Feb 27, 2011

first time aku makan... untuk tahun ni lah

assalamualaikum wbt!

heyyo. sebenarnye kan aku sesangat mengantuk di saat ini, dan perasaan tu menyerang aku tetibe time duk gelak-gelak dgn keluarga tercinta tadi. dan aku pun sepatutnya selamat ber kroohhh krohhh atas katil sekarang, tapi aku nak tulih gak dalam blog aku yang aku gi makan kenny rogers tadi. ada rase cam nak lempang tak? lempang aaaaa. tadi bangun pagi, mama call aku *bukan men lagi dalam rumah pun call*


mama : kakak, abah tak de. kema tak de. jom kita makan luar nak? mama malas masak.
aku : okay ma. makan mane?
mama : ikan bakar ke? *dlm hati, ikan bakar lagi? (semalam aku dah makan)*
aku : okay ma. tak kisah.


then tetiba mama nak madam lim's plak. lepas tu last-last kenny rogers sebab aku tetiba sebut lame tak makan kenny roger's an. sekali jadi lak tuh, aku tataw nape aku excited lebih. and aku rasa puas hati gila dapat makan tadi, cam best aa. terima kasih lah mama sebab belanja! :D


Photobucket
TA DAA. pakcik kenny ayam golek sedap!


tapi sebelum aku gelojoh, aku nak cakap pasal semalam dulu. semalam aku kuar dgn BF aku, pastu an dia dah on the way ambik aku baru dia cakap nak gi Melaka sekali dengan family dia. Memula aku cam kelam kabut juga sebab last minute an, tapi sebab aku baru nak jumpa dia minggu ni since dia makin bz dah final sem, aku pun setuju je sebab ingatkan gerak awal. sekali an, kita orang sempat melantak, sempat gi carwash dalam mesin ada berus bulu-bulu automatik, sempat gi beli barang dapur lagi *eceh*. tak de ah, aku gi beli ceklat untuk anak buah dia je.

pastu dalam kul 6 camtu baru kita orang gerak, family dia termasuk suami & anak2 dua orang kakak dia - along & angah. sampai dah 9 lebih, pastu an siap berdiri lagi nak tunggu seat, macam pisang goreng panas. last-last, air dah habis 2 jugs, kuaci dah habis telan, akhirnya penantian tu memang berbaloi-baloi! kte orang dapat makan ikan bakar, udang, sotong, kepah kot, ketam. dari sudu dengan garfu, terus aku makan dengan tangan lah an. tapi memang puas hati gile! time pergi aku tak tidur, time balik tersengguk-sengguk aku tidur. haha. habis makan, terus balik KL & sampai rumah memang terus aku membuta. okay TQVM utk namin, auntie, uncle, along, angah semua! :)

OKAY BACK TO THE TOPIC,
kita orang berempat anak dara ni gi ah JJ dekat rumah aku ni gi makan. excited gila aku sebab aku rasa lama gilaaaaa aku tak makan sini. dulu last adalah waktu Finaz balik Malaysia tahun lepas.




Photobucket
mentang-mentang ada WiFi an, kak sally & auntie aku apa lagi.
auntie aku yang ni memang aku panggil auntie je.


Photobucket
wanita paling aku sayang di dunia, tiada ragu lagi.


tunggu punya tunggu, tak de la lama mana pun, sambil tu duk borak la gelak dekat orang. Cerita tentang nenek aku. Aku panggil cik. Tak silap aku memang orang Terengganu camtu. sambil tu aku duk intai-intai mana lah menu aku tak sampai lagi. muahahaha.
lepas tu sampaiiiiiiiiii. bukan main sengih aku, sampai aku makan berapa suap dah baru aku teringat nak ambik gambar. tskk. menu favorite aku semestinya lah ayam black pepper dia. paling aku suka tahu nape, sebab side dishes dia boleh pilih 3 + muffin lagi!!!

Photobucket
muffin aku mesti la yang ceklat :)


Photobucket
tengok menu aku, dah comot sebab aku dah makan dulu baru ambik gambar.



aku makan memang licin lah, puas hati if ada sesiapa berniat bawa aku makan buffet :P puas hati dapat makan tadi, Alhamdulilah. Harga Kenny Roger's ni tak de lah mahal gila, just air je mahal sikit dengan tax dia. goverment tax 10%, service charge 5% - tax je RM 16 tadi. perghhhhh. apakah? leh tak aku nak kedai makanan bebas cukai? :(
okay aku dah ngantuk gila, till then, sweet dream, buhbye!

Feb 25, 2011

dulu, facebook? bosan lah.

assalamualaikum wbt :)

kalau dulu, aku ingat lagi, suka sangat aku main friendster dengan myspace. myspace pun kuranglah, sebab cam banyak mat rempit. then tah siapa-siapa yang add. dulu friendster yang paling aku suka, leh tau siapa skodeng profile kita - "who's viewed me". ha kantoi lah sesiapa yang rindu aku! :P lepas tu duk balas-balas komen guna grafik yang siap ade glitter-glitter lagi contoh cam "happy birthday" & "thank you for the add". dari comment, jadi testimonial. bukan main lagi, kalau tak de friendster tu, tak world lah. *lame*

lelame, muncul bukumuka - facebook. sibuk buat profile. mula-mula, pelik aih apa la korang duk suka sangat facebook ni? bosan gilaaaa. buka facebook pun jarang-jarang, susah pula tu nak guna. tak tau apa function dia. pelik je rasa. tapi... itu dulu! sekarang, PAPPP facebook jadi fenomena yang sampai tuan dia kaya raya jutawan mulawan, dan sampai masuk surat khabar, siap ada filem lagi. mama abah aku pun duk tanya, facebook tu apa dulu. haaa, yer lah kita banyak dengar kesan negatif je kan. ha, ni kesan positif facebook bagi aku! :D


Photobucket



1) aku boleh connect dengan kengkawan yang jauh di mata dekat di hati!

Photobucket

contohnya cam aku dengan kawan aku si Finaz yang berada di Russia ni.
memandangkan aku jarang on9 YM & Skype, so, tengoklah wall dia penuh muka aku :P



2) aku boleh chat, macam dekat YM & skype juga!

Photobucket

tapi, kawan aku pun cakap, kalau aku muncul dekat online chat tu, magic ah. :P




3) update tentang sekolah & bebudak & guru-gurunya!

Photobucket

sekarang ada group lah, page lah, kan ke mudah! nak reunion pun senang. nak tahu cikgu tu dah beranak, kawan tu dah kawin, semua ada.




4) hehe. ini mestilah untuk mengisi masa lapang aku! main game! FREE okay!

Photobucket

ni satu-satunya game yang aku masih main. tapi baru main sejak aku sakit hari tu. best, kejap je aku dah level 51! HAHA. tapi senang lah, sebab kengkawan pun main. so apa-apa, cepat je kau dapat.




5) melalui game Facebook juga lah, aku jumpa LOLA! aku sayang gile dekat dia :')

Photobucket

LOLA dilahirkan melalui game pet society. dulu hari-hari aku nak jumpa dia! aku rasa sunyi gila bila tak jumpa dia. sayang LOLAAAAAAAA!




6) yang ni, tentulah trend terkini, iaitu online shopping. dan aku pun tubuhkan RAINBOW SHAWLS

Photobucket

meh meh beli tudung dengan aku! hehe. memudahkan.
tapi sama gak, pembeli & penjual kena pandai-pandai, jgn kena tipu!


lepas tu, Facebook macam lagi pantas dari radio bergerak, sebab apa-apa news kematian ke apa, aku tengok je status kawan-kawan aku. hebat betul teknologi an! kawan aku putus cinta ke, kucing mati pun semua aku tahu. oh Facebook juga tempat aku tengok dari jauh blogger-blogger & fashionista hebat yang aku duk suka sangat! hehe. :)

aku pernah je deactivate Facebook sebulan, ok je aku rasa. tak bosan pun. malah mendekatkan aku dengan keluarga, cukup tidur, mata sihat, badan pun tak lemau akibat meniarap melampau :P dan, kesan buruk Facebook ni, apa aku boleh cakap, semua benda pun ada pro & kontra. pandai-pandai lah memilih. dan so far, bagi aku, sebab utama aku masih ada Facebook - kawan & business.

tapi bila fikir balik, besar betul pengaruh Facebook pada dunia kan? gila gempak! well, what to say, sepupu bongsu aku yang darjah 4 pun dah ada facebook :P


Feb 24, 2011

bukan bersepah, rezeki melimpah :)

assalamualaikum wbt :)

hello hello. hari ni kan rasa mengantuk yang amat, dari bangun pagi, sampai lah ke petang, eh ape petang, sampai sekarang. berpeluh-peluh dekat rumah tadi, jenuh mengelap semua cermin almari dalam rumah. mama banyak almari tahu? almari pinggan mangkuk dia, bukan almari baju :P lepas tu cuci dapur, vacuum ruang TV. sugar & pepper (demok-demok) yang banyak teman! sayang depa sangat-sangat! ingat tak hari tu ada bising cakap nak meminimumkan barang dalam bilik i kan? ha, ini dia antara 1st step yang berjaya dilakukan beberapa minggu lepas.

bilik nampak macam serabut, bukan apa, sebab banyak barang. pada hal, rasanya banyak dah barang yang dah buang, dan bagi pada orang. tapi setiap kali kemas, mesti ada barang yang akan diberi orang. apa maksudnya? (udah-udah lah membeli) eh tapi tak lah, i memang suka excited lebih, cakap nak itu nak ini, tapi selalunya hadiah yang best-best sweet semua tu mama abah & kawan keliling yang kasi :) thank youuuuu!


ini part pertama! rak ni ada 2, cuma bertindih, nampak la tinggi menggalah.
dari frame, koleksi kaset, kasut, buku, shawls, etc.


kaset, everytime i tengok, mesti i terus ingat zaman hostel. dulu blh bawa walkman je.
next year tu baru kami boleh bawa MP3 tau! kaset ni kumpul duit sendiri! hehe.
tapi time tu ada MP3 dah kembang hidung. sekarang? semua pun ada dalam HP je.
linkin park, too phat, nelly, BSB, AADC, N'Sync, radja, SO7, melly goeslow.



buku bedtime stories ni, rasanya semua kanak-kanak pun ada kan?
tapi dulu sibuk tengok gambar je.
buku ni dari darjah 1, kira-kira 15 tahun dah. hadiah hari lahir ;')



wowowo. majalah maktab! kami panggil MRSM maktab, bukan maktab perguruan ok!
ainaa amira muka depan tuh, cover girl tuh. huahuahua.



okay ini adalah diari SDN BHD di asrama dulu. hari tu baca balik, i tergelak seorang,
nak menangis pun ada. banyak benda dah terlupa, baca balik duk call kawan,
cerita semula. banyak bittersweet hidup :)
kalau dkt asrama dulu, bila spotcheck, diari antara paling dijaga!



haa. finally jadi 1 rak je. and simple je. mudah kan. hehe.
step 1 selesai!


tapi ada banyak lagi lah part yang dah siap. nanti semua pelik, lamenye lah anak dara seorang ni mengemas? LOL. ha hari tu kan i buat puding berkuah, sendiri, 100% ha, tapi lupa nak snap gambar kuahnya. tak syok pula nak kongsi resepi. oh, mestilah licin mereka makan. esok sambung part 2 bilik! :P

by the way, thank you utk semua sesiapa yang pernah kasi hadiah dalam hidup i ni, tak kisah lah yang nampak dari mata, atau dari hati. :)

Feb 21, 2011

double F - finaz & fatin

hye. assalamualaikum wbt! :)

ini cerita beberapa minggu lalu, tp gambar baru cukup, so here it is. nak kepoh jgk sbb bnde ni penting woo dlm hidup i nih. jmpe 2 org yg setahun sekali nk jmpe pun susah. tp mmg i enjoy sgtlah. enjoy tu tak semestinye kene main bowling, berkaorkae, no. but spent quality times, talking bout hot stuffs, haa, that is really matter to me. oh btw, hari tu i jmpe Finaz. twice actually, 1st dgn my beloved GFS jgk, 4 of us to mid Valley. yes, that will always gonna be our place. kte org dating naik public transport, a.k.a LRT je der. tak mampu nak drive kereta sendiri lagi. :P

1st date - my girlfriends datang rumah and beli shawls je dah separuh hari. HAHA. and then around 3pm, we were heading straight to Mid Valley. tak tengok movie pun sebab entah lately mcm tak ada cite best, plus, we're running out of time. So memang window shopping lah kan. ok fine, i bought a black shoes. just, a pair.

2nd date - last date before Finaz balik Russia semula. ini betul-betul from AM to PM. tskk. breakfast di KL Central, straight to Low Yat. Time ni terjumpa Kurt (Fazlina) kawan lama dkt MRSM dulu. sesi jejak kasih kejap kami bertiga. Then, Finaz trade in BB bold die, & beli BB Torch! OMG, my favvvv. dengki gile tengok. wuwuwu. tp dpt pegang Finaz punye jadilah, terlebeyh excited cam kte pula Finaz. haha. then pergi Timesquare, (TS) window shopping lagi. dan kami beli jam tangan bersama-sama! owh last i buat camtu dgn girlfriends adalah zaman SPM. tak lupa, sepatu jepun 10 hinggit! thank you for everything finaz, see you again this upcoming july baby! :)


si comel finaz. :)



oh ni pula si comot aqilah :P

Di Kuantan, pun best. jumpa 3 org kawan serentak dlm 1 hari. 1 yg mmg dirancang, 1 last minute, 1 lagi terserempak. breakfast dengan Fatin Suhana! happy tak payah cakap lah, excited tuhan je tahu. HAHA. Fatin ambil i dekat rumah, straight to Mc donalds Teluk Chempedak. Fatin belanja breakfast, huh, segan! ramai Ya Rabbi pula orang time tu. mula-mula cam segan, but then cakap non stop.




macam langit dengan bumi, like seriously.

fatin suhana. blogger perempuan mesti ramai kenal dia. she's nice, inside and outside. fashionista, model, soft spoken, soft hearted, very bery the pretty. almost perfect la. and, gambar ni actually percubaan ke berapa juta kali kte org utk camwhoring '-___-'' thank you fatin for everything!

and lg 2 org kawan tu, just lepak dkt foodcourt mama ngah dgn muhaimin. borak kejap. then lg sorang, terjumpe time on the way nak pergi car park. Azreen, classmate form 4. nak kawin dah dia, terus dia kasi kad kahwin. bulan 3 ni kawin, makin kurus cun melecun!

seronok sangat jumpe kawan-kawan. betul, seronok sangat! happy tengok mereka happy! :) and baru balik dr JB, semalam. kawan kawin, nanti update sbb tak ade gambar lagi. till then!

Feb 16, 2011

lukisan pertama sejak bergelar 20-an. sama seperti darjah 1, lagi.


assalamualaikum wbt! salam maulidur rasul utk semua :)

oh jarang update heh, sebab terlalu bende bnyk nak hupdate, ends up with kosongtakdeape. oh ye entry ni agak menarik and quite personal to me, sebab this is my artwork. what the? artwork cam gini? HAHA. tidaklah, bukan senang nak melukis, dah berjaman tak melukis, hah mmg menariklah kan. abah & mama tumpang ketawa, seolah-olah sy kembali ke zaman tadika ;')

darik kecik lagi memang minat melukis dan mewarna. tapi tak pernah menang pertandingan pun! CISS. i'm moreeeeeeeee good dlm mewarna lah! itu yakin! melukis memang suka dan minat but somehow i dont know why, macam memang tak lawa lah. i have a lot of coloring books back then. i love luna color pencil, buncho water color, and Crayon of coz. from my POV (poin of view), crayon represents the real art of the kids, i believe. while water color plak more to abstract and lebih matang.

act td tgh lukis pelan rumah dkt kuantan dgn mama. then sebab tu lukisan ni bermula dengan rumah. hehe. so here it is, umur 22 tahun melukis setelah lebih 5 tahun tak melukis macam ni kot. oh ye mmg lebih! tapi, itulah, sama je hasil lukisannya dari darjah 1 sampai sekarang. for god sake, it is. sama sebijik sejibun!


rumah mesti nak macam tu, atap pun macam sampan terbalik.
pokok pun tipikal macam tu. lawak je tingkap mesti 2 tu je. HAHA


ampunkan lah sy, memang paling tak pandai lukis orang! orang lidi hebat lah!
tambah lagi lelaki, lagi dasyat hasilnya! HAHA.


kalau perasan, tangan semua dekat belakang, sebab tak reti lukis tangan. haha.
oh saya berbaju kelawar. wakaka.


hehe. ini kali pertama lukis sugar & pepper. lukis kucing pun dari dulu macam ni.
gambar posisi ni paling senang la konon. kaki berdiri 2 je. HAHA


ini sudah macam superman kan? sebab. sugar memang suka tidur macam ni.
serius macam saya dah. tskk. tidur terlentang.



bawah ni gambar asal




muahahahaha.


oh rindu pulak zaman kanak-kanak. apabila semua lukisan itu dihargai. kerana hati kita masih suci, makanya lukisan itu memang dari hati. indah. :)


Feb 8, 2011

play the game

assalamualaikum :)

hey i just finished watching a movie recently, and i accidentally watch it, at first. i was sitting alone on the brown sofa, in front of the tv. keep pushing the remote's button, and walking around from the main hall to the kitchen, searching for some foods, (cehhh) since i didn't found anything interesting to watch. and the last channel was Hallmark, and a few minutes later, it seems like my body was glued to the sofa and my eyes were attached to the screen. BOLEH plak?



the movie was launched somewhere around 2008, correct me if i'm wrong. well it sorts of the guy was a real player, but he is nice & kind hearted. he met a girl, and he played the game, and suddenly he found out that --- SHE'S THE ONE! and the girl seems to be so cool, act like there's nothing happened. they were a good friend, and finally, when he confessed that he truly loves her, she left him with a reason --- YOU ARE NOT MY TYPE, because she was looking for a sincere guy, who would tell her that he loves her from the beginning.

that guy turns to be totally messed up, and yar, later on, life goes on. act like nothing happened, move on. he turns to be a better grown up guy. and they met again, at a laundry shop and... he said, (well yar a part of it lah!) ---


"when i met you, i was lost, and when i found you, i found me"


WAAAAAAAAAAAA. i wrote that down okay! hahahahahaha. lame, i know.


and at the end of the movie, well actually, the girl planned everything, and she's the one who attracted to that guy at the very first place. and she tried to change him to be a grown up guy, and so, she just play the game. :) and both are finally better & live happily ever after. ohh me goddd, well it knocks me off my feet. (sebak)



i tried to google all thos quotes from the movie, but it seems like i didn't find any. so here's a few that i managed to wrote down as a notes in my phone. LOL.

"are you a player or you were just playing?"

"if she's not interested in a man you used to be, she might be interested in then man you are"

"if you wanna win the game of love, you should stop playing games with the woman"

"i'm interested in you... more than a friend"


haih. *smiling* it obviously is not the type of movie i love to watch but i'm a normal person too. in fact i'm a girl! i can't always run. sometimes i have to look back and try to smile. and hoping and praying that nothing bitter from the past will happen again. and that sweet part, keep me going. :)

i do believe, somewhere somehow, someone who were made for you, is thinking of you, too.

right time, right place, there u'll be. --- "she / he is the one"


Feb 3, 2011

hari makan muntah ke darah


assalamualaikum wbt :)

hai, hari ni hari ke-2 di Kuantan. saya mmg jarang balik kmpung, tapi semalam sy agak bosan. entah. padahal seharusnye bersuka ria bersama keluarga! baeklah. sampai kuantan semalam around 3pm. lunch, and petang just duduk rumah buat karipap. eh salah, tgk org buat karipap :P kemudian malam, seawal 8malam, makcik-makcik & pakcik-pakcik berkarokae. mesti pekak telinga menteri besar pahang dgr kami menyanyi. haha. rumah die belakang rumah mama ngah ni je.

sekarang tgh type ni, sy duduk rumah seorang. sebab sakit kepala, hari ni makan-muntah-ke-darah. yg lain semua makan steamboat di kafe mama ngah --- sri affa. sebelah Hotel Sri Malaysia. pergilah makan di situ ye menu semua best-best, bukan sekadar steamboat! hehe. ingt nak makan juga, but maybe sebab sy dah 2 minggu tak makan sgt, hari ni makan mcm-mcm, tu yg sakit kepala kot.

BTW, hari ni bangun awal. kami breakfast di Umai, Pekan. nasi dagang! and then pergi pantai sepat, tengok tanah & sawah padi! cantik sungguh. terus ke Kuantan, main bowling 2 game beramai-ramai. oh sungguh la, sy loser hari ini. padahal paling muda. *MALU*. kemudian tadi ke ECM (east coast mall) tgk food court. then, Tanjung Lumpur! ini adalah wajib ye kalau anda ke Kuantan. banyak makanan best! balik td, tibai kacang ngan yin 2 peket + durian 2 ulas pula. ok, maksimum sudah!

oh ye, sy rindu sugar & pepper nun di KL. makanya, sy cuba berjinak dgn ikan-ikan di dlm kolam rumah pula. betul lah, tengok ikan menari-nari berenang-renang sudah cukup buat sy tenang. ini tempat kegemaran sy utk 2 hari ini. keluarga pun tahu. :)


port lepak ambil angin sepoi-sepoi Teluk Cempedak.


petang tadi, mereka berkarokae lagi. kemudian kak aizam & abg boy panggil naik atas, potong cake anniversary ke-8 mereka. 2 orang anak sudah! hehe. alhamdulilah :)



malam ini, katanya nak berkarokae lagi. maaflah kawan-kawan di pahang jika hujan lebat yg melanda ini disebebkan keluarga saya :P esok pagi, breakfast di TC (Teluk Cempedak) dgn si cantik manis fatin suhana insya Allah! yeayyy. can't wait! :)