Aug 31, 2010

bercakap dengan abah mampu buat aku tenang

this evening. i cried in my room, about an hour ago. i took my phone & search for 'aabah'

"abah dkt mane?"
A: abah baru sampai parking rumah. kenape?
"abah naik masuk bilik qilah"
A: okay.


honestly, i cried for nothing. absolutely nothing. i heard ppl say, "sometimes, we need some space alone" but, let me tell you something, "sometimes, i need some time to cry alone' ;P


A: eh... kenape menangis?
"......."
A: sedih risau ape?
"qla menangis x semestinya sedey risau. marah pun nangis"
A: marah sape hari ni?
"tak de sape..."
A: habis tu kenape ni?


"abah... pernah tak rase, hidup abah ok, sempurna, i mean u got fmly, career, friends. but it wasn't good enough. there is something missing. and it's like... u r nothing, with everything u got"

A: pernah. tp... cuba pandang ke bawah, dr pandang ke atas. maksud abah, pandang org yg lebih susah. bkn lebih senang. bersyukur & berpegang dgn apa yg kta ada hari ni. mmg dlm hidup kita, kita tak akan pernah dpt semua yg kta nak. tak akan pernah. tp... ingt apa yg boleh menaikkan semangat kita utk lebih berusaha.

"tapi... abah tak pernah ke rasa, mcm semua org ada itu, ada ini. tp abah mcm tak ada apa-apa. mmg abah ada semuanya, mcm qla ckp td, tp mcm...ada lg bnda yg kurang. macam abah ni menyusahkan semua org keliling abah & mcm tak tahu da apa tujuan sebenar abah hidup"

A: abah tahu cita-cita qila tnggi. nak pakai kereta itu ini. memang kene kerja keraslah nak sampai ke tahap tu. lagi satu, org yg jaga solat, nampak air muka dia lain. rezeki dia tu berkat. macam datuk Z, (bkn nama sebenar), dari 1 star, dia naik 2 star. gaji dia naik mendadak. sampai dia tak tahu nak buat apa dgn duit dia. sbb benda halal ni mahal mana sgt? benda haram yg mahal. tgk air muka dia, perasan tak? keruh je. tp, Allah berikan rezeki tu utk dia jgk.

silent. i was thinking... why did Allah awarded him (Datuk Z) with such a lot of wonderful things, (well, i knew him in-person, very well) when he don't even know how to be thankful to Allah?

i listened to abah, quietly. thousands of thoughts flying through out my mind. and, for now, let's look at the day, in a positive way. and why did i say i need to cry alone, some other time? -- it reminds me of who am i, who are we, life, and back to the one & only -- Allah.

Aug 29, 2010

bahagia bila org syg kita sbb diri kita

salam. good evening ppl of the earth ;) oh tidak. malam ni selepas berbuka, sy masih belum tidur. sy nyalakan lilin kegemaran sy dalam bilik. menanti seseorg. tp hari sudah larut, lilin makin malap. sudah 1:43am. i love 14. i love 3. conclusion, i love 143. well, rasanya esok mesti tidur mati.

by the way. i'm expecting a simple, short post.

i often asked all of the ppl i met. the love one. families. friends. histories. love. well, not that often. at least once, i will asked. just, i wanna explore myself deeper.

"why do u love me?"

and ... i will never forget some of those answers. it makes me stronger. thank you ;)

- no specific reason for loving you. *sobbbbbbbbbbbbbbbbbb* ;')
- there is some thing special about u. u look comfortable in front of me.
- quiet at first, and u turn to be a non stop excited talkative girl. that u make me excited too.
- u got ur point of view. some sounds mad & awkward, but that is who u r.
- down to earth, and laugh a lot. cry a lot too.
- u have a lot of bad habits. u realized that, and u know u did try to change.
- love to talk alone. smile for a simple silly reason. talk when u needed.
- silence when u're mad. crying doesn't mean u sad. perhaps u were angry, disappointed.
- being fair to everyone & everything.

that's a part of it. ada masa sy menangis, sy menangis je dpn org ramai ;P ada masa sy clumsy, sy nak terjatuh, atau terjatuhkan brg depan org ramai. bila sy teruja, sy TERjerit dpn org ramai. bila sy jalan, sy jalan langkah besar dgn kepala menunduk. atau terus ke depan, tak pandang kanan-kiri. bila jatuh tangga, gelak kuat2 lepas tu sambil menangis. bila sy marah, kdgn sy terlalu ikot emosi, org lain kena tempias. pernah di-sound sbb kelakuan buruk, kasar. tahu sy salah wlpun sy diam. uhuu~

bila ada org tnya soalan bodoh, suka tarik muka. diam terus atau bg jwpan bodoh jgk. HAHA. bila tak dpt apa sy nak, sy mengalah wlpun sedeyh sikit. tp sy kene belajar tak semua kita nak kita akan dpt. sy bwk kereta, selalunya sy kurang sabar. kalau ada org mcm haremmm, sy akan berckp sorang dlm kereta. org pandang sy pelik, sy cakap sorang2 'ape? ade buat slh dgn kaw ke?' kalau mood baik, sy senyum. lepas tu org ingt sy kenal die. eh eh. senyum pun salah. ishh.. bila sy ssh hati ke, senang hati ke, sy sukeeeee makan! ngee =D

sy kurang sgt keyakinan diri. sangat kurang. ada faedahnya sy masuk dunia penyiaran. nak tak nak terpaksa temubual org, terpaksa call org, terpaksa tahan sindiran & herdikan org. ;) kalau mama suruh sy call siapa2 utk bertanya apa2 pun rasa berat. haih~ sbb itu bila ada org puji ckp sy cantik atau comel, atau apa2 lah, sy selalu nafikan. mybe org tu tpu atau ckp bnde btol pd pandangan die org, tp sy rasa cam perli. huhu. tah, sy bkn tak bersyukur, cuma sy sedar diri sy mcm mane je. sampai org fed up dgn sy. tskkk. maaf.

ok sudah panjang. cuma nak ckp, nampak tak kuasa menjadi diri sendiri??? ramai org yg sayang sgt dkt kita tuh sbb diri kita. yg buruk mereka tegur, tp mereka tak pedulikan keburukan kita & terima kita seadanya. org yg betul2 syg kita, org yg berani tegur kesalahan & keburukan kita utk kebaikan kita. org yg syg kita betul2 jgk, tahu bila kita jd diri sendiri. oleh itu, jadilah diri sendiri! =) terima kasih utk semua yg syg diri sy!

Aug 28, 2010

post pagi buta nih mmg pelik skit mood die.

peringatan * kaw hebat kalau kaw habiskan baca post ni. panjang & kosong.*

malam dunia. i fall asleep around 10pm just now. bgn tepat pukul 2am td. mandi. tskkk. tak selesa kalau tidur ta mandi. aiyoo. kalau mama abah taw, mesti kene marah kaw2. pantang die org aku mandi mlm. so bila da tiba terjaga pagi buta, kul 2 camni, mood die pelik2 sikit. otak die pun pelik. padahal basically tak de pun b4 tidur. bila bgn ni die sengal ubi kayu lah. nak dgr lagu pun tak boleh blah semua. bukak utube, pasang headphone. 1st song - melly goeslow ketika cinta bertasbih. 2nd song - hati yg kau sakiti rossa (currently listening to) while writing this part.

ok. terlanjur cinta - pasha & rossa plak. pe hal lu qilah. haha. berjaman ta dgr lagu ni. ta ske lagu ni. tp aku main random play je dkt utube. tgk list tepi kanan tu je. haha. hurm... dlm otak aku ni ade mcm2 actually. sgt bnyk. well selalunye mcm tuh. cuma tak nmpklah aku mcm selalu berfikir. cuma bila aku diam, aku berfikir. so bape bnyk aku diam, bnyk tu lah aku berfikir. mmg bnyk. wkt tidur pun aku rase semua tu menjadikan mimpi aku berbagai-bagai.

sekarang ni muka aku da jrng ada jerawat baru. tp blackhead & white head sentiase ade. asal lu tak nak hilang aa der? ngan kulit menggelupas, halus2, tp sentiase. apekah? runsing wa. grrr~ hurm. sebenarnya... hati aku mcm, ada benda yg missing. i dont know lah what is it. sign from god kah? mcm ade something wrong somewhere. hye hati.. jgnlah kau runsing sgt. jgnlah berfikir sesuatu yg tak terungkapkan. tp itulah, nak luahkan dkt sape pun kadang cam tataw sbb tataw camne nak luahkan. so no point lah kan.

manusia. actually lelaki ke perempuan ke same je. zaman skrng lah. asal usulnye ta bape pasti. kalau dulu aku selalu dgr org ckp lelaki ni ego gile. tu sampai skrng pun betul. tp perempuan pun makin ramai yg makin ego. penyudahnye dua-dua tak bahgia pun. haha. ego lg lame2 der... x kemane la. lelaki workaholic, perempuan pun hebat! ramai je boss, ramai je kaya-raye. fuhhh. respect. lelaki bnyk mkn? perempuan pun pecinta mknan, termasuklah org yg me-nype nih. yerlah semuanya pun berasal dr tanah yg selalu terpedaya dgn bisikan api.

pernah tak rase, talking to strangers make u feel much more comfortable compared to talking to ppl around u. i agreed - for certain circumstances. there's no exact reason but perhaps sometimes u will just talk to anyone, out of sudden and, it does make u feel much more better. and then, die hilang. kau pun hilang. somewhere somehow kaw akan connected dgn die semula nnt. ahah. so maybe betullah, sometimes manusia ni they just need someone to talk with. sbb tu kita perlukan kawan, atau lebih tepat, teman. kita mungkin punya ramai kenalan, tp sikit je kawan. hakikat.

manusia dan curiosity pun tak dpt dipisahkan. tp rasa lg lucu bila org yg benci kaw, tp nak tahu ttg kaw. i mean, stalker lah. tp aku rase, stalker nih, contohnye blog lah... die bace, die tak de nak judge kaw sgt. sbb die da BENCI kaw. dengki dgn kaw. jd die bace just nak sebok2. haha. kalau stalker yg jenis dr kwn kaw sendiri, atau gunting dlm lipatan atau anonymous yg suka jalan2 then judge ppl, haaa... itu yg ta best. sbb ade la aku kenal, die bace, die bgtaw semua org, then nak judge2. lain org kan lain cara. soo ramai org dgr ckp si polan, ramai org tu pun pk lain2. perghhh.. tak saje kte dpt pahala free. tape tape, positif, alhamdulilah.

tp cam sweet an kalau yg stalk kaw tuh. org yg syg kaw. sweet je aku rase. kaw tataw die stalk kaw, and kaw tak pernah berharap pape. sekali rupenye die jage kaw dr jauh. and kaw tak expect pun die ingt kaw mcm mane yg die sebenarnye ingt kaw. maybe kaw pun de org lain, tp die tak kisah. die try lupekan kaw, and at the same time jage kaw. sumpah kalau de org buat camtu dkt aku, aku touching! haha. tahu tak... org yg menyimpan perasaan syg yg teramat dkt seseorg, dan dipendam seorg diri, sampai mati... tahu tak mereka dikatakan mati syahid? ;')

currently lagu radja - jujur plak. lagu radja plg sy ske - jujur. berckp pasal jujur... hurm. kadang kejujuran kta tu kene simpan, diam, dlm hati sdiri je. sbb kdng bnyk hati kene jage. dan kdg sbb jujur, bnyk risiko lain kte kene hadapi. jujur adalah sesuatu yg bg aku, blh mengubah dunia sekelip mata. jujur... selalunya pedih dan menyakitkan, tp kebenaran lebih manis ditelan dr racun penipuan. so, kalau da jmpe right time, right situation, jujur je der.. tp lu jgnla pergi majlis kawin awek lame lu, then baru lu nak ngaku lu syg die lepas die terpakse kawin dgn pilihan parents. sadis woo!

kan da ckp. ape aku type nih tak de fokus pd satu topik. topik umum je blh lah. manusia n kehidupan. ceh. cam prof human resource jerh. wad da fish. mengarut sngguh beta. by the way, beta konon... tp wkt aku kecik ta sekolah lg, n wkt drjh 1, 2 cmtuh. aku pernah terpk. pe sal ak ta lahir as anak raje? sbb aku nak selalu pakai baju gown. HAHA. and seawal usia tu aku tertanye tanye, kenape yer lah, aku dipilih oleh Allah utk dilahirkan sebagai anak Mohd Amin & Sabariah. kenapa aku? maksudnya, mcm mana kita dipilih? aku tak rasa secara rawak. pelik kan berfikir?

samsons - tak bisa memiliki. kalau kaw syg. x semestinya kaw dpt org yg kaw syg. sebaliknya kaw terpaksa berkorban. pedih. tp nak buat camne. kaw mane leh dpt bnde yg bkn hak kaw. aku rasa antara tanda die bkn utk kaw, die ttp akan pergi wlpun kaw da pernah dpt die. fhm ta maksud aku? kan Tuhan ckp, ape pun kene berusaha kalau nk dptkan sesuatu. pernah tak terpk, maybe kaw work hard gle, kaw dpt, but then somehow.. kaw kene let go jgk. sbb mmg bkn utk kaw. tp kan... org dulu selalu ckp, kaw syg tak bermaksud kaw akan memiliki. kaw lepaskan die utk tgk die bhgie pun da ckup kan? =)

aku ske kerispatih. even die tak se-faymes band indonesia lain. huhu. aku suka suara singer die, n lirik die lain. ok aku tgh type sambil mkn faymes ames. sahur sahur. haha. by th way. ak taw ramai org ta ske aku. benci mungkin. taw sgt. tp 1 je nak jelaskan lg dkt cni. ak ta pernah benci sape2. rase cm kejam gle perkataan 'benci' nk ditujukan dkt manusia. adelah pernah time ak marah, ak cam x suke PERANGAI tertentu org tu. tp kejap je, and ta de lah ak nak benci ke ape. ta ske perangai je. tp hey, come on, semua org ade perangai buruk kot. ubah, n terima seadanya.

kadang bila aku kasar dgn mama abah. kadang kasar main2. aku terpk, nnt perangai anak ak camne plak? anak plak ramai. huu. ade sape yg menurun perangai aku? yg baik tak pe! jgn yg buruk sudah lah. ishh. mmg runsing. mmg gundah gulana. sbb tu kdng aku menyesal kalau terkasar bhse dgn mama abah. sbb aku letak diri aku tmpt die org. da la aku baran. haha. aku cpt marah cpt cool tp kdg org yg sabar dgn aku pun da taleh sabar. buruk kan perangai i Namin? waaa. namin bnyk bersabar okesh. tskkk. tp kdng yer lah, utk 2-3 minit tu tak rasional skit. hurm.

dkt pukul 330am dah. bnyk lg dlm otak actually. tak de pun ape-ape jd. cuma otak aku mmg sentiasa berfikir. kenapa pokok ade daun. kenape daun ade ranting. kenape awan bentuk awan. kenape langit warna biru. kenape laut warna hijau. kenape gigi aku bentuk comel2. haha. banyak lg aku fikir. sangat banyak. sedang kucing tidur pun aku fikir, ape yg die org pk hari2? huhu. dahlah. panjang dah ngarut. tiada kaitan dgn sape2. cuma bercakap dr point of view sendiri. selamat bersahur!

Aug 27, 2010

raptai hari merdeka yg cam best

salam. hye semua makhluk tuhan yg terindah ;) hari ni awal pagi lg sudah gerak ke stadium putra bukit jalil. n rugi besarrrr sy tak bawa camera. grr. seriously rase cam, oh man, ruginyeh! btw, tahun ni merdeka sambut dkt stadium tertutup, so nmpk cam limited je space die. limited pun, 7, 748 org terlibat. termasuk students2 sekolah, students lim kok wing, tentera2, maritim2, polis2. erm. simple tp bg sy, best bangat. oh ye, lagu kemerdekaan tahun ni pun sgt best! like!

tgk raptai hari merdeka pun cam nak nangis. tahan je. HAHA. kang org pelik pe hal minah nih patriotik gle. tataw, sy ade perangai pelik skit. kalau ade ape2 yg melibatkan semangat, or kerjasama, mesti sy meremang bulu roma and cam na nangis terharu. HAHA. sy tahu pelik. shhhh!

ni antare yg cam sempat capture dgn camera hp yg tak bape best. ishh.

salah satu corak formasi students.

corak kedua. bnyk lg corak tak sempat nak snap.

ni best! ske gle tgk mereka menari n berlari buat bentuk2.

cantik cantik! x sabar nak suruh korang tgk LIVE dkt TB

tentera buat show. *clap clap*

mule-mule cam biase, de nyanyian lagu negaraku. diikuti choral speaking. ha kemudian mcm2 show yg best gileee. haha. tah, skeeee. lagi gempak, pertunjukan die org tuh, banyak sgt gabungan tarian CHEERLEADER, POCO-POCO, PARA-PARA SAKURA. jd jgn lupe tgk okay sbb best sangat!

disebabkan stadium tertutup, dan beratap, so ade show tuh, siap ade tentera turun dari tali, dr atas atap. mmg cun ah. ble kawad or ade pertunjukkan pun, tentera plg kemas. *wink wink* bangga jap dgn abah nih. haha. by the way, merdeka kali ni banyak tekankan 2 benda - PENDIDIKAN & SUKAN.

besar harapan sy sebagai rakyat Malaysia, *ceh* sila saksikan hari merdeka nnt! menarik. macam-macam segmen, dan lain dari yang sebelum nih!

VIDEO NI EKSKLUSIF GILEEE UTK KORANG ;p NI ADELAH SEGMEN TERAKHIR, NAK LEBEYH, TGK SENDIRI HARI MERDEKA NANTI OKAY... AND, DENGAR LAH LAGU HARI MERDEKA TAHUN NI (DLM VIDEO NI) ! BEST ;) *sorry ade org lalu lalang*




Aug 26, 2010

2 cek pertama, atas nama saya. *kembang*


hai kawan-kawan. hari ini sy banyak merapu. sungguh. sy dgr lagu miley cyrus - when i look at you berulang kali. (sy suka lagu je bkn die) ;P --penekanan utk Namin! haha. kemudian hari ini, sy telah diberikan 2 keping cek. oh gembira kepalang tayah cakaplah!

pernah je pegang cek, nampak cek, tulis cek. tapi ini cek pertama atas nama sy. ye, pd usia 21 tahun baru dpt merasa cek sendiri. *sniff sniff* akibat excited melebih, keadaan yg mengizinkan, sy pun pergi ke maybank setiawangsa td. cash kan cek, and terus 'cash deposit' dlm akaun semula. HAHA.


nilai adalah rahsia. rahsia ok rahsia.

nilai sy dpt hari ni adalah separuh drpd nilai yg dijanjikan. tak pe, tunggu bulan depan! yeay yeay. ini adalah baki duit yg tak dpt nak masuk dlm cash deposit tuh. ;P

RM 7.75

dengan ini. sy semakin dpt rasekan. duit raya mesti 1sen pun ta dpt tahun ni. eh biarlah umur 21 pun! family terdekat je pun nak kasi duit raya. setahun sy tunggu. tskkk. tp nmpk gayanye... tahun ni. bukan rezeki la kot. sobbssss. T_____T

ta bgtaw mama abah lg dpt cek ni. nak buat surprise kononnye nih. apekah reaksi mereka? jeng.

okay esok bgn pagi-pagi lg. ke stadium putra bukit jalil plak. raptai hari kemerdekaan. esok nuzul Al-Quran, seharusnya sy cuti! WAAAAAAAAA. tak pe tak pe. pengalaman.


Aug 25, 2010

my 400th post - mata kelabu


salam. oh sudah post ke-400. *kembang hidung dgn megah* i love u lah en rainbow.

semlm pakai sempoi je pergi ke stadium ttwangsa. jmpa 1200 kanak-kanak, eh salah, pelajar menengah sedang membuat latihan utk choral speaking sempena hari kemerdekaan akan dtg. hari ni mereka akan mula berlatih di stadium bukit jalil plak. choral speaking ini menarik, sbb dlm BAHASA MALAYSIA. jd nnt sila tgk tb okay hari kemerdekaan?

lg menarik ada seorng student GERMAN turut serta. beliau sgt comel dan baru berumur 17thn, dan mate beliau kelabu + turqoise. dan beliau SUPER tinggi! sy 164cm, beliau adalah 170++ cm. tskkk. cemburu sy. haha. sempat berborak & die akan stay dkt cni for 1 year. student exchange prog & die baru tnggl sini 1 bulan. she tried so hard to speak in Malay. anda comel!

lepas lens honey hari tu, lense sy yg tade kaler da abis. so semlm pakai warna grey. cis cis. terpaksa percepatkan pemakaian warna mata utk raye! haha. tp sy rase awkward gle. rase cam mat salleh celup walaupun ramai Asian ppl love to wear grey lens. kalau honey tuh cam mat salleh betul skit. ceh. depends kot.

kelabu ye.

pehal nk posing dlm kereta. well every girls just did. ;P btw semlm otw blk rumah abah call ckp nk g melawati, nk cari kedai cermin/frame. mama pun. so dlm 5pm sampai rumah, parking, tnggu mama abah turun, terus naik xtrail pergi melawati. tuh snap pixca dlm kereta wlpun muke cam kertas minyak.

rumah yusof haslam makin besar tak hingat. ye di melawati ade sebuah rumah besar atas bukit. 6 tingkat tak silap, x ingt. itu adalah rumah beliau.

atas bukit ye. maaflah 2MP je camera. tskkk.


then berbuka dgn kuey teow goreng. sedapnye. ade kerang. yummmmyyyy. tp semlm berbuka dpn tv. sbb cite hindustan CHOTI BAHU sdg klimaks. jd haruslah sy menonton, terima kasih!

kawan-kawan, sila tonton CHOTI BAHU setiap isnin-jumaat, 635-735pm di zee TV, 108 astro. sgt menarik sampai abah & mama join same bila sempat. haha. till then. ;)


p/s: i miss you


Aug 21, 2010

few words, thousand meanings


i've got so much to tell.
but i don't know where should i begin. or how.
it seems like a hundred thousand words could not quite tell.
perhaps, later. erm, perhaps.

just a couple of advices.
- got a chance, give a shot. try, at least.
- everyone & everything has a limit. mark that in mind
- give & take in life. be rational. know when u should or shouldn't
- u can never satisfy everyone. let them be.
- u might be hating a person, who loves u, honestly.
- letting go, doesn't mean u r weak. u r strong enough to let go.
- who r u today? better than yesterday? should be a yes.
- nothing last forever. so appreciate it, while u have it.
- bye is the first hello to a new life.

take care ppl. till then.

Aug 18, 2010

dah macam nenek sakit


sakit perut derr. senggugut. tskk. da x boleh puasa hari ni. sobb. sakit sendi sakit tulang sume ade. tskk. pernah rase sakit sendi yg korang rase cam sakit tulang? sy pernah gi hospital sampai. sbb sakit tak boleh tidur. then Dr kate tu sendi, bkn tulang. esp bila sejuk, atau hujan2, tiba-tiba kene serang. SAKIT gleee. mcm ngilu tulang kene kelar dgn pisau.

sumpah terase cam org tua. sy mahu jd nenek sihat yg masih berkebun pd usia 70 tahun! waaa. tak mahulah sekadar FB di barn buddy.

ptg td layan channel zee dkt astro. tak pernah nk tgk DRAMA BERSIRI. hindustan plak tuh. terbaring dpn TV nengok td. haha.

choti bahu

currently, bz lah jugak. and td tertidur seawal 9pm. sakit + penat memerah keringat. cheywahh. ni terjage, baru mandi malam2 bute. kebersihan diutamakan! and pakai socks. *seriously macam ape dah* baru okay sikit sendi yg ngilu nih.

baiklah. itu saje. sy masih hidup & bz. cuma berharap... Allah permudahkan segala urusan. amin. ;)

Aug 14, 2010

terharunyeee...


hye kawan-kawan! *ayat KFC kids fun club* tskk. terharu sgt sebenarnye. dlm bulan ini sy mengalami sedikit kesusahan. di mana sehingga utk pertama kalinya sy meminta pertolongan seorg kwn baek sy. tgk-tgk semalam, bertimbul-timbul Allah berikan rezeki. yg selama ni sy tunggu lah kot-kot dapat. tiba-tiba hari ni dgn semlm, bertimbun-timbun rezeki tu dtg. WAAAAA. terharu gile. Allah mmg tahu kan bila masa terbaik nak makbulkan doa hambaNya? T_________T

seriously kita baru berpuasa 3 hari kan? hari ni masuk hari ke-4. tp dlm setiap hari tu ada je rezeki Allah berikan. ada je berita baik yg dikhabarkan. omg, rasa mcm ... *blessed gle* kadang-kadang meremang bulu roma bila terpk ada kebetulan yg mcm Allah saje nak beri sign, mcm wink wink. uhuu. ok, tgk, terus azan subuh. WAAAAA lagi. *berhenti kejap*

kadang-kadang, manusia ni tak reti nak hargai kasih syg yg kita tak nampak dgn mata kasar. tak reti nak hargai nikmat yg dah dibentangkan sejak azan pertama kedegaran di telinga. sbb terbiasa. hurmmm. itu saje, nak solat subuh, ok tata, selamat berpuase! ;)

Aug 12, 2010

gembira, tp tak terucap dgn senyuman


assalamualaikum. firstly hari ni telah membuka mata i bertapa tuhan syg i & bertapa cptnye i lupakan-Nya bila i senang. i ada berita baik utk diri i, utk mama & abah terutamanya. mereka tahu bertapa banyak air mata i mengalir, bila kadang-kadang i selalu luahkan kisah malang hidup i. yer i bersyukur i bertuah, tp tipulah hidup i perfect. so i share jgk dgn mama abah, kisah sedih i, bila dah tak tahan sgt. thank u mama abah ;')

i tak mahu ckp dgn spesifik ape jd. biarlah org2 yg betul2 syg & bermakna dlm hidup i dlm ssh atau senang je yg taw. sbb semuanya kebetulan & terjd dlm 3 hari je. i tak mengharap langsung, tp i mmg happy sgt bila aku dpt peluang tu. and mmg terdetik, rezeki i. speechless, i can't show how happy i am. pdhal x mengharap tuh. ;P *okay yg pasti i bkn jd bintang filem pun. ckp mcm hape je*

ok utk buat semua org tak keliru, anggap je i akan timba pengalaman baru & best mulai isnin depan. dlm 4 bulan Insya Allah. then kalau ada rezeki i nak sambung belajar a.s.a.p. harapnya semua rancangan berjalan dgn lancar. amin! semua mmg tak dirancang okay, and, i sedih jgk actually. pk duit raya i confirmed makin kurang gile. or maybe sedara mara pun dah tak kasi. WAAAAA.

tak apalah. dpt rezeki kot lain, tuhan tarik rezeki kot lain. tp tak pe. menyedarkan diri i bertapa i dah makin tua. gambar dgn spek di bawah adalah istimewa sbb ade org nak sgt tgk muka i pakai spek ;P

maaflah i pakai baju kelawar je siang-siang dkt rumah bln puasa ni ;P


Aug 11, 2010

hari pertama Ramadan 2010 - masam-masam manis


hye hye! selamat berpuasa semua. hurm, kenapa masam-masam manis? banyak benda jd 1st day puasa ni. bermula dr petang semalam, hingga selesai berbuka hari pertama berpuasa ni ;)

pagi semlm, sy cirit birit. tiba-tiba. tp sekali je. so mcm abaikan. selsema mmg dah dlm 2-3 hari ni. entah kenape tibe-tibe je diserang. habis ditonyoh hidung, mata & telinga. gatal sgt! resdung. tskkk. then ptgnya, demam dah sikit-sikit. sejuk panas sejuk panas. nak maghrib, terus mkn ubat demam. tak syoklah nak celebrate 1st day puasa tp tak sihat. demam yg meletihkan. ;(

mlm semlm, tak dptlah berterawih. sbb lepas azan isya, terus tidur. rasa tak best sgt dah. tp biasalah dah tak sihat kan, tak berapa nak lena. pukul 1100pm mcm tu, bangun, terus on9 kejap. then tak lame tu tidur semula. dgn harapan hari esok lebih baik.

bangun sahur, mkn ubat lg. semuanya blh tahan lg. then rase penatnye! mengantuknye! pdhal ade je puasa bulan rejab & syaaban, tak plak camni. grr~ ptgnye, ingt nak tidur jap lepas zohor, tp tak jd sbb dah tak blh tidur. mandi, solat asar. bersiap ke JJ & bazar. wkt tu dpt phone call. ada berita gembira. Alhamdulilah ;) kalau nnt ada rezeki, dan dah pasti, baru sy bgtaw ye ape berita gembira tu.

pergi JJ dlu. dah makin sehat. tp tibe2 je dkt kaunter, sakit perut gile-gile. tak sampai 30saat, terus ckp dkt mama, nak pergi toilet! cirit plak. huwaaa. sakit perut! then abah keluar dulu, letak brg2 dlm kereta. beli air tebu dkt bazar jap dgn mama. sekali abah plak sakit perut tibe-tibe. tak sempat sampai rumah, abah singgah Caltex, pergi toilet. tskkk.

sampai rumah, kak sally pun cirit. rupenye time bersahur ade slh mkn. mama je tak mkn ayam tuh, so mama selamat. ayam tu ade org beli & kasi. mungkin adelah ape2 sbb, rupenye ayam tu dah x elok. ni pun perut tgh memulas lg! lepas berbuka td cirit lg, so tak pergi terawih lg. waaaaaaa. T____T bkn saje2 taknak pergi, tp toilet perlu ade di dpn mate.

actually mcm kelakar jgk tgk abah driving td sakit perut. sbb habis semua keluar 'Allahhu Akbar' dan mcm2 lg membebel. tersengih sbb, on the way dr kereta ke toilet tuh, die blh sempat angkat tgn dkt kwn die yg ade dkt ctu. pdhal kalau sy lah, dah sakit perut tu, mmg fokus dkt toilet je dlu. ahah. itu belum abah beranak lg. haha.

then ye lah, tak pernah lg ha sy demam + cirit serentak 1st day puasa plak tuh. eheh. cam. it was simple, but meaningful & beautiful -- all those little things that happned today. thank u Allah. ;)

btw. minta maaf salah silap semua ya. kawan2 sekolah, kawan2 kolej, kawan2 blogger, customer2, sedara mara. minta maaf sgt kalau ada TERsalah ckp, or TERkasar bahasa. sbb kadang sy nih, kalau buat silap, mmg kadang tak nampak bnda tu silap. so sila tegur & terus terang kalau sy ada buat salah! sbb sy mmg kdng3 betul2 tak tahu sy salah. jd sila tegur! supaya sy tahu sy salah! oklah. take care semua!

Aug 10, 2010

hargai selagi ada, setiap manusia ada kekurangan

sabtu lepas, abah main golf di Kem Sg Besi. berdekatan dgn RMC / MTD (Royal Military College / Maktab Tentera Diraja) & UPNM (Universiti Pertahanan Nasional Malaysia -- ATMA). kebetulan, dulu adalah seseorg, D. kenal wkt lepas SPM, di Kuching Sarawak. D pelajar UPNM & join golf club. nak dijadikan cerita D nampak abah. D tegur abah, sy pun tak pasti tegur sebagai hormat org tua, atau sebagai hormat pegawai atasan memandangkan tak lama lg D akan bekerja sebagai tentera.

mcm mana blh timbul cerita ni? dlm kereta. tak ingt dah nak ke mane. abah tanye,


"D ada contact qla lg? dia tegur abah wkt main golf td. dia ckp dia selalu jg contact qla"

ade... tp mane ade selalu. menipu lah. die ade add FB qla jgk few months ago. tp, lame jgk baru approved. then adelah die tnye soalan dkt FS. then ade jgk die msg dkt FB

mama -- "die msg ape?"

erm. die ckp moga bhgie dgn keluarga & insan tersyg. starting2 je terus ckp camtu. die nmpk kot qla mmg tgh happy dgn keluarga & insan tersyg. hehe

mama -- "jgn dilayan dah dia"

abah -- "kenapenye?"

mama pun bercerita panjang lebar. . . abah pun anggukkan kepala.


hurm. dulu mmg pernah rapat dgn D. dulu D baik. pendiam, ckp bila perlu, x gatal atau permainkan org. jaga solat, pelajaran. ajak keluar pun ramai-ramai. keluarga pun baik-baik.

then. kami pun terpisahlah sbb wkt sy masih terpinga-pinga dkt srwk, beliau di UPNM. everything was fine at 1st. sy pun study di KL few months later, but we've never got a chance to date each other. just once, itu pun dgn mama + abah sekali. itu pun pergi carrefour je. later that year, D makin diam. no ym, no sms, no call, nothing. he told me once, "i'm BZ"

okay. then 1 fine day, he sent me just one SMS. time tu da x rase ape. u know, it's kinda like i'm losing hope. lebih kurang mcm ni lah bunyinye sbb SMS tu dah lame dihapuskan. =P

--"buat masa ni biarlah kita jd kwn biasa je dulu. bkn sbb sy ada org lain, tp sbb persekitaran. awk pun akan jmpa someone better. lupakan sy." bla bla bla...

walhal, dah terang lg bersuluh D flirt dgn ramai perempuan lain. people change... then years passed by, few months ago, we met again on FB. D seems to regret all those things he did. tskkk. maaflah. bkn nak mengaibkan. cuma, hargailah seseorg tu bila dia dpn mata. dan jgn lepaskan ape yg awk ade hari ni, utk sesuatu yg masih tak pasti pd masa akan dtg. kelak "yg dikejar tak dpt, yg dikendong berciciran". dan, ingt lg bnda yg sy selalu sebut - karma. what goes around comes around.

manusia ni pelbagai. yg alim terlalu kejar akhirat pun, tak semestinya ke syurga kalau lupakan tnggjwb sesama manusia. manusia yg leka ttg akhirat, tak semestinya ke neraka kalau hati mereka baik sebenarnya, cuma belum betul-betul nampak kekuasaan tuhan. hargai saja apa yg Allah berikan, dan perbaiki antara satu sama lain. jgn harapkan yg terlalu sempurna, bila kita jauh dr sempurna. chill ;)

Aug 7, 2010

walaupun OKU, pd sy, mereka istimewa di mata Allah


bila awk tgk seorg yg cacat, atau OKU, meminta sedekah, atau berusaha keras bekerja. mengutip sampah, menyusun kotak - kotak, dan makan dgn gembira apabila ada yg sudi menghulurkan bantuan, apa yg terlintas di fikiran awk? ada yg berusaha keras utk berjln, sewkt org lain berlari- lari anak, menyelamatkan diri sewkt hujan lebat. tak lupa yg mendendangkan lagu-lagu dan menjual tisu. apa yg awk rasa waktu tu?

wkt tu. selalunya sy diam sebentar. sy tgk, dan kadang laju sy mengalihkan pandangan. sebak. bnyk yg bermain di fikiran.

rasa simpati, kasihan, tak lupa jg, kagum. wkt tu, baru rasa insaf, rasa bersyukur. simpati dan kasihan sbb, bkn senang berada di tempat mereka. persepsi setengah masyarakat yg terlalu memandang hina, sedangkan, fikirlah logik akal, mereka tak minta pun lahir atau dijadikan mcm tu. kalau bnde tu jd dkt kita, tiba-tiba demam panas, atau kemalangan, kemudian tahu-tahu, kita dah cacat, atau kurang upaya, mesti kita pun sedih, bnda yg kita tak pernah minta, jd dkt kita.

kasihan sbb kdng ahli keluarga sendiri pun ketepikan mrka. pdhal mrka patutnya dibantu. kasihan dan simpati sbb ramai majikan tak mahu bagi mereka peluang bekerja, sebagai inisiatif, macam-macam kerja mereka buat & pd sy, sy rasa, nilai sekeping duit biru RM1 tu tinggi nilai buat mereka walhal majoriti org sekarang sudah tak endah kalau duit RM1 tercicir. kasihan jgk sbb kadang, bila mereka sakit, pergi ke hospital dan klinik, ramai yg pilih kasih, dan tak pedulikan kehadiran mereka.

tapi sy kagum. mereka tak malu, mereka terus senyum. sy cukup sifat, blh bergerak, melihat, mendengar, tp kadang sy tak jaga dgn baik semua pancaindera yg Allah pinjamkan pd sy. Kalau tiba-tiba esok ditakdirkan sy kehilangan salah satu kelebihan ni, sy tak rasa sy mampu bangun sekuat mereka. mungkin berhari-hari sy menangis, murung? kagum sbb mereka masih blh bergelak ketawa, teruskan hidup, walaupun sentiasa ditindas. kagum sangat, sungguh.

mereka jg buat sy sedar, ciptaan Allah tu pelbagai. dan Allah tu Maha Berkuasa. semua blh terjadi sekelip mata, atas kehendak-Nya. barulah sy rasa insaf sbb kadang tak reti nak bersyukur dgn apa yg sy dah ada, tak reti nak gunakan sebaiknya potensi diri, sebaliknya terus mengkritik diri sendiri, yg diciptakan oleh Allah SWT. insaf, syukur, sbb terpilih dilahirkan sebagai manusia cukup sifat. Alhamdulilah.

melihat mereka. teringatkan sy kpd seorg kawan. waktu berpindah ke Sekolah Menengah Seri Mahkota, Kuantan, Phg, sy dimasukkan ke tingkatan 3RK -- (Rancangan Khas). sy duduk depan sekali, bersebelahan seorg kwn yg sgtlah istimewa. Siti Hawa. waktu itu, sy baru berumur 15 tahun, di mana memerlukan kami sekelas ke sana sini wkt kelas-kelas tertentu. mcm ke makmal komputer, makmal sains, dan perpustakaan. kelas di tingkat bwh, tapi perlu bergerak ke tingkat atas. mcm mane?

time ni, semua budak lelaki kelas akan tlg. pegang setiap penjuru kerusi roda Hawa, naik tangga beramai-ramai. ya kami bekerjasama. bila perhimpunan, selalunya sy akan tolak kerusi roda Hawa. bergilir dgn kawan lain, manakala sy bawakan buku & barang Hawa. Hawa pemalu, pendiam. tp manis sangat bila Hawa senyum. suara Hawa lembut. tulisan Hawa comel. mcm tgn Hawa. comel je. Hawa selalu takut-takut nak cakap dan gelak. tp tu awal-awal je. hehe.

mula-mula, sy rasa mcm susah nak buat Hawa rasa selesa. sbb sebelum ni Hawa duduk sorang-sorang dkt depan. mungkin sbb tu Hawa tak biasa bila sy banyak cakap. Tapi, sy teruskan berbual selalu dgn Hawa, bergurau, tolong ambilkan buku. Lama-lama, Hawa nampak tak kekok & makin selalu sy nampak Hawa senyum. suka sangat. Tapi waktu form4, sy pindah sekolah lg. terpaksa tinggalkan Hawa. sebak, tp Alhamdulilah. Hawa sekarang dkt UMP. tak silap sy, Hawa selalu dpt dean list. kalau tak dpt pun, sy tahu result Hawa sgt bagus.

Aqilah bangga dgn Hawa. Hawa contoh seorg kawan yg pd sy, sgt tabah. Qila doakan Hawa terus berjaya & dipermudahkan segalanya. Hawa jgn rendah diri sgt tau, jgn malu-malu nak bercakap. Qila tak pernah lupakan Hawa. Mama pun pernah ckp, Hawa selalu tanya khabar Qila bila Qila dah tak ada. Qila kagum ada kawan yg cukup istimewa mcm Hawa. semangat Hawa. moga terus berjaya menggapai bintang di langit. ;)

happened and going to happen


tomorrow gonna be a super busy day.
and it is gonna be way better than yesterday, insya Allah.


tahu tak, pagi td wkt pergi kolej sy rase kurang selesa dgn mata sy. lense belah kiri. dr semlm lg. tgk x de ape pun. sekali td tgk lense tu terkoyak! time tgh pakai! tak pernah jd, gelabah gile, terus bukak. tskkk. nasib baik mmg dah nak tamat tempoh. pheww~

lepas ni mate warne lain. jeng jeng jeng ;P

lense kalau terkoyak sikit gle pun mmg tak selesa ++ tak blh pakai langsung da. dan harga lense yg sy beli dkt tmpt biasa dah naik, menambahkan rasa ketidak-puasan-hati. grr.

esok buat pertama kali mama & abah nak pergi ke rumah Namin. melawati auntie yg kurang sihat. harapannye semoga semua berjalan dgn lancar & tak de adengan kantoi. terima kasih. HAHA.

sugar sakit perut, selalu beyak cair, and the worst part is -- berak atas sofa. pelik. tak tahan sgt ke sampai tak beyak dkt toilet die. hurm. sudah 3x. bikin mama mengamuk. huaaa. few days ago pergi clinic, x sakit lg. ni nanti pergi lg la kot. kesian sugar, being punished. grounded for hours.

oh ye. credit HP = RM0.00. harap maklum kpd semua yg berkaitan ;P

sudahlah, larut malam sudah, angkat kaki dulu, good nite everyone.