Jan 11, 2011

kenape i ckp mama i terbaik di dunia?

assalamualaikum. :)

well hye, i'm currently quite bz, not that super bz, just a little. oh yar, i'm not working, not even a student, tp bz menguruskan hal ehwal rumah tangga. cett. no lah, let me tell ya.

monday 10th jan 2011 - i woke up early, and around 10am abah ambil dkt rumah. okay, semangat ni nak register MUET! - siapa x tahu MUET, sila google ye. so pergilah fotostat IC, buat pengesahan IC, pergi post office beli money order, and JPN Jalan Duta. dgn muke bajet innocent, i pun pergilah semangat gile ni dkt kaunter. sekali kan. skrip berhemah abg tu "adek, mulai hari ni, pendaftaran MUET secara online ye. Beli no pin di BSN, online ke web ni, then terus daftar" i pun, "TAPI sy dah beli money order, dan dkt laman web tak tulis pun kene online!" abg tu pun dgn tenang ckp, ia bermula hari ni. PFTTT.

so rush ke post office semula, cashkan money order, pergi BSN, balik rumah terus online. Sekali dkt part 'negeri / pusat ujian' x boleh click. GRRR. Call JPN. tahu ape jawapan best akak tuh? "adek... itulah, kte da bgtaw org atas, kte nak mule buka pendaftaran hari ni, tp die org tak update lg pusat ujian. adek cube esok ye." ok terima kasih kak. pfttt.

petangnye i terus tunggu namin, *thank you yang!* and kte org pergi area KL utk cari bday present mama. all of sudden hujan lebat, semua org pun dah nak balik, so jammed! then pergi Jln TAR sbb mama nak Al-Quran besar, i mean die pernah ckp die nak, few months back. So i was like, redah hujan tu, and finally jalan jauh blh tahan, dpt lah Al-Quran besar tuh. balik dah malam, rehat, mandi, tulis kad, & HAPPY BIRTHDAY MAMA!




when i told u that she is the best mum ever, i really mean it. she is. i'm just so lucky.
happy 48th birthday mama. 110111 is a very nice date. :)


okay ini kad yg i kasi. childish? HAHA. mmg ske kasi yg cartoon2. :P
okay ye, i kan kepoh so mmg penuh kad tuh.


tuesday 11th january 2011 - bangun mengejut, i terus mandi, and abah ambil *eceh pemalas gile nak drive sekarang*, & kte org pergi ambil cake. oreo cheese i order special ye, kawan-kawan blh order jgk! i ske cake die, puas hati, 1st time i rase sebab nora kasi i cupcakes. love it. :) check it out okay --- ixalicious. mane gambar cake? i tunggu mama balik, i lapar sgt, terus potong cake, terus makan. HAHAHAHAHAHA.

then ptg tadi, i pergi ambil stock tudung baru gile lawa sendiri betul3 nak kebas bebanyak kali ni!!! ohmaigod. dang it. esp sebab ade 1 shawl tu ade banyak gile rainbowww. seriously like comel gile n rainbow. nanti i update korang tgk ye. kawan i yg nak beli tuh, PM i dulu, sbb i kasi harge lg murah. jgn caye harge biase, sbb korang special. wakaka. so ni i baru sampai rumah around 9pm td. see, i bz jgk okay dgn life biase-biase skrng nih.

btw. i nak ckp kenape i rase mama mmg ibu terbaik. bukan just sebab die mama i, yerla sume org akan ckp mama die the best mum kan, tapi sebab i rase, tak ramai org dpt mama macam mama i :')

MAMA.
mama i sgtlah rajin, di mana die akan bangun pagi around 5am, die akan masak lunch siap-siap utk i & nenek i then baru siap pergi sekolah. so mmg i bangun je tidur, mmg akan ade makanan. if nenek i x de, i duduk sorang, mama akan tanye, nak makan rumah ke, i keluar nanti. boleh kate, hari-hari mama akan tanye i nak makan ape. bile i cakap nak makan itu ini, kalau boleh hari tu jugak die nak cari semua bahan nak masak. i cam, 'eh nanti-nanti pun tak pe ma'. i plak jenis tak kisah makan ape sgt, and i dah terbiase mama masak sedap, tak pernah i cakap masakan mama tak sedap.

MAMA.
weekends. most of kawan2 i yg same ages dgn i, i tahu, majoriti korang mesti PALING AWAL bgn pukul 10pagi kan. i bangun pukul 10 pg tu jaranggg sgt. i mmg jenis tak tidur lepas subuh, atau tidur lambat camne pun, akan bgn pukul 8 lebih or 9 pg. and i taw, mama-mama akan bising kan kalau kte bangun lambat, esp die org penat masak ke ape. TAPI mama i, die biar je i tidur. or if i da bangun pun, die biar je i dalam bilik. Setahun sekali je die membebel, itu pun kalau die badmood or penat sgt. HAHA. selalunye die biar je, and then ape yg i taw, die akan dtg ketuk bilik i and cakap 'kakak, jom makan." bertuah kan i? hehe. tapi sejak dah 20-an ni, i pun mmg akan tlg die masak ble i dah bgn. tp mama mmg prefer die sorang dkt dapur.

MAMA.
kalau u guys keluar hang out dgn kawan2, or dating dgn bf/gf ke, 1 hari tak de rumah. kadang kan bilik korang adatlah kalau kemas pun, berhabuk. then bakul baju kotor dah penuh ke, bersepah ke. mesti mama korang bising kan kalau nak keluar tu? hehe. maybe kebetulan i plak jenis mmg kemas, semua bnda nak kene letak tmpt asal, so mcm tak messy sgt lah. tp still berhabuk, WAKAKA. sbb bilik i bnyk sgt barang. sometime, bile i balik je rumah, baju kotor i mama dah basuhkan. bilik i pun semua kemas. tak ke rase cam, 'eh mama... nape kemaskan? esok lusa qla basuh lah baju. bilik pun balik nanti qla kemas ma', tp mama cuma senyum, 'tak pe la, kesian anak mama' ;")

MAMA.
semua mak bapak pun bz zaman skrng ni. tp mama, bz camne pun, mesti nak taw kisah life i. kadang i rimas, i admit tp hello qilah, ko anak tunggal kan. yg i rase untung ramai gile org jeles, mama i tegas tp sporting. jgn nak tuduh mama i tak berdisiplin plak eh. cili mulot. cam dulu sampai skrng, mama i sporting kalau i cite ttg BF. tapi yg bhye nye, kalau die x ske i kawan dgn org tu, mmg die tak akan suke. which is, mama sentiase betul. mmg org tu ade niat jahat dkt i. mama tak pernah salah. tp mama tak bias, dpn org tu mama ttp layan baik-baik. and die risau sgt if i bercintan cintun kadang. sbb mama tau i cpt rimas, cpt bosan ITU DULU. so macam mama selalu nasihat, "jgn lukakan hati org lain. cukuplah hati aqilah dah terluka dulu" waaaaaa. mama ske buat i nangis kadang mengenang saat i terluka. tskkk.

MAMA.
mama dulu time i kecik, die garang. sbb mama ckp, die ajar i didik i ikut ajaran Islam. umur 0-7 tahun, beri kasih sayang. 7-13 tahun, kasih syg dan disiplin. bermakna kalau 7 tahun tak reti solat, kene rotan. 13-21tahun, kene buat macam kawan. kasih syg, dan jgn garang sgt. if i'm not mistaken tu la age range die kot. ape ingat i anak tunggal tak pernah kene bantai? i pernah kene dgn rotan, senduk, lidi, hanger, ape tah lagi. i pernah kene cili dkt mulut jugak okay!!! i ingt saat tu sampai skrng. dan i ingt lg cubitan berbisa mama. tapi, i tak kan lupa juga, bila i diajar, then i menangis sampai tertidur, i ingat mama dtg, menangis tgk i sakit, sambil ambil minyak gamat, sapu dkt tmpt i kene rotan. ;'))

MAMA.
mama pergi mane-mane die tak pernah lupe i. mmg dr kecil sampai skrng, dia akan bawa balik something utk i if die pergi mane-mane, tak kisahlah jauh ke dekat. bile die balik kerja, tgh penink ke penat ke, die try senyum. kalau i ade dkt rumah, die masuk je, die letak barang dkt tepi, mesti die masuk bilik i, nak tgk i, nak ajak i makan sekali. excited cerita ttg ape jadi hari ni. if i ade rahsie ke ape, ble i suruh simpan, mama mmg simpan. i rase dlm sehari, boleh kate tiap saat die nak jenguk i dalam bilik ni. b4 die pergi kerja, die balik kerja, die lepas solat, die nak tidur. kalau die dpt ape-ape barang, 80% mesti die bagi i, 20% je die ambil dkt die, sampai i cakap mama ambik semua, baru die ambil. kalau i? mesti terbalik kan? pfttt.

MAMA.
mama sgt bersabar. sesuai lah dgn nama, Sabariah. kadang i sakit telinga dgr org ckp itu ini, esp sedara mara jauh dekat. i rase penat dgr org ngumpat itu ini, i sakit dgr org complain itu ini, tapi mama blh sabar lg. and i kdang sabar, sbb i pk mama je taw tak! cam dulu everytime balik kampung, org akan tnye, nape tak nak anak lagi? eh makcik, dr i kecik baby sampai besar gajah ni, i da bosan lah. mama tersenyum je, sambil ckp tak de rezeki. tp dlm hati die i taw, sbb i sendiri pun rase sebagai seorg perempuan. i kadang dah fed up, i cakap je "alah kalau anak ramai, menyusahkan pun buat ape. lagi pun tayah la adek ramai-ramai. mama abah tua dah, berisiko tinggi macam2 benda negatif nanti. biarlah cam ni, kte org bahgie" haaa baru terdiam.

MAMA.
mama i org yg u mmg blh cerita semua bende. apeeeeeee je. like mmg ape je. dan die tak bias. if i salah, i kene la. if org tu salah, mama akan bg i nasihat positif, and akan pujuk ble i nangis sakit hati. mama gile-gile, ske buat lawak, walaupun if u all tgk sekali 2, cam sombong n garang. pdhal mama sgt gile-gile. tanye la kawan-kawan i yg pernah jmpe mama, semua ckp mama best. die manje dgn i, haha. kadang geram sambil tergelak dgn gelagat mama. dgn HP ske tertinggal dlm kereta, dgn muke tak leh bla kalau tgk org pakai pelik2, dgn duduk rumah ikat rambut, tp getahnye tah ke mane. wakaka. mama memang seorang ibu utk i, dan seorang kawan.

MAMA.
bile mama tak de duit cam ne pun, memang die akan try jgk penuhi ape yg die nak selagi die termampu. itu i nampak dgn jelas sgt. tp dlm mase yg same die ajar i berdikari, berdisiplin jgk. sebab tu lah time i sekolah pun, org cam terkejut ble i cakap i pandai itu, i pandai ini. heh. org mmg pandang anak tunggal ni cam teddy bear la. macam tak reti buat ape-ape. bueekkk. sorry lah, salah org. mama sambung belajar tinggi-tinggi sebab die minat, tp salah 1 sebab utama die jgk, utk naikkan semangat i utk terus belajar, tak de ape halangan pun. *touched*

mama... banyak sgt lagi kebaikan die. sampai kdng i pernah terfikir, jauhnye beza i dgn mama. kadang rase cam kesian mama dpt anak cam i. tp mama selalu ckp i anak yg baik. dan sentiase makin baik. alhamdulilah. thank you mama, 4 being such a great great great woman. i love you & i do appreciate you no matter how selfish i was, sometimes. sorry 4 all the small things that might hurt u & i hope, u will stay with me all my life. happy birthday. :)


7 comments:

.Nora Kacak. said...

alahai sweet sungguh la post awk!
awk,card tu comel! hahaha kaler kaler terang. terus teringat lukisan danish yg merapu2 tuh. hahaha. ehh! nak tengok cake! kalau tunggu kak izah upload, lambat. haha

nadya ajhman said...

happy birthday mama Qilah...!! both of u are the best..!

Atika Azumi said...

:')

Fatin Syahira Ramli said...

mama kita buah hati kita sampai bila2 :) ayah pulak hero number one. number 2? agaga =P shhh! hee. happy birthday aunty sabariah. may Allah bless aunty!

ra|nbOw said...

hehe. thank you :)

fatynadia said...

bestnyaaa your mom. lucky you to have her :)

ibu kitew pung baik... hehe. tada anak kat dunia ni yang akan cakap burukburuk pasal mak dia. sapa yang cakap camtu tataw la lahir kot mana

ra|nbOw said...

fatyn : itulahhhhhhh. alhamdulilah. 1 of the biggest anugerah ever. hehe. eh ade je yg ta ngam dgn mak die. tskkk