Aug 10, 2010

hargai selagi ada, setiap manusia ada kekurangan

sabtu lepas, abah main golf di Kem Sg Besi. berdekatan dgn RMC / MTD (Royal Military College / Maktab Tentera Diraja) & UPNM (Universiti Pertahanan Nasional Malaysia -- ATMA). kebetulan, dulu adalah seseorg, D. kenal wkt lepas SPM, di Kuching Sarawak. D pelajar UPNM & join golf club. nak dijadikan cerita D nampak abah. D tegur abah, sy pun tak pasti tegur sebagai hormat org tua, atau sebagai hormat pegawai atasan memandangkan tak lama lg D akan bekerja sebagai tentera.

mcm mana blh timbul cerita ni? dlm kereta. tak ingt dah nak ke mane. abah tanye,


"D ada contact qla lg? dia tegur abah wkt main golf td. dia ckp dia selalu jg contact qla"

ade... tp mane ade selalu. menipu lah. die ade add FB qla jgk few months ago. tp, lame jgk baru approved. then adelah die tnye soalan dkt FS. then ade jgk die msg dkt FB

mama -- "die msg ape?"

erm. die ckp moga bhgie dgn keluarga & insan tersyg. starting2 je terus ckp camtu. die nmpk kot qla mmg tgh happy dgn keluarga & insan tersyg. hehe

mama -- "jgn dilayan dah dia"

abah -- "kenapenye?"

mama pun bercerita panjang lebar. . . abah pun anggukkan kepala.


hurm. dulu mmg pernah rapat dgn D. dulu D baik. pendiam, ckp bila perlu, x gatal atau permainkan org. jaga solat, pelajaran. ajak keluar pun ramai-ramai. keluarga pun baik-baik.

then. kami pun terpisahlah sbb wkt sy masih terpinga-pinga dkt srwk, beliau di UPNM. everything was fine at 1st. sy pun study di KL few months later, but we've never got a chance to date each other. just once, itu pun dgn mama + abah sekali. itu pun pergi carrefour je. later that year, D makin diam. no ym, no sms, no call, nothing. he told me once, "i'm BZ"

okay. then 1 fine day, he sent me just one SMS. time tu da x rase ape. u know, it's kinda like i'm losing hope. lebih kurang mcm ni lah bunyinye sbb SMS tu dah lame dihapuskan. =P

--"buat masa ni biarlah kita jd kwn biasa je dulu. bkn sbb sy ada org lain, tp sbb persekitaran. awk pun akan jmpa someone better. lupakan sy." bla bla bla...

walhal, dah terang lg bersuluh D flirt dgn ramai perempuan lain. people change... then years passed by, few months ago, we met again on FB. D seems to regret all those things he did. tskkk. maaflah. bkn nak mengaibkan. cuma, hargailah seseorg tu bila dia dpn mata. dan jgn lepaskan ape yg awk ade hari ni, utk sesuatu yg masih tak pasti pd masa akan dtg. kelak "yg dikejar tak dpt, yg dikendong berciciran". dan, ingt lg bnda yg sy selalu sebut - karma. what goes around comes around.

manusia ni pelbagai. yg alim terlalu kejar akhirat pun, tak semestinya ke syurga kalau lupakan tnggjwb sesama manusia. manusia yg leka ttg akhirat, tak semestinya ke neraka kalau hati mereka baik sebenarnya, cuma belum betul-betul nampak kekuasaan tuhan. hargai saja apa yg Allah berikan, dan perbaiki antara satu sama lain. jgn harapkan yg terlalu sempurna, bila kita jauh dr sempurna. chill ;)

2 comments:

Mar-Diah said...

look at da pic.
auwww
that horse !
noty horse
huhu

ra|nbOw said...

ahah. those wisdom words r much more important ;)