Jan 29, 2010

answering all the questions




and so, back to the 2nd last post. thee. questions2! thanks 4 those who asking.

1 - aiman mmg comel! haha. comel! seriously ;)) take care 2!

2 - fateha = apa yg betul2 nak / cari dlm hidup?
A ; hurmmm... sebenarnya apa qla nak, simple je. simple sgt. mama pernah tnya. dan qla pun pernah minta dgn tuhan. tp minta doa, tanpa usaha pun x guna kan. eheh. secara umumnya qla nak - bahagia & berjaya dunia & akhirat. sbb tu bday sape2, insya Allah qla akan doakan serupa mcm ni jgk. sbb qla rase, itu yg terbaik yg semua org pun nak. that's in general. eheh...

secara detail skit, (skit je nnt jd essay T__T) ermmm... qla nak berjaya dlm ape yg qla buat. cth skrng study. nnt kerja pun qla nak biarlah berjaya, puas hati, & berbaloi dgn tujuan hidup. ttg bahagia... qla nak bahagia dgn org sekeliling. fmly especially. kwn2. semua lah yg berkait secara langsung / xlangsung. dan nnt. kelak kalau qla berkeluarga, lg lah lebeyh mendalam bahagia dunia & akhirat itu. qla x baik, jauh dr sempurna, dan qla perlukan seorg suami yg jauh lebeyh baek dr qla dr semua sudut, supaya blh bimbing qla ke arah kebahagiaan & kejayaan dunia & akhirat tu. camtulah ;))

3 - azwan = apakah soalan yg patut ditanya agar hg pilih untuk dijawab?
A ; haha. semua soalan yg masih logik dan tidak terlalu mengguris mana - mana pihak. XDD

4 - Sidqi - 1) adakah sid hensem? 2) sid hensem kan? 3) soalan cepumas. weh ko single ke x skang ni? ;D
A ; hahahahha. 1 - jujurlah. kaw makin handsome! zaman skolaaa dlu muke serious je.
2 - ye, makin handsome, makin pandai, makin... semua ke arah lebeyh baek la weyh! hahahah XDD x tpu!
3 - single? ngeh3... apekah soalan kaw tu? kaw raseee? wahahaha... (kaw de calon utk aku ek?? -___-)

5 - keyna = kamu free x 20-21 feb nih?
A ; adehlah. memandangkan daku berada di final sem, agak tidak boleh agak ape yg akan berlaku... huhu. mmg last minute la jwpn daku! hehe. tataw lg weyh free ke enggak. akan ku cuba curi mase ye ;))

6 - azwan = apa yg boleh membuat hg berhenti blogging?
A ; hurmmm.. kdng2 mmg rase nak delete blog ni, mmg rase nak stop. tp, pk blk. syg. sbb 1 - aku ni pelupa. blog ni jd tmpt utk aku ingt blk jatuh bgn aku, n ape aku da buat dlm life ni. 2 - kenangan. 3 - aku rase ade setgh bnde aku tak mampu nak luahkan dkt sape2, jd blog ni mmg da mcm, diri aku. n mmg seswai dgn tujuan aku berblogging - kepuasan diri sendiri, diari + daily life routine, dan mane yg ade pengajaran tu, utk dikongsi.

ok. berbalik pd soalan hg. ape yg mampu buat aku benti berblogging. org serang aku, tak buat aku berhenti. da penah kene serang pun. haha. ermm... ramai org x puas hati, (tah sumpah tataw pe org x puas hati), still aku biar je menulis sbb aku rase tu hak aku... jd. aku rase jwpn terbaik utk soalan hg ni, aku akan berhenti berblogging kalau 1 - mama/abah arahkan. 2 - aku kene tngkp ISA. 3 - kalau aku kahwin nnt, suami aku tammo lg aku ingt kisah lama. haha. XDD

7 - fatynadia - u have such a good brain, pernah dapat offer in medic, engineering yang kita tahu akan memberikan sebuah masa depan yang sangat cerah. tetapi kenapa qila beralih arah untuk mengambil jurusan media?

fatin pernah baca sebelum ini, qila mahu lakukan perubahan dengan tidak mengambil peluang2 di atas sebaliknya lebih menyukai media yang banyak berjalan menulis dan sebagainya tetapi bagi fatin, alasan2 tersebut tidak cukup.

A ; owh. no no no. fatyn, i was once, back to when i was in 2ndry school, pernahlah berpk... medic, engineering pe sume tu menjanjikan masa dpn cerah. tp, ble pk blk, fatyn tgk fenomena skrng. cth terdekat la, fmly / anak2 kwn parents qla. ade cousin tu graduate economy from UK, tp last2 bukak cafe. cousin qla graduate degree engineering dkt UTM skudai, ends up customer service d celcom. cousin qla lg sorang, degree law UIA, ends up advertising. antara main reason jd camnih 1 - dlu blaja ambik kos x minat. so blaja utk fmly. 2 - market x de. persaingan sengit. rezeki masing2 jgk yg tuu... so. qla rase, ttg kos tu fames ataw tak, terjamin ataw tak, bukan persoalannye. sbb, bg qla minat n market tu penting. n focus, ape yg kte btol2 nak. media - market berlambak wlpun persaingan sengit + minat qla makin lame makin mendlm. ;))

media. hurmm... dlu, mula2 belaja ni. selalu jgk ragu2. btol ke ape qla ambik ni, sure ke blh go on? teringt jgk law, n biotech sume tuhh... tp, qla pk jgk, future kelak n kemampuan qla. engineering mmg qla tolak tepi awal2 sbb qla x pernah minat skittt pun dlm beberapa kos sejak dr kecik lg - economy. account. engineering. architecture. TESL. minat tu skit pon x de, tp qla taw ramai yg berjaya dlm kos - kos ni. dan qla try something new, dr sains, qla ke media. wow! seriously bnyk sgt bnda baru qla blaja. bnyk bukak mate qla ttg dunia dan ilmu. bhwa ilmu tu terlalu mendlm, setiap aspek kehidupan ade bnykkkk sgt perkara yg nmpk simple, remeh, org tak ambil kisah tp sebenarnye ia sgtlah mendlm.

seriously. mama n abah mane skee qla ambik media, at 1st. cikgu seornggg pun tak support. haha. kawan2 semua terkejut jgk. well, 98% kwn2 qla semua ambik sains - medic. pharmacy. account. statistic. engineering. archi. n so on. makanya... qla pun, well, dah pilih, nak x nak kene redah. n it fix myself very well ;)) slowly, they can c how i enjoy entering this world. and they amazed of what i'm doing, learning. now, semua kawan2 n cousins as well, ade yg jeles. sbb seronok tgk qla. haha... this media world. nmpk je cikai, nmpk je relax. tp sebenarnya impact kami, media team, sgt besar utk semua aspek kehidupan lain yg bunyi jauhhhh dr baik drpd media. and. i'm so proud to b a broadcast student ;)) satisfaction.





Jan 26, 2010

tanah


semua org ada warna aura dia sendiri. hari tu. sy scan diri. i mean, oleh seorang profesional.
aura - biru. unsur - tanah.

tanah - Individu yang tergolong dalam kategori ini dikatakan memiliki sifat merendah diri dan tidak cerewet. Sifat merendah diri sememangnya sifat yang dipuji namun sekiranya keterlaluan, pasti sifat ia mampu mengundang impak negatif dalam diri kamu. Mungkin telah tiba masanya untuk kamu merubah sikap sambil lewa kamu itu dan membentuk keperibadian yang lebih tegas dan berpendirian. Namun itu bukan bermaksud kamu perlu melakukan perubahan secara drastik, sebaliknya mulakan setiap perubahan itu dengan perlahan-lahan. Oh ya! Kamu juga digambarkan sebagai individu yang sentiasa bersifat tenang dan bijak mengimbangi emosi. Apa kata, kamu kekalkan kedua-dua keperibadian postif tersebut dan baiki lain-lain kelemahan yang ada. Biasalah, setiap manusia yang lahir di dunia ini memiliki kelemahan dan kelebihan masing-masing.



happy birthday shahli.








russian roulette stranded broken hearted


to. that used to be special someone. thank you for the last love letter.
this ain't a sarcastic post. ain't an angry or full with hatred post.
this is. a post of a heart.



she.
a bad girl.


russian roulette
Take a breath, Take it deep. Calm yourself', He says to me
If you play, you play for keeps. Take the gun and count to three.

Im sweating now, Moving slow, No time to think. My turn to go
And you can see my heart beating. You can see it through my chest.
Said I'm terrified but I'm not leaving. I know that I must pass this test
So, just pull the trigger

As my life flashes before my eyes. I'm wondering will I ever see another sunrise?
So many won't get the chance to say good-bye. But its too late to think of the value of my life



stranded
I can only take so much. These tears are turning me to rust
I know you're waiting there for me to come back. I'm too afraid to show

If it's coming over you. Like it's coming over me
I'm crashing like a tidal wave. That drags me out to sea
I wanna be with you If you wanna be with me
Crashing like a tidal wave I don't wanna be stranded



broken hearted
You're everything I thought you never were. And nothing like I thought you could have been
But still, you live inside of me, so tell me how is that? You're the only one I wish I could forget
The only one I love to not forgive And though you break my heart, you're the only one
And though there are times when I hate you 'Cause I can't erase
The times that you hurt me and put tears on my face
And even now, while I hate you, it pains me to say I know I'll be there at the end of the day

You say you've got the most respect for me But, sometimes I feel you're not deserving of me
And still, you're in my heart But you're the only one
And yes, there are times when I hate you, but I don't complain
'Cause I've been afraid that you would walk away. Oh, but now I don't hate you
I'm happy to say That I will be there at the end of the day




sorry 4 everything.





Jan 25, 2010

brown room - created by mama



this is a view from my room. god, i just love ur sunrise ;)))
even it's burning me out here in my room, but the warmness of ur sunshine, it's beautiful.
btw ppl. here's a lil snap from my not-so-super sony. thee.


i can see lots of house from my room.
and the sunrise, and sunset too.


yesterday. mama + me went to carre4 wngsa maju. she bought lots of things. seriously. most of the things, are mine. act i was thinking, like a very long time ago, i wanna decorate my room with rainbow colors. u know. i don't want any dumb, simple color. i want it to look colorful. but somehow, most of the things are brown now. how could i match it with rainbow?*sigh* and yup, i'm so spoiled actually, that i cry cuz of this silly things yesterday. and, it took my happy mood away. but deep in my heart i know, i shouldn't act like a child.

mama bought a white lil flurry carpet + small mat. brown curtain. and plg terharu, bgn2 pagi td tgk langsir tu dah tergantung. mama jahit sepanjang mlm with kak sally T___T. and also a set of brown comforter, and a pair of baju kurung for me. well, i always wanted a cotton baju kurung with that kampung look. i don't know y, i love it so much, since age. and so... above all these, i should be thankful to god and mama aite? huu... mama. sorry 4 that don't-know-how-to-feel-thankful attitude of mine. hurm...




this is the brown curtain we bought yesterday. mama siapkan jahit malam semlm.
bgn pagi dah ade. sob3... thanks mama. kak sally.
well. it's not that bad. i mean.
brown.



abaikanlah bilik yg bersepah ini.
x abis kemas lg. whoaaaa. tgk langsir. panjang~
sbb tingkap n sliding umah ni tinggi2.




that is the flurry white small carpet. ciput jeee.
tp 100++ jgk. da abis tawar menawar dgn org pakistan tuh!
haha. and ade small mat jgk. white also. i love white.




choco comforter. gaaa~ mama skeee.
sbb handmade from china. katenye la~~~
almost 200.


tadaaaa. baju kurung kampung! hee.
ske owhhh. ;)))


mama. seriously sorry. if mama bnykkk sgt terase dgn kakak sejak 2 menjak ni. maybe emoshit kakak dr skola (kolej) sampai ke rumah. n maybe jgk kakak gadow dgn scandal ke. hahahaha. maybe kakak risaw kwn kakak terasa... and so on. tp mama yg terkena. dahlah mama jauh dr abah. sob3... rinduuuuu abah!!! waaaaaaaa. abah cptlah pindah kl! mama. sorry eh mama. kakak sian mama sbb kene bnyk bersabar dgn karenah sedare mara... kakak sian mama jauh dr abah. kakak sian mama sbb kakak selalu bz... hurm. ape pun. kakak sedar. kakak mmg patut bersyukur. sbb tgklah... mama n abah bnyk sgt bekorban utk kakak. maybe sbb kakak senang dpt ape kakak nak, tu yg kakak x reti nak bersyukur seadenye kan? mama... i love u. thanks 4 everything. and sorry too... ;)))





TTM. sorry. mmg dah tiada rasa syg lebeyh dr seorg kwn dkt awk.

u. thanks 4 calming me down. n always here 4 this totally pampered girl ;)))

babe. happy 21st bday (23rd jan 09). gileee besttt dpt bnyk hadiahhh!!! hadiah gempak2 ajeee... gaaaa~ xpe. bnyk hadiah tande bnyk org syg. thee ;)) cptlah pulang. kelak ble i ke 'sane', i doakan yg terbaik utk u, fmly, tak lupa arwah abah. i miss him too ;(( sdeyh ingt ble bday mama, bday abah. ermm... tak pelah. u kene kuat semangat utk buat arwah abah tenang. fmly, they need u as well. take care sweetheart. love u!








Jan 22, 2010

another collection of mine



this is how my front door looks like. i mean, my house. ok. itu almari kasut.
majority, di-conquer oleh mama. only 1 shoe of mine, there.
tnggulah abah pindah kl. lg laaa bertimbun kasut abah. trust me.


pintu depan. *wink wink*


1 kasut dakuu sesat di depan.



buka pintu rumah, ade store. ade rak kasut. ta-daaaa.
penaklukan - 85%. haha. ye kot. kot lah!



flip flops + crocs. love them sesgt3 lah!
left + behind = choco / masjid jamek
black / blue = ipanema / KLCC
purple = crocs / si kacak =))
pink front + left = ipanema from BH / mid valley
that hello kitty crocs = abahhhh!!! XD



all from NOSE. yeah yeah. simple.
selalunye mmg daku gtu. simple n sepesen. haha



simple2 jgk. owh. pink itu. nose jgk!
sesat jap td. thee.



sport shoes. sentimental values.
left ; skechers blue - form 2 (7 years ago)
right ; adidas pink / white (4 years ago)
both from abah - bday present =))



FLAT SHOES!
front ;
black - koyak dah!!! sob3. sayang.
white - x pakai lg. pun syg. hahahaha.

behind ;
white ; kasut raya few years ago!
black ; sudah selesa bersamenye *wink*



NEW SHOES OF 2010



left ; wedges. sayang kamu. sgt selesa. baru 1 wedges. maw lg!
right ; kasut formal plg sy sygggggg gle. cantik + rock



brown ; gaaaa~ pun selesa bersame. hee. skeeee
pink ; lebeyh kurang tp x sameeee. hampir nangis cari kasut tu.
dah lame target. but pergi tgk nak beli, bnyk tmpt dah x de stock.
last2 jmpe d JJ cheras selatan. thanks to u! ;))


SPECIAL


the only 1 yg letak dlm bilik.
sob3. syg kamuuuu! from abah, 2009. =))



conclusions ;
- bout 28 pairs
- majority bnyk ribbon
- simple.


maw lagi. wedges. =D





aihhh... maw positif lah


thee. tamatlah sudah bace blog sumeee kwn2 tercinta. akhirnya~
hurm. bgn pagi2. tgk sunrise. cantiknyeee. tenangnyeee. dgr lagu best2.
everyday i love you - boyzone. yes yes. everyday i love u. all of u. sob3... hiba plak.

tenanglah aqilah. ingt yg indah2 shja. baiklah. insya Allah ;))

i'll stand by u - carrie underwod.
sudah maw ke tmpt itu. persediaan diri tu penting. hurm... tp rase maw tinggal d sane.
sumpah la mama tak kasi KECUALI - kahwin dgn manusia berguna dunia akhirat d sane.
itu pun, mission impossible la an. haha. kalau pnjng umur, ke sane lg nnt.
mesti tenang d sane. kan? rindu sungguh!


bilik. lg 2 kotak tak re-packing. kotak yg full with teddies. haha. later i'll show u.

big yellow taxi - vanessa carlton ft (i dont know)
perbentangan proposal FYP (final year project) dah selesai. 2 proposal - OK. so.
just tnggu lecturer choose which one. and then, SHOOT!!! oh my. final sem sudah.
meeting almost everyday. almost je la. but nothing much we can do.
sbb kene tnggur settle story dlu. skrng reccee n pk sponsor saje. ;))

estrella - ternyata indah
mimpi BH every 2days - pelik. tp. hurm. r u missing me? hoho. abaikan. btw.
i will survive. cettt. tibe. yo lah! ahah. owh ye. tahun 2010 ini. dah TERbeli 4 pair of shoes.
lalalalalala. semua sy skeee n syggg!!! XDD


btw. so far so goodlah! ingt yg indah sajeee!!!
rindu ramai org. ramai sgt. grrrr... gfS! nape la kalian jauh2. waaaaaaaaa.
xpela. biar jauh d mate, dkt d hati. till then ppl =))

u. tqvm 4 everything. u know how happy i am =D

Jan 19, 2010

ada Allah dlm hati



lepas subuh td, tdow blk. owhhh. lame da x disiplinkan diri, jgn tdow pas subuh. i mean. for these past few months, most of the reason i did that sbb keje lah. ni utk ble ade mase free skit ni, tlglah jgn tdow blk qlah! kate nak g playground. ngeh3... tp memandangkan rumah ni plg dkt dgn main building mindef (ministry of defense), makanya ramai plak org parking sane sini n jln sane sini g berkhidmat utk negara! grrrr~

td terjaga dr tdow sbb leon hantar SMS ckp class cancel! excited jap je. japppp je. 3 saat. sbb pk blk, xkan blh lari mane pun. final sem. semlm meeting FYP. register sem 7. senior weyhhh! superrr senior. tp haramlah x kenal sorang pun junior selain sem 6. ngeh3... kolej x besau mane pon tp, yerlah, sume bz so x delah adengan terserempak sgt. kdng terserempak junior pun, tataw die org junior sbb muka MACAM senior dgn gaya yg superstar belaka~

BZ + duit + tenaga + stress + enjoy =
menunggu dgn senyuman sambil angkat2 kening. wahahaha

btw. semlm masa meeting FYP, at the end, me + bhai + salghee + miraghee + ito main tulisan jawi. u know, i was good in reading but not that so good in writing. yup. miraghee was good in both. so did salghee. n we enjoyed that moment. cantikkan tulisan Allah ni? hurmmm... and kami mengaji jgk. tgk balik ayat hafazan masing2. tgk jgk tanda2 akhir zaman. cakap ttg alam kubur. and also, we agreed - manusia mudah lupa. so did us T___T

kadang... dlm kekejaman manusia. aku rasa lucu. (sarcastic)
mcm mana...
seorg perempuan yg mengandung anak 9 bulan 10 hari, blh buang anak mcm sampah
seorg lelaki yg terlalu ikut hati muda, blh rembat semua anak dara tak kisah cantik atau tak
seorg ayah blh merogol, meliwat, membunuh anak sendiri dari darah daging sendiri
seorg manusia yg punya hati, akal, tapi tak punya perasaan atau fikiran waras

sedih sebenarnya bila fikir semua tu... hurmmm...

aku. aku sebenarnya, seorang manusia yg hari - hari tak terlepas dr buat dosa. sengaja atau tak sengaja. yg sengaja, kadang aku sedar sgt benda tu berdosa. tp adat manusialah kan, rasa bersalah, menyesal, tp, buat benda jahat tu kan seronok? jd lupakan akhirat. jahilnya aku. haih~ entahlah. kadang pernah pk. bila maw betul2 insaf. i mean, benda yg dah taw berdosa, jgn buat secara sengaja. kang jap lg esok lusa mati, padan muka. tapi... 1 benda. yg hanya aku, dan tuhan tahu. bertapa banyak aku cuba untuk berkomunikasi dgnNya setiap masa. setiap hari aku tak lupa, walaupun hanya dari dalam hati aku...

kadang, time aku tgh menghampiri dosa tu, aku minta ampun dlm hati. dan menjadi kewajipan aku meminta ampun dr Allah setiap hari sebelum tidur. walaupun kadang kala, aku rasa dgn apa yg aku dah buat, Allah tak akan dgr kata - kata aku. jgn slh fhm maksud aku, maksud aku, aku sedar dosa aku terlalu bnyk, and aku sendiri rasa diri ni hina di sisi Allah. tp Allah tu Maha Mengasihi kan. ingt, Dia dgr rintihan semua hambaNya. tiada pilih kasih! hurmm... entahlah. aku rasa tahun ni, azam utk jd jahat tu makin lama makin menjadi. penat jd baik. kot~ tp bukanlah jahat kejam, cuma keras hati n buat apeee je aku nak. tak pk perasaan org lain sgt~

aihhh.. jujur. jujur sgt aku ckp, aku rinduuuuu sgt Allah. aku rinduuuu sgt ketenangan hati aku. aku rinduuuuu kelembutan aku. aku rinduuuuuuu semua kebaikan yg dtg dr Allah. aku... teringin ke tempat itu. bertemu dgnNya. walaupun aku amat sgtlah tak bersedia...

few weeks ago. i met one ustaz. he came to my new house utk u know, pagar rumah. and i met him, in person. dia ckp...

"awak tak ada apa - apa masalah. kawan - kawan ramai, tak ada yang dengki sangat. yg dengki awak tak kenal awak pun. biar mereka. hidup awak mudah. biasalah ada turun naik, tapi awak boleh hadapi. awak ada bf? (ngeh3... aku dah sengih. he asked me 2 give a name. i gave one.) owhh... budak ni baik. solat tak tinggal. tapi buat masa ni kawan dlu. hurm... ada apa2 masalah?"

ada. then mulalah air mata lajuuuuuuuuuuu.

"sy rasa ada bnda yg kosong dlm hati sy. rasa rinduuu sgt dgn tuhan"

"setiap satu air mata kamu tu, Allah kira. Allah tu Maha Pengampun."

waaaaaaaaaa. bnyk sudah rahsia diri didedahkan utk pengajaran siapa2 yg rajin bace.


semlm, mama ambil dr kolej. **utk pertama kalinya blk rumah siang hari utk 6-7 bulan ni.** pergi pasar malam seawal pukul 445pm. gileee la bnyk brg mama borong. mukeee aku x leh blaaaaaaa la kan penat. haha. busuk perangai si anak nih! then. nak dijdkan cerita, blk rumah kul 5 lebeyh tu, dlm 550pm, tertdowww. i've got a weird dream.

utk pertama kali aku raseee bunian yg muncul dlm mimpi aku. bkn syaitan.

tempat itu putih. tenang. sebuah rumah ke mahligai tak pasti. seorg lelaki, punya 3 org anak. apa yg aku ingt, 3 orang anak tu mengajak aku solat. muka bersihhh sgt. sgt bersih sgt cantik sgtlah bersinar muka mereka. aku bangun solat.

terus terjaga dr tidur. buka mata, mmg terus bangun dr katil, keluar je bilik, terus azan maghrib. whoaaaaaaaaaa. rase mcm, SEMACAM. tak kanlah syaitan nak kejut aku bgn tidur utk solat?

tp seriously, kalau syaitan yg muncul dlm mimpi tuh, tatawla kan. tp mereka yg kejut aku solat itu, sgtlahhhhhhhh bersih. tataw nak ckp camne. itu saje hari ni.