Aug 11, 2010

hari pertama Ramadan 2010 - masam-masam manis


hye hye! selamat berpuasa semua. hurm, kenapa masam-masam manis? banyak benda jd 1st day puasa ni. bermula dr petang semalam, hingga selesai berbuka hari pertama berpuasa ni ;)

pagi semlm, sy cirit birit. tiba-tiba. tp sekali je. so mcm abaikan. selsema mmg dah dlm 2-3 hari ni. entah kenape tibe-tibe je diserang. habis ditonyoh hidung, mata & telinga. gatal sgt! resdung. tskkk. then ptgnya, demam dah sikit-sikit. sejuk panas sejuk panas. nak maghrib, terus mkn ubat demam. tak syoklah nak celebrate 1st day puasa tp tak sihat. demam yg meletihkan. ;(

mlm semlm, tak dptlah berterawih. sbb lepas azan isya, terus tidur. rasa tak best sgt dah. tp biasalah dah tak sihat kan, tak berapa nak lena. pukul 1100pm mcm tu, bangun, terus on9 kejap. then tak lame tu tidur semula. dgn harapan hari esok lebih baik.

bangun sahur, mkn ubat lg. semuanya blh tahan lg. then rase penatnye! mengantuknye! pdhal ade je puasa bulan rejab & syaaban, tak plak camni. grr~ ptgnye, ingt nak tidur jap lepas zohor, tp tak jd sbb dah tak blh tidur. mandi, solat asar. bersiap ke JJ & bazar. wkt tu dpt phone call. ada berita gembira. Alhamdulilah ;) kalau nnt ada rezeki, dan dah pasti, baru sy bgtaw ye ape berita gembira tu.

pergi JJ dlu. dah makin sehat. tp tibe2 je dkt kaunter, sakit perut gile-gile. tak sampai 30saat, terus ckp dkt mama, nak pergi toilet! cirit plak. huwaaa. sakit perut! then abah keluar dulu, letak brg2 dlm kereta. beli air tebu dkt bazar jap dgn mama. sekali abah plak sakit perut tibe-tibe. tak sempat sampai rumah, abah singgah Caltex, pergi toilet. tskkk.

sampai rumah, kak sally pun cirit. rupenye time bersahur ade slh mkn. mama je tak mkn ayam tuh, so mama selamat. ayam tu ade org beli & kasi. mungkin adelah ape2 sbb, rupenye ayam tu dah x elok. ni pun perut tgh memulas lg! lepas berbuka td cirit lg, so tak pergi terawih lg. waaaaaaa. T____T bkn saje2 taknak pergi, tp toilet perlu ade di dpn mate.

actually mcm kelakar jgk tgk abah driving td sakit perut. sbb habis semua keluar 'Allahhu Akbar' dan mcm2 lg membebel. tersengih sbb, on the way dr kereta ke toilet tuh, die blh sempat angkat tgn dkt kwn die yg ade dkt ctu. pdhal kalau sy lah, dah sakit perut tu, mmg fokus dkt toilet je dlu. ahah. itu belum abah beranak lg. haha.

then ye lah, tak pernah lg ha sy demam + cirit serentak 1st day puasa plak tuh. eheh. cam. it was simple, but meaningful & beautiful -- all those little things that happned today. thank u Allah. ;)

btw. minta maaf salah silap semua ya. kawan2 sekolah, kawan2 kolej, kawan2 blogger, customer2, sedara mara. minta maaf sgt kalau ada TERsalah ckp, or TERkasar bahasa. sbb kadang sy nih, kalau buat silap, mmg kadang tak nampak bnda tu silap. so sila tegur & terus terang kalau sy ada buat salah! sbb sy mmg kdng3 betul2 tak tahu sy salah. jd sila tegur! supaya sy tahu sy salah! oklah. take care semua!

2 comments:

Atika Azumi said...

awal2 baca lagi i dah suspect u kena food poisening. pasal i pun mcm tu kalau terkena. heh.. tc dear :))

ra|nbOw said...

hahahaha. seriously? ok. nmpk sgt typical me. haha. tc too hunny! ;)