Apr 17, 2011

very simple MUET tips!

hye assalamualaikum, selamat malam dear diary! :)

hidung kembang kempis, mata tersipu sipu nak buka, tanda mengantuk gilersss. where on earth have i been these past few days. let me think... erm. terlupa dah pun. okay hari ni dah tamat MUET 2011~ alhamdulilah. erm, serius utk siapa-siapa yg belum ambil, ia tak susah. i mean like, maybe lah permakahan dia strict or whatever, and my english pun, just okay-okay, which is not great, tp muet is most likely, erm... boleh lah. tak de lah cam 'omegod susah gileee' --- TIDAK.

few simple tips -
SPEAKING = dont freak out! and jgn nervous *tu jeee sempoi gileee*
LISTENING = 1st, read all those quest as much as u can, ada masa 1minit je. then, catch up betul2 part yg melibatkan soalan tuh.
WRITING = nothing much, essay english mmg sempoi, faberet sejak zaman spm, sbb blh karang macam-macam dan tajuk menarik. just task A, based on graph/chart. task B - normal essay.
READING = bace, faham, jawab soklan. jwpn die mmg lebih kurang, and masa die terhaddd! so, spend ur time wisely and choose the best perfect answer!

cakap bnyk pun tak gune. tunggu result keluar nanti baru aku taw langit tinggi rendah kan. T__T i was hoping for at least band 4. tapi kalau dpt band 3 pun dah lega. band 5 itu bonus, alhamdulilah. band 6? kenduri nasi ayam :D

essay td ckp 'at least 350 words'. aku bantai lebih 600 words. tak sedar pun menulis. sebab tajuk dia best. --- the most valuable thing in life is friendship. Discuss. :)))

by the way esok kena bangun pagi lagi sebab temam abah pergi tgk golf tournament - Malaysia Maybank Open 2011. dkt mont kiara. ada world no 1 golf player woo. till then, good nite!


4 comments:

nadya ajhman said...

kenduri nasi ayam..!! haha

ra|nbOw said...

hahahahahha. amin :P

Baby Bee said...

semalam baru je habis buat muet..hahaha da tua2 ni pun nak amik muet..by the way good luck on the result yerk....for me..rasenyer cam jawab merepek2 je..kalo die kate should at least write 120 to 200 words kalau lebey takpe kan..hahahaha..

ra|nbOw said...

bby bee : alaaa. tak pe. belajar biar sampai ke tembok cina ;) good luck taw!