Mar 26, 2010

here comes madinah


di madinah, kami buat blh tahan bnyk lawatan. and. kami ke bnyk tmpt, esp mosque(s) sampai sy lupe da name die. uhuuu. the most interesting part is, bnyk masjid tu, kami tunaikan solat sunat, cuz ada bnyk kelebihan cam pahala lipat kali ganda and so on. masjid nabawi - amat cantik, indah, mengagumkan, and idk what's the perfect word. sgt cam, Ya Allah, cantiklah! sgt moden ok. btw, suhu di madinah, mcm mekah jgk, x panas mane, around 27 Celsius je. tp sinaran matahari mmg panas, n angin kering. so automatically, dsane, mule2 taik hidung & hingus berdarah, bibir pecah kaw2, and kulit kering amat sgt. most of d ppl yg jual2 d sini blh ckp melayu ;)


rase2 mcm choc ni x de dkt mlysia kan?
sy sempat mkn 1~ sedap. ;)

ok. ni adalah bhgian luar masjid nabawi. tlglah tgk atap die nih!
sgt cantik, n moden, n gle high tech ok. yes atap ni d bhgian luar seluruh masjid nabawi.
yg hujung2 tuh, atap die yg masih belum terbuka. wow~

ok. this is a part of masjid. owh ye, dlm masjid, no camera.
so x delah gmbr. dlm masjid pon teramat sgtlah cantik!
time ni, baru lepas subuh. around 7am jgk ;)

nmpk x ade kubah hijau tu? itulah makam nabi. blh lalu dr luar shje.
dsinilah bg salam & sampaikan salam kwn2 pd Baginda.
dlm makam nabi tu, dlm bhgian masjid, bersebelahan dgn Raudhah.
Raudhah - salah 1 taman syurga. kecik je tmpt die.
dkt Raudhah, carpet die warne hijau / putih. tmpt biase dlm masjid warne merah.
dkt Raudhah, org menangis2 berebut nak solat. sbb dcni, salah 1 tmpt plg afdhal utk berdoa.
sy sempat solat n berdoa dctu wlpun hampir sujud d punggung perempuan arab '-__-

mcm nilah pintu2 masuk masjid. ade bnyk sgt pintu. n pintu die mmg mcm pintu istana.
besar2. dlm masjid, ade bnyk air zam2. yup, dkt madinah pun dah ade air zam2.
setiap wkt solat, sentiase penuh. sesak sgt amat. mcm2 org ade.

tgk! ni rangka atap die yg canggih tu.

belah kanan, atap yg tertutup sepenuhnya.
belah kiri, atap yg terbuka separuh.
sy sgt kagum ok~

ini close up atap separuh terbuka

this is the real atap yg mmg fully open. cantik!

dkt sini. terasa mcm dkt london. redup, ada jam besar,
ada bnyk burung merpati. merpati die an, sehat2! geram gle!
malas2 plak tu. lari2 je taw. ble da dkt gle baru terbang. haha.

mcm ni lah kedai2 die. time ni beli inai. mahal jgk~
mcm dkt mlysia je harge inai die. huhu.
tp. fyi - mekah lg mahal brg2 dr madinah.

bin - dawood. salah 1 supermarket yg faymes d madinah n mekah.

haha. ni je yg sy beli utk diri sdiri. tp. lg mahal dr mlysia.
tp. seingt sy last g bodyshop, dkt mlysia x de lg perfume strawberry tu.
maka. rembat je la. thank u abah ;D

slh 1 masjid kami g utk solat sunat d madinah. lupe da name ape.
g jgk masjid 2 kiblat, masjid 7, masjid quba'.
ni salah 1 kot. nyanyuk! '-__-

tgk tgk! kurma asli yg fresh sejuk2. bestttt. last skali mkn 11 years ago.
rase die mcm ciku, tp kepejalan die mcm jambu madu.

mcm ni lah dlm kurma tu.

aaaa. ni bukit uhud! perang uhud tuh.
sdeyh dgr sejarah die. Baginda sampai patah rahang berjuang ;(

dkt bkt uhud ni, ramai org jual mcm2. sy tertarik nak snap pixca ni sb...
cantik batu2 tuh kan! skeee sy tgk.

next kami ke ladang kurma. n standard lah, ade jual kurma fresh kan.
tp ramai ya rabbi mcm giant buat sale. tgklah~

kurma nabi mencecah RM100 - 1KG

n sy ske budak ni. si comel yg pemalu. ;)

pokok kurma. mcm kelapa sawit, yg dah tua.

next ke pasar kurma. wayyyy cheaper than mekah!

cik borong gle bnyk brg. katenye utk cucu2 n sedare2.
sy n fmly x sempat beli ape2 sgt. seriously.

owh. 15hb sudah. bersedia bergerak ke mekah!
pakaian ihram. hee. naik bas lg 5 jam ok. jeddah - mekah.
abah, abah ngah, cik, mama ngah, kak lin & mama.

otw there, sy jmpe ini. comel gle bdk kecik berihram ;)



let me talk a lil bit bout madinah. madinah, jauh lebih moden dan bersih dr mekah. apa yg plg menarik bg sy dcni, masjid nabawi, makam nabi, Raudhah, masjid2 bersejarah, brg2 yg lebih murah dr Mekah. 1st time sy solat berjemaah di masjid nabawi, sy terkejut. amat sgt ramai org ke masjid everytime wkt solat. jd, ble dah ramai, sesaklah & berebutlah. dcni, sy da nmpk mcm2 perangai. hurmm... ape yg blh sy simpulkan, most of msyrkt d belah2 cni, arab, turkey, n etc, mereka terlalu kejar akhirat semata - mata. mksd sy, mereka hanye jage hubungan dgn tuhan, taw solat je, tp amalan Islam yg lain, langsung x ikot. kecewa act. seriously. mekah lg mcm2 perangai taw...

masjid nabawi - menjanjikan 1000x pahala atas setiap ibadah yg dilakukan. tp, di dlm masjid... erm. bygkanlah, kte berebut tmpt solat, then kte da ddk dgn org sebelah dah bersentuh lutut pun, kalaw die nak menyelit jgk, die berdiri je tgh2 kte, then main solat je, nak x nak kte kene la mengalah, sbb nak solat jgk, tp sempit gle la jd. then, mereka main langkah je taw sejadah, main langkah je al-quran, main langkah je kte mengaji / solat. langgar? tayah ckplah. mmg mereka main langgar je kte if die org nak lalu g mane2. kte solat ke, ngaji ke, die org x kesah pun. and die org main pijak saje sejadah, tmpt sujud kte. yup, mereka selfish. tu ayat tepat kot. sedeyh la tgk mcm tuh. mereka langgar org tak pe, org TERlanggar, mereka bsing sgt. kasar~ tp sabar jelah. pk nak beribadat je. hurmmm...

bau? bkn apelah. tp mcm2 bau ade. jubah mereka, mereka buat mcm sweater taw. pakai tah bape kali x basuh2. tp agak2 lah, kte kan nak jmpe tuhan. dlm Islam pun ckp kene bersih2. ni takkk. tp tahan jgklah. oh ye, mereka ske menderma. i mean, tgh tnggu wkt solat ke an, nnt die org ske kasi choc n kurma yg dlm plastik, tp mereka akan baling je choc / kurma tu secara random. so kte senyum je dkt die. tnde ucap terima kasih. try kte baling kurma dkt mlysia, mesti kene lepok dgn makcik2 n dicop 'kurang ajar' an. huhu. bkn tak de yg baik, yg senyum dkt kte, yg tak selfish, ade tp kan... erm. 1 dlm 30 - 40 kot. huhu. well. itulah. antaranye~ cara solat. mmg mcm2 lah. tp ikot mazhab kot.

bnyk sy belajar. perangai org. sejarah islam. bnyk act. seronok! org2 die je x seronok skit. huhu. no wonder... Islam di turunkan di Mekah n Madinah act. sbb, org Arab org paling kasar, plg degil. bygkan sshnye Baginda nak berjuang dlu... sdeyh owh ingt! hurm. and act, belajarlah rase bertuah lahir d Malaysia. ;)

so. kte ke mekah selepas ni ;)


7 comments:

athirah hanafiah said...

beshnyerrr dpat melawat ke sana!!!
sambung3~~ heee

i.k.a. ♥ said...

cantiknya masjid nabawi! *kagum*

btw lip balm kite sama. kekeke.

.Nora Kacak. said...

awk macam buat budak engineering buat lawatan pasal tiang2 tuh. hahaha.
wooo! tp btoi3. tgk gambo pon da kagum! wooot. eh, awk bukan tak makan ke kurma? ke sy merepek ja? oohho. and! and! tak sangka yg part2 pijak2 dalam masjid tuh. wahhh sampai gitu sekali! hurmm mana gmabr awk? tak byk pong! ayoo. btw, tq 4 da sharing2 pengalaman! syok! =]]

-azwanbakhtiar- said...

hoi org p umrah nak ziarah. hg p shopping lak. dush2! =p

isu busuk tu. dah tegar dah kat utp neh. bagi depa. janji tak ada najis. kira bersih kot. entah.

kalau aku boleh duduk kejap kat raudhah tu pon dah boleh menangis kot.

tapi tak tau nak doa apa.

wargh komen macam 1 entri. wakaka

.fateha aziz. said...

yay! qila sudah update belog! tiap3 hari sye bukak tau. ehehehe. beshnye dapat ke sane. doakan teha kesane jugak one day ye. :)

oh ye, cokelat camtu teha de beli mase kat egypt. suweeeettt gila! bawak balik jugak msia hari. tp, bile mao makan dah melted la. hilang die punye msg atas tuh. huhu

yela qila, org arab memang rude. ouh, sangat syukur jadik rakyat malaysia. :)

qila, update lagik ye. thanks for the sharing experiences. :)

take care. muah3

ra|nbOw said...

athirah ; owh ye. mmg best. ;)

ika ; haha. mmg pakai lip balm tu since ages. yesss! msjd nabawi mmg amat sgt cantik!

nora ; haha. mcm bdk archi jgk kan. ;P tp, mmg sgt menarik ok. so mcm semua pun mengagumkan. huhu. hahahahah. kurma. btol3. 21 tahun hidup x penah mkn, tahun 2010 nilah sy baru blaja mkn kurma ;) gmbr sy sdiri? eheh. cam x biase plak. mmg skit je la. huhu. owhhh my pleasure.

azwan ; haha. tu je aku beli utk diri aku. yg lain sume utk org. owh ye ke? dkt utp pun? huhu. raudhah? automatically hg akan ade bnykkk doa sampai x ckup mase sbb org terlalu berebut nak berdoa. huhu.

teha ; eheh. insya allah ada rezeki mesti teha sampai sane jgk. owhhh ho? ye ke? itulah! x sempat beli bnyk2 nak bwk blk ;( itulah. teringt teha pernah gi an. lg best. btol. mlysia la yg terbaik dr sume segi, if pk rasional. owhhh. welcome. u take care 2 ;)

-azwanbakhtiar- said...

foreigner utp jgn cakap la. 10 meter. aroma dah mula menusuk kalbu. huhu