May 27, 2010

pelangi petang


dear blog,

this is especially for u. i made it with all my heart...
i made it using 'paint' & it is my first drawing of the year.
i know it looks like i'm 4 years old, but. this is it.

i tried to imagine a capture of a rainbow over the sea.
so, here's a sea & rainbow. '-____-''




PELANGI PETANG


Kumeniti awan yang kelabu. Kutempuhi lorong yang berliku
Mencari sinar yang menerangi, Kegelapanku

Kupercaya pasti suatu masa. Sang suria kan menyinar jua
Membawa harapan yang menggunung
Bersamanya...

Engkau tiba bagaikan pelangi.Tak bercahya namun kau berseri
Tapi cukup menghiburkan, Hati ini

Seharian waktu bersamamu. Tak terasa saat yang berlalu
Bagai pelangi petang kau kan pasti, Pergi jua...




dear blog,

sy si pelangi. yg gemar akan pelangi.
perangai seakan pelangi, sukar dijangka, bermacam ragam.
sy harap sy menjadi pelangi untuk semua org dlm hidup sy.

tp... *bertakung air mata*
tlg, jgn jd pelangi dlm hidup sy, jgn tinggal sy.
jgn gembirakan sy kemudian mebiarkan sy menangis...
tlg, jd... si mentari itu? tolong ya.


sincerely,
rainbow

27th may 2010


May 25, 2010

manusia tak pernah puas, atau saya je?



sy selalu cemburu dgn org lain. selalu. bukan cemburu sampai berperasaan dengki, atau benci terhadap org itu, tidak. tetapi, sy selalu nmpk org lain bertuah dr sy. pdhal, sy pun dpt apa yg mereka tak dpt. sy bersyukur, tp, kenapa mesti perlu ada rasa ingin melebihi org lain?

ini hanya contoh ya rakan-rakan tercinta ;)

anis yg cantik dpt jam Guees.
ainaa dpt DSLR nikon, perfume CK one summmer.
faris, my cousin, baru seminggu graduate, dah dpt kerja dgn SONY. income - RM2600 basic.
kma, my cousin, dpt blackberry + selalu sgt dpt coklat.
shahli dpt dlu ipod touch drpd sy. grrrr~

and many many many more... ada setghnya anugerah & kelebihan pd mereka. ada jg lebih kpd rezeki masing-masing. kadang bertanya pd diri, tuhan. di mana kelebihan sy? dan sy bersyukur dgn apa yg ada, walaupun biasa saja diri ini.

few days ago, balik kerja, tiba-tiba dah ada air cond dlm bilik.
few weeks ago, pergi carrefour, tiba-tiba mama belikan 2 hp terus.
semalam, tiba-tiba, ramai customer beli shawls secara on9. alhamdulilah.
keluar mkn dgn producers, dah beberapa kali dibelanja. *sgt menghargainya*
keluarga selalu ada... kawan pun ramai yg baik. jd... apa yg blh disimpulkan,

mama dan abah beri yg sebaik mungkin utk sy.
Allah, sentiasa memberi, walaupun kadang sy buta utk menilai...
org sekeliling, bukankah hadiah terbesar yg sy ada? =)



May 18, 2010

they're human with feelings too


there's nothing wrong with it. or with them. what's with the ex(s) and ex(s) new gf/bf or bf/gf ex(s). basically, they're 3 situations here.

1st - ex(s) - ur ex(s) [ur histories]
2nd - ex(s) new gf/bf - ur ex(s) new gf/bf, after u. [u're past, their present]
3rd - bf/gf ex(s) - ur bf/gf ex(s) [their histories]

i have so much things to crap about. but let this be the 1st for now. so ppl, what's up with them? ok. here's a few things. most of d ppl i met, always always AND always, hate their past. or their gf/bf ex(s). ok, 1 by 1 aqilah. 1st of all, remember, i'm writing based on my opininon.


1st - ur ex.
his ur ex babes! EX-basically means his ur past. PAST. u're here, now, in PRESENT. forget bout what happened from ur past, but LEARN from it. FORGET those things that hurt u, but REMEMBER those things u LEARN from your tearful moments that teach u how to breathe and be able to be who u r today. FORGET about the violence he did to your heart, *cheywah, violence, cam thailand protest plak* but, be THANKFUL that he was 1 of ur teacher in life. he WAS the one who made u smile, and cry too. remember the good side of him. the good side of what basically happened to u. Allah ada sebabnya...

mungkin itu yg terbaik buat masa ini. berkawan saja semula kalau salam persahabatan dihulurkan. dia bukan milikmu lagi. dan engkau juga harus bebaskan dia pergi... namun, kalau kebencian yg ditunjukkan, dan kau tahu apa yg kau buat itu benar, maka usah khuatir, percayalah, kelak dia akan sedar & tersenyum bila mendengar namamu =)

2nd - the one after you. ur ex new gf/bf.
he left u. or maybe u left him, willingly or not. he met new person, and just mark in ur mind, u will too, sooner or later. don't be jealous. don't u ever blame that new gf (new person). perhaps she's the reason he left u but plz, everything happened with His orders. Allah knows what He did. well maybe, she's the one for him. and maybe, she came to be the only reason for u to broke up with him, so that u can meet someone else. the one who was born for u.

kau mahu dia bahagia bkn? doakan saja jalan yg dipilih itu, jln yg plg bhgia. atau mungkin, jalan supaya mereka mempelajari sesuatu dlm hidup mereka jg. =) doakan saja. jgn ada benci.

3rd - bf/gf ex(s) - ur bf/gf ex(s) [their histories]
he loves u for who u r. if he is truly, honestly love u, just remember a thing.

"u can shower him with millions of hot, beautiful, pretty woman,
but, if he honestly love u, he will only loves u.
will always be loyal to u. ur name will always remain, in his heart. "

it just happened to be, u're not his first. but perhaps, u're his forever? =)





p/s; ye benar sy berkawan dgn ex yg masih sudi berkawan dgn sy. ya benar, sy berkawan dgn ex sy pnye gf, sy berkawan dgn ex kpd ex sy. tak salah kalau mereka jujur. *wink*


May 14, 2010

meow meow, piggy piggy =P


sy mahu ini.


dan ini...
ini guinea pig ye NORA.




sy mahu mereka jd seperti ini...






boleh tak??? plz plz plz.



tp... mama ckp. jgn siksa batin kucing tu. =(((



sy tak boleh lah x de kucing! dah 10 tahun mesti ada kucing.
sy rinduuu meow. mesti dah mati dah. meow kucing sy d kuantan.
then die beranak, anak die beranak, die pun beranak lg. haih~
anak die hidup lg, dkt rumah sedara dkt melawati. tu pun tua dah...

meow. i love u so much.
same goes to tom, jerry, gorgeous, cutey, GG, bubu, DD,
dan tah anak kepada mereka yg dah lebih 4 keturunan.

TAK PELAHHH!!!
sy mmg akan dpt kucing semula dlm masa sebulan ni.

YEAYYYYY!!!



i need you


i just need a pet.
love cats the most.






May 11, 2010

org cuti sabtu ahad, sy cuti isnin selasa.


ye tepat sekali, sy menghabiskan masa bercuti dgn sebaiknya. well, mostly depan laptop je. promote business sana-sini. phew~ letih menghadap laptop lame2 kan. duduk setempat plak tuh. mcm2 position dah pun sy duduk. & malam semlm. sy buat barney terkejut apabila sy tiba2 berada di dpn mata dia. adalah slh fhm skit at first, then sy mmg menguatkan semangat drive sorang2 for the 2nd time utk tahun ini tnpa dirancang! dgn minyak kereta dah E. separuh jln baru sy bubuh minyak, dgn takut mat rempit, dgn fobia perompak, peragut, semua lah! tp berbaloi lah, sbb kali ni tak sesat jalan =P dan die speechless... =)

btw. i've planned for a couple of week to go the carwash. yeah yeah. kembara itu sudah masham x berbasuh for more than a week. then semalam, dah siap pakai bju pe sume, tibe2 ade bunyi doorbell. ta daaa! pos laju! yeayyyy! sy beli 2 brg on9. shawlsss + accessories.

selingan! =P sy da lame beli shampoo ni. tp, Dove baru je habis.
so baru pakai banana body shop ni. and... baw die best!
rase nak mkn rambut sendiri. give a try! ;)



ta-daa! sy beli black necklace & grey bracelet. murah ok!
like, both necklace + bracelet + postage = RM30
++sy mmg suka ape2 brg diperbuat dr kulit siput. thanks kak lyne!
amat puas hati and shukeee brg2 anda





then, hari tu sy nmpklah tudung rainbow tuh! 1st time nmpk!
terus nakkk! wlpun sen tinggal sikit... sy nak beli 1 je. RM10.
suddenly akak tu offer baekkk pnye price -
RM30 = shawl rainbow, inner syria, shawl 'i am gorgeous' + postage.
haruslah ambil! and sgt puas hati.



ok, yesterday ends up with sy x jd ke carwash, sy teman mama + cik ke carre4 wangsa maju. then mlm baru sy buat surpriseee utk barney. setiawngsa-seri kembangan tuh sy bwk 20minit je wkt balik. hebat la jgk kan =P wkt pergi setgh jam-45min jgklah sbb traffic jam. and hari ni, sy lunch with barney, unplanned. kami mkn KFC. then, sy balik, ade org order shawl, dan sy teruslah pos ptg td! thank u customers and loyal supporters! ;)

esok keje! wohoooooo. oh gumbiranye. ok. hipokrit. haha. tidaklah! sy suka apa sy buat, cuma nak ke pejabat tuh yg malas. kelak, bila sampai dan mula bekerja, ok saja. =)



May 9, 2010

penat boleh tahanlah

i enjoy ape i buat. i enjoy apa i pilih... tp i NAKKK buat bnyk benda lg. and kadang i penat jugak. nampak simple je life i, nampak senang je ape i kene buat, but then, be in my shoes. basically, my daily routine :



kerja - usually 4pm-12am
sometimes (very rare) 11am-8pm
al-maklumlah, BERNAMA kan BERITA.



b4 kerja atau malam around 9-10pm.
or maybe after work, aroun 12am-1am




b4 kerja atau offday. gi rumah org.
pergi post office. promote link blog lg.





tidur mmg terlentang camni.
selalunya aroun 2-3am baru tdow.
sometimes awal skit, 1am. or lambat skit 4-5am.





i miss family. love. friends. shopping. movies. hang out.



May 7, 2010

ladies, jgn potong rambut sewaktu anda runsing!


hey guys, and ladies terutamanya. actually sy just over excited sbb rambut sy dah mencecah bahu! it's shoulder. ok fine teringat cerita 'pengawas taik' plak. teacher, i terror sebut S-H-O-U-L-D-E-R ye skrng! u should b sooo proud of me =) haha. baiklahhh. rambut sy lmbt pnjng, so ble pnjng tu yg cam happy nak mampos. padan muke aqilah! dulu rambut panjang, gi potong.



last sekali rambut sy macam gini pendeknya.
last potong 30 sept 2009



sekarang rambut sy dah cam gini! cecah bahu. ececece.
tp rambut i totally black la. natural! =) i like.


dulu dr kecil lg mmg dah diajar berambut panjang. sentiasalah mencecah pinggang. sampai org panggil rapunzel. *pinggang je bukan buku lali* haha. tp wkt dkt MRSM Kuala Lipis tercinta, time putus cinta, i frust nonggeng2, gi potong sampai bahu. time SPM x silap. habis semua org cakap "ruginyaaa... sayangnyaaa" tp i was like, i dont care. nak buka lembaran baru la konon. pastu, menyesal. T________T

then panjang balik masa awal2 sem 2 dkt kolej. cecah pinggang semula. then gatal lg tangan potong pendek, beberapa kali sampai habis diploma ni. kira 2010 ni rambut i tak pernah dipotong lg lah. sekali rasa macam, well most of my gf sedar n tegur, rambut i lambat panjang! yerrrr... i heard some old folks said, "selalu potong rambut, rambut merajuk" padan lah muka kan. tp, rambut org lelaki cpt je pnjng even selalu potong? huhu.

ok ok. just nak bgtaw, it depends nak rambut panjang ke pendek. both pun ok saja. sekali sekala tukar angin apa salahnya kan. just, kaw jgn gedik2 ikot aku yg ptong rambut budget nak puaskan hati yg tgh negative! haha. got it? nnt menyesal x sudah + rindu rambut lameee. tp x pela, i pakai tudung kan, sape kesah sgt. and and, even pakai tudung, rambutku sgtlah amat dihargai. rambut, sian u kan sejak i kerja ni dah jarang di-conditioner, jarang di-treatment, jarang dimanjakan dgn baby oil. tp jgn merajuk lg yer! =P


muka budget baik. geli ah. =P
*just nak tunjuk pakai tudung* haha.


baiklah. mahu bersiap ke pejabat! take care ppl.




May 5, 2010

dunia makin maju, manusia makin mundur


selamat pagi. hurm, semalam kan, ada benda tak berapa nak seronok jadi. kesian nabil. semalam sy cuti sehari, jd habis nabil kerja *2nd day practical*, die park motor di rumah sy, dan drive kembara sy. so die letak laptop, helmet, dkt bonet belakang kereta, ditutup dengan sweater die. dlm pukul 6 setengah, kami ke carrefour wangsa maju. parking dkt depan entrance. terang benderang. sy ada tnye nak bwk laptop tak, die ckp biar. padahal selalunya, sy mmg tak pernah tinggal...

kami pergi dlm kurang dari 30minit. sekali, sy nmpk sweater dia ada dkt luar. oh dang! sy dah agak, mesti laptop dia hilang. sekali mmg, laptop dia dah TAK ADA. sumpah sy kesian nak mati dkt nabil sbb laptop tu tak sampai setahun lagi tak silap. plus, ada banyak kerja and software dia dalam tu. dan nasib agak baik, cermin kereta tak pecah. pencuri bodoh tu just kopak belakang *tak perasan pun, nabil yg bgtaw* then, pergi makan, tu mmg plan asalnya, tp, nabil mmg x makan langsung lah. hurmmm...

rasa bersalah pun ada, sbb tak bertegas suruh dia bwk laptop. selalunya tak pernah sy tinggal, tp... benda nak jd kot. tapi, itulah. apa dah terdesak sgt agaknya org yg mencuri ni kan? especially org KL ni la. bukan apa, like hello? org kurang upaya pun buat mcm2 teruskan hidup. org susah esp dkt pedalaman nun... bekerja dari tebas lalang, kitar semula kertas, demi cari sesuap nasi yg HALAL. apa si pencuri bodoh tu cacat ke? tak mampu ke nak bekerja? sangap sgt ke nak syabu, dadah haram tu? bodoh. sangat bodoh. bila terkena batang hidung sendiri kelak, tahu nak mengamuk!

tahun ni baru bulan mei, baru 5 bulan dlm 2010. tp dah banyak kes pecah kereta, kena rompak yg terjadi dgn kawan-kawan rapat termasuk mama sendiri. banyak sgt. apa ni? apa semua benda bangang ni? seronok sangat mencuri tak fikir dah susah senang org lain! contohlah nak ambil beg dlm kereta, ingat dlm beg tu banyak duit ke apa, habis cermin kereta org dipecahkan. tak ke dah nak kena tanggung kos kereta lagi? hey. jawablah dkt akhirat nnt! berapa org dah menyumpah kamu. berapa dah doa org teranaya. sedar sikit darah haram mengalir dlm badan kau tu tak akan hilang sampai 10 keturunan pun.

sejak sy buat berita sekarang ni, sejak baru kurang sebulan praktikal di BERNAMA pun, tolonglah, hari-hari ada kes bunuh, kes rogol, kes rompak dlm Malaysia ni! ye, HARI-HARI di Malaysia yg dikatakan aman damai ni. mungkin aman damai dr segi peperangan dgn negara lain, tiada bencana alam, tapi, mungkin dgn nikmat Allah turunkan ni buat manusia makin kejam lupa diri kan. esok lusa mati ditelan bumi mungkin baru insaf? bodohlah! bodoh sangat, memalukan, especially sebagai salah sebuah negara Islam!


ni apa kes ni? bunuh gf sendiri.


ni, ni! ni bayi ni, bukan hasil hubungan cinta suci kau ke?
suci lah sgt cinta. ni manusia yg tak bersalah langsung tahu tak?
jawablah dkt akhirat, baby ni tunggu kau di pintu neraka.



dah bila anak hidup, kau bunuh pula!

macam-macam kes lagi. kes cucu rompak nenek, kes bf kakak rogol si adik semata-mata tak dapat noda si kakak, budak 14 tahun dirogol rakan sekelas, pemandu teksi ragut beg wanita dlm hospital, bapa rogol anak, pil kuda, eh! apa ni apa ni? tolonglah. tolong sangat-sangat. mmg ini bukan masalah peribadi sy, tp sungguh sy malu dgn sikap macam ni lebih-lebih lagi majoritinya MELAYU! dan sy meluat dan sy sendiri fobia sungguh! ke mana saja sy tak pernah rasa selamat. tak pernah.

hari ni kerja petang, entah berapa banyak kes rogol, bunuh, dadah, rompak lagi sy akan jumpa dalam berita kelak? =(((





May 4, 2010

rindu menulis di sini





sy rindu mahu menulis di blog ini. ya rainbow, sy rindu kamu. kehidupan sy, biasa-biasa saja. sy bahagia dgn family, yg tersyg, kawan-kawan. err,yg sebetulnya, sy tiada masa pun utk mereka. sy hanya curi-curi masa utk mereka. begitulah kehidupan sy sejak bekerja ni. eceh, cakap lebih, padahal baru praktikal. *poyo*

bayangkan penduduk tetap di rumah termasuk sy, 4 orang. mama, kma, kak sally dan sy. tp, kma mcm sy, kerja shift tak tetap. kak sally pagi sampai lewat ptg. mama pagi sampai 'awal petang'. *mengamuk cikgu BM*kma, kadang awal pagi, sampai lewat ptg, kadang petang sampai lewat malam. makanya nanti, kami hanya berselisih. dan rindu merindui antara satu sama lain. itu bukan manis! itu sadis. uhh...

kawan-kawan? sedangkan yg sama tempat praktikal di BERNAMA pun kami sempat bertegur sapa dan berborak lebih kurang 5 minit saja. sebab kami lain-lain bahagian. lain hari berkerja dan cutinya. lain waktu masuk dan baliknya. maka, cuba bayangkan kawan-kawan kolej yg lain, rakan sekolah... oh jauh panggang dr api. facebook saja, kalau sempat. ya, sejak bekerja sy on9 sekejap-sekejap saja. sy tidur lama-lama.

tidur tidaklah lama mana. cukuplah lebih kurang mana yang sempat. masakan dapat tidur mencukupi? haruslah bangun awal walaupun kebanyakannya sy kerja petang. banyak perkara harus sy selesaikan. hal rumah, hal shawl,*businesswoman konon =P* hal peribadi, dan macam-macam lagi lah. tapi Alhamdulilah. sy masih hidup dengan sihat yg terlebih. faham bukan maksud sy? *tgk badan sudah*

sy sibuk. tp sy kepingin menonton wayang dan membeli-belah. bilakah? kelak mungkin. duit harus dicari lagi. bukan senang nak senang, bukan susah nak susah. tak mengapalah, yang Di Atas tahu mana rezeki sy. insya Allah. =)



support ya? doakan sy! =)