May 29, 2012

A month before my final exam. Plz pray for me!

Assalamualaikum :)

A month before my final exam which will begin on 28th June 2012. Nothing much to say, i have a lottt to catch up within a month! Plz plz plz pray for me! My carry mark really is not that good enough, so I have to study harder than I previously did before. Well, I managed to score some of the subject, but as I was saying before,  "SOME", means that some of the subject are not that great. Yeahhh, not that great.

Alhamdulilah... So far utk semester satu ni, semua lecturer ajar mmg faham. Mmg masuk, mmg tak ada masalah sangat. Adalah 1-2 subjek yg tak berapa nak masuk sbb lecturer ajar laju gilaaa blh habis 3 chapter dlm satu kelas! Acamne tuh? Err, fahamlah apa yg diajar, cuma kadang esok lusa dah lupa. Gila teruk short term memory. So, to be exact, I have to do revision based on what I have learnt before. Yesss, sbb cepat lupa. Cepat faham, cepat ingat, cepat lupa. Siapa kata aku tak fokus time lecturer ajar meh nak lepok!

To me, sekarang ni 24jam sangat tak cukup. Kadang rasa nak menangis tak cukup masa. Ehh bukan rasa nak menangis, dah menangis dah pun. Menangis sebab geram dgn diri sendiri. Geram sbb tak boleh score quiz or test, geram jgk bila presentation 'biasa-biasa' je. Maybe sebab ada subject yg dpt quiz and test tinggi... ada subject yg presentation best... So bila dpt biasa-biasa, among the average, I cried. Yeahhh, sebab rasa I could have done better. But yes, still, past is past. Dan jadual exam dah keluarrr 1-2 days ago!


Photobucket

The yellow paper stated my exam schedule. And the orange paper is my to-do list within a month before final. Yeah as you can clearly see, still lot and lot of things to do! Ohhh regarding my exam schedule, I have two paper to be seated on Saturday and Sunday, how cooooooolll is that? =,=


Ohhh for those who might be wondering, I have 5 subjects with final exam, 1 subject with final test, another subject is totally depends on the quiz, test, assignments ANDDD last but not east, subjek wajib semester 1 UiTM - Kesatriaaa yang kawad-kawad tuh. Kalau failed, kene repeat tau. Jgn memain! So far, I have attended ujian bertulis, ujian kawad, dan ujian kecergasan fizikal yang kene berlari 6 round padang kawad! Haaa, mampu? :p

My killer subject will be Intro to Communication, on 30th June, followed by Principle of Broadcasting 9th July (last paper), Psychology 3rd July, TITAS (first paper) and CMP Communication Management. Well it depends. Semua susah sebenarnya! Bolehhh? So plz plz plz doakan yeah! 


Photobucket

Sampai mark dkt calendar. Over tau! Tak pernah buat macam ni, walaupun zaman SPM dulu! 


Kalau perasan, kalau perasanlah, memang lately jarang muncul dkt FB, kalau ada pun like, like, like gambar or status kawan-kawan tersayang, then update status. Blog ni lagilah bersawang ha! BBM or Whatsapp or SMS or call pun kadang tak sempat nak balas or call back, minta maaf eh! Bukan sengaja tahu tp memang kesuntukan masa sangat sangat sangat... Dan sebab tu jugaklah previous post ni kemas bilik beria-ria. Sebab dkt sebulan tak sempat kemas, bilik sekarang sgtlah macam, macam sgt tak best! 

Makanya untuk sebulan niiiiii, sampailah 9 Julai, lagilah akan lebih sibuk, lebih emo, lebih macam-macam. Minta maaf awal-awal ehhh kalau terasa mcm tak dipedulikan, serius, minta maaf. Harap semuanya berjalan dgn lancar, tlg doakan! Thank you utk semua yg banyak support especially mama abah, namin, yg selalu bg support through phone & internet - Shafinaz, Azwan, Ainaa, dan tak lupa kawan-kawan UiTM yang terpaksa hadap benda yg sama. Sangat-sangat sangat berterima kasih utk semua ingatan dan doa~! Thank youuuuuuu!!!



May 27, 2012

creating more space in my bedroom

Assalamualaikum :)

Alhamdulilah, hari ketiga cuti gawai! Terima kasihlah UiTM kasi cuti gawai, (ini first time tak silap). Tapi buat pertama kalinya juga, sikit pun tak rasa excited nak cuti. Manyak kerja, will story late! Kalau tak, mmg taklah menyempat nak on9 tulis blog cam gini, tak menyempatlah nak relax-relax tgk TV sejam-dua, apa tah lagi mengemas bilik dan menyental toilet bilik air. Semalam adalah hari mengemas paling all out dlm sebulan dua ni. Sbb ada 2 perabot (eh tak perabot sgtlah) dlm bilik ni dikeluarkan... 1 rak buku kecil, 1 almari extra. Jadi kental juga lah nak pindahkan brg satu almari, yes the whole closet, ke bilik sebelah.

Actually, kma dan kak sally semua dah pindah rumah baru-baru ni, haruslah sebab sudah tiba masanya mereka menamatkan zaman bujang. Hambik kau serentak dua sepupu rapat kahwin tahun ni... *lap air mata*.  Apa pun biarlah, harap sgt mereka bahgiaaa, Aminnn! Jadi, sebenarnya i love a simple, bedroom. Well simple, less stuffs. But siapa yg kenal sy, tahulah brg sy punya banyak mcm manaaa. Jadi, mmg bilik sgtlah penuh dgn barang. So, semlm mama dgn abah sibuk re-arrange bilik sebelah utk jd bilik tetamu. Dan disebabkan mama ngah dgn abah ngah pun nak dtg, maka sy main susun-susun je semua barang yang ada ke bilik sebelah. Dan yes, dari pagi 9am sampai 11pm adalah hari mengemas rumah dan bilik, mekasehhh!

Sooo, let see semalam dah buat ape sampai kalah Cinderella kemas rumah sehari:

  1. Basuh baju dgn washing machine, tolong mama abah angkat kain. 
  2. Vacuum bilik tetamu, vacuum ruang tamu TV, dan vacuum ruang tamu depan... Ya ampun, I was sweating a lot. Basah baju kot nak vacuum satu rumah, nak tunduk2 dkt tempat tersorok tu... Haaa ini paling lama.
  3. Basuh kain guna tangan utk baju-baju tertentu based on the materials and colors.
  4. Jemur kain, angkat kain, dan tukar cadar katil! Ini pun part letih juga ni bila cadar tu kena tarik 4 penjuru, lepas tu kene angkat tilam sbb nak masukkan cadar lebih-lebih tu bawah tilam. Tilam berat kot! Dah petang...
  5. Sebelum mandi, cuci toilet... Ha ni penangan sakit pinggang bila bgn tidur tadi. Sy cuci toilet, bukan cuci main jirus-jirus air je tau? Ambik sponge hijau basuh pinggan yg kasar tu, mari sental sink, sental mangkuk jamban, cuci dan sental sekeliling dia tau? atas bawah, kiri kanan. Lepas tu gayung dgn baldi pun cuci, last barulah sental lantai toilet tuh...
  6. Mula lah alih barang dari rak buku dan almari extra tu, letak ke bilik sebelah, termasuklah novel-novel kesayangan... Hajat hati nak letak je semua atas meja study, tapi nanti berhabuk, lagi sayang...
  7. Dan, hasilnya semua baju kurung, kasut-kasut, novel-novel, kotak-kotak memori daun pisang diletakkan di bilik sebelah... Tapi semlm 11pm mandi, dan surrender! Hari ni akan sambung. 

So this is my bedroom's new look. But cakap awal-awal, ni pun bersepah lagi... Tapiii gambar sebelum lupa nak snap! Rugi sungguh... But just imagine this room with 1 extra closet and 1 extra book shelf. Ada 10% tak siap lagi, plus, barang-barang dlm almari dan laci pun semua ribut taufan la nina lagi =,= 


DSCN1822
Mama, thank youuu for this new fluffy blanket!!!! Sukaaa sangat!!!
It's so fluffy, i'm gonna die! - Despicable Me


Photobucket
I have ballons, from mama & abah :) I have Domo's fluffy bedroom flip flop, my alarm clock, Raisins, my cute strawberry mug, and a bear from my gf.  Memandangkan allergy, terpaksalah peluk 1 bear je. 
Lain semua dlm almari. 


DSCN1833
Fall in love at first sight with this wall clock. 
From Romantika. 


Photobucket
Meja study yang dah makin kurang buku! Luas sikit utk study... :) 
Novel yg betul-betul syg dan favorite je letak dkt atas, such as Something Borrowed, One Day, P.S. I love you, The Lucky One, What we believe but cannot prove, The Gift, etc.


Photobucket
a small jar of cookies, custom made birthday card for me, calendar, cute bottles! :P


DSCN1847
Buku study semua wajib ada. Hari isnin paling patah bahu, 3 buah buku. Total up dengan beg dan air, timbang-timbang 8kg kot.... T___T 


Photobucket
Small corner sebelah meja study... ada air purifier, lampu tidur yang jarang dibuka, a tin of oat biscuits (beli sbb bekas comel sgt), dan pokok nangka. Ye pokok dlm bilik tu pokok nangka... Sy tanam sendiri... Tanam dari biji nangka yang dijual tepi jalan. Makan nangka sedap, tanam 3 biji. Tp hanya 2 hidup. Tp yg satu lagi sedang layu sbb akar tercabut... Sedih! Harap yang ini terus kekal subur!


Photobucket
Dan tingkap ini dapat dibiar lapang. Sukaaa :)


Nampak mcm banyak barang lagi kan? sy dah kurangkan dah! Dan sepatutnya sekarang sedang sambung mengemas... Tp mata tiba-tiba mengantuk. Hehehe... Okayyy, nanti sambung lagi, till then, take care! 

Happy so-called holiday utk semua yang bercuti. So called sbb tak rasa cuti. Nooo, this ain't a complain. Babaiii! :)


May 11, 2012

abah's 51st birthday celebration

Assalamualaikum :)

Sorry for the long absence, this week really is a hectic week! Whoaaa... Setiap hari pun balik malam. Dari Isnin, Selasa, Rabu, Khamis... Eh Khamis tu sendiri yg berjalan! hehe. Walaupun Isnin je kelas habis mlm, tp Selasa kelas habis lambat skit, so tak mau balik time jammed. Jd teman nani pergi cari baju convo, ditemani mak nani dan tia. Thank you auntie belanja sate! Tapi nani tak jumpa baju convo dia, qila dgn tia yg jumpa baju warna pink, cantik gila, RM100 kau. Cantiknyaaa! Kami sukaaaa! Eh sebenarnya nak cerita pasal kenapa lama tak update blog je. Itulah kesimpulannya, test, dgn exam bertindih every week, so mcm tak sempat nak catch up with everything ELSE.

Tapi nak cerita kejap! Rabu hari tu lepas kelas, ada Koko... Kesatria lah! heh... Kami group 1 ada latihan kecerdasan, jadi semua kene lari padang kawad tu 6 round. 6 round, less than 10minutes! Boleh imagine tak 6 round? T___T Lepas tu group qila ada 7 orang, 1 commander lead dkt dpn, 1 guide dr belakang... So sambil lari ni, tak boleh main taram, kene berpasukan, kerjasama, seorang slow, semua kene slow. But we managed to finish!!! Dan percayalah 90% - 95% daripada 6 round tu mmg kte org jogging je, kiranya jalan pun sekejap sgt. Mcm tak percaya mampu! Hahahahaha... Thank you puan sbb bg kami full mark! :)))

Okay dah habis mukadimah! On 29th April, Alhamdulilah abah sambut birthday yg ke 51... Tak ada apa pun cuma malam kami mkn besar sikit daripada biasa. Hehe... sate khas dr kajang! Yang lain semua mama yang masak... Sedap sedap. Kek digantikan dgn pulut kuning! Thank you mama masak semua sedap-sedap, dan kma, teh belikan sate!


Photobucket

gambar atas kiri, sesi bergambar potong pulut. Hehe. Gambar atas kanan, itulah Cik, nenek sy!
gambar bwh kiri, kma & tunang dia, aban yg akan berkahwin less than a month. sy pengapit (lagi).
gmbr bawah kanan, aisyah cousin no 2 bongsu yg dah darjah 6  dan teh!


Photobucket

all the delicious, marvelous, foods!


and here, I would like to personally, again, let you know... I really love you. And i'm sorry for my bad attitude, it is my own fault, my misbehave, and do TRUST me, all my good personality and attitude, are all coming from abah and mama love, and guidance. Thank you for that... I love mama and abah so so so much!


Photobucket

Happy birthday abah! I love you!