Dec 15, 2011

Hardworking Mama VS Lazy Me

Assalamualaikum! :)

Hari nak cakap pasal tabiat belajar mama, berlawanan dgn I. Mama bermula dgn STPM, then Diploma, Ijazah, dan akhirnya Master. Err anak dia baru Diploma. *malu tutup muka* Mama memang cintakan akaun, tapi anak dia SIKIT pun tak suka akaun. ingat tak waktu form 3, PMR, subjek KH, ada akaun sikit-sikit. Mama bukan main ajar lagi, anak dia duk angguk-angguk je. Tp sebenarnya tak faham apa kecuali debit kredit. Lepas tu PMR hentam, nasib baik KH dpt jgk A.

Lepas tu form 4 nak suruh ambil akaun? Memang alamatnya TAK lah kan! Tp mama ambil ijazah pun waktu tu I dah form 1 ke form 2 tak silap. That was 10 years ago. Ya Allah dia boleh drive ulang alik Melawati-Shah Alam everyday. That was like, almost 90km, maklumlah dulu mana ada highway sangat. Then balik rumah je study. Study Study Study. I was impress and proud kot tengok bertapa kentalnya semangat mama study!

Anak dia? Ya ampun jauh beza. Anak dia ni, tak rajin study. Cuma fokus dlm kelas, lepas tu 2-3 hari nak test or exam baru study. Study last minute memanjanggg! TAPI, bila time study last minute tu, memang nak betul-betul fokus. Siapa kacau rasa nak lempang-lempang je. Sbb nak fokus plus gelabah punya pasal lah kan, banyak lg tak revise. :P Entahlah, kenapa pemalas gilaaa nak study and jd ulat buku mcm kwn-kwn perempuan yg lain.


Muka I bila study, memang lebih kurang mcm ni lah. No, I wouldn't sleep.
But mmg muka macam kera kene rotan.


Lepas tu, orang lain kan, kalau esok nak exam, mesti tidur lambat kan? Hantu punya Aqilah, dia boleh tidur slumber badak je kalau mengantuk. SERIUS! Kalau mengantuk gilaaa, i will stop pushing myself, get some sleep, and bangun awal the next day, sambung revise.

Orang lain duk kerut muka siap buat nescafe 5-6 cawan. I will take Redbull. or Livita. Then muka macam gitu je. Muka tak de perasaan.

Kadang bangun semula, tengok ada kawan yg tak tidur lagi pun ada. Same goes to mama. She will try to stay awake as long as she can! *RESPECTGILA*


Muka mama kalau study macam ni lah. Serius, fokus, banyak notes!
Dan penuh 1 meja buku itu ini.


HASILNYA?

Hasilnya, anak dia, 22 years/o --- Diploma in Broadcasting CGPA 3.48

(graduated in 2010 --- i was 21)


Mamanya, 48 years/o --- Master in Account CGPA 3.84

(graduated in 2011 --- She is 48)



NAMPAK TAK BEZA HASIL RESULT DIAAA?
*Mama punya Master pula tuh...... T____T*





Supermama, and err, erm becoming-SUPERME! :D


Yes, time diploma banyak betul I main. Eh bukanlah main, Malas! Nak kata main, nak main apa? Malas je lebih. Nasib je study last minute lepas tu boleh ingat semua time exam. Tapi pointer rosak sebab ada 1 subject EDITING dapat C. Arghhhh tension gilaaa! Tapi nasiblah, ramai dapat C. Then bila dah selesai semua, terfikir, "ini study last minute ni, kalau study prepare betul-betul mesti lagi gempak kan?" Well, ironiknya, subject paling dibenci dulu, editing. Tapi sekarang jadi Editor. camne tuh? LOL.

So, next year, by hook or by crook I will pursue my dream and sambung degree setelah hampir 2 tahun bekerja. Mama cakap tak kisah lah, study juga by 2012! Soooo, if I dapat grab this chance, game over babeh. Belajar betul-betul, kene lawan mama okay! This i promise you mama, no worries. :)

So, buat yg still study tuh, study molek deh! Tp jgn tension sampai nak bunuh diri. Nanti kerja kau lagi tension. Okbai nak pergi study.


2 comments:

Anonymous said...

sayang aqilah i know you can do it better than me...INSYAALLAH

ra|nbOw said...

Mama ni rajinnya baca post lama.. Huhu. Insya Allah. Amin :) Thanks ma!