Sep 11, 2009

bukanlah anak idaman



mama.
jari ini menaip ditemani air mata yang tak pernah henti dengan kesedihan bila memikirkan mama. maaf sgt sbb anak mama ni selalu sgt lukakan hati mama. selalu sgt buat mama sedih. selalu sgt anak mama ni buat mama kecil hati. selalu sgt buat mama marah. ya, aqilah tak membesar menjadi anak idaman yg mama harapkan, yg semua ibu bapa harapkan. maaflah aqilah sedikitpun tak seperti tu. malangnya, mama hanya ada seorg anak yg tak guna ni, aqilah. kalau ada adik beradik ramai, mesti ada yg berjuta lebih baik dr aqilah. mama. kalau lah tuhan dgr permintaan aqilah, aqilah nak mati je skrng. tak ada ape nak dikejar dalam hidup. mati utk gantikan anak yg lain yg baik utk mama. biar mama happy sentiasa hendaknya...

mama.
aqilah sedar mama banyak bekorban, mengalah dan utamakan aqilah dlm apa saja bnda yg mama lakukan. di mana mama berada, mama tak pernah lupakan anak mama ni. kalaupun anak mama bz, mama cuba jgk call tnya khabar walaupun selalunya anak mama tgh bz & jawab dgn nada yg sgt tidak menceriakan hati mama n abah. aqilah taw mama selalu ckp aqilah tak reti bersyukur, tak boleh ssh sikit dan kasar. ye mama, betul, aqilah pun dah lama sedar diri aqilah ni yg penuh dgn perangai tak elok. tang mana yg elok? tak ada. ini bkn nak berdebat dgn mama, cuma aqilah sendiri mmg dah lama sedar bertapa kosongnya diri ni.

mama.
bukan kita tak pernah berbincang. bukan kita tak pernah bergaduh. apa tah lg aqilah meluahkan semuanya, tapi penat. penat aqilah terus mencuba utk memuaskan hati mama, dlm masa yg sama darah muda ni membuak - buak jgk utk mempertahankan diri. penat tgk selalunya ia berakhir dgn tangisan aqilah senyap2 dan tangisan dlm hati mama jgk. mama selalu ckp, bila mama tua mama tak harapkan aqilah utk jaga mama. sbb mama nmpk anak mama ni panas baran. ya, cpt marah, tp mama, marah aqilah tak lama. aqilah tak reti nak merajuk. dan skrng, tgh cuba utk merajuk. merajuk bukan menggedik utk buat mama rasa bersalah, tp aqilah tgh cuba utk buatkan kita kurang berkomunikasi. bunyinya bodoh, tp kalau itu cara yg terbaik utk aqilah tak melukakan hati mama, tak apalah.

mama.
semlm anak mama tak cukup tidur. assignment perlu disiapkan. blk dr kelas, 7pm .berbuka, dan tidur sebelum pukul 9pm kerana terlalu letih. bangun semula 1130pm melihat mama & abah berada d depan mata. pukul 12am, on9, sampai 3am. aqilah off9 pun sbb mama dah bising. mama marah aqilah menghadap comp 3jam, sampai 3 pagi. mama ckp, bulan baik, tak pernah mengaji, teruk betul dll. mama, aqilah bkn tgk laman web lucah, aqilah bukan jual diri, aqilah 0n9 hanya utk chatting dgn kwn2 rapat @ main game je ma. tak tahan dgn leteran mama seolah - olah aqilah tak hormat langsung dgn bulan Ramadan. aqilah ttp laptop, menangis sampai tertidur.

mama.
entah kali ke berapa dah, aqilah katakan, apakah semua bnda baik yg aqilah lakukan, aqilah perlu bgtaw mama? sampai smlm aqilah ckp "pasang CCTV la 1 rumah". biar mama nmpk aqilah buat baik 24jam. mama. TLGLAH. anak mama tak suka nak bgtaw perkara baik yg dibuat. kalau aqilah sedekah, biarlah diam2. kalau aqilah solat, dan mengaji, tak kan nak ketuk pintu bilik mama, dan ckp, "mama. aqilah nak mengaji ni. 3oms" mcm tuh? mama. sumpah aqilah BENCI bila mama tak habis2 pertikaikan ttg ni. kalau time mama bekerja, solat zohor & asar cthnya aqilah mengaji, masakan mama blh taw? TAKKK. sbb mama tak ada dkt rumah. mama. letih la macam ni. aqilah buat bnda baik, mmg mama tak akan pernah nmpk.

mama.
bnda kecik ni sama la mcm aqilah mkn sayur. time makan nasi, aqilah ambil bnyk sayur, cpt2 aqilah habiskan esp kalau sayur tu aqilah tak suka. sbb lepas tu blhlah aqilah mkn lauk yg aqilah suka. tp selalunya mama akan ckp, "kenapa tak ambil sayur?" dan mmg kebetulannya aqilah tgh mengunyah suapan terakhir yg penuhhh dgn sayur. selalunya mmg mama akan bising setelah aqilah habiskan sayur tuh. tak apalah, lepas ni ambil je sayur, tak makan, biar mama nmpk ade je sayur sampai habis aqilah mkn. letih tiap kali nak ckp... "ma, baru lepas mkn sayur ni. penuhhh gle aqilah ambik. tak pernah nak nmpk" yess mama. it's a small silly things but mcm ni la example nye, bnda baik mama tak pernah nmpk.

mama.
anak mama slalu ckp, anak mama ni tak akan, tak boleh, tak nak, and tak mampu jd cikgu. taw kenapa? sbb anak mama ni tak cukup sabar. ya, silap2 nnt 1 kelas, semua anak murid lebam je kena penampar. yes, mama selalu ckp aqilah kasar & tak boleh ssh sikit. itu aqilah pun sedar. mmg aqilah kasar. cpt marah. esp bila aqila ajar org buat something / what-so-ever. kalau org tu x fhm2 bnda yg kononnya senang bg aqilah, mmg aqilah cpt melenting. mcm td, mama ajar mcm mana nak buat 'new folder'. mama x fhm tp mama diam. aqilah ajar lg skali, mmg dgn nada yg kurang menyenangkan sikit sbb aqilah masih terasa hati dgn mama yg bising2 pukul 3am td ttg aqilah tak hormat Ramadan tu. selesai mengajar, aqilah terlepas pendrive ke tgn mama, tak kasi elok2 ke dlm tgn mama, terus mama ckp "awk ni x blh ssh skit. awk pk diri awk je. tak penah pk penat lelah mama" dan mcm biasa, berakhir dgn tangisan aqilah sbb tak dpt kasi penjelasan, dan tangisan mama dlm hati.

mama.
sampai saat ni sambil menaip, aqilah tak berhenti menangis lg. seiring dan sejalan air mata dan jari menaip. mmg selalu sgt aqilah dgr, dan ingtkan diri, "hormatilah org tua selagi mereka ada sebelum nnt terlambat". aqilah cuba utk hormat mama, pendpt mama, ikut ckp mama. tp darah panas, darah muda anak mama ni kdng2 bersuara jgk. tak mcm anak org lain yg mungkin akan diam sepenuhnya mengalah atau mungkin terus keluar dr rumah sambil menghempas pintu. ya, aqilah anak yg sederhana itu. anak yg kdng berguna, kdng menyusahkann itu. kdng, bila aqilah tertinggikan suara, dan terlalu ikot amarah da rajuk dkt mama dan abah, menyesal jgk, kesian tgk mama dan abah. tp, aqilah pun mmg jenis pertahankan emosi sendiri. maaf.

mama.
ttg bersyukur. semlm aqila ckp "1st time tak shopping raya tahun ni. sdeyhhh la" mama ckp, x dpt bonus, and so on. mama ckp jgk aqilah dah bnyk shopping tahun ni, berlambak dah baju raya & so on. and aqilah ckp, tu lain. and apa yg berlegar di minda ni cuma nak beli kasut raya. and aqilah ckp lg, "tu lain lah mama" tp, tiba2 terus mama ckp aqilah tak bersyukur. anak tunggal pun tak reti bersyukur. ya Allah mama,bkn aqilah tak bersyukur. just lainlah shopping raya + shopping biasa. terus mama tarik muka. yesss, aqilah kecil hati. bnda kecil pon mama da buat muka kecewa dgn sikap aqilah. aqilah bersyukur, mmg kita hidup senang. cuma, 1st time tak shopping utk raya, itu yg rasa sdeyh skit. tgk ramai kwn kwn lain shopping. tp, mama terus pk anak mama ni mmg tak taw dek untung.

mama.
mama selalu ckp, semua permintaan aqilah seboleh - bolehnya mama nah penuhkan. aqilah taw. aqilah nmpk. tp mama jgk selalu ckp aqilah boros and demand. mama. aqilah sikit pun tak nak meminta dgn duit org lain, duit bf ke, duit kawan ke, sbb tu kdng2 aqilah minta dgn mama n abah. tp bknnya aqilah meminta2 sgt. just, kdg bnda aqilah tak mampu, aqilah akan ckp dgn mama, aqilah nak bnda tuh. rasanya lebih elok drpd aqilah mintak dgn tah jantan mane, ataw pun minta dgn org lain. mama n abah jgk yg dah ajar aqilah jgn meminta dgn org lain kan? entahlah. buat masa ni mmg mama n abah je sumber kewangan aqilah. tunggulah aqilah kerja, insya allah 1sen pun duit mama n abah aqilah tak nak guna. cukuplah skrng ni pun dah bnyk menyusahkan mama & abah.

mama.
sejak kita duduk jarak jauh dgn abah, selama dah hampir 10 bulan ni, abah d srwk & aqilah dan mama di kl, apa aqilah buat, aqilah akan pk mama dlu. sbb abah jauh, jd mama jd extra sensitive. dan, aqilah kene jage hati mama seboleh mungkin. mama, mungkin mama tak nmpk di sebalik aqilah yg kurang ajar ni, aqilah selalu tolak ajakan kawan2 utk keluar sbb pk mama dlu. esp weekend ataw malam. mmg weekend jaranggg sgt aqilah keluar sbb tak nak tinggalkan mama dkt rumah. bila mlm, kalau keluar pun, muka mama ketat ckp jgn balik lmbt sgt. pdhal aqilah nak minum je. penyudahnya, banyak pelawaan aqilah tolak. utk mama. tp, mama mesti tak pernah sedar pun semua tu. bila aqilah tak ada kelas, sebolehnya aqilah teman mama. sampai mama pergi kerja. tp... sama. mama tak akan nampak.

mama.
sbb abah tak ada di sisi mama, aqilah tidur dgn mama tiap - tiap mlm. bukan kerana aqilah nak air cond, tp sbb kesian nak teman mama. aqilah on9 dlm bilik mama sbb bilik mama antara tmpt terbaik utk connection internet yg mmg teruk di rumah kita ni. tp, kdng, aqilah mmg serabut bila mama bising aqilah selalu menghadap comp, ataw aqilah bgn lmbt skit. mmg bnyk ketika mma tak kisah aqilah bgn lmbt skit, tp ada masanya mama bising. tp mama tak taw aqilah baru berapa jam tidur time tu. aqilah bgn jgk. utk mama. teman mama tidur. utk mama. tak on9 dpn mama. utk mama. bnda ni kecil mama. tp benar, aqilah yg tak hormat mama ni, masih lagi sedaya upaya mencuba utk memuaskan hati mama.

mama.
hari ni. tak lama shja lg. abah akan sahkan samada abah akan ke aussie ataw tak. aqilah mmg lebih suka abah tak pergi, sbb nak duduk dgn mama & abah di kl ni. tp, mama & abah excited nak pergi kali ni, tak apalah, aqilah mmg happy utk abah. tp mama. jika ini mmg yg terbaik utk kita berdua, lebih baik rasanya kita berjauhan. tak ada masa utk kita berselisih pendapat sbb kurangnya komunikasi. bila berjauhan, lebih menghargai. jd, pergilah mama. itu yg terbaik mungkin. aqilah nak mama happy je, walaupun kdng bila tgk drama tv ttg anak derhaka, tgk mcm aqilah ada potensi shja jd anak yg lupakan mama n abah bila sudah dewasa nnt. sbb apa? sbb perangai aqilah yg tak boleh ssh sedikit + kurang sabar nnt.

mama.
anak org lain tatkala ni masih bersuka ria dgn kawan2. anak org lain masih ada yg sedang tidur bersama kekasih hati. anak org lain sedang on9 24 jam. anak org lain jgk sedang mencuri duit emaknya. tapi... anak org lain jgk sedang membantu ibunya mengemas rumah. anak org lain jgk sedang bercakap dgn penuh lemah lembut dgn ibunya. anak org lain itu sedang mengaji di hadapan ibunya. ya, aqilah anak yg sederhana, tp boleh dikatakan tidak berguna jgk. maaflah anak mama ni mmg besar sikap panas barannya, terutamanya dpn org yg betul2 telah mengenali dirinya, yakni mama dan abah. dpn org yg kurang dikenali, mungkin ada perasaan malu, sbb tu tak tahu ttg perangai buruk ni. mama. maaflah... anak mama yg tak guna ni masih tak berubah - ubah.

mama.
aqilah cuma nak mama tahu, mcm mana cpt maranya aqilah. mcm mana tak bersyukurnya aqilah, just nak mama tahu, aqilah syg mama sgt3. syg mama lebih dr semua bnda. syg mama walaupun sering lukakan hati mama. maaf jgk, anak mama sering tak memuaskan hati mama. betul mama, kalau dpt anak mama ni ditukar ganti dgn seorg anak solehah, aqilah akan tukar. utk tgk mama happy sentiase... bkn kdg2 mkn hati, kdng2 happy mcm aqilah buat. mama, minta maaf utk semua bnda. maaf jgk kalau aqilah lebeyh bnyk diamkan diri, tu tandanya aqilah penat lukakan hati mama. dan hati aqilah jgk. take care. i love u so.


15 comments:

.Nora Kacak. said...

ok, tamaw nangis. da awk cakap awal2 td. wahaha. no comment, yg pasti, Marilahhhhhh shopping raya esokkk! XD

Dah, tolong senyum? igt msg mornink wish sy dulu? senyum senyum. hee XD

athirah hanafiah said...

jatuh sudah air dari mata ni..
betapa kita sebagai anak selalu buat ibu bapa kita kecewa dengan tindakan dan perlakuan kita..
betapa banyak dah harapan ibu abah yang dah tira hancurkan..

cuma qila dan mama sahaja yang tahu dan faham apa yang berlaku..
qila tabah ya..
tira doakan untuk qila,
semoga semuanya akan kembali pulih.. aminn.

*hugs*

ainaaamira. said...

qilah.
hmm. mlm td aku gado dgn mama.
mama ltak phone mcm tu je.
bile bce post ni.
laju je air mate jatuh.
hmmmmm............

there's nothing else i can say.
jangan nangis2 dah tau.
aku pon dah stop dah ni.
hehehe.

ily.

e y q a said...

sis syg,
org tukar num.
016 stay d same.
mxs - 017 5373247.
text me up.
ILY!

nadiaizzah said...

ILY jugak! betul la yg ko ckp..bile berjauhan akan lebih menghargai..
duk jauh ngan mak ok je bile kol..leyh ckp byk2...cite macam2..
bile duk dekat2..ade je yg tersalah silap..n factor umur jgk..dorg lebih snsitif..nk2 yg dh dkt nk menapause..
xde hal la qilah..u anak yg baik la..

| AiNaa K | said...

x pe sis, try to give and take eh?
it's good enough yg both of u love one another.
that's the most important thing.
do cheer up. :)

fatynlicious said...

sabarlah qilaa..

selagi boleh senangkan hati mereka,

lupakan sebentar sifat ego / hot tempered dalam diri kita

babylove said...

dear qila..
plz b strOng k.
idk wut 2 say.
ni pe yg kO rs sO ak xley ckp lbh2.

qila,
kdg2 TAK SEMUA bnd dpt penuhi keinginan kte..TAK SEMUA kebahagiaan kte p'olehi.
byk ag bnd yg kte kene tempuh dlm idup neyh.

seblh2 nye kte tgk la on positif side k dear..

bykkn b'sbr.bykkn berdOa.
tuhan maha adil.

mungkin klu kO xsdr ni br sket.
ade org len lbh truk menangis krn penyesalan yg diorg lakukan wif their parents k.

ingat..mungkin TUHAN sdg BERBICARA sama kamOo...

b strOng k.
i'll owez by ur side.

farisabdrazak said...

owh...errmm...sdeynye... :(
qila...untungnyeee kamuuu...ader mak yg sentiasa busy body... bestnyee... best sbb kita tahu..ader org yg take care n sayang kan kiter..best sbb kiter tau...apabila kiter nk wat sesuatu yg x elok, kiter akan pkkan akibatnye kat org yg slalu bz body tuh...best sbb..kiter tau.. dlm keadaan kiter susah n senang.. org yg sker amik tau tuh la yg akan ada kat sisi kiter.. dan paling best skali..sbb dlm hidup kiter nih...antara amalan yg melayakkn kita masuk syurga... ialah berbuat
baik kepada ke2 org tua...
ala...stakat membebel tuh aper la sgt...stakat panas telinga ngn sakit ati je..tu pun bole reda... tp sakit time mak melahirkan qila tuh.. masyaAllah..x tergambar rasanya kot.. x caye pg tny mak qila... tny sakit ke x waktu bersalinkan qila dulu..hehe.. bf? kawan? ala tuh semua sampingan dlm idup jer...blum tentu dorg bole bawak kebaikan pd kiter kalo sala caranya...tp nasihat/teguran ibu.. dah kompom yg terbaik ntok kiter kan..dah2x..jgn sdey2..cool downkan sket jiwa remaja qila yg sdg memberontak tuh... ;D

aLam maya said...

hey, setiap perkara ade solution. aku pun xtau nak cakap cane, tapi maybe sume yg mama ko buat tu sebab dia sayang gila kt ko.

even ko da sebut dlm entry ni, tapi aku nak ulang jugak. "hargai mereka selagi mereka masih hidup." lagi satu, jadikan bende ni sebagai pengajaran hidup. nanti bila ko da ade anak, layan dia elok2. jgn ulang kesilapan yg sama.

chill ya! :)

flapdoodle said...

qilah, nk jugak share di sini. :)
semua tu x akan dtg jika x berpunca dari kedua belah pihak.

and mmg payah nk jaga hati org tua, mmg drg cepat terasa, tapi tulah kite buat yg terbaik. hehe.

ape2 pun think of it as ur very lucky to have her that whatever she said doesn't matter anymore. sbb ade org yg x dpt ibu mcm qilah. :)

flapdoodle said...

oh anyways, ili nadiah here. :)

wmsyazwan said...

aku nmpk diri aku bile aku bace benda ni.
:(

[e.i.y.k.a.a] said...

qila.

sorry sbb lmbt komen. arituh dah baca dah tapi mase tuh tak sempat nk komen. ngeh. sorry syg.

so.. ehm, here goes.

just nak ckp, actually bukan qila sorg yg face benda mcm nih. ika pun. n tny la sape2 kwn2 qila yg umo2 cm kite nih, semua akan rasa benda yang sama.

ika pun tak buleh nak ckp lebih2, sebab kalau nk banding kan ika ngn qila, sangat rendah kot ika nih. ika sndri pun banyak wat dosa kat mama. haih.

kadang2 ika ikotkan jugak marah tuh. memang, mama kdg2 xnmpk bnde baek yg kite buat. asek nk mara kn kesilapan kite je. mane la kite x fed up kn?

tapi bila difikirkn balek, qila sbnrnye sgt bertuah. dlm dunia skrg nih, kdg2 susa nk jumpe ibu yg concern psl ape yg anak dye buat. lebih2 lagi cm mama qila, to every bits dye cncern, kan? mmg kite rs bnde tuh mcm wt kite tensen, tp, sesetgh ibu x kisah langsung. last2 hanyut camtuh je. kite nih considered sgt lucky lah.

n lg 1, sokong sgt org kt ats tuh ckp, fktor usia pn ye jugak. org yg dah berumo kdg2 jd cpt sensitif. dye x mean pn ape yg dye ckp tuh sbnrnye. mcm kite jugak. sumtymes bile ikotkn emosi kite tlpas jugak bende2 yg kite sbnrnye tak berniat pon. btol x?

look at the bright side ok darling. :)
syg qila. muahxx~!

p/s: psnn utk dri sdrik jugak. T.T

miss yanie said...

aqilah.. sedihnya bc post ni.. sdh sgt.. im crying 4 tis.. rindu my mama also.. yanie pn pnh bt slh ngn mama.. triak mama.. huu.. sgt mnyesal.... i love my mom so much.. as long as i breath... sayang mama sgt.... even yanie penah bt salah dlm family, mama alwys support yanie.. hmm.. sayang mama.. rindu mama sgt.... thnx qila 4 tis post.. sgt menghargai mama sgt2..... qila jgn sad2 lg k... i know aqila kuat.. aqila pn syg mama aqila kn?.. kta bt yg terbaik utk mama k?... take care...