Oct 31, 2009

a minute b4 the end of the day

bukan ceramah agama / motivasi
cuma asam garam hidup


dulu... wkt kecik.
sy pernah tanye ustazah. i was 9 back then.

uztazah...
kenapa kita ada 10 jari?
kenapa dlm bnyk2 nama yg ada, sy ditakdirkan bernama 'aqilah'?
kenapa bila sy rasa nak gerakkan jari, jari sy bergerak?
kenapa muka sy ditakdirkan jgk, mcm ni?
macam mana Allah tentukan... dan ciptakan semua?

ustazah ckp...
dari sudut sains, nanti mcm2 awk belajar...
dari sudut agama, awk jgn pk terlalu melebihi batas.
nnt boleh buat awk gile. lagipun, tu semua kekuasaan Allah.

i was a student of St.Mary kuching, sarawak...
and, uztazah. ustazah asmah. if i'm not mistaken =]]



i heard another ulama' said ;
lelaki yg baik utk wanita yg baik



i asked abah.

"habis tu. kalau wanita tu baik, baik sgt, tp dpt lelaki jahat jg, kenapa? lelaki pun sama. lelaki baik, kenapa dpt wanita yg jahat? kenapa... lelaki/wanita baik tu x dpt wanita/lelaki baik jgk?"

abah told me.


tuhan tu adil. maka. insya Allah lelaki baik utk wanita baik. tp, utk golongan yg baik tp masih dpt suami / isteri jahat tu, mereka terpilih. mereka terpilih utk diuji oleh Allah. bukannya tanda mereka jahat. bukannya tanda hidup ni tak adil. cuma, mereka terpilih dan Allah tahu mereka mampu.

dan percayalah di sebalik kekuatan / kesakitan mereka tu. ada hikmah di sebalik kejadian. ada hikmah dalam hidup mereka. antara mereka lihat dengan mata kasar, atau mata hati.


sy diam. berfikir lagi. org kata, hidup ni ditakdirkan oleh tuhan.
tapi sy yakin dan percaya sgt, hidup ini ditulis oleh kita sendiri.
apa yg kita buat, fikir, dan pilih adalah jalan hidup kita skrng.
tp, bila berlaku bnda malang. kita tak habis - habis salahkan takdir kan?
tp, sy ada terdgr dlm sebuah english drama baru - baru ni.
"mistake u've done, is the best thing that u did by that time"
maksudnya. kesalahan yg kita pernah buat tu = mengajar kita skrng.

kesalahan kita tu, bukan satu kesilapan. bkn satu, bnda yg, terlarang.
tp kesalahan yg kita pernah buat tu, yg jadikan kita manusia, berguna.
manusia yg belajar ttg erti hidup. belajar utk jd, manusia yg berpk selalu.
bagi sy. antara kegagalan dgn kesalahan, nmpk sama tp tak serupa.
sy rasa kesalahan tu, lagi bnyk mengajar sy. kegagalan... mengajar jgk.
tp kdng2, sy ni lambat serik. tp,kesalahan? sering menghantui sy...



"bukan bidadari"



some ppl, who rarely knows me, might think...
sy ni budget baik, tp x baik. budget bagus, tp x bagus.
might think i'm totally naive. might think i'm a pretender.
and pendiam, alim, skema, sombong, and etc.
tapi kan... semua org ade rahsia hidup masing -masing kan?

org yg benar - benar kenal sy. sepupu sepapat. D12.
kwn2 kelas dulu. sekolah rendah n menengah, taw sy mcm mana.
i will be the craziest girl ever, the loudest girl, the most unpredictable too.
i can be the most-easily-excited, the funniest, and ....
u guys just dont-know-me-YET. try me =P



i'm that open minded girl. that, u can talk anything with. full of dream.
i can keep a secret, even when u didn't keep mine. i can keep on praying 4 u,
dreaming bout u, even when u begin to forget me. i can always be there.
the listener. the advicer. even when i'm not replying any of ur SMS or call.
i'm the one who thinks bout u, b4 i sleep and still, hoping that u're happy,
even when i'm not with u. but don't u ever 4get... don't u ever judge me.
cuz, remember, 1 thing for sure...



i'm only human. i made lottt of mistake. only god knows all the stupid things i've done.
i was full of sin. WAS and still AM. but, only me, myself, knows... how much.
i tried to be better, in every way of life. i'm trying, even when some time,
i'm truly madly deeply --> not in the mood / lazy. owhh yesss...



org kata
"benda yg negative ni, memang best. sbb tu org suka.
benda yg positive, memang susah. sbb tu org x suka."

tp.

org kata jgk
"benda yg positive tu, lama - lama, manis sangat.
sbb benda yg postive tu, manis dia kekal sampai bila - bila"



maka. mmg susah taw, nak buat benda baik ni. memang susah.
buat bnda jahat mmg best. contoh plg senang. kita mula dgn makanan.

makan maggie / fast food ;
sedap la weyhhh!!! tgkla kfc. mc d. ice cream. chocolates. cakes. whoaaaa.
tp. cuba pk jgk, kandungan die tuh, bnykkk sgt membunuh manusia.
bila manusia da over-addicted + tak seimbangkan pemakanan.
best, tp bahaya kan? sbb best die sementara.

makan sayur / buah ;
tak dinafikan, skrng mmg bnyk sayur + buah tu best. tp, kita bygkan...
yg pahit + susah nak ditelan tuh. contoh. buah peria. lala~
susahnya nak biasakan diri, dr lidah + mulut tp. khasiat die?
pahit, tp lama - lama best kan? best die kekal plak tu.



mcm tu juga perbuatan. buat bnda baik tu mmg susah kan?
buat bnda jahat tu mmg senang + best tayah ckp la an...
tp. bnda baik tu, bkn susah mane. and, tuhan tahu.
niat kita. hati kita. biarlah. apa org nak ckp. kan?
apa pun. ingt. hanya tuhan yg taw. =]


8 comments:

nurshafinaz maruai said...

sebab manusia bukan tuhan (:

fathiahRAIHANA said...

"why did we fall ? so that we learn to pick up ourselves again" - batman begins:):)

fatynlicious said...

baru baca dalam majalah tadi
buah eh sayur ka eh whatever la si peria tu kan
khasiat dia boleh sembuhkan penyakit kencing manis

sebab kepahitan dia boleh meneutralkan kandungan gula dalam ayaq kencing.

try. sedap. peria tu sedap.

.fateha aziz. said...

saya suke entry ni. =]

-azwanbakhtiar- said...

"God has plans for each of us." simon birch.

[e.i.y.k.a.a] said...

i see myself in you. everything you write in ur blog, i cudnt agree more. ;)

moja de guevara said...

salam.. qila..
saya kenal awak.. walaupun dalam tidak terlalu rapat..
tapi saya rasa saya kenal hati budi awak..
awak seorang muslimah yang baik.. lebih mementingkan org lain berbanding diri.. cepat jelous.. :P kadang2 terlalu menjaga hati orang lain sampai menyakitkan hati sendiri..
but still awak ni orang yang 'happy go lucky' dan agak manja dan sangat mudah mendekati orang(even a stranger).. juga kadang2 terlalu cepat mempercayai orang.. tapi yang paling baik sekali tentang awak.. awak seorang pendegar yang baik.. memahami dan juga sangat mudah menerima nasihat..

saya doakan kepada Allah semoga awak bahagia dunia akhirat..

May Allah bless u..
wasalam

ra|nbOw said...

finaz ; sbb manusia jgk kerdil =]

raihana ; awww. nice quote adik. thanks =]]

fatyn ; haha. taw3. mule2 pahit tp telan jgk. pandai msk mmg sedap. thee.

teha ; ahaha. hope dpt ambik pengajaran jgk =]]

azwan ; whoaaa. lame x nmpk house mlysia nih. ahah. thanksss. =]]

ika ; whoaaa. reflection? XD

jai ; ahah... thanks. pnjngnye comment utk tempoh mase yg pnjng jgk x nmpk. uhuu~ tp sy x sebgus itu. insya allah... amin. wsalam.