Jan 22, 2011

kuar dah dari spital. habis cite.

assalamualaikum :)

ok tajuk itu mmg kliche, menipu lah sebab tak habis cite pun. bile baru mampu online betul-betul, tgk lame jgkla aku menghilang. eh seminggu tu lame lah utk penulis blog setia bertahun cam aku nih. uish, dah dkt 3 tahun dah velog (BLOG). alhamdulilah! btw, ramai tak perasan kot, tp ramai gak perasan, aku masuk spital. sbb tu ak hilang, muncul kejap-kejap je dkt FB konon update status, dah cam twitter je dah FB aku tuh. 1st of all thank you 4 those supports, terutama fmly & semua permate hati, cinta hati, yg dtg melawat. hilang bosan. terharu ;')

okay lah hari tu Jumaat 14th January 2011, tak pepasal dah di check-in ke hospital. At first, just buat blood test. and then tetbe blood pressure, height & weight semua dia ambik. siap kasi katil, uniform terus. LUNCH sekali. tskk. baeklah. tunggu Dr.Bius, aku ditinggalkan sorang dkt sane ha. cam hape dah. tp ptg tu keluar dulu, Ahad 16th January 2011 baru check in semule. aku sehat walaafiat, alhamdulilah. just hari tu operation utk Tonsil (dlm tekak) both right & left side, and dalam hidung jugak. sebab ape, sebab resdung ye kengkawan. resdung je. so sila jage hidung!


aku rase part die cucuk sini lah paling sakit. urat dkt tgn aku mmg jelas,
senang2 die kasi jarum besar gedabak, sehari plak tuh. b4 aku operate, sampai esoknye. T___T


erm. mama abah puji aku. katenye aku berani. aku pun tatawlah, org lain dgr mesti cakap 'alah operate tekak n hidung pun kecoh'. eh kecoh la sbb dalaman, org ta nmpk sakit dr luar. lepas tu aku tanye, berani ape? a lil bit awkward lah kan. rupenye sebab, mama abah hantar je gi hospital, aku cam biase sengsorang. lepas tu esoknye isnin tu operate, aku ckp 'mama abah ta yah dtg, ta yah call esok (isnin)' aku ckp, kang kalau die org duk call, dtg b4 aku operate, lg aku cuak. so pagi tu aku dikejutkan pukul 430pg, lepas tu aku x bleh tidur dah. baru rase NUMB sikit. haha. lepas tu aku mandi pukul 7pg, tukar baju operation & shower cap. dalam 9am, nurse bawak aku ke bilik bedah, time tu baru aku rase horror.

all the way to operation hall tuh, aku fikir macam-macam. macam mane org nak beranak. org yg operate kanser, org yg ade high risk utk mati lepas operation. sejuk tak payah cakap. sekali aku pandang sebelah, budak baru umur 7 tahun. nak operate. die menangis, die tgk aku die diam. dan tu dah cukup buat aku tersenyum dan kuat :)

masuk operation hall, aku ingt lagi Dr jumpa aku 10 saat je. die just ckp "heyyy" sambil senyum. Lepas tu Dr.Bius yg bgtaw aku ttg operation tu. dan step-step bius. aku dengar je die ckp. last aku dengar "Okay girl, this gonna hurt u a lil bit at first, then i'll see u next hour okay!" adelah 8 saat kot, aku dah tak sedar diri. bangun-bangun, dah luar bilik bedah, dah 2 jam lebih dah. lepas tu baru nurse hantar pergi wad. Dr ade tunjuk ape yg die keluarkan dr tekak & hidung tu, tp mate tak leh nak bukak dah time tu, so aku dah lupe. muahaha.





habis operation, aku just SMS mama abah 'dah sudah'. then tidurrrr few hours. makcik sebelah aku ske buat aku tergelak sbb dgr loghat Nogori die time die ckp dgn nurse. HAHA. ptg tuh, pukul 5pm baru mama abah dtg. kejap je, sbb die org penat. aku pun chill je. sebab time tu cam tak sakit lagi. ha'ah malamnye tuh baru aku tak boleh tidur dah sebab sakit sgt. sampai skrng makin sakit. wuwuwuwuwuwuuwuw T____T

sakit bile nak telan air liur. menguap. bersin. batuk. minum & makan. CAKAP. tak boleh makan pedas. panas. kene makan bende sejuk, dan slow-slow. time aku dkt hospital pun die serve ice cream. so sekarang ni daily meals aku mmg balik-balik ice cream, yogurt, pudding, milk, half-frozen mash potatoes, macam tu lah lebih kurang. tepu dah mulut aku makan bnda manis.

so sekarang ni tengah proses makin sakit, dan kesukaran utk bercakap, telan air liur & etc. Dr kate dalam 2 minggu okay lah. harapnye, amin amin! okaylah take care, jage dirik sume!



13 comments:

Nufaz said...

qila! terkejutnye bace. cepat sehat ye. i'll pray for u!

ra|nbOw said...

hehe. jgn terkejut da. ok insya allah. harap2 cepat sehat jgk!!! thank you yang :)

Atika Azumi said...

u jaga diri jugak ! harap2 makin ok lah condition u.

ainaaamira. said...

take care qilah !:) semoga baik2 aje,

ra|nbOw said...

atika : ok, jage diri jgk utk final sem! hehe. insya allah. amin. tq atika!

ainaa : insya allah. aminnn. u, take care too bbe! :)

Didi said...

get well soon and take gud care of urself.

mady mardiha said...

hey girl! sakit lagi ke sekarang? hmm..takut kot baca siap kena operate bagai. get well soon ;) take care.

fishlol~ said...

takutnya operate!
take care. get well soon!

nadya ajhman said...

get well soon my dear....
nnti dah baik kite g jln yer... good girl...;)

NadyNadia said...

qila, moga cepat sumbuh ye!
bole stat meniage tros!



<3!

fatynadia said...

get well soon , dear !
jaga makan minum taw

iniakid said...

tahu pun macam mana bosannya duk hospital
tu baru seminggu belum 2bulan macam aku huhu

ra|nbOw said...

didi, madi, fish, naiya, nadya : thank youu. insya Allah. harapnya boleh settle semua bnde tu! take care everyone :)

akid : ahah. tahu sgt. hari tu operate mata, sehari pun bosan. HAHA.