Nov 29, 2011

pokoknya, IMAN.

assalamualaikum :')

hari ini, i tertarik dgn status FB kwn lama. kwn yg sy panggil ika, walaupun dia tua setahun. Dulu kami sama-sama duduk di Kuching, back to 11-13 years ago. ika pernah tuition dgn mama, and i personally love her cuz she's genius, sweet, and a very polite person. Then, we lost contact. I pindah ke KL semula, dan wkt sekolah rendah, bukan ingt sgt nak ambil no telefon ke ape.

Suddenly, few months back, I jumpa ika dkt FB. She's totally different! Sweet, since then, and ayu bertudung litup. I didn't thought she will grow up that way. But, mmg dia menambahkan peribadi perfect dlm diri dia yg i nampak sejak kecil lagi. Bangga tengok dia :') Alhamdulilah.

Ohh, nah ini status FB ika yg menarik perhatian i.


Photobucket


Then, entah kenapa, tetiba je inbox ika. I asked, "salam, hye sis, how are you? May I ask u a few question..? hee. takdek ape2 pun, cuma utk lebih berfikir jgk.. Tertarik dgn status yg pasal ika wkt drjh 6 tuh... mcm mane usia muda tu, ika blh train diri utk kekalkan solat 5 wkt, then kekal sampai umur dah 23..? i mean dlm tempoh 12-23 thn tu, bnyk jgk cabaran zmn remaja.. mcm mane blh train diri? apa yg ika selalu mark in mind? and... mcm mane nak latih diri jd penyabar eh?"

And, i nak share jawapan ika. Yg mana elok jdkan tauladan sama-sama. Sbb, i sendiri, terharu, sebak semua ada bila baca jawapan ika. jujurlah, senipis-nipis iman i, walaupun banyak sgt dosa i, jujurlah, i pun nak sangat hidup diredhai Allah dan mati dgn tenang. :)

salam wbt qilah. alhamdulillah, sihat :) qilah ok??

kalau qilah masih igt, waktu akhir2 darjah 6 tu ika mcm nakal2 cket..selalu lost. ika jauh dgn parents buat ika rasa tercari-cari pencipta yg boleh buat ika hilang sunyi n rasa takut...hidayah itu sungguh milik Allah, dan alhamdulillah, saat ika xada sesiapa lah hidayah dtg pada ika sikit demi sedikit...

qilah, yg boleh buat kita beribadah dgn istiqamah ialah IMAN. rasa percaya dgn Allah, rasa xmahu ditinggalkan Allah, rasa takut dgn azab Allah..membuatkan diri secara sendirinya ikut semua suruhan Allah n jauhi laranganNya.

ika selalu simpan satu perkara...bila ika dah melangkah pada satu perubahan menuju kebaikan, there will be NO TURNING BACK. ika xsanggup hidup tanpa arah tujuan dah...bila ika dah start solat 5 waktu, insyaAllah ika xsanggup ponteng solat dah. once ika dah start pakai tudung permanently, isyaAllah, ika xnak bukak dah. bila ika dah start pkai baju yg longgar, insyaAllah, ika xnak pakai baju ketat dah...n ika selalu berdoa semoga Allah TETAPKAN hati ika ke atas jln agama nya yg lurus..sebab ika nak mati dgn mengucap kalimah ' laillahaillallah'..ika impikan syurga Allah...

solat 5 waktu sgt mudah kalau dibandingkan kena bersiap klua jumpa kwn n hang out. solat 5 waktu sgt mudah jika dibandingkan dgn terpaksa belajar n amek exam n yet, not evrybody is chosen to perform it..why?? Allah has mentioned this in Quran : ' sesungguhnya solat itu AMAT BERAT kecuali bagi orng2 yg kusyu' " (QS 2:45)..

penyabar..sekali lagi berbicara dgn hakikat IMAN. bukan semua boleh tergolong dlm golongan orng2 yg sbr..sabar lahir dari hati yg kuat,,hati yg sedar bahawa segala dunia dan isinya adalah milik Allah..hati yg sedar bhw dunia ni hanya sementara, xada apa yg akan kekal..ika selalu pujuk diri ika bersabar dengan mengharapkan sabar ika itu Allah akan kira..ika selalu takut dgn amalan ika yg xckup diakhirat nanti, kalau xckup sekadar sebesar zahrah, ika bakal dihumban ke neraka..ika takut. jadi, ika selalu harap sabar ika, malah benda2 baik yg kecil ika buat boleh selamatkan ika dari azab Allah..

macam itulah..jadi sebenarnya apa yg Qilah tanya semua ni semua berbicara tentang IMAN..IMAN itu ibarat nadi pada para mukmin.. insyaAllah..LAST BUT NOT LEAST,ika hadiahkan satu hadith buat qilah yg ika syg :) :


مَنْ يُرِدِ اللهُ بِهِ خَيْرًا يُفَقِّهْهُ فِي الدِّيْنِ

“Siapa yg Allah kehendaki kebaikan baginya,
Allah akan memberikan kefahaman dlm agama padanya.”


thank you ika :')


2 comments:

Nia Ridzwan said...

sebaknya baca :')

berusahalah untuk meningkatkan iman kita ;)

ra|nbOw said...

niaaaa :)
insya Allah. same-same kite usahe!