Jul 26, 2010

rancangan sy utk belajar buat coklat berjaya!


assalamualaikum wbt ;)

selamat pagi!!! mengantuknye. baiklah! semlm pergi rumah kwn baik mama sejak mama muda mudi dulu. auntie dilah. punyelah jauh rumah die, area Batang Kali tak silap. tak sure, sbb all the way sy tdow je. HAHA. hujan lebat sedap woo.

sampai2, disajikan dgn 2 kuih terus. 2 kuih talam. SERIOUSLY sedap!
2 kuih talam - talam keladi & talam suji


kalau buat kuih yg jenis mcm nih, talam, or anything else yg same family,
TIPS: potong guna pisau cake mcm di atas.
jgn guna pisau biasa, sbb nnt melekat.

mari makan dulu!
abah dan mama mmg seboleh-bolehnye nak matching ;)

okay, utk buat coklat, kita perlukan cooking coklat.
1st time sy tgk cooking choc orange & strawberry.
tak lupe kte perlukan cooking choc perisa choc & white cooking choc.

mcm buat london almond, kita cairkan cooking coklat tu.
tahu kan, stim kan die.
TIPS: jgn sampai cair sgt, nnt ssh nak keras.

okay, kita perlukan sarang coklat.
then, masukkan ikut citarasa kita, nak buat warna warni ke ape.
mcm semlm, sy mskkan strawberry, then white choc & finally dark choc.
TIPS: blh bubuh kacang atau crispy rice, raisin dkt tgh2.


masukkan semua coklat ke dalam peti ais sampai keras!
sementara tu.

kemudian. buat tart choc. yuhuu. sedapnyeee. oh dang dang XD

ini rupe kulit tart. mcm biase kte tgk.
TIPS: kulit tart coklat adalah berbeza dgn kulit tart telur.

masukkan cooking coklat dkt tgh2!

letak white cooking choc as a decoration.

dan ambil pencungkil gigi tu, lidi die,
dan tarikkan ke bawah, jd corak mcm nih.

before, intermediate, final touch.

dah siap! keras, sekejap je. tgk, ada 3 warna!

ta-daa. comel. kan kan kan? dpt lah 3 rasa ;)
SENANG je buat. cuma kene pilih COOKING CHOC yg elok.


then tgh duduk salin resipi, terdengar lagu yg mcm kenal! sekali lagu Namin. HAHA. lagu barney & friends. tak start nyanyi lg, sy dah tahu taw!


Khalida & Atika :
nnt i kasi resipi muffin tu. sbb dlm buku resipi mama. tp ade kwn die pinjam. so act gune tepung segera buat muffin pun blh. rasa die lebih kurang, dan senang! tepung muffin tu blh dpt dkt kedai2 buat kuih -- plg famous BAGUS & Bake With Yen. tak sure dkt supermarket ade tak.

kalau guna tepung segera tu, just put in tepung, minyak jagung, telur. then SIAP! haha. XD


7 comments:

| AiNaa K | said...

serious NAK!

Atika Azumi said...

ok noted ! hahaha thanx btw !

ainaaamira. said...

hoho. after this kalau nak jumpa qilah. nak demand choc lah. boleh ? :p

ra|nbOw said...

ainaa ; seriously sila dtg umah sis time raya ;)

atika ; HAHA. ok. welcome ;)

ainaa ; ngeee. lg sorang. dtg umah aku raye nih ;)

didi-masyitah said...

salam.nak tnya,guna cooking choc brand apa?

tq :)

ra|nbOw said...

didi ; salam. owh hye! ;) selalunye, dr zaman kecik2 tman mama buat kuih, sampai skrng guna coklat yg x de brand. yg dkt kedai2 buat kuih jual. yg besar gedabak. sbb kalau beli yg dkt supermarket, yg setakat besar cadbury, dan ade brand2 tuh kan, selalunye ssh nak cair, dan kalau cair tak lame.

plg senang cari outlet Bagus, atau Bake With Yen. tapi nak raye ni mesti naik harge ;)

didi-masyitah said...

thanks a lot for the info.. :)