Nov 29, 2011

pokoknya, IMAN.

assalamualaikum :')

hari ini, i tertarik dgn status FB kwn lama. kwn yg sy panggil ika, walaupun dia tua setahun. Dulu kami sama-sama duduk di Kuching, back to 11-13 years ago. ika pernah tuition dgn mama, and i personally love her cuz she's genius, sweet, and a very polite person. Then, we lost contact. I pindah ke KL semula, dan wkt sekolah rendah, bukan ingt sgt nak ambil no telefon ke ape.

Suddenly, few months back, I jumpa ika dkt FB. She's totally different! Sweet, since then, and ayu bertudung litup. I didn't thought she will grow up that way. But, mmg dia menambahkan peribadi perfect dlm diri dia yg i nampak sejak kecil lagi. Bangga tengok dia :') Alhamdulilah.

Ohh, nah ini status FB ika yg menarik perhatian i.


Photobucket


Then, entah kenapa, tetiba je inbox ika. I asked, "salam, hye sis, how are you? May I ask u a few question..? hee. takdek ape2 pun, cuma utk lebih berfikir jgk.. Tertarik dgn status yg pasal ika wkt drjh 6 tuh... mcm mane usia muda tu, ika blh train diri utk kekalkan solat 5 wkt, then kekal sampai umur dah 23..? i mean dlm tempoh 12-23 thn tu, bnyk jgk cabaran zmn remaja.. mcm mane blh train diri? apa yg ika selalu mark in mind? and... mcm mane nak latih diri jd penyabar eh?"

And, i nak share jawapan ika. Yg mana elok jdkan tauladan sama-sama. Sbb, i sendiri, terharu, sebak semua ada bila baca jawapan ika. jujurlah, senipis-nipis iman i, walaupun banyak sgt dosa i, jujurlah, i pun nak sangat hidup diredhai Allah dan mati dgn tenang. :)

salam wbt qilah. alhamdulillah, sihat :) qilah ok??

kalau qilah masih igt, waktu akhir2 darjah 6 tu ika mcm nakal2 cket..selalu lost. ika jauh dgn parents buat ika rasa tercari-cari pencipta yg boleh buat ika hilang sunyi n rasa takut...hidayah itu sungguh milik Allah, dan alhamdulillah, saat ika xada sesiapa lah hidayah dtg pada ika sikit demi sedikit...

qilah, yg boleh buat kita beribadah dgn istiqamah ialah IMAN. rasa percaya dgn Allah, rasa xmahu ditinggalkan Allah, rasa takut dgn azab Allah..membuatkan diri secara sendirinya ikut semua suruhan Allah n jauhi laranganNya.

ika selalu simpan satu perkara...bila ika dah melangkah pada satu perubahan menuju kebaikan, there will be NO TURNING BACK. ika xsanggup hidup tanpa arah tujuan dah...bila ika dah start solat 5 waktu, insyaAllah ika xsanggup ponteng solat dah. once ika dah start pakai tudung permanently, isyaAllah, ika xnak bukak dah. bila ika dah start pkai baju yg longgar, insyaAllah, ika xnak pakai baju ketat dah...n ika selalu berdoa semoga Allah TETAPKAN hati ika ke atas jln agama nya yg lurus..sebab ika nak mati dgn mengucap kalimah ' laillahaillallah'..ika impikan syurga Allah...

solat 5 waktu sgt mudah kalau dibandingkan kena bersiap klua jumpa kwn n hang out. solat 5 waktu sgt mudah jika dibandingkan dgn terpaksa belajar n amek exam n yet, not evrybody is chosen to perform it..why?? Allah has mentioned this in Quran : ' sesungguhnya solat itu AMAT BERAT kecuali bagi orng2 yg kusyu' " (QS 2:45)..

penyabar..sekali lagi berbicara dgn hakikat IMAN. bukan semua boleh tergolong dlm golongan orng2 yg sbr..sabar lahir dari hati yg kuat,,hati yg sedar bahawa segala dunia dan isinya adalah milik Allah..hati yg sedar bhw dunia ni hanya sementara, xada apa yg akan kekal..ika selalu pujuk diri ika bersabar dengan mengharapkan sabar ika itu Allah akan kira..ika selalu takut dgn amalan ika yg xckup diakhirat nanti, kalau xckup sekadar sebesar zahrah, ika bakal dihumban ke neraka..ika takut. jadi, ika selalu harap sabar ika, malah benda2 baik yg kecil ika buat boleh selamatkan ika dari azab Allah..

macam itulah..jadi sebenarnya apa yg Qilah tanya semua ni semua berbicara tentang IMAN..IMAN itu ibarat nadi pada para mukmin.. insyaAllah..LAST BUT NOT LEAST,ika hadiahkan satu hadith buat qilah yg ika syg :) :


مَنْ يُرِدِ اللهُ بِهِ خَيْرًا يُفَقِّهْهُ فِي الدِّيْنِ

“Siapa yg Allah kehendaki kebaikan baginya,
Allah akan memberikan kefahaman dlm agama padanya.”


thank you ika :')


Nov 27, 2011

most relaxing trip to Kuching, Sarawak

Assalamualaikum :)

Selamat tahun baru buat semua yg beragama Islam. Alhamdulilah, masih diberi peluang menyambut Maal Hijrah 1433. And, yup, i dah selamat sampai rumah 6ptg td. Perjalanan pergi dan balik flight KL-Kuching kali ni, both ada delayed about 30minutes. So not cool airasia. Tp tak boleh ckp apa jgk, faktor cuaca kot. So, trip kali ni sebab abah ada field trip, eh ye ke, ape name tah perkataan tu. Then mama pun cuti sekolah kan, mestilah nak jln setelah lebih setahun kami tinggalkan Sarawak.

Disebabkan Kuching ni dah mcm kampung sendiri, *eceh* sbb dah pernah bermastautin lebih kurang 6tahun, dan abah amatlah sibuk bekerja dari 1st day - 4th day, so banyak spend time dgn mama. First time pergi jalan tanpa transport. Sebab driver sibuk ke hulu hilir dgn abah jgk.

Makanya, trip kali ni memang betul-betul banyak rehat je. Tengok segala jadah movie dkt Star Movies, HBO, Vision Four. lagipun asal jalan je, tetiba hujan. sobsob.


Riverside Majestic Hotel. known as Crown Plaza Riverside (CPR). mmg hotel fav abah.
Lokasi tengah bandar, depan Waterfront, bawah dia parkson siap ada cinema & bowling.


view from my room - swimming pool & waterfront.
Kalau Kuching, bandarnya tepi sungai. Kota Kinabalu, bandarnya tepi pantai.


1st day - Lunch dkt sini, Khatulistiwa. Comel kan bentuk restoran diaaa! bulattt.
Then pergi beli kudap-kudap dkt mall.


2nd day - breakfast, menu breakfast hari-hari sama. *gelengkepala* but, delicious.
Menu breakfast di hotel ini antaranya, nasi minyak, mee goreng, pastries, cereal, salads etc.


then, baru jalan 5 minit, hujan lebat. lari berteduh bawah bus stop.
hujan reda sikit, pergi Waterfront. Ta-daaaaa, sungai sarawak! :)


di seberang sungai, ada bangunan unik ni iaitu Dewan Undangan Negeri.
baru je siap last year, 2010 tak silap. one of the main landmark.


so inilah sidewalk di waterfront. panjang jgk, lebih 2km kot. tak sure.
belah kiri, just crossroad, sepanjang jln tu kedai souvenir sarawak. wajib singgah!


James Brooke cafe.


3rd day - Sesudah subuh, terus bergerak ke Pasar Serikin. Sini, mcm pasar payang lah.
cuma dia semuanya khemah, dan if lmbt sikit, mmg jammed esp cuti sekolah.
ada telekung, baju-baju, barang dapur, bahan basah, kering, macam2!


belum masuk topi cowboy, handbag, teddy bear, langsir, perabot.


4th day - balikkk! hujan lebat lagi.


sana mcm sgt panas, sampai kulit sendiri dah makin gelap, tp kang tetiba dia hujan jgk. wuhuu. Tahu tak bnyk gila movie yg dah tgk selama 4 hari ni? LOL. signs, peterpan, the next 3 days, knowing, an america girl, 3 ninjas, blablabla, which are cool jgk!

Ohhh kalau yg 1st time dtg Kuching Sarawak, silalah pergi Kampung Budaya, Pasar Serikin, Muzium dia pun cool, Waterfront, Pasar Satok, blh jalan jgk segala kedai pasu yg sgt banyak...

Ironiknya, pergi Kuching hari yg sama dgn schoolmate dkt MRSM dulu, si ainaaamira hotel kita org pun kurang 1km, tp sama-sama tak jumpaaa sampailah nak balik td naik flight sama. :P ainaa, aku ingt ayat mak kau, "hehe... ainaa tak bawak pergi rumah lagi" so, lepas ni sila bawak mak kau pergi rumah aku tau! haha.

Till then, take care!


Nov 24, 2011

That's When You Know

assalamualaikum :)

By the time this post is being publish, i am 30 thousand feet above the sea. I'm on my way to Kuching, Sarawak, i'll be away until Sunday 26th November. and nope, mmg tak bawa laptop. I just want to set myself free! And I would like to share one of my wedding song. (No, i am not going to get married any soon)

Lagu ni, macam sweet-sweet jugaklah. Wlpun mula-mula dgr mcm boring, tp mcm boleh buat slideshow dlm otak. slideshow dlm otak maksudnya mengimbau semula kenangan manis dahulu kala, dan bayangkan semua berlegar-legar dlm otak satu-persatu. Lepas tu boleh lah senyum sendiri sampai ke telinga. Sengal sungguh.

Oh I did my wedding song list since 2009. tapi banyak kali hilang. *clumsy* Dan dah banyak kali dipesan pd mama abah, habis lagu-lagu tradisional melayu tu, plzplzplz nak pasang love song yg kakak sukaaaa! nanti hari kahwin betul tah sempat tak nak peduli pasal lagu. :P

Read the lyrics, listen to the song, and love to the fullest! till then!




Ok, this is sang by Gareth Gates (2002) - That's When You Know.



for everyone, the story goes. There's a special someone to make them whole,
someone to give their heart completely

and you may search high and low. and when you find your angel, and when you know
then you finally get that feeling. It'll be as clear as the air you're breathing

that's when the world feels small beneath your feet
its when the stars above are only just out of reach
when you feel you're alive for the very first time
and there's nothing that you can rise above
that's when you know that you're in love

who can tell the time and place. When you see your soul reflected in their face
it'll be a spell you're under. And it'll hit you just like thunder

that's when the world feels small beneath your feet
it's when the stars above are only just out of reach
when you feel you're alive for the very first time
and when you hold them in your arms and cant let go
that's when you know

for all of my life, I have been searching for something I couldn't find
but now that I know, that you are the one, I understand, I read the signs


Nov 21, 2011

ghosts of girlfriends past

assalamualaikum :)

it's been a while. I haven't watch any latest movie lately. so I decided to download a few movies from the internet. Ghosts of Girlfriends Past is a romantic comedy movie, was released on 2009.

I'm no big fan of Matthew Mc Conaughey, but in this movie, he himself was a big lady charmer. Jennifer was absolutely fantastic, awesome and beautiful. Enjoyable, funny movie. Not an academy award film but certainly a movie to watch. To those who are still fooling around, you should think twice, and never let go of something that worth loving :)




Synopsis:
"Connor Mead, a successful fashion photographer and a Lothario keen on casual sex, goes to his younger brother's wedding to convince him not to marry. He arrives at his dead uncle's estate during the rehearsal the night before the wedding; he starts in, taking his brother aside, trashing marriage. Later in the men's room, his uncle, who taught Connor all he knows about women, appears to him, confesses to have been wrong, and tells Connor that three ghosts will visit him that night: the ghosts of girlfriends past, present, and future. Connor has already set the breakup in motion. Can he learn anything from his life and fix what he's broken?" - credit IMDB.com


Few sweet words from the movie!

"Someone once told me that the power in all relationships lies with whoever cares less, and he was right. But power isn't happiness, and I think that maybe happiness comes from caring more about people rather than less..."
"You only get over somebody when you find somebody else that you care about more.”
“Any pain you feel will never compare to the regret that comes from walking away from love.”
"She knew you before you became you."
"There 2 types of woman in this world. Woman you shag and evil with, woman you shag and snuggle. I'm glad to be shag and snuggle kind"
"I promise you this. When you wake up in the morning, i'll be there, everyday.”

Nov 20, 2011

acop & wawa 20-11-2011

assalamualaikum :)

sesungguhnya mata hanya separa terbuka. serius mengantuk gila, pdhal dah mandi ni tau! tp excited nak share gmbr wedding td. Ohhh td adalah wedding reception dua pupu i, wawa. Dulu, kami sgt rapat tau sepupu-dua pupu. Tp bila makin besar, dah makin kurang. maybe sebab jarang jumpa. It just happened... Oh btw, ada jgk yg confused, kenapa sy mesti balik Terengganu every year during Aidilfitri. Sbb, situlah rumah datuk saudara, dan dua pupu ni. Mum's siblings are very close to their cousin. So, sbb tu sampai skrng mmg stick wlpun saudara jauh.

And so... akad nikah wawa & acop was held on 11-11-2011 in Terengganu. ini reception belah KL, which was held at Dewan Puspanita. It was a simple, but sgt kreatif celebration. I love the idea of decorations. Well, at least we had a lot of fun! And, sesiapa nak kahwin, boleh je try usha Dewan ni, cantik, boleh tahan besar, and quite nice! seriously. :)

so, let the pictures do the talking!


Photobucket
at the hall entrance


Photobucket
pengantin! wawa dgn acop!


Photobucket
and, every guest digalakkan utk buat wish! yeay! :)


Photobucket
back side of the wish card.


Photobucket
dan digantungkan as a decoration on every table!


Photobucket
i excited lebih! best sbb mmg ada bahagian utk photoshoot!
i pakai kain songket dgn baju kurung tu, just mix and match. LOL.


Photobucket
ini ajelah sepupu-sepupu perempuan yg ade. kanan i dah kahwin, kiri i nak kahwin next year.
belakang i kanan, dah anak 3 comel-comel, kiri tu bz dgn kerjaya!


Photobucket
pengantin dah bersanding! wawa mmg cantik!
sbb tu kalau ada kwn nmpk dia time open house, mesti nak ngorat. zz


Photobucket
cousin and aunt!


Photobucket
funny mum and dad, love them to bits!


Photobucket
heh. sebelum balik! ada props such as mask, lace umbrella, and empty frame! :)


Photobucket
congratulations wawa & acop!


Sukaaa. We had fun, sbb makanan best, jumpa family, then seronok snap pictures and had fun with all the funny mask, and, boleh tak i nak nangis time tgk video nikah die org? tskk.. sungguh lah emo lebih! tak boleh blaaa kan!

and, creative kan? Yg topeng tu i mmg ada nak buat kalau kahwin nanti, wawa dah buat dulu! eheh. hopefully mereka bahagia dunia akhirat! aminnn!!!

then, in the evening td, bf kma, my cousin, dtg jumpa our family for the first time. tamat sesi interview, insya Allah majlis merisik kma akan diadakan 4th December 2011 ni. Kalau tak ade aral melintang, tahun depan ada lagilah majlis keluarga. :)

okay, i need a nap. have fun! take care.

the moment memory struck

assalamualaikum :)

hey. pernah tak ada masa tiba-tiba rasa nak berseorangan, tiba-tiba ada kenangan yg datang menjengah, rasa terus nak dengar lagu jiwang kuat-kuat. nak senyum ada, nak menangis ada. nak bersyukur ada, nak terjun ke masa lampau pun ada. pernah pernah? Tipulah tak pernah.

People say, "let go of the past, focus on the future" cakap senang lah der. kadang-kadang kita toleh jgk belakang kan? atas dasar apa, itu terpulang. Mungkin toleh utk lihat semula kesalahan lampau, utk diperbaiki di masa hadapan. Mungkin ada yg toleh semula, sbb ingin menggapai semula sesuatu yg pernah ditinggalkan dulu. Lain orang, lain pemikirannya. ohhh i just love human being, lot of varieties. funny, sometime.

whatever it is. It is true, yes, that quote about life, "don't waste your time away thinking about yesterday's blue". yar yar, you could paused for 10 seconds bby, then move ahead towards another thousand steps, will ya? :)



Photobucket


Nov 18, 2011

i don't entertain stupid people...

assalamualaikum :)

but... stupid people entertain me. so, life's great!


Photobucket


you know, when people, like, i mean, real selfish people, those who gave you a hundred reason to scream, and cursed, and spoiled your day, do not say "STUPID JERK".

cuz, those genuinely stupid people, would never realize how stupid they are.

so instead of wasting your energy by cursing them, let them be. Just laugh. :P and, there are much more things to think of and settle down about. Life goes on. Let the moron play their game. And you, just act like a normal cool people do. Stand still let Allah do the rest :)


Nov 16, 2011

Wordless Wednesday #5

assalamualaikum. :(


Photobucket

pepper is missing. am so sad, and worried. Allah plz plz plz protect him :'(



Nov 15, 2011

oh, lola.

assalamualaikum :)

still aware of how much i adore anything named Lola?


Photobucket
by the end of 2012, insya Allah. *wink*


Nov 4, 2011

accessories i love the most - my long necklaces

assalamualaikum :)

First of all, selamat bercuti! Syok jgk kalau dpt balik Kelantan, sbb org Kelantan & terengganu, raya Aidiladha dia meriah sikit. Tp sebabkan cuti sekejap sgt, keluarga setuju utk raya KL je, memandangkan nak jimat kos sbb hujung bulan ni pun nak ke Kuching. Happy weekends & Selamat hari raya!

Ohh siapa suka rantai panjang2? especially yg vintage? I suka! Especially kalau OWL! Don't ask me why, tp i suka burung hantu sejak zaman kanak-kanak. Lgpun sesuailah kan sbb pakai tudung kan. tp kadang tak nampak pun rantai tu, sebok nak pakai jugak :P

Just wanna share some of my fav necklaces. *kalau rajin pakailah*


Photobucket
I gather them in a tiny small long box.


Photobucket
those i bought from online blogshop. But it was a long time ago.
Dah lupa nama blogshop. Sorry! :( all from Korea.


Photobucket
Ohh ini dah lama. Mama punya. 2 loket itu, Kristal. Ini sejak zaman sekolah rendah.
Bila dah besar ni, mama hadiahkan :)


Photobucket
Semua beli dkt my fav accessories shop - Chamelon
Selalu pergi yg dkt KLCC.


Photobucket
ini dari Pasar Baru, Bandung. Banyak lg lawa-lawa, but i was in a rush.
Tolonglah kalau 1st time pergi Bandung, pergi at least more than 4 days :P


Photobucket
this one is slightly different. I love that bunch of colorful vintage beads.
Got this from - The Summer's Attic.


I want more. I always want more. But enough for now. I tgh aim boots dkt Mark & Spencer, tp rasanya by the time i dah ada duit, kasut tu dah takde '-___-'

Oh ye, semua ni murah-murah je! The most expensive i beli is RM30++. Tp itupun sbb mula-mula baru nak up semula long necklaces. Lepas tu semua murah-murah RM15-RM20 je i beli.

Kalau pergi TS, mmg suka sgt tgk! Tergoda, sampai lupa warna apa dah ada, warna apa belum :P