Sep 28, 2010

basic make up sy... tu pun kire rajin la tuh.

ok, hari ni ambil EL since pergi bank, settle down to clinic, melayang duit beratus sbb ambil segale ubat. ubat cacing *semua org perlu mkn setiap 6 bln*, then demam + sakit tekak + selsema. mama ambil ubat migrain. apetah lg. howaaa. duit mcm air! and beli mjlh dara.com just sbb ade fatin suhana :)

and, saje gedik nak tunjuk ape je basic sy pakai, tu pun sbb org kate makin pandai melaram. sesungguhnya percayelaaa sy sgt ta reti make up mahupun menjage personaliti diri. dan maaflah gmbr shot lebih kurang je sbb ambik gmbr sdiri. wahaha.



1st of all. pakai moisturizer. sy ta pernah pakai sun block, since i dont have one :P



2nd - contact lense. hari ni merasmikan contact lense amethyst from fresh look.



3rd - bedak muke! atau ade org lain pakai compact powder, mineral powder, or foundation.

Photobucket




4th - blusher. body shop.

Photobucket




5th - eyeliner. sy pakai liquid eyeliner revlon. tgk ni belah kiri dah apply, kanan belum.

Photobucket





6th - da siap dua-dua belah mata. dgn tudung. namin kate tudung mls :P

Photobucket




7th - lip gloss saje. from victoria secret.

Photobucket



itu je lah. itu kalau rajin! kdng2 keluar pakai lotion je dkt muke. lip balm, sbb bibir merekah mcm tanah gersang. ke-2 rajin just bedak, blusher, lip gloss. ke-3 rajin baru mcm dkt atas. ke-4 rajin, tambah mascara. itu saje haaa! eyeshadow bagai ta reti pakai. :P


terima kasih sbb hapuskan air mata dan buat sy tersenyum!

assalamualaikum. hye. seperti yg sedia maklum, siapa2 yg tgk status FB yg latest. tentu terkejut. tskk. sy tak pernah guna perkataan B*B* sepanjang dkt FB tuh. tadi yg pertama kali! status itu lebih kurang begini bunyinya

harimau jd b*b* - maybank. terima kasih la telan duit ak camtuh jerh. bodoh!

aiyaa. buruk betul perangai tp mestilah emo tak tahan! bukan 10 hinggit, 50 hinggit ko telan. beribu. habis rosak hari, rosak plan, rosak semuanya. penyudahnya hujan dlm bilik dr 7pm-830pm.

kemudian. ada kwn yg prihatin, call on the spot. thanks awk! dan kemudiannya namin terus msg supaya jgn risau. sy hanya bls -- jom mkn mc d :(

walhal namin perlu siapkan kerja sekolah yg perlu dihantar esok! tp beliau ttp berkorban dan dtg ke rumah utk mengambil sy utk makan mlm di mcm d.

sewkt keluar rumah, abah & mama baru balik entah dr mana, & berikan sy 5 biji belon! YEAYYY. terus sengih sampai ke telinga, kalah kucing alice in the wonderland. turun jmpa namin dgn 5 biji belon tersebut. buka pintu lif, terus berjalan ke arah Namin dgn tgn pegang belon dan tersengih2 mcm ratu dunia menang award. :D tak lupa, mama bagi big mac!

terima kasih mama, abah, dan namin sbb berusaha utk buat sy tersenyum semula. suka! :)

Photobucket


Photobucket

Photobucket


Sep 26, 2010

terharu dgn sambutan rumah terbuka 2010 :')

salam. hye awak2 semua. cehh. hye sape2 je la yg terlebeyh rajen membace. tahu, sy tidur pukul 5am semlm, bgn around 8am td. 3 jam je setelah 2 hari penat nak koma bekerja keras utk open house. terlebeyh penat kot, tuh jd cam gini. taleh tdow plak. 1:45 am baru selesai mandi. 4am mcm tu tgh upload semua gmbr time majlis & siap tag semua. cool kan? well. :P

ok, sy nak mulakan dgn bnda ta best dlu. lantaklah org na kate sy touching ke ape pun. tp ni biar sy ckp terus terang. sy terase la dgn statement ckp sy ta sempat layan tetamu, tak ajak dtg majlis. 1st - mmg ye sy ta sempat layan tetamu. tp tnyelah ainaa, tnyelah adilah yg duduk lame dkt rumah. mcm mane sy sampai ta terkejar nak angkt phone, tak terkejar nak tmbh mknan, tak terkejar nak ambik gmbr, tak terkejar nak salam org, tak terkejar nak bls SMS dan mmg sy sendiri terkilan & kecewa, sbb plg lama sy blh duduk setempat, dan borak dgn kwn2, trust me less than a minute. it is.

2nd - tak ajak. terang2 sy ckp dkt blog, dkt FB tah berape kali. SEMUAAA. dan da ckp, KALAU TERLEPAS PANDANG, sorry sgt, BUT PLZ tlg dtg. i'll appreciate it very much. terase kot. terase sampai mengalir la jgk air mate sy yg berusaha utk memuaskan hati semua org. 570 friends di FB, semua sy try ajak secara personal, mereka2 yg sy tahu mmg on9. yg lain sy SMS, and suruh kwn2 lain ajak jgk. and million thanks to those yg dtg jgk dan fhm maksud 'SEMUAAA' walaupun sy ta sempat nak jemput in person. thanks :)

from 2pm onwards, i was very bz. hurm, mee jawa sg lembing mama tak sempat di rasa walau setitik pun. habis licin, kawan2 semua suka. alhamdulilah. nasi minyak pun tak sempat makan walaupun sesuap sampai skrng. cukup kot utk buktikan bertapa sy sibuk? tak pe la. kalau ada lg yg tak puas hati, sy minta maaf lg, dan biarlah Allah je yg tahu. muffin, sebiji pun tak sempat mkn. tp ta pe, ade lg dkt rumah ni. oh ramai puji muffin sedap. kembang lah sbb tu hasil air tgn sy :D

ok, the GREATEST thing is - inilah pertama kali sy hidup, kawan sy ramai gila dtg utk open house. seriously terharu gileee!!! kawan2 Melawati, kawan2 MRSM, kawan2 kolej dgn tutor dan lecturer, kawan2 Namin - geng Cheras Perdana, 2pupu, officemate, dan abg2 time dkt BERNAMA dulu pun dtg. sobbb ;'')) seriously terharu kot. auntie as, jiran lama dulu yg jmpa balik dlm FB pun dtg, that the most precious part. dah lame kot ta jmpe semua since semua pun study jauh2, ade dkt oversea, plus kawan2 kolej pun kerja mcm2. and i finally met Atika Azumi. Atika, u r nice and so pretty as I was expected. thank you for trying ur best to come! :) and sooo. it was really, great!



Photobucket

home made chocolates. btw, just found out if na buat coklat nih,
guna cooking choc brand beryl's for the best result :)



Photobucket

terpaksa kurung sugar & pepper. muahaha.



Photobucket

kawan plg awal sampai. wawa & helmi. - collegemate.



Photobucket

ili athirah. - melawatian.



Photobucket

kak bob. leon. zana. miss aida. fella. lynn.
afeeqa. anna. - collegemate + lecturer.



Photobucket

abg zul. fatin (adek). adilah - collegemate.



Photobucket

kak laily + aleesya (baby) - officemate.



Photobucket

abg kodok + abg chot - BERNAMA



Photobucket

nadia + afiq - Melawatian.



Photobucket

auntie as - long lost neighbour.



Photobucket

botak + bhai + ito - collegemate.



Photobucket

yati. ainaa. ili. ainul. wanie. ajax. - MRSM



Photobucket

lya + ajin (tunang) - geng Cheras Perdana namin



Photobucket

zairi - geng Cheras Perdana namin



Photobucket

yan + ainie - geng Cheras Perdana namin



Photobucket

haikal + nana = geng Cheras Perdana namin



Photobucket

ayie - sepupu punya isteri punya adik :P



Photobucket

atika azumi + mad = geng Cheras Perdana namin.


last but not least,


Photobucket

namin :)



thank you for those who came. honestly, from aqilah.
come again. and hope u enjoy the foods. :)



Sep 24, 2010

beli barang dapur yok!

assalamualaikum, selamat malam semua. eh dah pagi rupanye. dah lebih pukul 12am. hari ni cam sgt bz, tp sgt happy. eh salah, happy, bersyukur. :) and again it remind me of the ONE. entah pernah ta korang rase cam ble life korang is just nice, it was actually a sign from HIM that, u're blessed. ok, bunyi mcm sy perasan tp itulah, timbul keinsafan.

btw, td tibe2 Namin ckp na g lunch same2. okay itu adalah sgt menggembirakan since minggu ni ta jumpe die lagi. ha ambik la, buat kerja habis bersemangat sbb na lunch same. then he fetched me, we went to erm, ape ke name, foodcourt keramat eh? ye kot, ade ikan bakar. never been there, so, cam impressed jgk sbb cam ramai org. it was raining, and, kami berjalan dlm hujan ... hoi! bawah payung la :P then ade la a few silly jokes i made and i was the one who laughed out loud. oh, he did too. cehh. btw, thanks bby.

almost 5, reached home and, went to JJ with mama & abah. groceries shopping! hooray. alah utk open house tu jgk. 2 troley ok, 2 troley. korang ta dtg mmg wa sekeh kepale! :P esok ambik 15 ekor ayam plak dkt pasar keramat. jgn cuak dgr, 15 ekor ayam tu sikit je. ok jomlah nengok gmbr.

na beli timun pun berdebat. ''-___-''
mama nak timun kurus. abah na gemuk.
okay ni jenis cili yg sy ta makan.
just love the colors. :)

ketam yg ske kepit org, da kene kepit. wahaha :P

lembu mmg camtuh. time hidup atas rumput.
da kene sembelih pun atas rumput segar lg :D


ini troley 1. sy yg tolak. 1 troley ni je penuh da dkt 5rat. duit mcm air!
umur sy muda pun, sy mmg minum Anlene hari2 ye. :)


abah mama nak berbuka. it was 7pm, sharp.
tp makan dkt asam pedas melaka ta best. seriously.

mine. bajet omputih. banana split.
tp cam terlupa. banana split adelah ice cream.
dlm otak ingat pisang je ''-____-''

arrived home, almost 8pm. angkut barang2, terus susun dlm rak, peti, etc. basuh kain. mama masak nasi ayam utk sedara mara dtg dr tganu. pheww~ penatnye. esok mesti lg penat woo. nak potong sayur, siang itu siang ini, rase cam penat drpd raye plak :P

btw, rase cam brg terlebeyh2 la skrng. baju. beg. teddies. komik. tudung. ape2 je lah. sedang memberi kpd mereka yg cam skee n hargai lg. sape nak? bgtawlah. tp, tadelah baru mcm 'pusat pakaian hari-hari' wuu. sbb sedang cuba kurangkan barang. aiyaaa. oklah till then. do come to my open house ye! :)

Sep 22, 2010

rase cam nak sengih je mcm kerang. hehe..

oh tidak, bukan ape. mood sy mmg senang dipengaruhi oleh lagu. tgh dgr lagu 'can i have this dance' from high school musical 3. HAHA. yer, tu la 1st n last tgk high school musical. itupun sbb ade kambink gurun yg nak sgt tgk dlu. cett. ak ajak tgk transporters, die nk tgk cite tuh. tak rock btol. :P

oh blogger skrng cam pelik sikit dkt chrome. sbb tak boleh tukar font & colors. i thought it was mine only, but then tgk dkt FB kwn, die punye pun camtuh. so asal nak gune blog, mesti gune IE, for now.


btw. 1 lg sebab ak rase nak sengih2 cam mintak penumbuk, sebab... aku teringin ssgttt nak belon cam dkt ATAS ni. ak mmg skeee belon yg kilat2, comel2, mampat2, TAHAN LAMEEE mcm dkt ATAS ni. dr aku bby lg. tak caye lu dtg umah wa sabtu ni, wa tunjuk gmbr wa bby kepale botak lg pegang belon ni! :P

tp mmg ske. mama pun, ak da besar pnjng ni, die kasi lg kadang2. awwwww. :')

jd sape yg bek hati tu kasi la aku belon ni sbb dkt stesen minyak cam petronas berlambak der! itu lg murah lah kan kalau nk compare dkt memory lane atau famous amos ''-___-''

blh je ak nak beli sendiri. tp cam, tak best plak an. sobbb.

LAGI 1 sebab - ak cam tak sabar open house rumah ak sabtu nih. pdhal x de bnde pun. mybe sbb ak x saba nk shopping brg dapur tu esok kot. cehhhh. oklah sume sila dtg ye sabtu! :)


Sep 21, 2010

open house - 25th sept 2010

assalamualaikum.

hari ni tak ada apa. cuma nak jemput semua dtg rumah.
open house. bkn senang nih, setahun sekali pun tak tentu :P

25th SEPT 2010 - this saturday
2pm - 6pm

desa tun hussein onn, Kem Kementah (Mindef)
*setiawangsa-semarak-ampang*


full address - roger2 lah.
sebab bahaye lak rase men publish je. tskk.


SEMUAAA dijemput ye. SEMUA.
korang gile pe nak mention sorang2.


kawan sekolah tadika. kawan sekolah rendah.
kawan sekolah menengah. kawan asrama.kawan kolej.
kawan kerja. kawan punya kawan.
bloggers. FB-ian. ngeee :)

datang okay!


Sep 20, 2010

a month left before i'm officially 21 - 20.10.2010

kalau nak tahu, blog ni mmg tmpt sy jadi diri sy. dan sy bercakap, berucap, seolah-olah sy ckp dgn kwn baik sy -- kenal siapa sy. yg tahu beza sy teruja, atau riak. yg tahu beza sy terbuka, atau berlagak. tp, dkt blog ini jg ramai berfikir sebaliknya. mereka itu, yang kenal sy, sedikit pun tidak. biarlah :)

hari ni 20 sept. genap lg sebulan hari lahir sy. abah tak suka guna ayat 'hari jadi'. sbb abah kata kita dilahirkan, bukan dijadikan. tup tap tup tap. tak berapa nak sedar pun hari lahir tu tak lama je lagi. tapi tak best, sebab hari RABU. :(

21 pada 20102010.

cantik gila nombor tu. it only happened once a lifetime! well obviously it is. tarikh itu tak akan wujud lg nanti. i didn't expect much. same like last years -- nothing much. but seriously thanks for those wishes, and those small gifts which means SO MUCH to me :)

mama dgn abah selalu risau kalau nk dkt bday sy. HAHA. sbb mereka berhabisan utk beli sy hadiah. beruntungnya Aqilah. alhamdulilah. terima kasih mama abah sbb selalu berusaha utk tunaikan permintaan anak mama abah walaupun kadang-kadang selalu bersikap tak pernah puas apa yang dah dapat.

utk special date 20102010 ni, i actually want a simple, warm birthday. the very ordinary one, i mean. i dont want cash, i dont want any shopping spree. i just want...

some fully wrapped gift --- just like i managed to get when i was 10.

birthday cards --- most important thing to me, as always.
sentimental value.

and a couple of cupcakes. i love cupcakes.
but i never bought them. ppl just gave it to me :)


and a big great warm hug & pray from :
family. friends. and of course, love one.


eh, awak... :)

*HASIL NUKILAN INI DTG SECARA TIBA-TIBA*
ditulis secara rawak, tiada kaitan dgn yg hidup atau mati :P


eh, awak... :)

lama kita tak jumpa. awak rindu sy?
jgn risau, tipulah sy tak rindu awak. mulut sy diam, hati sy meronta.

eh awak,

tiap-tiap saat yg berlalu, sy hitung utk jumpa awak.
walaupun kadang-kadang mengingati awak itu -- SEPI.

eh awak,

awak nampak lain. mungkin awak makin matang. oh, suka sy tgk awak!
tapi awak masih sama macam dulu,
suka berahsia di sebalik mata awak yg redup.

eh awak,

siapa tu? dalam hati awak? mungkin... dah ada org lain dlm hati awak.
dah bertahun bukan. sy doakan awak bahagia. ikhlas awak =)

eh awak,

sy pun, macam awak, dah jumpa seseorang yang membahagiakan sy.
tempat dia istimewa di hati, tapi awak tak pernah lekang di fikiran.

eh awak,

sy cuma... nak ucapkan terima kasih sbb masih menghormati memori kita.
dan sy bersyukur, awak pernah muncul dlm hidup sy...
sebab, sekurangnya sy tahu, awk pernah buat sy tersenyum dulu.
dan sekurangnya sy jg tahu, sy dah jumpa orang yg tepat sekarang.

cuma, harap awak tak pernah lupa sy.
mcm sy yg selalu doakan kebahagiaan & kejayaan awak.


awak... yang bernama KENANGAN.

Sep 18, 2010

wishlist yg agak tak boleh blah - wishlist 2010


okay, sejak 2-3 hari. minggu, bulan ni, atau blh kate sejak dah makin tua nih, TASTE pun dah berubah. dulu selalu tak percaya bila mama ckp "selera berubah seiring dgn usia". dan dlm otak, selalu berfikir mcm mane utk menjana bnyk duit. eh sorry bkn mata duitan, cuma nak berjaya & dpt beli semua keperluan, kehendak, balas jasa ibu bapa -- dgn hasil kerja sendiri. ya ya, mahuuu!!! yg penting, mahu tlg mereka yg kurang mampu sbb sy ingt lg, ada seorg budiman pernah ckp dkt sy - duit, rezeki yg kita ada hari ni, sebahagiannya milik org lain, jd kita seharusnya bersedekah dan bantu jika kita mampu :)



inilah dia wishlist 2010. ada yg baru.


AUDI A8
(sumpah terpengaruh dgn kekacakan kereta ni dr Transporters)


CAYENNE PORSCHE
(ini memang dari dulu sampai TUA BONGKOK pun sy nak!!!)


BMW X6
(yang sudah di-modified
mmg SMART gleee)


IPHONE 4
(actually nak ipod touch je,
then ni mcm COOL jgk.
tak nak BB atau iphone biase :P)



NOKIA E72
(putih - siang malam
termimpi - mimpi)






NIKON DSLR
(ini lagi satuuuu.. parah memikir)



HANDBAG COACH.
(design 2010 die ni bnyk funky2.
walaupun harga semua nak dkt 1K)



sy tak ada duit PTPTN,
MARA mahupun sugar daddy.
MARA sponsor yuran belajar je. huwaa.

maka haruslah kita berusaha!
yeah yeah!
:D


Sep 17, 2010

tak taw nak cakap mcm mane

"entahlah. sshlah nk ckp. mcm ni .... tah, tak taw nak cakap mcm mane"
it always ends up like this.

perhaps, i'm having some difficulties in explaining feeling & expression. i got tonnes of things bugging in my mind, but, i... terrifyingly have no suitable word to tell.

i once heard "cinta, kasih syg itu anugerah Allah. sbb, bila-bila je Allah boleh tarik balik anugerah tu. Jadi hargai selagi ada." -- the main point is, cinta or kasih syg tu sendiri, blh dtg tanpa diduga, dan pergi bak ditiup angin. cam gitu? kan? it happened to me, once. i lose it all when i begin to give up. and let go.

basically i guess this would be a rojak entry again.

i have this one feeling, spreading in my heart now. like a cancer. replacing those feeling, i once had before. still, a positive feeling, but kinda different. am i making a big change in my life? no one knows.

my life ain't that so complicated for now. lucky enough - Alhamdulilah. i'm fine, just fine. good. so, u know, fine & good mean - just nice. nothing less, and nothing more.

eid was simplest, cousins did think so. things change. but 1 thing remain every year - "Aqilah makin sihat. semangat. did u put on weight?" and i nodded, and say yes. DANG u. u were totally spoiling my mood. i'm not blind to see how FAT i am. and u should learn more about common sense. sbb rasenye. bnde yg ta best tuh ta payah lah nak cakap kuat2 dpn org ramai. as for me, that is quite insulting and shameful.

HEALTH - one of the most precious gift from god. i went to Hospital Kajang yesterday to visit Namin's mum. sitting there for 3 hours, did open my eyes for lots of things. I did not take a good care of my body, myself, my health. what if, tomorrow, i wake up and find out i couldn't stand or walk anymore? what if Allah took everything He gave me, in order to make me realize, what I have today? ;(

i always say. i wanna be somebody. i believe, a journey to success, wouldn't be easy. work hard, faith, never give up are the main keys. i have been living for 21 years in this world, and my life was easy. No, i mean, there are obstacles. but, others, are much more harder than mine. I was born in a happy family. I got rice to eat. friends from all over Malaysia. a chance to study. a room with air cond. Aqilah. sometimes u were too blind to see how much Allah is giving so much attention to u.

I don't want to compare with those who wayyy luckier than me, since they are millions. and perhaps i would be much more ungrateful. okay, the thing is I was wondering. will I manage to be on the top, someday? how? i just can't see the road, yet. but honestly, i can feel it. i know, it means something. hope so.

21 - it's kinda late for me. clock is ticking. and i'm still thinking.

Sep 15, 2010

at least dptlah rasa suasana kampung di Kelantan

salam. first of all i would like to thanks my dear buddy - amalina cuz she is the one who made this big banner yg ade dkt atassss sekali blog ini. al maklumlah tuan pnye blog nih mmg ta reti edit2 ape ke bnde jadah ni. so, thanks again amalina!!! sgtlah menghargainye ;)

oh raya ke3 & ke4, sy di kelantan. maxis ade problemlah mahu on9. jd sepilah sy di sane. as usual, kelantan mmg super jammed ble musim raye. pheww. penyudahnye pergi rumah uncle 2 org + pasar Machang je tu pun b4 balik. semlm raya ke 5 - 1 hari dlm kereta dr kelantan ke Kuantan.

maybe sy ta bape rapat dgn fmly belah abah - Kelantanese, tp, sy ske blk Kelantan for a few reasons. 1st, i love those foods. 2nd, i love the kmpg environment. 3rd, i love the dialek. hee ;P


Photobucket

tahun ni buah rambutan lebat berbuah. boleh main petik je!

Photobucket

Same jgk buah dokong ke langsat camtuh. Ngee.seronok gile!


Tapi mase kutip and petik buah langsat tu, bnyk penyegat! Huaaaa. Lari lintang pukang! Disebabakan sampai Kelantan tuh da petang. So the next day baru kumpul fmly2.


Photobucket

Melawat kubur arwah datuk.

Photobucket

Sepupu termuda tercomel!!! ;D

Btw, dkt Kelantan pun still dpt duit raye lg. hee. Ske ske. Thank you pak cik eyu, pak ngah, mak ngah & pak cik awie!

So, kejap lagi pulanglah ke KL. Hee. Tak sabar!