Jul 30, 2010

coretan terbaru dr seorg kawan yg bergelar isteri


ta-daa. assalamualaikum & hye hye. ingt tak hari tu sy ade post ttg kwn lame sy dah kawin kan kan? post ni. sila klik ye, dan ni lahhh 1st picture kawin die yg sy dpt tgk! ngee. eeda, muke kalian mmg sepadan. err, maksud sy, kalian sepadan. comelll gile comelll gile.

owh ye, sy nak kongsikan post di blog die. hari tu ade jgk msg through FB. excited! hee. btw, post ni best, sbb bg sy sgtlah bermakna. nak bagi URL kang memandai lak kang. so sy copy paste dan sila bace & hayati, dan belajar, jdkan tauladan mane yg baik! ;)

Imran & Iman
-21.Rejab(7). 1431; 3.7.10-

Tenang rasanya hatiku mencintaimu... kerana cinta ini telah dihalalkan buat kita...
Semoga cinta ini mendekatkan kita kepada redhaNya, mardhatillah.
Teruslah dikau menjadi semangatku wahai mujahid habibi...

Love you fillah.
Insha Allah.

Alhamdulillah.. esok, cukuplah 4 minggu kami bergelar suami dan isteri. 4 minggu yang lepas, baba menyerahkan status penjagaan 'wali' atasku kepada Wan Muhammad Imran. Tak sangka,

pejam celik pejam celik.. dah (hampir) sebulan daku bersuami.. SUAMI? kalau sahabat sebaya dengar (yg belum kahwin), mesti janggal dengar perkataan tu diguna. Tapi... apa erti perkataan tu pada diri?
Entahlah.. kadang2 tak rasa apa. =D bila orang tegur, "pelik awk cakap suamiku". ehek, baru tersedar, oppss besar maknanya sebenarnya.. Bermakna, aku telah menjadi seorang isteri? Hurmm.. besar.. besar..


Perasaan.

Ramai orang menyangka kami dah saling mengenal dari kecil disebabkan perkenalan mama dan ummi..
tapi sebenarnya tidak. Masing-masing tak tahu akan kewujudan masing-masing hinggalah kami terbang ke bumi Australia ini. Kalau difikirkan, macam tak percaya kami boleh disatukan.. Alhamdulillah. Perancangan Allah itu pelik, tapi tak mustahil.. Bak kata orang, kalau dah jodoh, tak ke mana.. =) Awal-awal bergelar isteri, ohh, perasaan...Malu..tersangat malu. Tak tahu nak buat reaksi macam mana. Tak tahu nak panggil apa. Tiada panggilan istimewa digunakan sebelum kami halal untuk bermanja..

Tiada perasaan yang lebih seronok daripada perasaan cinta selepas berkahwin. Percayalah! Tak dapat menandingi perasaan cinta sebelum kahwin. Entahlah, rugi rasanya jika hati telah berkata "aku cinta padamu" sebelum halal berkahwin. Mungkin tiada istimewanya. Mungkin ramai yang bertanya, bagaimana nak berkahwin kalau tiada perasaan? Hurm, pernah ku beritahu sahabatku, perasaan yang diperlukan hanyalah sedikit, cukup untuk menyediakan hati hidup bersama orang yang tidak dikenali, tapi selepas syariat dilaksanakan, MashaAllah perasaannya bahagia sekali. :) Allah akan memasukkan cinta itu ke dalam hati insan-insan yang telah mematuhi syariaatNya. Insha Allah. Lebih hebat dari cinta haram yang dikatakan hebat.

Perjalanan.

Perjalanan masih jauh. Namun, semoga Allah memudahkan lagi perjalanan menujuNya dengan kehadiran mujahid habibi di sisi, insha Allah. Moga tabah dan tetap sabar walau apa yang menimpa. Terus saling mempercayai. Terus saling mengasihi. Terus saling bertoleransi. Masih banyak yang perlu dipelajari. Masih banyak yang perlu diperbaiki. Tapi Insha ALLAH, semoga segala ujian menguatkan cinta kami kepadaNya.


sobbb. touching. ;)

Jul 29, 2010

harapan

selamat tinggal hujan, awan gelap, ribut.
bawa hulu balang kau yg menikam aku dari belakang,
bawa pergi jauh suruhan kau yg sentiasa dengki melihat aku,
jauhkan aku dr melihat mereka yg mengecilkan aku.
sembuhkan luka aku ini, dan biarkan parut itu kekal. biarkan parut itu mengeras.
supaya kelak, aku tak mudah terluka lagi. supaya, aku tegar.
sabar. nanti, bila aku pusing lagi, baru mereka nampak,
langit tinggi rendah. tanah luas lapang.

terima kasih pada yg satu, Allah S.W.T.
terima kasih mama abah. cinta hati. sahabat sejati.
semangat, setialah kau bersama aku. tabah, tenang, tolong jadi teman hati aku.
selamat datang pelangi, matahari, bintang terang. bawa bersama bidadari aku.
bawa datang rahmat-Nya. bawa dtg hikmah-Nya. bawa dtg petunjuk-Nya.
pintaku usia ku dipanjangkan. kelak kan terbayar masa lalu yg aku siakan.
supaya jasa ibu bapa ku dpt dibayar, dgn senyuman dan rasa syukur.
insya Allah. aku yakin, anganku nanti, jadi kenyataan.


sekadar renungan buat mereka yg masih mencari



poster taken from - blues untuk aku



mungkin dia adelah jodoh terbaek untuk kau.
tp die mungkin bukan untuk kau.

mungkin dia bukanlah jodoh terbaek untuk kau.
tapi mungkin die adelah untuk kau.



ainaaamira
28 julai 2010


Jul 28, 2010

indeed money is not everything.


money. it is important now days. it could be everything, but in the mean time, it could be nothing. it is nothing when u wake up in the middle of the night in a million bucks bed & full of expensive furnitures in ur room and find out, that u r alone. it is nothing when there's no one else living in ur big castle on ur own & u have to watch tv, with no one by ur side. it is nothing, if u had the same nightmare, everyday.

money. it is one of the biggest main point of living in this world today. ppl fight because of it, well, some ppl were married, also, because of money. money can kill, money can cure, money can save a life, money can satisfy u and it turn the world upside down. a poor man could become a millionaire in a blink of an eye, so did the other way.

but sometimes the world seems unfair. those poor ppl keep on being poorer and those who r rich, getting richer. but i wonder, why did most of the richest ppl commit suicide? and why are ppl so desperate that they could kill, kidnapped their own fmly members, for money? what does it mean?

perhaps, when u had money, u're about to participate urself in a, should i say, a field or modern war? which, u don't need a gun, or an armored fighting vehicle moving on caterpillar tracks. all you need are just -- a mixture of greed, with no mercy, and violence.

at the end of d day, what did all the money got u into? -- trouble, loneliness & feeling of sorrow of being NOTHING. u might be living like a king, and the world is a heaven to u, but when it is the end of the world, and u die, u have NOTHING. or perhaps u're going to HELL if those money wasn't urs at the first place. think twice. money ain't everything.

Jul 27, 2010

this is why i'm trying to stop myself from purchasing any perfume

assalamualaikum wbt.

hye hye everyone. yes. i love to spell 'hye' instead of 'hai or hi' so, hye! ;) so, as the so-called-holiday goes on, i pun kemaslah bilik step by step kan. then, i gather all my perfumes and, ade 1 perfume hilang! huwaaaaa. mane kaw perfume! mane kaw! aku x pakai lg kaw! sobbb.

if u could recalled, i did write before, that i have to stop buying, purchasing anymore perfume. and y is that? here. take a look. oh before that, there's a few reason -

1 - i ade perfume yg dah bertahun-tahun tp tak guna lg. tskk.
2 - i cpt boring dgn perfume. kalau 30ml pun da cpt bosan, imagine lah if i dpt 250ml.
3 - kejap ske perfume floral, kejap ske exotic, kejap ske sweet2. ishhh.


magnolia (Body Shop) - sejak form 2 kot. OMG dah 7 years.
err. it does STILL smell good. dah x de dkt shop.
so, sentimental value lah. konon. ;P

rougeberry & amorito - both Body Shop. bau sweet2.
rougeberry tu sikit je lg tinggal, tp sbb da bosan, x habis lg '-___-''
amorito - beli this year or last year, still x pakai lg.

Strawberry & Love - both Body Shop jgk.
Strawberry - beli dkt Madinah. still x available dkt Mlysia.
Love Etc - fall in love at 1st sight. still x pakai.

Femme (Boss) & Chance (Chanel)
Femme (Boss) - abah belikan dkt airport time balik dr Mekah this year.
Chance (Chanel) - Mama ngah kasi last 2 years kot. SUKEEE gle!
BOSS - still x pakai. CHANEL - currently wearing.

yg dlm box - 1 drop perfume first edition dulu! dah 3 years. STILL ok.
Satomi pink yg unique ni Shafinaz kasi. dr Russia ;)


PALINGGG sayang & suka -- chanel chance tuh. habis jimat gune, tp bile mama gune nak pergi dinner, die spray mcm spray deodorant je! wahaha. mama! ;P

CURRENTLY pakai yg Strawberry, Chanel, dgn Satomi yg finaz kasi. ngee. ikutlah nak pakai mane! sukeee hati, tangan, dan mood.

thank you semua yg kasi hadiah! ngee. dan ye, TAHU. harus stop beli perfume. TAPI mane hilang 1 perfume tuh! Waaaa. sedih betul. tak pakai lg taw. baru beli this year. tskkk.

dulu, suka pakai perfume Adidas - fruity passion kot. pink color. lame dah tak pakai. rase mcm nak pakai balik nnt. boleh? HAHA. maksudnye kene beli perfume lg ;P


Jul 26, 2010

rancangan sy utk belajar buat coklat berjaya!


assalamualaikum wbt ;)

selamat pagi!!! mengantuknye. baiklah! semlm pergi rumah kwn baik mama sejak mama muda mudi dulu. auntie dilah. punyelah jauh rumah die, area Batang Kali tak silap. tak sure, sbb all the way sy tdow je. HAHA. hujan lebat sedap woo.

sampai2, disajikan dgn 2 kuih terus. 2 kuih talam. SERIOUSLY sedap!
2 kuih talam - talam keladi & talam suji


kalau buat kuih yg jenis mcm nih, talam, or anything else yg same family,
TIPS: potong guna pisau cake mcm di atas.
jgn guna pisau biasa, sbb nnt melekat.

mari makan dulu!
abah dan mama mmg seboleh-bolehnye nak matching ;)

okay, utk buat coklat, kita perlukan cooking coklat.
1st time sy tgk cooking choc orange & strawberry.
tak lupe kte perlukan cooking choc perisa choc & white cooking choc.

mcm buat london almond, kita cairkan cooking coklat tu.
tahu kan, stim kan die.
TIPS: jgn sampai cair sgt, nnt ssh nak keras.

okay, kita perlukan sarang coklat.
then, masukkan ikut citarasa kita, nak buat warna warni ke ape.
mcm semlm, sy mskkan strawberry, then white choc & finally dark choc.
TIPS: blh bubuh kacang atau crispy rice, raisin dkt tgh2.


masukkan semua coklat ke dalam peti ais sampai keras!
sementara tu.

kemudian. buat tart choc. yuhuu. sedapnyeee. oh dang dang XD

ini rupe kulit tart. mcm biase kte tgk.
TIPS: kulit tart coklat adalah berbeza dgn kulit tart telur.

masukkan cooking coklat dkt tgh2!

letak white cooking choc as a decoration.

dan ambil pencungkil gigi tu, lidi die,
dan tarikkan ke bawah, jd corak mcm nih.

before, intermediate, final touch.

dah siap! keras, sekejap je. tgk, ada 3 warna!

ta-daa. comel. kan kan kan? dpt lah 3 rasa ;)
SENANG je buat. cuma kene pilih COOKING CHOC yg elok.


then tgh duduk salin resipi, terdengar lagu yg mcm kenal! sekali lagu Namin. HAHA. lagu barney & friends. tak start nyanyi lg, sy dah tahu taw!


Khalida & Atika :
nnt i kasi resipi muffin tu. sbb dlm buku resipi mama. tp ade kwn die pinjam. so act gune tepung segera buat muffin pun blh. rasa die lebih kurang, dan senang! tepung muffin tu blh dpt dkt kedai2 buat kuih -- plg famous BAGUS & Bake With Yen. tak sure dkt supermarket ade tak.

kalau guna tepung segera tu, just put in tepung, minyak jagung, telur. then SIAP! haha. XD


Jul 24, 2010

seronok sangat dpt goodies walaupun jd wartawan praktikal utk 7 minggu je.


assalamualaikum wbt ;)


sudah sedia maklum, sy baru tamat menjalani latihan industri, cheywah. internship, praktikal dan sebagainya selama 3 bulan 1 minggu. HAHA. yer, masih dikira. utk bulan 4 & 5, sy kerja di desk - di mana sy tlg kerja-kerja penerbitan berita. utk bulan 6 & 7, sy berpeluang menjadi wartawan selama 7 minggu!

dan memandangkan sy sudah memulakan proses mengemas bilik yg agak ribut sejak praktikal, sy pun kemas la brg2 goodies bag yg sy dpt sepanjang praktikal jd wartawan nih! best! sbb kan bila kita cover satu news tuh, kte akan pergi event die, dan kte akan dpt goodies bag!

ini just sebahagian goodies yg sy dpt sepanjang 7 minggu. sbb ade setgh tu mama & abah dah rembat. haha. and paper bag & recycle bag ape semua pun same. sudah kasi org ;P


goodies bag tu blh jd dlm paper bag.

atau recycle bag mcm ni.

suplemen & kain kuning! utk exercise yerh ;D
kambing biru tu wkt cover news dkt IJN

dpt botol air comel warne pink! ape name kalau bekas air camtuh? lupe '-__-''
then pelekat 'i'm blood donor' utk kereta!
dan notepad kot. notepad tuh mmg selalu dpt. fav mama abah ;P

haaa. exclusive nih. wkt cover news Canon.
'National Manga competition 2010'

rainbow2! i like. ;P

file -file ni, tayah ckplah bnyknye.
selalunye dlm file nih ade aturcara majlis, dan 'press release'

notebook pun selalu dpt! exclusive taw.
bkn senang2 leh dpt. best gile rase. ngee~

tak luper baucer2 mcm atas nih ;)

ni antara baucer. ada fitness membership, spa, lunch free,
discount brg Canon, starbucks 20% off.

tag 'MEDIA' tu pun wajib ade. wahhh.
Pen tayah ckp. bnde plg simple die akan kasi.

tgklah pen pen yg high sentimental value jgk.
bkn blh beli dkt kedai!

dpt sejadah, tak lupa mug. mug pun same, exclusive.
tak de dkt kedai. cari dkt KLCC pun x de ;P


antara bnda lain sy pernah dpt tp tak dpt nak share dkt cni -- calculator CANON, ade beberapa mug lg, makanan2 FAMA penuh 1 paper bag, notepad berlambak lg, dan mcm2 lg.

seronok kan? abg2 cameraman & senior wartawan lain, sampai dah tak terkira die org punye goodies. sampai ade setgh tu, tinggal je dkt office. hukkk. ade abg camerman tu penah ckp "abg tak beli mug atau cawan pun dkt rumah. siap kasi org thumb drive, dah mcm rumah kebajikan" HAHA.

imagine lah. sy baru 7minggu jd wartawan. mereka sampai 10 tahun. IMAGINE goodies die org ade ;P siap ade pernah dpt HP, hard disk, thumb drive best2, pen mahal2. wuu~ SERONOK!


Jul 23, 2010

hari indah, sy berbicara ttg diri sy jgk

look at those cloud. it's perfect.
simply amazing. ;)

picture taken -- 450pm today ;)
my neighborhood.

assalamualaikum wbt.

hello hello. guess, i'm having such a warm day. i opened my eyes at 7am, and fall asleep around 9am. dush! and, it was almost 11am when i woke up. shower--and straight to college! hello college! it's been a while, i miss you ;) i met pn zura, asked for a few tips for upcoming exam, on 7th august -- Saturday bby! S-A-T-U-R-D-A-Y! just my luck. as if~ ngee. wish me luck for my so-called-last-paper for my diploma! hee.

and, say hye to miss eha, and finally miss aida! woo woot. borak tak hingat. more than an hour, or two maybe. then leon call, ajak pergi lunch sekali. OKAY! then he went straight to BERNAMA. org dah kerja kan? ;P i went home around 3pm, parked my car where it supposed to be, and suddenly, i tataw nape i pergi berdiri tgh2 panas dpn rumah. dongak ke langit, senyum sorang2 tgk awan, dan feeling habis layan angin sepoi2 bahasa. then b4 i start buat scene titanic dkt ctu, i terus naik atas. ;P

it was beautiful, NO, it is! those cloud. wind. the warm feeling itself. naaa, these ordinary day, didn't have to be so numb. just, need to open up my mind, my eyes, my soul, to appreciate every single little tiny things in life. ;)

aqilah amin... talking bout myself, i am complicated. mama said so. abah told me, that i'm unpredictable. but still, i'm simply a normal human being. i've got feelings. which aren't that so complex.


tak kenal maka tak cinta. jd jgn kenal i. haha. boleh? ;P


kalau org tak kenal i... org akan ingt i suka show off. seriously. i mean. most likely tgk blog i ni sudah. i shopping semua i nak bgtaw -- which org mungkin missunderstood as RIAK. to be exact, bukan i sebegitu, i cuma cpt EXCITED. haha. tanyelah Namin, Afiq, Finaz, Sherry, Nora, Shahli, dan ramai lg jg. kalau blh semua bnda i nak SHARE. dan kalau kamu tahu, mcm mane i bercerita, kamu tahu mcm mane i kepoh-ci. ;P

org maybe ingt i nak brg branded je. oh tidak. mane ade i mampu pakai Coach lg. ;P brg mcm Guess, MNG, Chanel, Levi's tu pun mcm sgt sikit i ada. dan kalau nak tahu, i suka pergi pasar malam, beli seluar comel2 yg i hanya akan beli kalau die jual RM5 sehelai! okay okay? kalau mak cik tu jual RM10 sehelai i tak beli! i nak RM5 jgk!

shawl i pun i beli Jalan TAR je weyh. dgn on9 shop. haha. penjimatan lebih hebat. thee. BODY SHOP? oh. cuma penjagaan kulit muka i, yg dah berulang kali jg i ckp, kulit muka i super extra sensitive gedik nak mati! and then mcm perfume BS kan comel2, cheaper drpd Chanel, or BOSS, so i suke lah! then make up die pun suite me well. kalaulah i boleh pakai Mustika Ratu je, or Safi je, lame dah i pakai OK sbb sgtlah murah! jimat duit! like!

i baran. cpt marah, cpt cool. sepanjang 3 bulan practical, thulasi, sahabat kesygan i pun perasan dan ckp "Qila kalau die marah die akan diam. tp die cpt okay. die diam kejap, then die akan ckp mcm biase" thee. yeah bby! that's right! mama dan abah selalu terasa dgn perangai i yg satu ni. seriously. tp setiap detik dlm hati i, i minta maaf. sbb i tak maksudkan mcm tu. ;(

korang ckp i pendiam nmpk lembut kan? i kasar. betul. kasar. esp dgn org yg lg rapat dgn i. makin la org tu kenal my true color. pun mama & abah selalu terasa. ish. tak ade, i ade beberapa pantang. so mcm kdg pantang tu ada org buat, i automatic akan TERkasar, diam, dan duduk dlm bilik je. tp pdhal i just mengawal rasa marah. pd i, baik i diam, duduk dlm bilik, dprd berhadap dpn org yg buat i marah, tunjuk muka. kan?

that's what i mean bila i ckp i selfish--tak fikir perasaan org lain bila ada org buat i marah. tp iyalah, i guess tu slh 1 cara i kawal kemarahan. apa yg i pantang sgt?

-- i pantang org guna brg i tanpa kebenaran i. tanpa i tahu. walaupun bnda tu kecik, tp blh buat i sgt marah. conclusion, jgn sentuh brg i tnpa bgtaw i. LAGI marah, bila guna, tak letak balik. NO compromise!

-- kalau i ckp i nak guna brg tu lg 10min, i really mean 10min. kalau i tgk brg tu still tgh digunakan, i akan baran jgk. sbb i dah kasi mase 10min, so, have a lil respect here.

-- pantang org buat lawak bodoh yg annoying pd wkt yg salah dan topik yg salah. i dont care who u r. i dont.

-- dan i jgk tak boleh pura2 suka atau hormat dgn org yg selalu susahkan atau lukakan hati mama dan abah. maybe mama dan abah blh sabar, tp maaflah, perangai baik mereka yg 1 tuh, i ssh skit nak warisi. sbb i rase mereka sgt tak hormat mama dgn abah i.

-- i tak suka org dendam, org nak ngumpat je org lain. i jd rimas dgr. boleh buat i tarik muka jgk. even dpn org ramai.


ok kawan2. sudah panjang. mengarut lebih kan. jumpa esok, insya Allah! ;) have a nice day.

Jul 21, 2010

mimik muka memikirkan kawan


masa : malam kelmarin
punca kejadian : monolog + menunggu
motif : tiada apa kepentingan, cuma berfikir sendiri.
tempat ; 1706, kuching, atas kerusi dpn laptop.


tenang. tarik nafas, hembus. hurmm... tak pe lah. masalah tak dtg kalau kte x cari.
so, ape yg jd skrng, dtg dr diri sdiri, aqilah.

ok, senyum. ye, begitu. belajar bersyukur. org yg bersyukur tak rugi.
malah Allah tingkatkan keimanan & rezeki. tp, tayahlah lebeyh2. hukk.

ok. sudah mula senyum kambing. hurm... dlm hati duk pk,
ape patut buat? kalau perasan senyum ke mane, mate ke mane.

ok, dah gila. kenapa harus buat bibir camtu? dah org selalu ckp.
bibir sy mcm angelina jolie an --which is sy xnak, ha ambik ambik.
dah mereng nih...

ok ok. tutup mulut. bnyk ckp. tp, org tua ckp, jgn dipendam ape2.
luahkan, buka mulut. tp jgn lupa, kerana mulut badan binasa.

pulak dah. serba salah. ok. buat muke apam je lah.
tp, ape pun, semua terpulang pd diri sendiri kan?

ok. salah sy, maaf. sy lepaskan semua -- lepaskan kawan2. lepas lepas.
minta maaf salah silap. moga berjaya dunia akhirat!


setiap masalah berpunca dr diri sendiri & apa yg kita lakukan. maka itulah org ckp, kita hidup atas risiko pd diri sendiri, risiko atas tindakan. sy? sy cuma nak ckp dkt cni, terima kasih tak terhingga pd kawan-kawan yg ajar sy the other side of life -- selfish, hypocrite, dan maju ke depan tanpa fikirkan org lain.

sy lepaskan hari ni semua kwn2 yg lepas tgn, yg guna sy bila perlu dan penting, yg asyik ingt sy berubah sedangkan diri sendiri yg dah berubah. sy lepaskan semua. terima kasih sgt3. sy harap siapa yg mmg sengaja lupakan sy, terlupa, sbb ye lah, kepentingan diri, sy harap awk kekal berjaya.

kalau sy tak tanya, tak reti nak ckp. kan? semua sy lah kena tanya, kena buat, kena handle? sy tnggu atas dasar kwn. sy tlg atas dasar kwn. tp dah kwn yg ditlg dan ditnggu tu lupakan sy bila ada kesenangan lain, maka, tak pelah. sy lepaskan lah. pergilah pergi. cuma ingt sikit. hari ni awk buat dkt org, esok, org buat dkt awk.

dan berhenti menuduh org lain je yg salah, sedangkan cermin patut diberi pd kau.


don't ask me what's wrong -- when i left u today & never looked back.