Apr 2, 2010

just don't give up - 2nd april 2010


woo woot. assalamualaikum wbt. banyak sgt sy pk dlm otak sy. nak tulis dlm blog, tp, tak tertulis. hari ni, nak tulis, semua benda, sbb, bg org lain, maybe bnde ni boring, tp ni life sy lah! ahah. life sy biase2 saje, x segempak org lain pnye life, biarlah, sy selesa jd org biase wlpun kdg2 jeles dgn kelebihan org lain. at least, itu pembakar semangat sy, bkn nya isi utk sy mengata org. ;P sy nak tgk, pd 2 april 2010, apa rancangan sy. dan kte tgk balik nnt, 2 april 2012. mcm mana plak dgn pemikiran dan rancangan - rancangan sy ni? ;)




thoughts in my head

- untungnya jd org2 yg extremely cantik (extremely sbb yg cantik yg biase2 tu amat ramai. seriously, sy rase ramai gle org cantik di mlysia, n dunia ni). sy tgk. ramainyeee nak kwn dgn die. erm, org mesti nak taw lebeyh ttg die, and, mcm2 org akan buatlah utk kenal dgn die. mcm kaki bodek pun ade. hoho.

BUT

serabotnye die friend request berapa bnyk tah tiap2 hari. serabotnye die dkt social networking, ade je org ciplak gmbr die, & jd diri die, n penatnye jgk die, nak melayan strangers2. and tak lupa, ramai yg jeles sbb die extremely cantik. aiyooo. nak privacy pun cam ssh. kalah artis. pheww~ what a life.

- haha. ni very cliche ye~ "napelah aku tak kurus2" HAHAHAHA. well. lol ppl. u're so welcome to do so. ;P dgn tnggi 163/164cm ni, dgn berat xnak kalah, whoaaa. tp kan, majority org2 yg same berat dgn sy, mesti lg besawww dr sy. cam pelik jgk. berat tulang ke daku? oh no no no. mmg rangka besar, tp still i consider that as berat lemak ;P pernah taw sy terpk. sesuatu tu terjd dgn izin tuhan kan? nape sy x diizinkan utk kurus lg eh? hurmmm. let see. taw x, berat badan sy cpt gile naik n lmbt gle turun? well. give me 1 day. 1 day only, i can put on weight - 2kg. owh dang~

owh. sy terpk. maybe la, tuhan x izinkan sy kurus sebab...
1 - budget je nak kurus, tp x berusaha HABIS - HABISAN bersungguh - sungguh lg. nafsu makan x kawal. **slap myself** nafsu shopping sy lg blh dikawal dr nafsu makan ye!
2 - tuhan nak sy taw, bkn senang nak senang, bkn ssh nak ssh.
3 - agak2 la dlu kan sy playgirl kan, kalau la sy still kurus, maybe lg lupe diri kot? hurm.
4 - silap2 sy x jd diri sy hari ni. jd pompuan yg liar nak mampos x ingt mama abah. owh no.
5 - mungkin jgk, sy bnyk mendtgkan fitnah, or lg ramai org dengki? fuhhh.
6 - mane taw, nnt tibe2 sakit ke, kurus kering jd tulang trus. T_____T

x pelah. tahun ni 2010. bnyk bnde sy nak kejar. ok, turunkan berat bdan dgn mengamalkan pemakanan seimbang, tanpa bantuan ape2 pil atau cream adalah salah satu target 2010 yg baru bermula april 2010! yeay! haha.

barney tnye, nape nak kurus? sy ckp. hurmmm...
1 - badan cpt sgt naik. nnt mati sume baju xleh pakai.
2 - nak pakai blk bju2 lame. waaaa. ade bju mmg taleyh pakai da. waaa.
3 - sy rindu nak pakai levi's yg size 28 je. ;P ye pnggang sy lebeyh 28 ye skrng. huhu.
4 - sbb nak buktikan dkt semua. sy blh ape.
5 - the most important nape? - bukti dkt diri sendiri, nothing impossible.

barney ckp tayah kurus2 da, da ok, tp sbb sy yg selalu tarik muncung ble ckp bju itu ini da ketat, die pun support. tp die slalu kesian dkt sy! so ble kuar dgn die, mcm2 sy mkn. haha. hantu pnye budak. sylah hantu! die barney! ;)) and so, semlm time berbuka puasa, kami mkn sambil sy suruh die tegas dgn sy. ade 5 syarat sy ttpkan pd diri sdiri. 5 bnde yg hanye blh disentuh semula selepas turun another 5kg(s) **insya allah turun** thee.

1 - no carbonated drinks. no big deal sgt, sbb mmg jrng minum. just kdg minum ble d mcd/kfc/cinema. and fyi, sy hnye minum coke/100plus/revive. air gas yg warna - warni tu mmg x minum ye!
2 - no donuts. all types of donuts - big apple/dunkin/donut2 tepi jln. ;P
3 - no secret recipe except on 26th april (bday barney) & 29th april (bday abah)
4 - western food & nasi2 dkt luar.
5 - mc d & all sort of ice cream. whoaaaaaaaa.

- muka sy makin ok. alhamdulilah amat sgt. i mean, to compare dgn zaman sekolah & lepas sekolah. sy pernah lah guna 1 product cleanser set yg amat faymes d mlysia, n dunia. well, i thought it would b better, tp skali muke sy pnye jerawat batu yg besar glee. oh god. tataw nak ckp. nasib baik da ok skrng. beruntunglah sape2 yg dpt kulit muka licin mulus tak sensitive tu ye! 1 kelebihan tu buat korang. owh, bestnye sy tgk de kwn yg jenis tayah cuci muke, or gune sabun mandi je basuh muke, or yg gune clean & clear pun ok. huhu.

so, tak pelah. buat mase ni sy kekalkan je dlu dgn body shop & st.ives apricot tu sbgai sampingan. since skrng sy gune beras perang je cuci muke. ye serbuk beras perang. body shop tu utk toner n moisturiser, st.ives apricot utk scrub, tu pun kalo rajin ;P so, marilah kwn2 back to nature yok! pakai serbuk beras perang saje, campur dgn air skit. alhamdulilah ok ;))

and owh ye. sy jgk, since 2010 ni, sy akan minum pati original 100% buah delima, pati buah kurma, dan pati madu & cuka epal. sejak dr itulah, sy baru belajar mkn buah kurma, kalau nak taw. hurm. selama 21 tahun hidup, 20 tahun sy x mkn kurma ye. tahun ke 21 ni dpt gelaran baru dr fmly - HK (hantu kurma). and act, semua ni jgk yg jdkan kulit sy makin ok, and and, rambut makin sehat n so on. seriously ppl, back to nature! owh ye. diiringi, selawat & al-fatihah dlm sume2 pati2 buah tuh. ;)

- hari tu. dlm bnyk2 doa sy di dpn kaabah, salah 1nye, sy minta sy kaya raya. oit. sabaq! kaya raya dgn budi - bahasa, kaya raya dgn pahala, kaya raya dgn harta dunia tp tak lupa mama abah, dan selalu bantu org lain yg dlm ssh. hurm. entahlah. sy ni cpt kesian dkt org. perangai cpt kesian nih, mama n nora je kot yg taw. tu pun sbb mereka nmpk dpn mate sdiri. so, itulah, harapnye sy berjaya kaya raya dari sume segi! insya allah.

semlm sy cube tdow. tp taleh. sbb tibe2 otak baru terbuka utk cari duit lebih. sbb tgk ramai betul org pandai buat duit skrng nih. and tah, tibe2 rase nak try plak. tgklah camne an. serius nih nak cari duit lebeyh jgk! huhu. hope so, things will go smooth as i planned. insya allah.

- praktikal. ni satu halnye lg. 12 april da start weyh! camne nih. hukk. tmpt x dpt lg. oh dang~ harap2 nye sume ok lah. sedang follow up call & pk alternatif lain jgk nih. and so, nnt tgk jgklah camne haluan hidup pas practical.

1- tanam anggur few months. duk umah, tp sy tammo goyang kaki! sy akan cari duit! huhu.
2- or maybe keje trus few months.
3- mase yg seswai, sy mesti maw sambung degree!

ade org kate sy blaja x tnggi mane an. fine fine. meh cni kte tgk sape berjaye dlu. sape lg up nnt. x pe, ade la rezeki sy yg Allah da ttpkan. hurm. hope so. kawan2 lame, skola lain, esp budak MRSM lain maybe lg berjaya dr ku dlu, tp xpe. i will. i am. gonna b somebody.




oklah. ni reminder utk diri sdiri je. pnjng lebar lak. itu saje. nak g JJ wngsa maju plak ni. tman mama. huhu. till then ppl, and good luck aqilah! ;D





7 comments:

-azwanbakhtiar- said...

apa guna turun 5kg kalau lepas tu nak makan tak ingat?

ra|nbOw said...

x de plak rasenye ckp nak mkn x ingt. itu kirenye, saje nak naikkan semangat supaye turun 5kg ke atas, so that baru blh mkn mknan tu sume smule. kalau kte nak bnde tu, mesti kte try jgk kan. so, nnt kalau berjaye je baru blh mkn blk sume tu. skit2 la weyh. bknnye balun sume. conclusion - pembakar semangat saje.

athirah hanafiah said...

gud luckS with the mission untuk turunkn 5 kg tu!! how i wish boleh mintk 5 kg tu dkat qila.. ngeee~ sbb berat xmo naik2.. perot xleh nk trime mknan bnyk2.. huhu

oh btw, semua org ade cara msng2 untk berjaye.. qila pun msti ade. yg pnting, kne yakinkan diri! =D

i.k.a. ♥ said...

qila skrg pon dah cantik da syg. kalo tron 5 kg kompem mcm model. awk tuh dala tggiiiii~ beze dkt 10 cm kot dr kite. *jeles2*

anyway.. gud luck with the mission dear. *chaiyok2* :)

.Nora Kacak. said...

gudluck cari duet. ingat department M&P tu sy nak! hahaha. jgn lupe follow up call internship tuh! tc=]

fishlol~ said...

u will be somebody..

ra|nbOw said...

athirah ; sshnye nak cari keyakinan diri tu an. huhu. nak derma 5kg!!! hehe. thanks dear =)

ika ; haha. seriously bg qla, ika jauhhh lg cantik dr qla. huu. ika da cam si 'killer beauty' tuh. hehe. 10cm tu skit je dear. thnk u! =D

nora ; ahahahah. trimas amat utk sokongan. =))

hafish ; waaaaa. semangat ke perli? huhu...