tuh baru jumpa time nak masuk dewan =,=

Majlis ni 3 jun 2012 lepas, di Indera Mahkota Kuantan, Pahang. meriah jugak, Alhamdulilah. Few pictures of the day!

Photobucket
Venue & Setting


Photobucket
Cousins, Nephew, Aunties, Beloved MAMA!


Photobucket
Baju & kasut kma yg ditempah khas from a fashion designer Raffiey Nasir 
Well, honestly, cantik, dan fits into her body perfectly... cuma a lil bit costly. Haruslah kan, fashion designer. Dia pernah buat baju utk Natasha Hudson, Neelofa, etc. :)


Photobucket
Sy dgn kak sally, family, family, and family!


Photobucket
Abah dgn mama berduet karokae, bukan main lg. Ohh tp kami karokae bila semua tetamu dah balik. Kalau tak, segan lah kan. Hehe. Cake and Aisyah yg darjah 6 tu pun menyanyi, lagu Yuna. Kecik kan for 12 years old girl? I was double of her size when i was 12 :P


IMG_5544
Last but not least, CRAZY COUSINS! tp tak cukup pun... Sebab ada yg sibuk dgn anak-anak. Yeahhh. we're getting older. Semua pun dah ada commitment lain-lain. 


Habis around 5pm, terus cepat-cepat rushing balik rumah, nak bersiap utk balik KL... Haa time ni lah, 6 jam kot dlm kereta dr Kuantan-KL. Sebab cuti sekolah kan... Ya Allah penatnya, bosannya, mengantuknya, laparnya, semua ada. Lepas tu esoknya terlajak kelas pagi... Terus prof ckp sy gangster. Huhu...

Nanti update dkt KL punyaaa pulak! :P Okayyy, Selamat pengantin suam-suam baru kma! 


Jun 18, 2012

i am tired, just tired.

Assalamualaikum :)

I am okay. I am tired, just tired. 



Couple of days ago I slept for only 2 hours. 
Yesterday I slept for less than 3 hours. 

It was normal, for these past 7-8 weeks. So, please understand, i'm tired. Just tired.
I need ME-time too. My space. 

Sometimes I just push myself so hard, so hard so that I could stay awake, just to comfort myself.
I'm sorry if I sound selfish, but yes, do consider, do tolerate, please.

You'll never know what it's like to walk in my path, because we'll never walk in the same path.
So, do not judge, do not compare. And never look down on me. 


P/S: Good night world. 


Jun 14, 2012

Alhamdulilah, Akma sah menjadi isteri Aban!

Assalamualaikum :)

Hai hai, ini  cerita hampir 2 minggu lepas. Hampirlah... Belum 2minggu lagi, so tak basi lagi kot. Masa cuti hari gawai hari tu, sy balik Kuantan sbb sepupu paaaaalinggg senget dah nak berkahwin! Tup tap tup tap je tetiba nak kahwin dah, Alhamdulilah, dah jodoh, senang je semua urusan. :)

Tarikh 2 jun 2012, kma selamat dinikahkan dgn aban, di Kuantan, Jam 9 lebih malam. Err tak hingat... Mcm-mcm lah jadi, Hahaha... Makanan utk majlis nikah semua mama, mama ngah, dgn auntie-auntie yg masak. So memang sedap, walaupun makan x sampai 1 pinggan sbb mama suruh cepat nak pergi dewan utk rehearsal & preparation majis esoknya, 3 jun 2012.... T___T


Photobucket
Preparation utk majlis nikah & majlis belah perempuan, esoknya.


Photobucket
Mcm biasa, ada small booth and wishes cards untuk pengantin! 


Photobucket
Potret cik (nenek) dgn arwah ayah (datuk). Kami memang panggil nenek sebagai cik, dan datuk sebagai ayah. Ayah meninggal waktu darjah 6, hari Jumaat... Tengah hari. Lebih 10 tahun dah, I miss him... I miss him so bad, ayah sangat baik. Oh ye, ayah meninggal dpn mata sy... :( Al-fatihah.


Siang tu, mmg semua kelam kabut, especially orang-orang dewasa, (eh, sy tak dewasa lagi :P) Mereka masakkk... siapkan goodies mana tak siap lagi, siapkan rumah mana yang belum habis kemas lagi... Ya, teringat muka-muka letih semua orang. Termasuk lah pengantin =,=

Tok kadinya pun boleh tahan panjang ceramahnya, semua orang dah lapar. Hehe... Itu yang nikah pukul 9 malam. Tok kadi tu ada majlis lain lagi lepas tu, sampai ada yang bernikah 12 malam. Acamne tu? Huhu... Tapi tak kisahlah, sebab alhamdulilah, malam tu kma dgn aban sah menjadi suami isteri. Yeay!


Photobucket
Majlis nikah serba pink dan pelamin merah putih. 


Photobucket
Alhamdulilah... Tahniah kma dan aban! Semoga berbahgia sampai ke syurga :) 


Kma tua setahun je dari sy... Uiyooo 24 dah kahwin :P Hihi... Normal lah, dari umur 18 tahun - 20 tahun, ramai dah kawan kahwin. Tapi bila umur 21 tahun - 23 tahun nih, makin ramai gilaaa kawan kahwin. But still, am happy for them! Untunglahhhhh! Rezeki memasing, semua kan kerja Allah. 

Oh btw, pelamin dengan bunga yg pengantin perempuan pegang tu, from Azlin Amar Design, here is the FB page and this is the blog

Nanti update tentang majlis belah perempuan pulak ye! Till then, take care. 

Jun 8, 2012

Tia's birthday celebration!

Assalamualaikum :)

Alhamdulilah... Minggu ini hampir tamat! Walaupun semalam, lebih 12jam di Shah Alam utk selesaikan Psychology punya research, dgn Tia, Nani dan Huda, Alhamdulilah dah settle. Taklah settle mana, tapi at least dah submit. Balik rumah, mandi, tetidur dpn laptop tahu? Serious tak sedar bila tertidur... Sejam jgklah. 5am selesai, tidur. Nasib baik tak ada kelas hari ni... Tapi 1pm td baru selesai semua dan submit. Sgtlah lega sbb tak di-reject terus, just ada pembetulan jgklah... Thank you Tia, Nani dan Huda.

So, actually this celebration dah lama lepas, hamipr sebulan dah, on 9th May hari tu. Tapi baru dapat gambar dr 3 camera. Baru puas sikit nak update kalau ada gambar kan! :) Untunglahhh Tiaaa! Birthday dia jatuh hari Rabu, iaitu hari kelas photo comm bersama prof yg sgt baik! yeay! Ingat lg time tu dia tak berapa nak ada mood sbb ada personal problem, *ehemehem*, then sampai je rumah prof, terus classmate menyanyi lagu happy brithday utk dia! But bukan tu je... Lepas tu, prof minta tlg 3 org classmate belikan nasi ayam, time tu lah kawan-kawan belikan cake utk Tia! Yeay! Suka tgk Tia happy... Semua org pun enjoylah time tu! BIG THANK YOU TO OUR PROF! :)

Thank you utk birthday cake! Secret recipe lagi, sedapnya! Thank you jgk prof utk nasi ayam utk satu kelas! Hihi... Kalau korang nak tau, prof mmg selalu belanja kita org makan. Selalunya breakfast bihun goreng, atau nasi lemak, lengkap dengan air tau... Belanja the whole kelas okay!


_DSC0197
Happy birthday dearest Tia... :)


Photobucket
Banana chocolate from secret recipe! 


Photobucket
Dearest classmate. Bukan main lagi bab-bab photoshoot! 


IMG_3257
Prof karokae utk birthday girlll! 


Photobucket
Classmate lagi! 


IMG_3187
GFS. Tia dan Nani... :)


IMG_3243
Camera ni, camera prof. But antique sgt, yg ada kodak dulu... 
Cantik, suka! 


Okayyy, mcm korang leh nampak, kte org makan besar! Hihi... Dgn cake, nasi ayam, dan sambil tu belajar ttg camera dan karokae. Yup, sambil kawan-kawan beria-ria ambik gambar tu, we were actually learning about aperture, shutter speed, angle etc. Itu yg prof keluarkan camera antique dia jgk. Prof ada banyak camera kot! Dan tak lokek langsung ajar kita org... :)

What a blast! Bday girl pun happy... Kte org pun tumpang happy! Hehe... Tia, harap suka hadiah tu eh! That's all, will update about my cousin's wedding later on! Take care! 


Jun 7, 2012

Good night. With love, from Kuala Lumpur.



Assalamualaikum. :)


DSC_0031jpgblog
View from my balcony. 


DSC_0030jpg1jpgblog
Good night, sleep well. :)


Jun 6, 2012

Thank you so much for today abah, mama & tia.

Assalamualaikum :)

Just a short update. 1st of all, praise to Allah for today, Alhamdulilah. I am soooo tired right now, but I can't hold it any longer to thank three important people in my life who made up my day today.

Ohhh by the way, the test was okay-okay. Yes, it was full with history questions which I don't memorize the names. And for the evening class, we finished the whole chapter, so the individual assignment has been postponed until next week. I arrived home around 530pm, and went straight to KLCC with Tia for our photo communication assignment.

First, we took pictures around KLCC park using Tia's Canon. Then we went straight to Nikon, and I finally bought a Nikon DSLR!  Hooray! Abah, THANK YOU SO SO SO SO SO MUCH for THISSS! This was the best present ever, eh the 2nd best present ever, after the car... Myvi~ Hehe... :)


DSC_0024
I promise I will take a good care of this with all my heart and soul!!! Insya Allah.


DSC_0027
Yeah, I've been thinking, which should I choose between Canon and Nikon. 
But I have always love Nikon. And i really do love this! :)))


We sat for hours in Nikon Shop. And this DSLR really is user-friendly. Easy to learn, and I love the sharp picture! Thank you to the salesman, who patiently explained every single details of the camera. And of course Tia, who gave me suggestions.

It was 8pm ++ when we leaved Nikon Shop. I was hungry, dead hungry... So we ate at KLCC's food court, and it was 9pm++ when we leaved the food court. Headed to Body shop and Vincci for window shopping, and then the last stop was KLCC park again! There was a Music & Light Festival around KLCC famous fountain area. 

I was so excited. Yesss, excited and happy. I love those LED light, live music performance, fountains 'groove' in with music... The last time I was THAT excited was 2-3 years ago, when I went to a fun fair a day before my final exam. Hehehe... No worries, I managed to get A+ for that subject :P

I can't help it but snap a few pictures with my new sweetheart! 


DSC_0013
Thank you dearest gf, Tia, for patiently help me with my assignment, and for the suggestion, plus the laugh, time we spent. Oh by the way, it was our 1st time hanging out together. :)


DSC_0015
KLCC.


DSC_0012
Just an idea of the environment of what happened last night at KLCC :) 


It was almost 11pm when I arrived home. Gotta sleep right now. Am tired. Tomorrow is another tough day, gonna be home around 8pm, well guess so. Good night people... :) 


P/S mama abah :
I miss both of you, I do... I want to hug  both of you just now, but I  am just too shy...
Shy with my selfish attitude, sometime.  Sorry if  I accidentally hurt you. 
But do remember, I love you, both of you, no matter how  worst thing could be. 

THANK YOU FOR EVERYTHING! :) 

Jun 4, 2012

random update = to do list from 4th - 11th june

Assalamualaikum.

Yeah no smiley today. You can choose any emoticon to describe my story today. It's a mix of everything! :P

*nowplaying - Hoobastank (The Reason) over and over again.

I am a fragile person, I know that. Boleh tak sambil type nih nangis sambil sengih sbb rasa "Apsal aku nak emo nihhhh?" HAHAHAHAH. Pdhal baru lepas call mama. Mama dkt Kuantan lagi. Org balik KL semlm lagi, dgn sepupu, Faris. Sbb nk rushing pergi kelas hari ni. Tp semlm jammed sgt sgt... 630pm-1130pm++, nearly 12am. Means dkt 6 jam... Selalunya KL-Kuantan dlm 3 hours plus je. Faris balik terus flat.

Penat, terlalu sangat. Mlm semlm tidur nak dkt 2am. Sbb cuci dapur, clearkan semua, dan bersihkan toilet kucing tu. Sugar bukan main lg, bila org ada, laju die beyak (berak - beyak lebih sopan, bukan saja gedik buat pelat).

Ikut mata, tak mampu bangun solat subuh. Tp ingat suara sayu abah yg call dr Kuantan utk solat subuh, terus laju bangun. Solat, terus tidur balik. Lansung 750am. Sempat aku mimpi hanya ada 2 org yg dtg kelas. Ya, bila terjaga maknanya dah terlambat utk ke class 830am. Jarak rumah dgn UiTM pun dlm 40minit paling laju. Kalau bergerak sekarang, mmg cari nahas, sudah tentu lebih 90minit. Dgn baju dan tudung yg belum bergosok. Yar, I skipped class. Nasib kelas petang cancel.

Sekarang. Hari ini sebenarnya. Kepala berat. Dlm hati terdetik, 'kenapa hari ni jgk nak sakit kepala?' Hari ni merujuk kepada tamatnya cuti seminggu. Ya, tamat mcm tu je. Mcm buih yg hilang.

Bermakna, bermulalah kerja yg berlambak lambak.

Oh berbalik kepada kenapa aku menangis tadi. Mama abah ckp nak balik selepas zohor. Sekarang sudah 5:22pm. Mmg jangkaan aku, kejap lg mereka sampai. Mata aku laju mencari handphone, terus call mama, tp mama belum bergerak lagi... :( Itu yg aku menangis! Sbb ingt mereka dah nak sampai. Punyalah tertunggu-tunggu. Kalau diberitahu awal lagi, tak berharap sgt. Aku menangis mungkin atas beberapa sebab - mungkin aku berharap, mungkin aku perlukan mereka, mungkin aku sebenarnya tengah pre-menstrual syndrome, PMS. It was nothing by the way. Haha :)

Pernah tak rasa, at that one point when, you have too much to do, but you end up doing nothing? Well what i actually feel right now, is sort of something like that. It's not like I have done nothing today, at least I made my own lunch and did the laundry. And I planned to blog hours ago. Just to update my hectic, chaotic, crazy schedule for this week until next Monday.

5th June (Tuesday) - Class from 830am-1130am (TEST) & 230pm to 430pm (Individual Assignment to be done in class). Group discussion during lunch gap. Then straight to KLCC Insya Allah, sampai malam jugak kot, for Photo Comm assignment which has to be submitted on Wednesday.

6th June (Wednesday) - Class from 10am-1230pm (Photo comm) & 200pm - 430pm (TITAS). And Kesatria afterwards... From 5pm onward kot. Tak sure habis pukul berapa. Balik malam lah lg jawabnya...

7th June (Thursday) & 8th June (Friday) - I have to finish everything by two days.
  1. Psychology research (to be submitted before Friday 8th June) 
  2. Intro Comm assignment (to be submitted on Monday 11th June)
  3. Study Psychology for test on Monday 11th June (Hari ni baru tahu)
  4. Study News writing for final exam on Monday 11th June
9th June (Saturday) & 10th June (Sunday) - Camping, for Kesatria in Raub, Kuantan.

11th June (Monday) - Class from 830am - 1130am (TEST), 210pm - 500pm (EXAM), 630pm - 900pm (PRESENTATION)... Tamatlah seminggu pertama. Tapi seminggu ini yang paling, susah sikit. 

Ya, dengan begitu banyak kerja yg perlu diuruskan inilah, aku tiba-tiba sakit kepala. Tak seronok. Dgn masalah lain lagi, ehem ehem, (masalah personal lah) yang sudah seminggu tak selesai. Ada masa, aku bukan robot yang tiada perasaan dgn penghinaan, walaupun mungkin kau tak maksudkan. Ada masa, aku rasa belum saat utk aku ucapkan maaf kalau sudah berkali aku meminta maaf walaupun bukan salah aku, sebabnya - ada masa maruah aku, aku fikirkan. 

Dan tiba-tiba jugalah aku emo semacam. Jadi harap jangan ada yg emo dgn aku kalau aku tak pedulikan utk seminggu ini. Nanti bertambah sakit kepala. :P 

Okay dah tamat cerita yg tiada manfaat kpd org lain ini. Perlu laju-laju makan ubat sakit kepala, dan terus study dan selesaikan assignment mana yang patut. Esok bermulah seminggu yang penuh dugaan ini. Tlg doakan, terima kasih! 


P/S: It's gonna be all right. If it's not, we're all gonna die someday anyway.