Oct 30, 2011

I am doing my part in wearing it right.

Assalamualaikum :)

Sejak kecil lagi, kalau bukan melalui mama abah pun, melalui ustaz dan ustazah, rasanya semua pun dah tahu batasan aurat perempuan. Paling kurang pun, mesti dah tau basic aurat perempuan - seluruh anggota tubuh kecuali wajah dan dua telapak tangan.

Honestly, waktu memula akil baligh, rasa mcm, "kenapa mudaaa gila kena pakai tudung? kenapa tak boleh pakai shorts, alaaa short sleeve?!!" bukan main liat lagi. Tp sekolah, tuition semua belajar pakai tudung. Cuma kalau time pergi dating, keluar 'dekat-dekat' dgn family, freehair. Keluar dgn kawan-kawan pun, depends on which group of friends. Sampailah sem-sem awal zaman kolej. *ish ish ish*

Padahal abah mmg jenis tegas orangnya. Aurat paling dijaga. Yg lain dia boleh tolerate lagi. Tp anak dia boleh tahan hantu zaman sekolah menengah. Bknlah hantu jenis ponteng kelas, NO-NO, tp hantu degil nak ikut itu ini. But then, you know what, slowly, I begin to love hijab. And now, I feel uncomfortable without hijab covering my hair and chest.

And today, I would like to share this campaign, rasanya most blogger dah promote, but this is my part, in wearing in right. Oh campaign ni dipelopori *bukan main tatabahasa* oleh sis Sue Anna Joe. Thank you sis :)


Photobucket
Part ni, memang diri sendiri pun kadang terpesong, sbb ada setengah shawl mmg singkat,
and sometime instant shawl pun mcm singkat, but I am trying my best. :)


Photobucket
this one is obviously becoming one of the top trend nowdays.
Girls, you do look smart, with a semi-formal attire, but yup, it shows the butt.


I am currently trying to avoid those too-tight shirt, err jeans taklah ketat sgt, *hehehe* but I try utk cover dgn baju yg labuh. Erm, I'm tryinggg. Pray for me! Yes Aqilah, ingat, Aurat utk ditutup, bukan utk dibalut. Nak balut, pergi balut nangka! :P And thank you, ramai yg support dan tegur bila ada yang tak kena. Thank you sebab jauhkan i sikit-sikit dr api neraka!

TAPI... sekarang ni, kalau pergi sungai or org dtg rumah, kadang tak menutup aurat betul-betul lagi. Hurmmm. Guess it is time utk berubah. Pakai tudung walaupun pergi pantai or mandi sungai! Boleh aqilah? *BOLEH BOLEH*

Dan, ada satu benda sy tak berapa suka sebenarnya. Siap ada facebook page "Kami tak suka orang yang kejap pakai tudung, kejap tak pakai" Hurmmm. Tak baik tau. Memanglah sy pun tak gemar, orang yang elok selama ni bertudung, tetiba tak pakai. Bukanlah kita tak suka orang tu, tapi kita rasa terkejut! Sebab selama ni cantik dia bertudung litup, tetiba tak pakai. Rasa kecewa :(

Ok, yg sy rasa kurang setuju kan, sebab, macam mana kalau org tu sebenarnya free hair, then dia tgh belajar utk bertudung. Biarlah dia slow-slow, I mean at least dia try utk bertudung. Sebab tu dia kejap free-hair kejap bertudung. Sepatutnya support lah dia utk bertudung, kita pun dpt pahala. Ini na kritik gila-gila, dia berdosa, kita lagi berdosa. Elok niat dia nak bertudung, terus tak pakai silap-silap. Hurmmm...

Utk kawan kita yg selama ni bertudung, tiba-tiba tak bertudung, kita nasihat dan doakan je. Insya Allah lama-lama dia berubah. Dan utk mereka yg baru belajar, show some love. Doakan saya juga, Insya Allah :)

firman Allah Subhanahu wa Ta’ala,Dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak darinya.” [TMQ An-Nur (24):31].

Dan Hadis Rasulullah riwayat dari Bazzar dan At-Termizi menjelaskan,Sesungguhnya wanita itu adalah aurat, setiap kali mereka keluar, syaitan akan memperhatikannya.”

Oct 26, 2011

Wordless Wednesday #2

i love pink. Thank you Ika & Princess for the birthday present!


p/s: finally home.
and making some big changes in my life, with a few small steps. :)


Oct 20, 2011

blessed 22nd

assalamualaikum :)

i am a blessed birthday girl. alhamdulilah.
hope today would bring much more joy in my life! Amin!


Photobucket


Oct 19, 2011

little celebration of his convocation & her upcoming bday,

assalamualaikum :)

3:20am. i fell asleep around 11pm, and woke up around 2am. HAHA. i was exhausted, i woke up very early today. eleh lepas subuh tak tidur balik, tu je. selama ni kalau tidur semula pun sejam-dua je. Then bgn around 750am-830am jgk. yes i'm a good girl. Hari cuti pun mcm tu. Jarang sgt bangun pukul 10-12pm mcm korang-korang-korang. :P

then i packed my customer's shawls, those need to be post tomorrow. And decided to type a few words in this blog of mine since masih ade mood utk bercerita ttg apa yg berlaku on 18th october, which is yesterday! this post contains a lot of pictures!


Photobucket
around 830am, we were heading straight to Telok Panglima Garang, Banting.
with a little help of GPS of course.


Photobucket
as you could see, THIS IS KL. we passed by 3 tolls which cost RM2.20 each.


Photobucket
it was 930am when we reached Banting. we had breakfast.
Mcm susah je nak cari kedai Melayu. T____T tak familiar kot.


Photobucket
itu namanya dia tgh buat muka comel. hee.
and thank Allah, we found a clean small Malay restaurant.


and so, we went directly to SMK Telok Panglima Garang as early as 1015am. He left me there and I waited til 1130am, barulah mula prog. *lamanya menunggu* i finished around 1230pm. Everything went well. Hope this time would be better.

And all the way walking down from the main building to the car park, i met like bunch of students yg lalu and ckp "Assalamualaikum cikgu" hewhewhew. Senyum, jawab salam, sambil dlm hati ckp, *adik, kalau akak jd cikgu, hancur dunia. kesabaran nipis ++ cikgu ini mereng punya org.* HAHA.


Photobucket
i was on the phone with mama. You could see the school building behind.


And so, from Banting, pergi terus ke Ampang. Saje pergi teman Namin cari seluar. But last-last, he only bought a pair of shorts, and i bought 4 semi-casual attire. T____T

rasanya i tak boleh guna term "teman". sbb selalunya kalau guna term tu, mesti i yg shopping lg banyak! this happened more than twice! So lepas ni perlu guna term "ikut".

Photobucket
shopaholic girl in purple baju kurung.


then it was like 333pm kot. eceh nombor. yerlah, dah lapar lah, td pagi je mkn. ha, nak pilih tmpt mkn 1 hal. actually mmg plan hari ni nak celebrate his convocation + my bday. express skit bday tu. konon nak mkn cake sebiji. :P

Lepas tu fikir mcm nak mkn anything yg ade mix of traditional + western foods. Nak pergi Garden & Full House pun tolak tepi. Tp tak de idea mane mau mkn yg ade mix of both. And finally I decided to eat at Pizza Hut. I would like to order their side order dish! * traditional foods lah sgt kannnn*

and they got a bunch of new menu!!! which are sooooooo delicious. serius lah, selama ni dah lama mkn pizza menu sama je kan, this time baru dari appetizers til dessert, mmg semua sedap, rase mcm bkn mkn dkt pizza hut. it's new, sampai dlm laman web Pizza Hut pun tak update lg tau!


Photobucket
mine.


Photobucket
his


Photobucket
mix of garlic bread, tempura king prawns, tempura calamari rings (squids)
*hot new menu in town*


Photobucket
a chicken roll with mushroom, and cheese inside. superbbb!!!
*hot new menu in town*


Photobucket
a soft big cookies with vanilla ice cream on the top. plz nak lg plz plz plz!
*hot new menu in town*


Photobucket
pizza medium sudah. side dish dah banyak. ini pun seksa nak habis!


Photobucket
drinks. something sweet and sour.


Photobucket
ha'ah nmpk mcm i pelahap mkn sorang kan. :P


done with foods. we laughed, we talked, such a happy day! then, masukkan comment dlm buku rekod Pizza Hut! well ppl, this is one of the most recommended Pizza Hut outlet - Pizza Hut Wangsa Maju!

Haruslah penuh pujian. Kekalkan prestasi ye!


Photobucket
i'm a satisfied food lover!


banyak gila mkn. banyak gila jln. eheh. but I enjoy gilaaa. happy! sampai nak mkn cake pun tak larat. So postponed dulu. If smpt minggu ni, if tak sempat, minggu dpn, as soon i arrive Malaysia semula. :)

and again, i would like to congratulate you nabil fikri, sorry I couldn't made it on your graduation day :( and i hope you love those big-handmade card I ever made.

Photobucket
we love owl. :) this is 100% handmade by aqilahamin.
semua lukis sendiri ye, dan gunting dan tampal. *bangga buat sendiri*

till then, take care sweethearts! :)


Oct 16, 2011

Big bad wolf books sale

assalamualaikum :)

hye, good morning! best cuaca pagi ni. redup, diam. terkadang perlukan suasana sepi begini kan? tenang. eheh. oh by the way, semalam semangat gila nak bgn awal, nak pergi Big Bad Wolf Books Sale!

Actually, dah lama dah sale ni mula. 7th - 16th October 2011, yup, today is the last day! anyone who missed it, go grab your car's key and pergi ke HALL A, Malaysia Agro Exposition Park Serdang. Siapa yg pergi awal-awal hari tu mmg untung gila lah sbb banyak lagi buku!


Photobucket
claim your free limited edition bookmark! :)


Semlm pun banyak lagi. tapi buku yg mmg famous gila dah tak da. Habis. If ada pun, the very last copy which is fard to find. ye lah, 1 in a million. eh salah, 1 in 1.5million. Tambah plak semlm crowd mcm pergi pasar malam! Serious, well, weekends kan.

And nak thank you bebnyk2 dkt namin sbb sudi bangun awal! Kejut dia seawal 8pagi. HAHA. Thank you dkt atika & her sister Aqilah jgk sbb ikut and tunggu i lama dlm hall. Sorry namin, atika, aqilah. huhu.


Photobucket
ini aje yg ade dkt rumah. Sbb tu nak bali baru lagi. Nak membaca!
p/s: Nora, buku yg awk kasi birthday 2 years ago, sy simpan dlm kotak yg sama :)


Dah nampak lama dah iklan book sale ni, tapi buat-buat tak nampak sbb tgh saving. yerlah minggu dpn bnyk special occasion. Namin's graduation, i'm getting older *i wanna buy a cake for myself*, and the whole family is going to Bandung next week. Ini tah mcm menangis tah pergi Bandung kalau tak dpt shopping. LOL.

Tapi kelmarin dah tak dpt tahan. Aura book sale tu memanggil-manggil jugak! Mmg nak korek juga duit pergi beli! Tapi kan, lepas tu kan, my dearest BFF, shafinaz setuju nak hadiahkan buku-buku ni as birthday present! Tahu tak suka gila, terharu gila? tahu tak tahu tak? *terharu sbb dia transfer duit dr Russia* tp bila masa u simpan no akaun i? tskk. by the way thank you shafinaz maruai!!! I'm so happy. and bak kata you, tak perlu pening nak fikir nak kasi i apa ek. :P


Photobucket
managed to grab 11 books. Nak grab lagi, tp terlalu banyak persaingan.
Plus rupanya dlm dlm hall dr 1130am -230pm '-___-'


Photobucket
4 hard cover books. Price range RM8-RM15. The highest price is RM15.
the one on the right side - the power.


Photobucket
7 regular cover books. All the price is RM8


so worth it kan? so hurry, before it is too late. Go grab yours! :)


Oct 13, 2011

dear my babies, if only you could hear me.

Assalamualaikum! :)

Seperti yg ramai dah tahu, sy punyai 2 ekor kucing yg sy amat syg. syg seperti anak. cucu kpd mama dan abah. Alhamdulilah, ini salah satu pinjaman nikmat Allah yang tak ternilai. :')

Selalu sy tatang. selalu sy bermain bersama. Menyakat. Mengejar. Membelai. Ada kalanya memotong kuku-kuku comel dan tajam mereka.

Bila tengah hari, perlahan-lahan empat kaki mereka merangkak masuk ke bilik sy. Tidur di sudut bilik sehingga lewat petang. Terkadang kalau buka mata, mereka berada di sebelah, merangkul erat tangan sy. Lalu dibelai kepala mereka, lantas keluar bunyi yg cukup comel di hati sy, "meow"

Kalau hendak dimandikan, bergegar lah seluruh alam. Tak ubah seperti kambing. =)


Dear Sugar and Pepper,
remember that mummy love both of you so much. remember that I love you sincerely.
That I thank Allah for every second that I spent with both of you.



Dear Pepper and Sugar,
I am sorry that i did cry once in a while in front of you.
I am sorry that I just gave both of you that dumb looks.
But, I really really really am thankful,
as both of you came to me and calm me down with that soft looks.
As I can feel the warm love beneath your big eyes.



Dear Sugar and Pepper,
one of mummy's biggest wish is, I hope i could still meet you in heaven, Insya Allah. Amin.



Dear Pepper and Sugar,
please don't leave me so soon. BUT, if someday, that someday I know will come,
if someday... Allah took both of you away from me, mummy wanna let u know, i will surely cry,
i will surely lose my mind a lil bit, but i will let u go freely... It just means,
Allah love both of you my dearest, more than I do... :')


If only you could hear me now, trust me, I love both of you unconditionally.



Oct 8, 2011

simple paper-handmade room sign!

assalamualaikum! :)

yesterday i made myself a simple paper-handmade room sign! yeay! actually terlebih rajin, itu yg buat. pdhal dpn pintu bilik dah penuh sticker kucing. kucing siap pakai crown lg u! tapi tak leh bla sebab sticker tu, ejaan "pretty" dia ade 1 huruf T je. as u can see, pretty spelled as PRETY :P

i made it based on ape yg ade je, kertas warna saki baki yg lama dulu, and siap buat konon2 3D lagi. yes, siap dgn crown jugak. haha. then td aisyah nampak, dia sibuk nak buat jgk! heh. jarak umur 11 tahun tidak menghalang minat kami yg same.



ini pintu bilik, "before". dah meriah dah pdhal.


tengok ni! rajin i menulis huruf-huruf, gunting, dan tampal satu-satu.
siap crown lg youuu! i love crown!


after! it's actually made with 3D effects.
dia tak leper melekat, tp i buat mcm board tu timbul. :)


it was actually nothing. but i feel awesome by doing things i used to love when i was a kid! handcraft! haha. i had fun anyway.

p/s: 14 days left before our biggest family trip to Bandung! yeay!


Oct 3, 2011

hantaran perkahwinan idaman yg vogue, nice, cantik, exclusive dan melambangkan purest love ever! :')

assalamualaikum wbt :)

heh, bila baca title mesti ramai ingt aku koya nak kahwin kan? tak lah. lambat lagi. lambat sgt lg, i mean tak terfikir dlm masa terdkt ni or blh ckp mmg tak plan langsung. Cuma nak share, hantaran perkahwinan yg mmg sy suka, suka gila, dan bertambah suka sbb sepupu sy, Kak Lin, dah melibatkan diri dlm dunia hantaran perkahwinan ni! yeayyy! senang utk masa depan kalau nak kawin nnt sbb Kak Lin ada :P --- Azlin Amar Design!

utk sesiapa yg nak kahwin bulan November - Disember ni, Azlin Amar Design ada buat promotion okay. RM50 utk Decoration & Dulang. sangat murah! Walaupun kak lin baru setahun jagung, dia sgt berbakat! serius, and memang lawa-lawa lah hantaran dia. tak sangka sepupuku graduan engineer UTM seorang ni ada bakat seni, berjari halus lagi. tp, memang kak lin lemah lembut orangnya, so hasil tangan dia pun semua halus-halus. check out her blog bakal pengantin sekalian!






okay. sebenarnya, sy malas nak pergi kenduri kahwin org sbb selalunya panas, sesak, dan mula jumpa makcik-makcik yg suka tanya soalan cliche, contohnya "eh besar dah, anak dara lawa dah, mesti tak lama lg mama dpt menantu kan?" err, makcik, dr sy umur 16 sampai 22 ni, ayat makcik sama je. apa sy awet muda ke? HAHA. tapi, sy suka nak pergi kenduri sebab nak tengok baju pengantin! seri pengantin! menu dia! meja dia! khemah dia! pelamin dia! dan semestinya hantaran dia! lagi impress kalau hantaran die tuh handmade, warghhh! :)

dan waktu kak lin nak kahwin tahun lepas, sy sgt impress tgk hasil tangan dia. kira first time lah tengok dia buat hantaran. and Alhamdulilah, lepas tu rezeki kak lin bertambah, ramai orang mula kenal hasil air tangan dia, dan personally, i really totally love all her artworks!



dari gubahan wang ringgit utk mas kahwin *sumpah aku tak reti*


and this is one of the latest! i'm sooooooo loving this Black and White theme!


silver theme combined with pink fresh flower to give some modern classic looks!


oh, Azlin Amar also do a custom made HAND BOUQUET from fresh flowers of your choice!


this Crepe Paper Flower is also one of the latest trend of 2011. you can choose any color you love!
and it looks simple, tp susah jgk tau nak buat. i mean, cerewet sbb kena buat 1-by-1 layer.


haaa. this one is so simple, but i love this much too! it's so retro and formal at the same time.
i love polka dot with a combination of soft pastel color! and pink of course! :)


sewa dulang utk hantaran pun ada. and this design, is 1 of the top of my list.
*cheh, tamak haloba, semua aku suka* tapi mmg suka gila pun!
i love the flowers, i love the color!


Bunga DIP pun ada. sesuai dibuat bunga telur, bunga pahar, bunga dulang, u named it!
ini agak susah nak buat, and mcm jarang lg kan org kita guna?



this rolled paper flower just took my breath away.
with the touch of a pearl in the middle of each flower. less is more. :)


haihhh... :))) thinking of my big day, someday, i just can't imagine how it will looks like. i really can't. i just want to keep it simple, warmth, but full of love and blessed. as if u could feel the purest love in the atmosphere.. ewah! dah, stop! sebak, happy, sengih cam kerang busuk semua ada. sy yakin betul sy akan nangis time nikah T____T

and sy, mmg hajatnya, niatnya, nak buat sendiri semua hantaran. sbb mcm lg seronok sebab semangat buat dgn kasih syg. ewahh.

and kalau tak cukup masa dan tak de bajet, (biasalah kahwin mahal gila kan) jgn risau, sbb Azlin Amar Design mmg berpatutan, dan cakap je kita nak tema mcm mana, warna, fresh flower or not, etc etc. they would fulfill each of your wish and make ur dream come true. :)