Dec 31, 2011

sweet sour of 2011

assalamualaikum! :)

This is a post, well, i have to say it is long, but full with pictures! now, lets wrap 2011 up! These are a few sweet and sour of 2011, yg i ingat je. Sorrryyy, i mmg pelupa bangat! I would like to thank Allah, 2011 has been erm erm, tahun sy paling matang kot. Not the hardest year, but perhaps sbb cara sy pandang life ni dah berbeza kot? Anyway 2011 was awesome! Thank you everyone for the sweetest memories.

GAMBAR ADALAH RANDOM, TAK IKUT SUSUNAN!

1. I ate macaroons for the first time. Lepas tu terus terfall in love. Bertambah sasau selepas my BFF, shafinaz buat sendiri dan bg 6 ketul. *takpuassungguh* thee, ape pun thank you bbe! And thank you atika sbb bg as bday present! Dan 2011 merupakan tahun pertama kali mkn nasi kandar & pure jeli kelapa. thank you Nora. 1st time makan ikan pari, selama ni tak mahu cuba! Thank you namin for that. 1st time juga makan bnyk lg benda yg dah tak teringat.



2. 1st time ade lelaki masakkan untuk i selama duaploh tahun hidup. Eh, tambah 2 tahun. Thee. Lunch di office, ada mee goreng mata kerbau. Flattered! Thank you namin :)



3. Thank you En Amir (boss) sbb beri kepercayaan utk jadi part-time switcher AS-IN-LIVE show, di Nilai Negeri Sembilan. Kebanggan sangat sebab 1st time handle 6 camera. Sorry menggelabah time penyampaian hadiah, tp belajar banyak sangat!!!



4. Hehe. 1st time pergi Broadcast Asia di Singapore and met all media ppl from the whole world. Selama ni duk dengar lecturer je bercerita. This is veryyyyy awesomeee. Sungguh dunia broadcasting dunia advance gila! Kalah CSI dlm TV. Walaupun boss tak pergi, boss hantar tumpang kawan dia, dan 1st time pergi trip melibatkan seorg je perempuan, dan bergerak seawal 4pagi. 1st time jgk jd overseas visitor di Singapura je :P



5. Ini pun kebanggaan sgt, 1st time nama keluar dkt TV. huahuahua. Walaupun buat offline editing je, tapi yerlah, tak sampai 3 bulan jadi editor, so ini adalah hasil buah tangan yg pertama i. Thank you again boss, banyak gila ajar, hari-hari kene panggil sbb editor dia ni blur. Thank you jgk dkt abg-abg editor lain esp abg Izad & Izmal. Drama Skuad D6, Isnin, TV2 - 9malam. Tapi dah habis dah drama ni okay, takyah tunggu dkt TV :P



6. Dapat jumpa BFF dr Russia walaupun sekejap, dan dpt surprise bday yg sgtlah bermakna :') Dgn hadiah pun best, buku banyak gila, *Scrolldown* Tahun ni jgk dpt pergi GM plaza 1st time naiya drive. Wuhuuu. U go gfs! Tak sabar nak jumpa lagi, rindu koranggg!



7. Sri Affa Food Court Kuantan Parade terbakar, :( Kesian mama ngah, teh. Habis food court terpaksa tutup akibat kecuaian pekerja. Hurmmm.



8. It's okay, syukur Alhamdulilah, Sri Affa Cafe baru dibuka di East Coast Mall, Kuantan, Pahang. Kualiti makanan tentulah lagi baik berbanding food court memandangkan cafe melibatkan satu pihak je kan. Kalau pergi ECM Kuantan, jemput singgah ye :)



9. Masuk hospital, semata-mata operate tonsil. Antara saat paling derita, sbb 2 minggu lepas operation, baru sakit yg amat sampai tak boleh makan dan menangis. Tapi Alhamdulilah dah hilang semua rasa sakit.



10. My gf Naiya bertunang. Actually tahun 2011 ni tahun ramai kawan bertunang. Nana gomez. Ainie. TJ. Sarah kelas 5B. Ayien. Kak Walis BERNAMA, Rara. Dahhh, ya ampun tak ingat.



11. Banyak wishlist dapat! Wahh sukaa. Alhamdulilah. Thank you Allah utk rezeki, dan thank you juga mana yg dpt melalui org tu. Thee. Handbag bawah ni, My BB torch, and 1 oxford shoes jgk :P Dan dan meja baru, extra closet, perfume, lot and lot of chiffon blouse! LOVE!



12. MP3 Hello Kitty limited edition yg dpt tanpa diduga. Ohhh suka gila walaupun benda kecil! Thank youuu dear! :)



13. 2011 adalah tahun paling kerap memasak termasuk try beberapa resepi baru berdasarkan buku memasak mama! Bahaha. Ada yg puas hati sangat, ada yg tak puas hati, tp not bad utk 1st timer! Tahun depan banyakkan masak lagi insya Allah!



14. Tahun ramai kawan kahwin! Like seriously! Lya & Ajin. Mereka dah dpt anak dah pun November baru-baru ni. Wuwuwu. Siapa lagi? Ecah. Kak Jannah. Mad. Shasha. Miss Elle. Siapa lagi siapa, dah nyanyuk okay. Tahniah, moga berbahagia sampai ke syurga!



15. Sepupu ku bertunang, Insya Allah tahun depan kawin. Happy for you kma.



16. Tahun paling banyak pergi jalan jauh tanpa family. Melaka, Penang, Kedah, mana lagi? Tskkk. Tp mostly utk kenduri, but Penang the best! Thank you nabil, nora, kawan-kawan nora semua! Thank you juga mama abah sbb beri kepercayaan utk jln dgn kwn!



17. Alhamdulilah, masuk youtube. :P cehh, tak delah, i di interview oleh TV Selangor utk rancangan 'Klik Evolusi' dgn topik usahawan muda. Alhamdulilah, walaupun tak prepare apa-apa, tp dpt menjawab soalan2 Rainbow Shawls dgn baik :)



18. Trip to Bandung, the whole fmly in October 2011. Super Greattt, shopping paling puas sepanjang 2011 ni! The whole family pergi, and sebab terlalu bz shopping, jalan, maka, tak ada gambar sgt especially sbb sy punya camera hilang charger time ni. Tp sgt best, thank you mama & abah for the bday presents --- trip, shopping spree!



19. Happy sbb dpt pergi Big Wolf Books Carnival! Thank you namin & Atika sbb pergi sama. Thank you shafinaz for these bday presents. Sukaaa, happy! Cukup stok buku sampai 2012! :)



20. Accident utk pertama kalinya. At least dah pernah accident :P



21. Then I got Myvi Premium, purple, few weeks after accident. Thank you again mama, abah.



22. 1st time try buat burung hantu, guna kain felt. Glad it's kinda cute!



23. Full of love on my 22nd birthday. :)



24. Dpt jumpa Scha al-Yahya! Jarang tau nak snap gmbr kalau jumpa artis, malas layan. But she is my fav! Love her!



25. Kami satu family jual kuih raya! Happy! Walaupun penat, tapi semua sepupu sepapat pun jual sekali. Hehe.



26. Bukit Tinggi trip. Family trip paling banyak tahun 2011 ni. Perak. Terengganu. Bandung. Bkt Tinggi. Erm, banyak sgt! Great!



What else? Hurmmm... Banyak sebenarnya. banyak sgt. Tp tak ingat! A few yg ingt just -
- Mama graduate Master, happy and very proud of her.
- Pergi tgk Arsenal VS Malaysia live at Bkt Jalil! EXCITEDDD
- 2pupu 2 org kawin, wawa & acop, and Alif. congratulations!

Apapun puas hati utk 2011 ni, Alhamdulilah. Moga 2012 akan jd lebih baik!

Till then, minta maaf kalau ada banyak tersalah kata, terluka kan hati sepanjang tahun ni. :( and thank you everyone for this fabulous year.


Dec 28, 2011

Wordless Wednesday #11

assalamualaikum :)





Am a strong woman! *put your hands in the air*


Dec 27, 2011

one day - an extraordinary film

assalamualaikum :')

Sejak kebelakangan ni, selalu juga buat review filem kan? Tapi... mostly mmg movie yg download dr internet, so I am not so sure if filem ni dah sampai Malaysia or not, rasanya tak sampai lagi. Today, i would like to talk about the movie, One Day...

I bought the novel somewhere around 2010. And dah habis baca. And waktu mula-mula download movie ni, rasa mcm, familiar je tajuk dia. Then, tengok atas meja, oh okay, novel aku baca. Hehe... Maaflah, nyanyuk. This movie released in 2011, adapted by David Nicholls from his 2009 novel with the same title. Lakonan Jim Sturgess & Anne Hathaway. Twenty years, two people...



Sebenarnya, sy jenis cpt bosan dgn movie. I mean cerita yg i kata best pun, I selalu tengok sekali, or paling kuat 2 kali je. Yup. Mcm tahap Transformers, Twilight, Fast & Furious semua tu, paling kuat sy tengok 2 kali je. Mostly sekali. Tapi cerita One Day ni... dia lain. I dah tengok 4-5 kali sejak sebulan download ni. Bolehhh? T___T Cerita ni sangatlah something, something that left you no time to regret, and, sedih yg sampai tak ternangis, tapi buat you speechless.

Tapi lain org lain pendapat kan. Cousin yg dah tengok cerita ni pun cakap, "cerita ni sedih sangat lah. Sedih yg tak terkata". And I was like, suggesting cerita ni dkt semua kawan rapat. Heh :') Tapi if you tengok, you tak suka, then that is your point of view lah kan.


Anne Hathaway (Emma) & Jim Sturgess (Dex)
This is when the story begin. in 1988.


Emma dan Dexter ni berjumpa hari graduation dia org, pdhal si Emma ni dah lama gila admire Dex. Tp Dex jenis playboy, flirting sana-sini, pdhal Emma jenis nerd. Then, malam graduation tu Dex balik rumah Emma but nothing happened, they decided to simply be friends. Lepas tu, dia org berpisah, masing-masing kejar cita-cita masing-masing. But every year, on 15th of July dia org akan jumpa or update pasal life masing-masing.

As usual, Dex entah berapa banyak girlfriend! Tapi Dex still a very good friend indeed, he's always there when Emma needs him. Emma pun amat selesa dengan Dex, yg kalau dia rindu Dex pun, dia just akan bgtau je Dex, and Dex akan senyum je. *wuwuwu, kenapa baik sangat?* Then adalah satu hari ni, Ian, satu tempat kerja dgn Emma, mengorat, dan Emma akhirnya try utk terima Ian. Yes, setelah bertahun-tahun tu, Dex dah berapa banyak gf, Emma baru ada seorang bf, which, dia tak sayang pun. Sebab dia sayang Dex.


Ian and Emma, on the day mereka berpisah. Sebab Ian sedar Emma tak cintakan dia.
Itupun lepas Ian baca diari Emma. *sedih*


Then, mak Dex meninggal sebab cancer, dan Dex jumpa Emma utk dinner setelah lama tak jumpa. Tp Dex ada tersalah cakap, and buat Emma marah sgt, for the first time ever. Part ni pun sedih, especially bila Emma cakap "I love you, Dex, so much. I just don't like you anymore. I'm sorry."

Then tak lama tu, kawan dia org kahwin, and dia org jumpa semula. Time ni Dex dah bertunang dgn Sylvie. Masalahnya kannn, Sylvie tu mmg sgt tak sepadan kot dgn dia. Sylvie tu jenis serious, tak lawak, tp dia nak kahwin juga sebab Sylvie pregnant.


Dex and Emma, Dex nak kahwin dah!
time ni Emma ada cakap "I miss you". Sedih T__T


Dex kahwin, Dex try jadi ayah yg baik, anak dia comel! Sylvie mcm biasa, still kekok dengan Dex walaupun dah jadi husband and wife. Then Sylvie curang dengan bestfriend Dex sendiri. And they finally divorced. Time ni, Dex pun naik Train pergi France, jumpa Emma.


Dex dah tua, divorced. Emma makin cun!


Malangnya, Emma dah pun ada bf, and Dex decide utk tarik diri padahal dia baru sedar Emma utk dia. Padan muka Dex! Emma tunggu dia lebih 10 tahun. Kenapa baru Dex nampak? sobsob. Tp, Emma kejar Dex, sebab dia sedar dia tak boleh lupakan Dex lagi. And finally, they got married! tapi... langit tak selalunya cerah. Dex dah berubah, jadi a true wise guy, but Emma dies. T________T

Then sedih lepas Emma meninggal, mcm mana Dex hidup, and finally dia teruskan hidup... Dan jadi seorang tabah setelah dinasihati oleh ayahnya. Habisss. Banyak quotes dalam movie ni yang best-best! Baca plz, and plz download movie ni okay.

Movie ni bukan mcm love story biasa yg cliche pasal love story masa, cerita ni betul-betul pasal life! Your life in 20 years. Memang meninggalkan kesan dalam diri ni. And cerita ni buktikan, if ada jodoh, sooner or later, tak ke mana. Cerita ni juga, tunjukkan, if ada org syg kita, hargailah. T___T

She made you decent, and then in return you made her so happy, so happy, and I will always be grateful to you for that. - Ian

Whatever happens tomorrow, we had today. I'll always remember it. - Emma

I'm so much better when you're around. - Dex

I need to speak to someone. Not someone - you. - Dex

"If I could give you just one gift, do you know what it would be? Confidence. That or a scented candle." - Dex

I think the best thing that you could do, would be try to live your life as id Emma was still here. Of course you can. What do you think I’ve been doing for the past 10 years? – Dex’s father


p/s: In One Day, we watch as both Dex and Em mature, falter, love and hurt.
Sometimes it takes certain life experiences to learn how to truly love.
Luckily, both Dex and Em learned from their life journeys and were able to appreciate
what was in store for each of them when they finally found it.
Can you think of something in your life that you didn’t
fully embrace because you weren’t ready?


Dec 26, 2011

oxford, be mine please.

Assalamualaikum :)

Sebenarnya ada satu jenis kasut ni, dah lama nak, lama lah. Dari sebelum raya lagi. So memang dah berbulan-bulan lah kan. Tahu kan sy ni cpt tergoda dengan kasut, dan handbags especially. Tp lately, memang dah lama tak shopping, apatah lagi kasut dan handbags! Sebab apa? Banyak sebab. Satu, membazir. *eceh, insaf*. Dua, duit tarak. Tiga, sebab handbag Guess yg dpt birthday 4 tahun lepas dah rosak akibat jarang guna. Leather kan, wuwuwu sedih gila, maafkan saya abah T___T

So mcm serik tobat, terus rasa nak guna semua sampai lunyai, then nanti beli yg betul-betul gempak terus. Tapi, serius lah, tempted gila kot dgn semua handbag vintage yg murah-murah dan colorful tuh. Urghhh. Geram je kot!

Kasut ni. Oxford shoes. Yes, Ladies ada banyak type. Wedges, Flat, Boots, Sneakers, Heels, Pumps, Platform, Mary Jane, Gladiator and much more. Dan, I want oxford shoes so bad. Tak kisahlah yg flat, yg wedges types, or heels, whatever. I WANT YOU SEXY OXFORD! Nahhh ckp bnyk pun tak guna, jom cuci mata sambil berdoa impian sy jd kenyataan ye, okay thank you! :)












Dec 24, 2011

shasha's wedding

assalamualaikum :)

lagi kawan menamatkan zaman bujang, Alhamdulilah. At first mcm tak sure dpt pergi ke tak, since agak jauh dkt Serendah. Then Adilah masham call and ajak pergi sesame. Heh, seronok nih boleh jumpa kawan lama! But semua tak sure lg memandangkan jadual kerja masing-masing yg tak menentu, yg walaupun tgh cuti, anytime boleh tiba-tiba terpacak di office. ye, sentiasa bersedia, mcm askar dah. LOL.

Semalam, double check dgn gfs, so kami redah je siapa yg ada dan duduk area Setiawangsa juga. Ready to go, set, Serendah jom! mula-mula ingat Serendah tu dkt Bangsar. Sekali dkt Bangsar tuh, Segambut daa. Adilah drive hari ni, hee 1st time keluar dgn dia, dia drive, jauh plak tu. :P Pick up salghee, dan siap sedia. Meredah jammed, hujan, dan pergi-balik 4 tol. Jauhnya Serendah. We took almost an hour and half utk pergi sahaja. Lalu Rawang, ingat rumah shafinaz BFF! Huwaaa.



Photobucket
Gambar pelamin dr jauh. sampai je kenduri, pengantin tgh makan beradab.
Mak shasha heret kami ke meja depan sekali.


Photobucket
perut pun dah lapar setelah jauh perjalanan.
Kami duduk semeja dgn pengarah muda tmpt shasha kerja. Young chinese.
Baik, kaya, bawa audi sport, woot woot.


tiba-tiba ada org tepuk dr belakang, sekali tgk, nadia, kawan kolej dulu!
Menjerit dan berpeluk. Nadia skrng tgh buat degree dkt UiTM.
dari kiri : salghee. adilah. nadia.


Photobucket
Photobucket
nak juga bergambar dgn nadia!


Photobucket
kami berempat. Boss shasha yg ambilkan gmbr. see, told ya. die baik.
siap tuangkan air utk kita org. huhu.


Photobucket
potpet2, makan-makan, tiba masa utk pulang.
bergambar dgn shasha dan suami. :)


Photobucket
ramai lagi!


congratulations shasha! Semoga bahagia ke syurga, amin. Then balik, hujan jgk. Jammed sentiasa wkt lalu Rawang. Sampai area KL dalam 5:15, adilah ajak minum. So terus ke starbuck JJ AEON setiawangsa. Thanks adilah belanja! Besttt. :)

Mcm biasa borak macam-macam. Love, relationships, works, conflicts, stupid jokes, bout future, siapa kahwin pulak lepas ni. heh. entah siapa, clueless.


Photobucket
thanks masham!


then, it's almost 7pm. Adilah hantar balik rumah. hee, Thanks yang sbb memandu jauh gila, and belanja starbucks! And thanks salghee sbb walaupun sakit kaki, gagahkan diri jgk. hehe.

Esok nana gomez bertunang! Selamat bertunang dear! qilala doakan semuanya berjalan dgn lancar, Amin! Really am happy for you :') Selamat bertunang jugak Nisha, adik nora.

Till then. Have a nice holiday!