Mar 22, 2011

tauladan - guru, murid, buku latihan.


citer dier camni..
dlm satu klas.. ader sorg chegu dan 40 org anak murid.. satu hari ni, chegu tu masuk klas dan dier bawak skali sbyk 40 bungkus hadiah ntok dier bg kat kesemua anak2 murid dier.. hadiah tuh berupa sebuah buku tulis kosong.. dier pun bg la kat kesemua anak murid dier.. tp ader sesetengah dari anak2 murid dier x puas hati sbb, ketebalan buku2 tulis tuh x sama.. so yg dapat buku nipis rasa frust, yg dapat buku tebal, mstla rasa sonok kan.. dan anak2 murid dier rasa chegu tuh x adil sbb x bg sama rata.. so lpas chegu tuh dh bg smua buku2 tuh kat anak murid dier.. chegu tuh pun tetapkan 1 syarat.. pe syarat dier? syarat dier.. kesemua anak murid dier kna tulis karangan berdasarkan jumlah ketebalan buku masing2.. so terkejutlah kan anak2 murid dier yg dapat bku tebal tadi, sbb dorg kna tulis karangan lagi byk dr budak2 yg dapat buku tulis nipis tuh... jd mengomel la smua budak2 dlm klas tu.. lbey2 lagi budak2 yg dapat buku tebal tuh.. baru la dorg rs nyesal lak dapat buku tebal tuh.. bek dorg dpt buku nipis.. xde la byk keje kan..

so aper moral of the story?
Dia bg rezeki kat hambanya x sama.. ader yg Dia lebihkan sket, ader jugak yg Dia kurang kan..dan biasanya, org yg dpt rezeki lebih nih.. dugaan dier pun lbey.. sbb Dia turunkan ujian kat kita "title as hamba" ni sbb dier nk tau sape antara kita yg btol2 bertakwa, sbb in the end of the day nnt.. hamba yg paling rapat ngn dier 4 sure la mereka yg bertakwa kan..

amik contoh ct/mawi ke.. sonok kan kalo kiter dpt life cam dorg, bole bli kete bsar, umah bsar, melancong sanasini.. tp adakah dorg2 yg kaya raya/yg bijak pandai/yg fames memes =p ni mmp nk tahan dugaan/ ujian yg Dia bg.. kna tomahan, pastu kta pn xtau rezeki yg kta dpt tuh halal/berkat ke x.. kan.. so jgn la underestimate diri sindri, bersyukur dgn kurniaan yg Dia berikan.. sbb jnj Allah itu pasti..

rezeki Allah itu dimana-mana, kite yg memilih, kita pun yg menntukn jalan. tp destinasi terakhir ttp di tgn tuhan..

ok? chill bebeh =


credit :
Faris Abd Razak

3 comments:

ainaaamira. said...

syukur dengan kurniaannya. :)
tabah dengan dugaannya. :)

Zhareef Azali said...

suke entry ini..
bersyukur dengan nikmat-Nya :)

ra|nbOw said...

ainaa : simple but meaningful. thank you dear :)

reef : alhamdulilah. :)