Jan 2, 2011

siapa tak tahu ape itu ENT?

assalamualaikum. hai hari ni aku nak cakap pasal what happened last few weeks. di mana aku mengalami kesakitan yang dari luar kau orang nampak normal, badan masih seperti gummy bear, boleh berjalan & tiada kepucatan seperti mayat. tetapi akibat die, tak boleh dibawa main-main sebab boleh makan dari dalam. dan apabila aku cakap ENT, ramai jugak tak tahu. bukan enterprise okay! ENT is Ears, Nose, Throat. di mana setiap hospital, logiknya akan mempunyai specialist ENT.

kalau lah korang pernah terbace, aku cakap hidung aku berdarah, November lepas. ye November, maksudnye dah 2 bulan ya puan-puan. *macam kelas memasak plak dah* dan hidung aku berdarah 4 kali dalam masa selang berapa hari je, dan menimbulkan kecuakan ke atas aku yang tak pernah berdarah hidung, tak kisah bertapa HOT nye aku. eh salah, tak kisah bertapa HOT nye suhu badan, atau cuaca di Malaysia tercinta nih.

tapi aku memang dah pelik, apa pasal kalau hidung nak berdarah sebab panas, belah kiri je berdarah dalam 4x tuh? aku yang curiga dan nak ambil langkah awal, kononnya terus pergi klinik pada awal Disember. itupun sebab aku tibe-tibe demam, sakit tekak, semua. Dr Mariam cakap hidung aku ada ulser hidung, bengkak berdarah bernanah dkt dalam. which is itulah pertama kali aku dengar ttg ulser hidung, wuwuwu, ceteknye ilmu aku T__T

and then aku demam, aku ok. demam balik, okay lepas gi klnik kali ke 2. tapi yang cuaknye lagi, belah kanan pun dah bengkak. aku pun gi farmasi plak, tak jalan. then balik dr Kelantan, telinga aku dah berdengung sekali, aku demam panas semula. esoknya bangun pagi, tak cukup dgn tekak, hidung, mata aku plak berair dan ade taik mata kuning cam sakit mate tuh. tak menahan, aku pun pergi HOSPITAL ANGKATAN TENTERA TENGKU MIZAN. Dr tu cakap ENT aku dah teruk, which is caused by infections and bad sinus. lepas tu die terus buat surat refer to ENT specialist, tapi appoinment die lambat gile, 14 january 2011, 3 minggu lagi dr time tuh.


ni sebahagian JE ubat aku makan dlm sebulan ni.


tak lame tuh, tak cukup lagi, aku dah mule sesak nafas. badan aku kejap panas gile, esok ok kejap, lusa panas balik. dah mula batuk-batuk. aku dah jadi cepat penat, seksa, sebab asyik terbatuk, dan susah nak nafas. aku dah start give up, sebab dah banyak gile ubat aku makan! aku jd badmood sebab mama abah cam cakap normal lambat baek, musim demam. padahal aku rase separuh mati dah time tu sampai aku rase insaf dan tertanye-tanye, aku nak mati dah ke? T___T

sebab tgk teruk sgt aku terbatuk-batuk akhirnye aku dibawa ke farmasi lagi, pharmacist tu tak berani nak bagi apa-apa ubat sebab dah sebulan lebih aku sakit, and suruh refer ENT specialist. aku pergi klinik plak dlm hari yg same, Dr tu bagi aku 3 hari je lagi. esoknya tu, entah macam mane, aku dpt cepatkan appoinment 14 Januari 2011 tuh ke 29 disember 2010 lepas. al-kisah, bermula lah pengalaman baru utk aku di specialist ENT utk hidung plak!


DR memasukkan besi besar gajah ni ke dalam lubang hidung aku,
which is besi ni actually camera. die tunjuk bengkak yg dkt kawasan kuning.
lepas tu die masuk dalam lagi sampai besi tu dah terase ke tekak aku! sakit okay!
dalam tu, ade bengkak lagi dalam, dan itu yg buatkan aku sesak nafas.

macam ni lah dalam camera tu. disebabkan die nak ambil sampel tisu aku,
korang bayangkan je lah, 2 besi besar gajah tadi di masukkan ke dalam lubang hidung aku.
1 camera, 1 pengepit nak ambil tisu. mengalir air mate aku tahan sakit + susah nafas!


lepas tu Dr pun cakap, ini semua sebab resdung, lepas tu aku terkena jangkitan, makanya sebab tu teruk sampai hidung aku bengkak dan bernanah, tekak aku pun sakit gile + ade infection jgk, dan die kasi aku lagi 2 minggu utk tgk, so, 12 januari 2011 ni aku pergi sane lagi, then baru tgk perlu surgery utk tonsil ngan hidung ke tak.

tapi alhamdulilah, aku dah makin okay 2-3 hari ni, maksud aku bengkak yg dekat tempat kuning tuh dah makin surut, aku pun dah tak sesak nafas, just badan aku panas, sejuk panas sejuk lagi. aku banyak spend time duduk rumah je, sebab aku cepat penat. kalau keluar pun, dekat-dekat je, tu pun aku nak cepat-cepat balik.

ni obat yg latest aku kene habiskan! T__T
2 antibiotics, and ape tah lagi.



tak masuk lagi ubat spray aku.
ade 3 jenis spray, 1 kene makan. tuhan je tahu bertape pahitnye mereka!


aku bukan nak minta simpati ke ape nak kecoh pasal ENT dekat sini, cuma macam bile ramai org yg tahu ttg aku tak sihat ni, esp family & relative aku, they were shocked sebab tak sangka resdung teruk boleh jadi macam ni sekali. so the thing is, kalau korang ade resdung, kene habuk skit bersin, pagi-pagi sejuk skit, bersin, pergilah buat sesuatu. or nanti korang leh end up dgn asma, atau hidung korang hancur. jangan pandang remeh benda yang kita tak nampak dari luar.

and aku nak minta maaf dekat kawan-kawan yang aku terpaksa cancel plan jumpa ke ape, sebab mmg aku sgt tak larat ble ade time aku tetbe sgt teruk.

ni gambar aku tadi, baru balik dr kenduri. dah makin sehat, alhamdulilah.
aku dah makin ok skit skrng, sebab tu dah mule keluar rumah.


till then, have a good day!


4 comments:

Ika Elmo said...

resdung memang boleh lead to many kinds of complications.. im so sorry to hear this syg :( too bad bile tau kwn tgh sakit n yet kite takleh nak tlg pape. :( take care sweetie. mkn ubat k. memang ubat tak best, kite paham sgt tp pls3 jgn tggal mkn ubat ye. esp antibiotics tu. kite doakan qila sembuh cpt.

p/s : qila cantik! sumpah tak tipu.

lelakiJAHAT said...

hope mkin sembuh la anda ye cik ila

ra|nbOw said...

ika ; oh ye ke? ta sangke seteruk ni eh. hehe, jgn risau ubat mmg mkn sbb seksa sakit lame-lame. ubat spray tu yg ta best ika, sampai leh rase dkt tekak. wuwuwuwu. thank you syg! :)

lelaki jahat : huhu. thank you.

ainaaamira. said...

uhuk. resdung aku pun kuat jugak. adehh. kena check jugak ni. =.=

get well soon qilah. take care ! semoga semua baik2 aje. insyaAllah. :)