Feb 6, 2012

Resort yang lain dari yang lain - Eagle Ranch, Port Dickson

Assalamualaikum. :)

Rasanya ni entry paling banyak gambar, kot? So. I won't be talking much. Baru balik dr PD plak, sangat amat panas, especially geografinya dkt pantai kan, so mmg bahang. And then google a few hotels, semuanya fullhouse~! Then yg Eagle Ranch ini pun, just a few room left, yup, mmg ramai org. Nak check in pun mmg terpaksa tunggu until almost 3pm. Selalunya kan 1-2pm dah boleh. But whatever it is, this resort really is something different, i love it!

Near to Teluk Kemang, this is more to cowboy + red indian theme resort. Jgn risau, semua ada air cond okay! Hehehe... And di sini, sgt sesuai kalau nak camping or family day, sbb banyak kemudahan game disediakan. I'll list down a few. Cumanya, jauh dr pantai, so siapa nak pantai, tak adalah dkt sini. Tapi Eagle Ranch ada varities of houses, yesss, ada macam-macam jenis rumah! Price starts from RM100 - RM200.

Just enjoy the pictures!

Eagle Ranch Resort, Port Dickson


Most of the decorations are made from stone, and woods.


Near the reception area


Basketball court


Rumah jenis 1 - Ala-ala Red Indian "Tepee"


Rumah jenis 2 - inspired dari kereta kuda! "Bandwagon"


2 tingkat.


Rumah jenis 3 - "Kampung House"
Sy duduk sini! Best gilaaaaaaaaaaaaaaa.


3 units of kampung houses. Each unit - 4 houses.
2 upstairs, 2 downstairs.


See, 4 houses. This is the front view.


The back view.


Lampu moden, tp design lama.


1 queen bed, siap air cond, wall fan. Mmg tak panas, selesa.


Cupboard, desk, and TV.


Balcony!


Tempat sangkut baju yg COOOOLLL.


Toilet based on batu-batu! Sukaaa.


And toilet luas, ada 2 jenis shower! Shower macam ni yg awesome,
dan shower biasa yg skema-moden tuh :P


Petang tu, abah main golf, sy dan mama pergi berjalan mencari air kelapa. Sgt best minum air kelapa fresh, dan keropok petang-petang! Oh ye, ada jenis rumah lain juga, semalam pergi, memang ada 2 groups kot, buat family day. Sgtlah sesuai.

Selain Basketball court, ada Beach volleyball court, Paintball, Nak berbasikal pun ada! Malamnya, saja cari tempat makan lain. So we dropped by dkt Tiara Beach Resort. Ada 2 types of restaurant - Bar & Cafe OR Anna Thai. Mama mestilah nak Thailand Cuisine.


*LOVE*


Anna Thai Restaurant. Service agak slow, sbb staff kurang. Tp staff baik-baik.


Pineapple Fried Rice, just nice, banyak udang, tp lauk lain takde. Price RM18.
Sedap, tp tak berapa setimpal dgn harga.


Then today, we had breakfast and berjalan keliling resort lagi. Ohh bilik ada 2 free breakfast, and kalau tak cukup, charge cuma RM18 per head. Okay lah utk breakfast dkt resort/hotel kan :)

More pictures coming!


Pool for adults - Kerusi dia unik tau! Bkn kerusi plastik putih biasa :P


For kids.


Sports & Recreation


Convenience Shop


Breakfast dkt dalam or luar cafe pun boleh.


Luar cafe


Tempat kudaaa! Kuda dia sihat okay!


Mama excited :P


Go Kart pun ada!


Big place for Rope Course Challenge


Overall, memang best, cuma a few things yang kurang :
- Dlm kampung house, tak ada telefon, so agak susah if nak contact housekeeping etc.
- Air dkt kampung house agak cetek, maintenance tak jaga, sayangggg :(
- Face tissue should be provided in the room.
- Less varieties of foods during breakfast.

Anything, you can go to their website - Eagle Ranch


Till then, see you again!



11 comments:

Ika Maknae said...

cantiknyaaa tempat ni! apesal ika tak penah perasan! btw if qila pegi PD lagi on weekends, sabtu malam ada pasar malam dekat batu 4. dkt dgn pantai. ika pernah tinggal sana dulu :) cari satu kuih ni nama dia "ketoyo". haha. die mcm apam balik tapi kecik2. sedapp! btw suka this entry! <3

ra|nbOw said...

Cantikkannn ika! Memula mcm cuak, sbb mcm adventurous sgt, takut tak memuaskan, tapi, mama pun suka! Banyak aktiviti boleh buat, tak sunyi! And cantik-cantik! Ohh, ye ke? Okay pasni kalau pergi lg blh lah singgah! 'ketoyo'? Hahahaha! Peliknye! Thanks ika! :))

Anonymous said...

insyaAllah ada rezeki kita jalan jalan lagi ya..jauh berjalan luas pandangan di samping melihat kebesaran Tuhan pencipta alam..

ra|nbOw said...

Ye mama! Bwklah lagiiii.. hihi. :)

~lyssa~ said...

qila,,, best betol tempt u pg ni! sgt menarik ok? hehe,, range price die biar btol from rm100-200 je? cm xcye je ^^, btw congrats dear dpt sambung degree =)

ra|nbOw said...

Yup! Best! Hehe.. Tak silap i mcm tu lah range die, tgk jenis bilik. Thanks yang! :)

asmah said...

boleh masak2 ke?

ra|nbOw said...

asmah : dlm bilik rumah kampung tu tak de... tp if mcm fmly day, nak buat bbq ke ape sume ade rasneye. sbb nmpk group yg buat fmly day tu buat bbq :)

FarahAqilah said...

wow qila pegi msa cuti maulidur rsul n taipusam ye? wee farah pn sama! tp x terserempak pn dgn qila :) best gler kan eagle ranch superb! (^_^)

ra|nbOw said...

Ohh okay! Hahaha.. pergi wkt hari jumaat-sabtu. ahad-isnin dkt PD dah.. Yes, sukaaa! :)

e-dayah said...

kalau nak main team building n sports @ recreation bape ingit eyh??

http://syncnonoi.blogspot.com/