Dec 27, 2011

one day - an extraordinary film

assalamualaikum :')

Sejak kebelakangan ni, selalu juga buat review filem kan? Tapi... mostly mmg movie yg download dr internet, so I am not so sure if filem ni dah sampai Malaysia or not, rasanya tak sampai lagi. Today, i would like to talk about the movie, One Day...

I bought the novel somewhere around 2010. And dah habis baca. And waktu mula-mula download movie ni, rasa mcm, familiar je tajuk dia. Then, tengok atas meja, oh okay, novel aku baca. Hehe... Maaflah, nyanyuk. This movie released in 2011, adapted by David Nicholls from his 2009 novel with the same title. Lakonan Jim Sturgess & Anne Hathaway. Twenty years, two people...



Sebenarnya, sy jenis cpt bosan dgn movie. I mean cerita yg i kata best pun, I selalu tengok sekali, or paling kuat 2 kali je. Yup. Mcm tahap Transformers, Twilight, Fast & Furious semua tu, paling kuat sy tengok 2 kali je. Mostly sekali. Tapi cerita One Day ni... dia lain. I dah tengok 4-5 kali sejak sebulan download ni. Bolehhh? T___T Cerita ni sangatlah something, something that left you no time to regret, and, sedih yg sampai tak ternangis, tapi buat you speechless.

Tapi lain org lain pendapat kan. Cousin yg dah tengok cerita ni pun cakap, "cerita ni sedih sangat lah. Sedih yg tak terkata". And I was like, suggesting cerita ni dkt semua kawan rapat. Heh :') Tapi if you tengok, you tak suka, then that is your point of view lah kan.


Anne Hathaway (Emma) & Jim Sturgess (Dex)
This is when the story begin. in 1988.


Emma dan Dexter ni berjumpa hari graduation dia org, pdhal si Emma ni dah lama gila admire Dex. Tp Dex jenis playboy, flirting sana-sini, pdhal Emma jenis nerd. Then, malam graduation tu Dex balik rumah Emma but nothing happened, they decided to simply be friends. Lepas tu, dia org berpisah, masing-masing kejar cita-cita masing-masing. But every year, on 15th of July dia org akan jumpa or update pasal life masing-masing.

As usual, Dex entah berapa banyak girlfriend! Tapi Dex still a very good friend indeed, he's always there when Emma needs him. Emma pun amat selesa dengan Dex, yg kalau dia rindu Dex pun, dia just akan bgtau je Dex, and Dex akan senyum je. *wuwuwu, kenapa baik sangat?* Then adalah satu hari ni, Ian, satu tempat kerja dgn Emma, mengorat, dan Emma akhirnya try utk terima Ian. Yes, setelah bertahun-tahun tu, Dex dah berapa banyak gf, Emma baru ada seorang bf, which, dia tak sayang pun. Sebab dia sayang Dex.


Ian and Emma, on the day mereka berpisah. Sebab Ian sedar Emma tak cintakan dia.
Itupun lepas Ian baca diari Emma. *sedih*


Then, mak Dex meninggal sebab cancer, dan Dex jumpa Emma utk dinner setelah lama tak jumpa. Tp Dex ada tersalah cakap, and buat Emma marah sgt, for the first time ever. Part ni pun sedih, especially bila Emma cakap "I love you, Dex, so much. I just don't like you anymore. I'm sorry."

Then tak lama tu, kawan dia org kahwin, and dia org jumpa semula. Time ni Dex dah bertunang dgn Sylvie. Masalahnya kannn, Sylvie tu mmg sgt tak sepadan kot dgn dia. Sylvie tu jenis serious, tak lawak, tp dia nak kahwin juga sebab Sylvie pregnant.


Dex and Emma, Dex nak kahwin dah!
time ni Emma ada cakap "I miss you". Sedih T__T


Dex kahwin, Dex try jadi ayah yg baik, anak dia comel! Sylvie mcm biasa, still kekok dengan Dex walaupun dah jadi husband and wife. Then Sylvie curang dengan bestfriend Dex sendiri. And they finally divorced. Time ni, Dex pun naik Train pergi France, jumpa Emma.


Dex dah tua, divorced. Emma makin cun!


Malangnya, Emma dah pun ada bf, and Dex decide utk tarik diri padahal dia baru sedar Emma utk dia. Padan muka Dex! Emma tunggu dia lebih 10 tahun. Kenapa baru Dex nampak? sobsob. Tp, Emma kejar Dex, sebab dia sedar dia tak boleh lupakan Dex lagi. And finally, they got married! tapi... langit tak selalunya cerah. Dex dah berubah, jadi a true wise guy, but Emma dies. T________T

Then sedih lepas Emma meninggal, mcm mana Dex hidup, and finally dia teruskan hidup... Dan jadi seorang tabah setelah dinasihati oleh ayahnya. Habisss. Banyak quotes dalam movie ni yang best-best! Baca plz, and plz download movie ni okay.

Movie ni bukan mcm love story biasa yg cliche pasal love story masa, cerita ni betul-betul pasal life! Your life in 20 years. Memang meninggalkan kesan dalam diri ni. And cerita ni buktikan, if ada jodoh, sooner or later, tak ke mana. Cerita ni juga, tunjukkan, if ada org syg kita, hargailah. T___T

She made you decent, and then in return you made her so happy, so happy, and I will always be grateful to you for that. - Ian

Whatever happens tomorrow, we had today. I'll always remember it. - Emma

I'm so much better when you're around. - Dex

I need to speak to someone. Not someone - you. - Dex

"If I could give you just one gift, do you know what it would be? Confidence. That or a scented candle." - Dex

I think the best thing that you could do, would be try to live your life as id Emma was still here. Of course you can. What do you think I’ve been doing for the past 10 years? – Dex’s father


p/s: In One Day, we watch as both Dex and Em mature, falter, love and hurt.
Sometimes it takes certain life experiences to learn how to truly love.
Luckily, both Dex and Em learned from their life journeys and were able to appreciate
what was in store for each of them when they finally found it.
Can you think of something in your life that you didn’t
fully embrace because you weren’t ready?


3 comments:

Shafinaz Maruai said...

Nak tengokkkk !

ra|nbOw said...

Tengok plzzzzzz!!!

Anonymous said...

nk download citer ni kt maneeeee? :)