May 22, 2011

keperluan VS kehendak. *1st time cerita pasal personal money usage*

assalamualaikum! :)

hye hari ni nak membebel panjangggg pasal duit. heh, MONEY IS NOT EVERYTHING. BUT, WE NEED MONEY TO LIVE. get it? so tak payah ckp i high demand, atau shopaholic, atau membazir ke ape. tidak same sekali. mungkin, tidak lagi. sobb. well i am a shopaholic, i love to buy make up, shoes, handbags, and spent a lot of amount on FOODS, but i just realllyyyyyy love them. make up i tak reti pakai sgt pun, eyeshadow tak usah ckplah kalu tak nak jd hantu, but i just really love the color, the flavor, the smell. *AHHHH*. but but but, i can managed well with my money. so far cam kalu x de duit sampai nank nangis pun, (pernah okayyyy nangis sbb takde duit), still alhamdulilah sesgt, blh managed. ngee.

dari dulu sampai i dah besar nih, org asyik ckp i untung mama abah kerja, i anak tunggal. eee rase nak lepok lepok ja. mmg la mostly mama abah mmg try yg terbaik utk i, tp ingt kalu i mintak BMW 6 series, dpt ke? tak lepas. wuwuwu. lgpun yerla, sooner or later i kene jgk belajar berdikari cari duit sdiri kan, life ain't easy, so mmg plg hebat i belajar berbelanja di asrama lah. and oh ye, di zaman kolej, duduk rumah sewa. itu baru lg hebattt. dugaan gila especially bila dah nk dkt Final!!! broadcasting kan, so kalau ada FYP mmg kene gune sgt bnyk duit. ape lah yg mampu zaman student? sobbb. apa pun 1st i nak say THANK YOU MAMA ABAH sbb dah bape ribu riban habis duit selama aqilah dibesarkan ;') hanya Allah yg dpt balas jasa mama dan abah.

and 2-3 hari ni. i online berjam-jam, utk tgk ape. cuba teka? Mr Google jd kawan baik i. i google kasut u taw tak. i love heels, i love pumps, i love platforms, i love wedges, i sukeee tgk org lain punya kasut, cuma i tak boleh nak pakai sgt. kaki i cpt melecet, i mean like sgt cepat, so i perlu extra careful kalau nak beli. and plg tinggi i blh pakai adelah 3inchi atau pun dlm 9cm. and sbb tu lah i bnyk wedges je, stabil n selesa sikit. and flats. tp lately i dah stop beli, thn ni tak de beli flats sbb mcm errr ckup dah kot. i mmg jeles tgk siapa2 yg blh pakai 6inci tuh. *gorgeous gila*



a friend of mine said, "most of the shopaholics are cute" :)

i rase dia org cute sbb i taw kalau shopaholic ni, dia dah target 1 brg ni, dia akan sgt excited,
obsessed bila nmpk brg tu and akan dptkan mcm mane jgk!


and so i dah kerja semula ni kan, i dah start runsing dah actually. sebab ini bulan may, bulan 5!

bulan May
- i dpt gaji half je, sbb start tgh bulan.

bulan June & July - 2 bulan utk simpan & kumpul utk AIDILFITRI!

bulan August - youuu. raya dah youuu. i rasa i tak beli handbag atau kasut raya kot. sobb sobb. memanglah tak mati tp sobb. *u just dont know how much i love shoes & handbag*. and ni akan jd 1st time i kene kasi duit raya dkt mama, abah, cousin2 i, anak2 sedara i! ohemgeee. cousin i belah abah + mama yg belum kerja = lebih lah 10 org. berapa belas tak. anak2 sedara i ade = 9 org. warghhhhhhhhhh. nenek i pun mestilah i nak kasi, 1st time taw. ;')

bulan Sept - 1 bulan utk saving lg... sbb bulan 10 akan gila semula...

bulan October - HOLIDAY DKT BANDUNG. u taw tak bandung tu ape? bandung adalah syurga dunia utk shopaholic macam i nih. tahu tak tahu? and i dah kerja, so i kene kumpul duit sdiri tahu tak? kawan i dah warning awal2, kalau tak de at least 1k mmg terkilan. soooo... i tak mahu lah terkilan sbb nanti kalau i terkempunan. nanti sampai balik Mlysia i teringat ingat T______T


and kawan - kawan. dalam minggu pertama bekerja semula ni. i ada tulis balik list benda yg memang dah plan akan beli. WILL BUY FOR SURE, by hook or crook.

1. BB/iphone. (half keperluan, half kehendak)
rasenye semua dah taw bertape i nak iphone4 tp malangnya abah nmpk depan mata sendiri iphone cousin i jatuh, and terus blank, abah nmpk bertapa fragilenye hp tu dan abah tahu anak dara dia ni ganas, so abah suruh beli BB. BB torch adalah 1st love i, tp BFF i kata tak tahan, mcm pegang BABY instead of BB, jd i rasanya lebih berat ke Bold 3. cost = at least RM1.5K

2. MACbook Pro. (keperluan)
walaupun i baru beginner editor tp sesungguhnya ketahuilah kwn-kwn, i blh ckp mostly, most of ppl in this industry, i mean broadcast industry, media industry mmg dr dulu guna Apple. guna software final cut pro. and kawan i dkt TV3 pun tgh target nak beli ni sbb dia amat perlu menggunakannya jugak. i dah google, harga MACbook pro ini plg murah = RM 4999. terima kasih T_____T




3. spectacles. (keperluan)
as u all know, i rabun jauh. haruslah, i muda lg, tak kan rabun dekat. and since these past few years i prefer pakai lens. senang walaupun leceh jgk bila mata kering. tapi.... disebabkan i menghadap PC je 24hours dkt office tuh, dlm air codn plak tuh, memang kering lah kan mate i dgn lens. tahu tak sepatutnya maximum pakai lens adalah 6-8 hours a day? i pakai more than 12 hours kot kalau keluar. huhu. so semlm i pun dah tempah lah cermin mata baru, pasni slalu la nmpk i pakai cermin mata je ye :P ade jenama coach, tp tak mampu lah kan. ingt nak beli levi's jgk, same dgn sunglasses i, tp takde yg lawa yg jenis frame hitam je, so i ambiklah bonia yg mmg tgh ade SALE! cost = RM350.

4. watch. (keperluan)
dear BFF, jam kita beli bersama sama hari itu telah terjatuh dan dah retak! bertapa hancurnya hati sy. wuwuwu. maafkan sy, sobbb ;'( makanya skrng sy hanya guna jam HP & kereta which is tak best jgk sebenarnye sbb hp selalu merata so nak melilau lak cari. i ada jam lain. 1 esprit tuh, bateri mati dah kot. 1 adidas tu pun sama. 1 lg adidas tu i syg gilaaaa tp tali die patah. sobb. jam tu mcm gelang. so for the time being i target yg simple, sporty, yet casual. and i dah jatuh cinta dkt 1 jam tu, PUMA. i dah pernah nampak n mmg teringat2. Guess mcm feminin sgt so i stick to this 1st. next time dah mampu skit baru i beli jam lain. cost = RM 300++.




4. ipad2. (kehendak)
ini mmg kehendak lah kan. sbb i rasa mcm confirm akan pakai BB, so sebagai ganti terpaksa let go iphone4 tuh, i nak i pad. tak kira nak jugakkk sbb cam sgt syok, mudah dibawa n mcm-mcm lg lah. *pdhal antara sbb utama nak on9 senang* ini, nanti-nanti ye. cost = RM2k ++.

5. DSLR (kehendak)
ini pun 1 hal. camera idaman tah bile nak dpt. wawawa. i sgt amat nak kot sbb i suka ambik gmbr. so sbb tu lah selalu takde gmbr i sbb i tukang ambik gambor je keje. tp ini mmg, kalau dpt lg puas hati lah kan sbb minat. cost = RM 3k++

6. table/desk for laptop. a BIGGGG one. (keperluan/kehendak)
ini adalah sgt penting memandangkan i mmg selalu guna laptop, selalu ada bertimbun gadget atas katil sbb suka online sambil meniarap lepas tu sakit badan, padan muka. lepas ni nak buat editing lg, lglah haaaa. erghhh. bilik i ni besor la jgk, ramai org ckp besor tp i kan pengumpul tegar jd sebenarnye bilik ni dah padat gila and sejak kerja lg lah berserabut. wuwuwu. i nak meja besar, kukuh, berat and suka lah nanti. haha. cost = RM errr, hari tu pernah usha dkt ikea pun RM 500++. silap2 almost 1k.



7. shoes cabinet (keperluan)
sebenarnye kasut i dah banyak sampai rak kat depan tak muat, sbb bnyk kasut org lain jgk sooo dlm bilik ni pun dah ada 10-11 pasang kasut. so ini memang dah lame i nak beli, yg TINGGI, BESAR, and TERTUTUP. i nak kurangkan habuk memandangkan sinus i kan teruk. ni pun mahal jugak kan! grrr. cost = RM 300-RM500.


8. barulah i akan pk pasal keperluan lain. sob sob sob.


mama abah ada berbincang, nak jual kembara. sbb blh kata selalu rosak. sbb beli dulu pun 2nd hand. itupun sbb dulu time duduk sarawak, bwk 1 kereta je. yg lain tinggal KL. so bila ada 1 kereta ssh lah kan mama abah nak berebut. so sbb tu beli je kembara. but then, mybe nak jual kot, wlpun tak abis bayar lg. so nak jual dkt Perodua jgk, and beli kereta lain dkt Perodua jgk which is Myvi / Viva. sbb senang utk kira payment sbb under same company. kalau i lah, mestilah i lg suka myvi dr segi bentuk dia tuhhh. tapi kalau just utk kegunaan semata-mata, Viva would be okay. i bawak je lah, tak delah nak demand. so, ni terpulang pada mama and abah.

mama ckp ni just utk i pergi kerja. kalau i nak jln ke ape, bwk lah kereta lain. merc abah ade. xtrail mama ade. persona kak sally. myvi kma. gen2 faris. kah3... semua nak masuk. tp like seriously, cam yerla x kesah pun mane mane. tp yg lg bestnye kan... mama cakap "nanti akak stabil sikit, akak bayarlah kereta tu ye" terus tutup telinga, dan membuat kira-kira di dalam otak. okay fine, lg murah kereta tu lg bagus. huhu.

heh. gaji i bape lah sgt as a beginner ni kan. Diploma plak tuh. i mesti nak try permudahkan mama abah. i anak tunggal. and tu tujuan i kerja. niat i. and sbb tu jgk i decide to cut off my maxis postpaid yg no 012-***8212 tuh. sbb i ambik value 50, and guna sikit je kot no tuh sbb HP tu bengong. tp still monthly kene bayar RM 50, utk ape tah, then RM16 utk value SMS ape tah, so total up dah RM100. pdhal i bnyk gune yg prepaid je. so dlm next week i terminate, dah jimat RM 100 tahu tak? phewww. so anything contact dkt 012-***8154 tu ye. if tak de no tu, inbox FB i.

see. banyak benda i nak kene fikir ni. and, kdng i tak dpt bygkan mcm mane org yg u know, gaji dia dlm 1k je every month, anak ramai, but managed to live. i do respect them, and at the same time mcm kesian jgk. sbb i tahu susah sebenarnye... hey guys, just imagine la rumah sewa KL ni nak dpt RM 800 pun ssh tau tak? susah gila. so mcm, erm, pandai-pandailah managed duit ye. jgn percaya Along! :P

marilah kita berfikir sebelum berbelanja! huhu. till then. take care! :)


5 comments:

Ika Maknae said...

qila pegi bandung singgah jenjalan jakarta x? :D

ra|nbOw said...

singgah singgah. tp tataw jln tak jakarta. haha. kalu jln mesti qla bgtaw ika! :)

Tqa London said...

Hi dear.. Seronok tgk org buat to-buy list. Bila ckp pasal raya, pale otak ni mula la merewang fikir nk beli apa. haha.
Just want to share, I have a dslr and ipad. even though I beli kat original shop, kalau nk dslr, macbook and ipad murah try kat sini. http://www.mudah.my/li?q=dslr&fs=1&ca=9_s&th=1&cg=0&w=1 less than 1k. Senang sgt.
Love your blog. Much Love <3

ooh dxanna said...

hermm.Qila sama mcm bf nana.sebok nak Macbook pro.*redha*

Hey,its good tau untuk buat list-list mcm ni.So semangat skit kita nak kerja,nak saving,.HUHUHU.

gimme five!

ra|nbOw said...

tqa : ahah, thanks 4 dropping by :) thanks again sbb share link! much appreciated. love u blog too! hhehe.

nana ; haha. qlah kene gune utk keje lah yang :P betol....... otak rotate kerja dgn duit je. huhu. high 5!