Sep 25, 2009

dear me



dear me.
ingt tak baru2 ni je da janji utk setia dgn bloggie? jd. bnda positif, teruskanlah. nnt awk terus terlupa bnda2 yg da jd dlm hidup. tak baik taw malas lame2. sy taw, mmg awk bz seminggu raya ni. bnyk SMS tak terbalas. bnyk jgk org yg awk x sempat wish raya, tp. cuba awk curi2 masa utk blog kesygan awk ni jgk. awk ckp awk syg kan? jd. tnjukkanlah. hurmm... jgn lupa. blog awk ni diri awk. yes, awk baru sampai kl semlm. kurang sehat, penat, mengantok, bz. tp, jgn lupe utk terus buat ape yg awk da rancang dlm minda.

dear me.
awk mmg ske tgk pompuan cantik. lg awk ske ble pompuan tu cantik dlman & luaran die. awk cpt kagum dkt org lain. awk slalu ingtkan, terima diri awk seadanya. tp, awk taw, awk blh perbaiki mane2 kelemahan. tp kdng kan, sy tgk, awk bnyk berfikir, kumpul semangat, tp usaha awk separuh jln. kdg2 jgk awk ikut mood. if awk bz, mulalah awk jd malas. lg 1... mrka - mrka yg awk kagumi tu, pun ada kelemahan jgk. tak de siape perfect. jd... awk kena terima diri awk seadanya jgk. n perbaiki dgn bersungguh - sungguh kelemahan awk. blh tak awk blaja kagum dgn diri sdiri plak? sape lg nak kagum dgn diri awk, kalo bukan awk sdiri? x de org lain da kagum dgn awk kalo awk sdiri x nmpk kelebihan awk taw...

dear me.
awk. bhgian mata awk ni da mengantok sgt. tp, jari awk n minda awk ttp nak berputar ligat dan berfikir mcm2 bnda. awk, mcm mane la eh PM ataw pemimpin dunia tu berfikir ek? lg macam2. awk. mcm mane eh nak bgtaw awk. sy bngga dgn awk. sy taw awk tak baik sgt, tp awk pun x jaat sgt. tp... mcm mane eh nak jdkan diri awk ni kuat, tegar & lebih baik. ssh...tp senang jgk. tp. setiap kejayaan kan ade pengorbanan. awk, awk kene blaja bekorban. awk mmg kene btol2 bersusah payah utk capai sume tuh. awk nak kan sume tuh? erm. mestilah. sy syukur awk masih lg sedar diri & sentiase blaja utk ingtkan diri, even awk slalu jgk lupa diri.

dear me.
awk. sy rndu seseorg lah awk. bkn seseorg la. bnyk org. tp kan sy da janji dgn awk, tammo ckp pape pasal die da. sy tgh try la ni awk. tp still bnyk bnda lg yg buat sy teringt dkt die. die? haram kejadah la kalo die ingt sy. ahah... awk. sy harapkan pengorbanan awk btol2 berbaloi. biar awk jmpe org lg baikkk dr die. x pe. awk, tlg jgn lupe. Allah tu adil. Allah tu mengetahui. ingt, awk truskan je ape yg awk buat skrng, iaitu hargai org yg hargai awk, termsklah mama & abah. haaa. awk beruntung taw x? ramai ckp awk beruntung. awk pun sedar awk beruntung kan? kalo awk still x bersyukur, ishhh, mmg x gune la awk ni. baik p terjun lombong. eh tak naklah. nnt awk msk neraka free2...

dear me.
awk. jom kte plan ape nak buat esok. awk, ade 2 org invite awk g open house. tp ade sorang kwn da janji nak kuar awal2 dgn awk esok. camne eh awk? ermm... tgkla cmne esok. awk penat kan? tp awk nk jmpe kwn2 awk jgk. aiyooo. ok. lupekan tu dlu. awkkk. taw x sy benci gleee lipas!!! waaa. bilik sy ni sempit, tp sy kan bnyk brg. sy da susun elok2 pun ade je lipas taw awk. sy nak tdow pon x tenteram! sume sbb lipas tu awk. awk tlg esok cari ubat gegat ke pape. owh ye, mama ajak awk g pasar tani pagi2 esok kan. haaaa. awk kene exercise esok!!! dah berbulan awk x jogging. badan awk da membesar esp tang peha, lengang, perut. adehlaaa awk. then awk kene habiskan sapu bilik, lap rak - rak, susun beg, n mskkan ape yg blh ke dlm kotak lg. n awk, bju, kene basuh awk!!! blk dr travelling ni mmg bnyk bju.

dear me.
awk ske org syg awk. awk ske org buat surprise utk awk. jd awk pun kene la syg diri awk jgk. buat surprise utk diri awk jgk. sy rase kan surprise terbesar awk blh buat... erm. antranye...

1 - awk nak kurus sgtkan. awk berusahe la btol2... sy taw awk nak kurus sbb awk nak pakai mcm2 jenis bju. and ade bju yg awk ske gle, awk beli, skali ketat kan? awk nak pakai kan? sy rase kalo awk leh kurus skit lg... sure awk happy gleee. and sebenarnye awk bkn nak kurus sbb cantik. gemuk pun cantik taw??? sbb sume org cantik!!! yg penting hati... tp awk sdiri taw, kalo awk dpt ape yg awk nak, awk akan happy. tryla buat diri awk happy plak. blh?

2 - kalo awk dpt 4 flat ke... best student ke... highest mark ke... cam dlu2. mesti cam besttt gle kan. awk oh awkkk. jd la rajin bnyk skittt. awk slalu jeles tgk kwn2 awk g oversea kan... kdg sampai awk nangis sbb rase sebak die org leh gi kan? awk kalo x leh gi blaja sane pom awk blaja btol2 dlu, then awk keje bgus2, awk g jln sane... lg best. jd awkkk... plz plz plz laaaaaaa... rajin blaja awk!!! plzzzz. diri awk ni layak dpt kebahagiaan n kejayaan yg awk idam2 kan... utk abah mama, kwn2, ckgu2, and diri awk jgkkk...

3 - ape lg eh yg sy blh buat utk awk happy... sy rase... kalo awk buat bnde yg da lameee awk nak buat, tp awk x bape nak berani, mesti lg awk rase cammm omg, happynyeeee. kan? awk... awk ske fashion. awk ske makan. try awk blaja masak bnde2 yg cam gempak plak. awk da pandai buat agar2, hahahahahha... awk da pandai masak skit, nasi ayam... awk try buat 1 menu baru yg mmg cam, awk puas hati gle... then, awk try la bwk kete merc abah tuh. lame da awk nak try kan? awkkk... awk x pernah tgk ape2 movie 3D except dkt dlm petrosains kan? haha... p la try awk. awk slalu ckp, awk mmg nak cube bnyk bnde dlm hidup, at least once in a lifetime.

dear me.
best kan kalo awk dpt pe awk nak dlm hidup? alaaa. blh je laaa. cube pk positif bebnyk. senang je.

idea + semangat + usahe + doa + tawakal =
hasillll yg memuaskan dgn izin Allah =D

awkkkk. caiyokkkk!!!

dear me,
erm. lame da sy nak ckp. minta maaf kalo bnyk buat awk sakit. yes sakit dr segi fizikal. dan juga mental. tp. sy btol2 syg awk. harap awk terusss kuat. awk... sy syg awk!!! =]






Sep 18, 2009

mcm simple, tp bermakna



entah kenapa mood berblogging mcm hilang tibe2. and, bace blog semua org, nak comment tp nak tekan butang comment tu jd mls. napekah? tp. skrng sedang mencuba jgk nak men-type. blh? broken gle bhsa. haih~

sy sedang ddk dlm blk tamu, rumah mama ngah, di taman tok sira kuantan phg, di temani bunyi air-cond, dan diluar terdpt 6 raksasa [kanak - kanak] bergaduh seolah - olah berperang dgn raksasa dan raksasa itu semuanya tak mati - mati. ahah. teruskan perjuangan kalian kanak - kanak.

ibu - ibu, di dapur. raya tinggal lusa. esok akhir puasa. semua pun makin sibuk. oh ya, bertolak dr KL jam 7pagi. tp, singgah ambil ayie di UTM, singgah rumah su, and konvoi lg 2 buah kereta - kak sally & auntie. kesemua 3 buah kereta = sgtlah padat. percayalah~ selamat sampai di rumah mama ngah jam 1130am. alhamdulilah, traffic sgt lancar.

jam 230pm td, ke east coast mall (ECM) & megamall kuantan. sy nak beli bju. dtemani abah. and, semua kedai di ECM tu sy msk. yes. tp sy melangkah keluar dgn tgn kosong. pelik? tp benar. ke megamall, pun sama, hampa. esok sy akan cuba meninjau di KP (kuantan parade) pula. kalau x de jgk, x kesahlah. bju kurung pun ade 4 pasang dah. raya ke 5 dah blk kl. hurm.

tamat semuanya jam 6pm. muka sy dan abah, mcm kura - kura. letih berjln. abah 1st time seumur hidup sy, ckp nak guna lif,bkn elavator. nmpk sgt mmg terlalu lama & meletihkan utk teman sy shopping terutama di bln puasa. abah kata sy terlalu memilih. tak jgk. masakan kalau benar, pakaian sy biasa2 je. sy cuma pentingkan kualiti & jg biarlah berbaloi dgn harga.

skrng. kepala tgh penink. adehlaa. cuma. sebenarnya, nak tulis apa yg masih melekat di kepala ini. mungkin org pelik, sy anak tunggal, hidup pun biasa2, kawan ramai jgk, belajar di kolej biasa, tp, mcm mane ade mcm2 cerita yg dikongsi? entahlah. bnyk sgt kawan, famili, atau org luar yg memberi pelbagai pelajaran utk sy kongsikan & jdkan teladan dlm hidup ni.

dan sejak kebelakangan ni, hidup sy sebenarnya mmg terlalu biasa. yup, very ordinary but, meaningful enough. ape yg sy nak sampaikan, cuba hargai the simplest thing in life. mcm td, tgh solat maghrib, [nmpk sgt x khusyuk] sy blh terpk, murahnya rezeki berbuka sedap2 td. ada salad buah, puding caramel, sambal petai udang, ayam goreng, air bandung & mcm2 lg. cuba bygkan org lain yg tgh mkn nasi dgn garam je. atau mungkin. mkn roti yg dah berkulat je? hurm. terus cpt2 sy cuba fokus lg dlm solat, dgn niat utk menjd lebih berterima kasih pd Allah.

bnda tu mmg nmpk kecil, tp rezeki jgk kan? kalau ditakdirkan Allah semua itu bkn mknan sy utk berbuka puasa, tanpa izin Allah, sy mungkin tgh mkn biskut keping shja time berbuka td. ya, sy sedar sy hamba Allah yg lupa diri, tp, rasa terharu kan bila kita sedar kita yg hina ni, Allah masih syg? owh ye. sy dah dpt 3 sampul duit raya. dr mama, abah, dan su. pun rezeki jgk kan? hurm. tgk. benar, sy sering lupa Allah. tp. Allah tak pernah lupa sy...

sy pernah terpk. kenapa sy x kurus2 sdgnkan, sy sedar sy mmg berusaha utk kurus. bkn sy tak pernah diet, exrecise, jaga mkn, berpantang. pernah, dan jika sy benar - benar tekad, sy blh pastikan diri sy 1oo% berdisiplin. mmg berhasil, tp setakat 2-3 kg shja yg turun. sy pernah berpk, sy dah berusaha keras, tawakal dan doa, tapi kenapa Allah tak makbulkan? kenapa Allah tak izinkan sy kurus? tp, bila direnungkan semula diri sy, sy sendiri nmpk sy mungkin ada potensi utk jd seorg yg lupa diri kalau sy kurus. lebih menakutkan, sy akan jd lebeyh shopaholic dan mungkin, perangai ske main2 kan org zaman skolah dlu, dtg blk. bhya kan?

org akan selalu ckp, sy kuat mkn. tp, pernah tak mrka terpk, sy 1 hari tak sempat mkn, dan kebetulan mereka muncul di saat sy baru memulakan suapan pertama sy utk hari itu. makanya, mereka lihat sy sebagai seorg yg kuat mkn. dan sangkaan itu dikuatkan lg dgn sikap tak suka membazir sy. yes, sebenarnya sy kalau kenyang mcm mana pun, sy seblh2 cuba utk habiskan semua mknan. sy mmg dah dilatih jgn membazir. tp, kalau dah terlampau kenyang sampai nak muntah, terpaksalah sy biarkan jgk mknan tu.

kulit muka sy pulak, mmg jauh dr sempurna. kdng tgk seronoknya org yg kulitnya putih gebu tnpa sebarang cela dan mmg semulajd. untungnya mereka, itu yg anugerah Allah berikan. dan, sy dijdkan Allah, kulit muka sgtlahhhh sensitif. tak blh pakai produk sebarangan. semua produk di pasaran, rasanya hampir semua sy pernah cuba utk sesuaikan dgn muka. mestilah kita berusaha utk dptkan hasil yg terbaik kan? buat masa ni sy selesa dgn body shop. sbbnya semuanya diperbuat dr bhn semulajd. mmg kulit sy tak perfect pun even pakai body shop, tp at least ia bnyk memperbaiki. dan tak mendtgkan apa2 kesan negatif. tp. sy pernah dgr suara sumbang.

"pakai body shop. kulit x cantik pun"

terus terang sy katakan, bkn ttg apa jenis pencuci muka yg sy pakai, tp, sekurang - kurangnya ia tak mendtgkan mslah pd kulit muka sy. sy pernah rasa kulit menggelupas sampai jd mcm udang merah yg dibakar. pernah rasa jgk kulit ditumbuhi jerawat batu yg blh dilihat dgn jelas wlpun dr dlm gmbr. pernah jgk rasa kulit gatal & pedih. ya, mmg seksa, sampai menangis tak tahan pedih. dan, apa yg sy nak sampaikan sebenarnya, sekurang - kurangnya, sy berusaha utk memperbaiki. cuba bygkan kalau skrng sy pakai produk lain, dan kulit makin teruk? well. at least i tried. yes. bersyukurlah kalian yg blh memiliki kulit muka mulus, cantik, licin dgn hnya menggunakan produk clean & clear, olay, garnier dll. sy teringin. benar sy teringin. jimat duit taw?

tp alhamdulilah. kulit badan sy mmg tak ada masalah langsung. semua produk sy blh pakai. seronok. mcm2 shower gel sy pakai, mcm2 lotion sy pakai, bedak pun. shower gel? dettol, lifebuoy, body shop, johnson & johnson, secret gardens, malah yg dkt farmasi atau watson, shower gel yg sebotol rm5 tu pun sy pakai taw. bedak? erm. sy kena pakai dkt badan, sbb kalau berpeluh sy cepat merah mcm ade ruam. mcm baby plak. haha. sedar tak. kalian sedar tak. bnde kecik, simple, kononnya-tak-bermakna mcm ni pun, sebenarnya rezeki tuhan? syukurlah dgn bnda - bnda kecik ni.

lg 1, sebenarnya, family sgt penting dlm hidup ni. kalau ditakdirkan kalian dtg dr fmly yg berpecah - belah, porak - peranda, atau mungkin, bahagia... sedarlah. apa pun fmly tu mmg penting. andai kata kita lahir dr fmly yg serba kekurangan, cuba kita fikirkan, doakan utk membentuk sebuah keluarga yg harmoni, kuat ikatannya & seimbang dr segi duniawi & akhirat. mksd sy, bila kalian dirikan sebuah keluarga kelak. yes, sy nmpk dgn jelas, dlm sebuah fmly tu jgk, peranan agama sgtla besar. sy jamin 100%, semua sampah masyarakat dtg drpd keluarga yg kurang didikan agama. hurm. sy diberi cukup, terlebih didikan agama. sy tahu mana salah, mana betul, tp masih sy langgar dan abaikan sesetghnya. mungkin, tu jgk jwpn kpd semua dosa sy.

hurm... bnyk lg bnda bermain di minda ni. tp nnt jd novel plak. nanti lah sy nak tulis lg. nnt tua nyanyok, blh sy baca blk dan gelak sorang - sorang sambil ckp...

"haha. umur dah 20 pun pk mcm2, pk jauh2"

biarlah. org ckp sy kdng2 pk bnde yg x sepatutnya sy pk. tp, dlm berfikir tu, bnyk sy belajar. =]


ape pun, nak ambil kesempatan ni, nak minta maaf, ampun dan silap sepnjng sy berkwn dgn kalian. tak kisah siapa pun anda. maaf kalau mulut, tingkah laku, kata - kata dr sy menyakitkan, buat kalian terluka dan bersedih. sbb kdng kala, kalau sy buat silap dan tak meminta maaf, percayalah, itu maksudnya sy benar - benar tak sedar bhwa sy telah buat salah. jd, silalah tegur. dan terima kasih, utk semua teguran dan pendpt. lastly, slmt hari raya aidilfitri.



Sep 15, 2009

the talkshow rehearsal


as i said b4, we did a talk show rehearsal yesterday in the studio at the college. and, mr Raj tak slalu takde dlm studio. so mcm, t hee hee. lepak teramat sgt. and, ade satu mase tuh, mrka pasang music kuat2 dkt audio panel tuh, and menari mcm ape. sy tgk melalui camera, da tergelak2. haha. btw. here's a peek.


wan tomot betulkan baju suami eh? haha.
x dela. FM [floor manager] pasangkan mic dkt Host.

ok. mcm ni la konon2nya talk show group 1 nnt.
anna = cintan @ bunga citra rafflesia
leon = sinki @ ashraff sinki

hydar, as our group host
and acab as 1 of the guest, were discussing

nahhh. terselit 1 gmbr sy. bkn senang tuh. haha =P
thanks wan tomot. itu seblah sy miraghee.
acab tah nak kiss sape. hydar~

tgk tuh. my group members kerjasama nak buat stage.
bkn senang taw die org nak sediakan props tuh. ahah.

mcm dlm KL PAC dah.
KL PAC - KL performing art centre.

wan tomottt!!! dgn fuad. fuad pnye loghat kedah pekat gle! hee.

miraghee as my FM - floor manager.

that's shai as the director.
with adilah masham as switcher.
dlm control room~!

director briefing dkt host & us. [me + acab]
as a guest. ok time rehearsal acab amat poyo. haha.


and the TX - shoot live itu gonna be 28th sept, selepas raye. aiyooo. hopefully semua ok. and this talk show berkonsepkan erm, 3i. tp tajuk die bkn 3i, tajuk die iRemaja. ahah. i'll tell more later. and, overall, we had so much fun. ok.

utk esok. sy gi shopping!!! yeay. abah. thank u so so so much. thanks u very very very much. and i don't know what more can i say. just that, mama, abah, i really appreciate u. muaahhh.

Sep 14, 2009

lets talk bout weekend first



hye bloggie. wuuu. entah kenape kan sy berase sgtla touching dgn comment2 dlm previous post nih, 'bukanlah anak idaman' thanks semua. plg sy rasa mcm nak nangis, dr ili nadiah. thanks dearest(s). erm. sy doakan kita - kita semua, still punya hidayah & iman dlm dada utk hormat pd ibu bapa, dan seboleh mungkin buat mereka happy. insya allah... sy mmg harap sy tak jd anak derhaka yg lupa ibu bapa, walaupun sy mungkin lupa diri. jauhlah~ amin...


"ape2 pun think of it as ur very lucky to have her that whatever she said
doesn't matter anymore. sbb ade org yg x dpt ibu mcm qilah. :)"


btw, lame da try update tp internet connection sgtlah menguji iman di dada jgk. ahah. sgt teruk, i should say. tiap 10min connected, then die auto-disconnected. blh plak auto kan? sabar jelah. sbb tu on9 fb pun kejap2, and sempat jgk comment blog org lain skit2. btw. sy dgn mama ok. sy cuma kene bnyk kawal amarah sy. sy bknlah marah x tentu pasal cuma sy mmg cpt tnggi suara. yes, mungkin btol, sy ni jrng rase ssh sbb tu sy jd camni. hurmm...

ok, sambil sy type nih sy tgh tgk hindustan. hahahaha. sumpah sy jrng amat sgt nak tgk hindustan sejak these past few years. pernah tgk cite ni dlu, tp haram x ingt. aishwarya rai + anil kapoor. ok. last saturday, sy pergi jln TAR + masjid jamek. tak meleret ke sogo, sbb tak larat sgt da weyh. gileee amat ramai org. and mmg melekat la badan sesame manusia. yes, it was that crowded. and, we went there bout 3hours je tp mmg nak pengsan. seriously, i was thinking that anytime sy blh blackout. and, we bought few shawls 2 atyn, kwn si kacak di penang, and i bought 2 dual-rainbow shawl too~!!! waaaaaaa. rainbow pnye pasal. i like~!

and act, ade bnde lawak gle tahap.... erm. bidadari~ sy terjmpa kwn lame sy time dkt mrsm dlu, ainaa amira + kurt dearie~! ok. ainaa tgh on phone, and kurt blur3 tgk brg. seriously sy x perasan mrka sbb terlalu lah sesak d jln TAR itu. ainaa dah nmpk sy dlu, die try bgtaw kurt, dgn care tepuk2 kurt, kurt pnyelah blur and tekerjut tgk sy dkt depan n die JERIT dgn SGT kuat. jujur sy ckp die jerit mcm jmpe hantu / artis diva mlysia. hahahahahaha. sy pun terus jerit n lompat dgn excited jmpe mrka. and terus sy tarik tgn mereka msk dlm gerai kasut. and, semua org masih pandang2 tgk kami. sbb seriously, jeritan itu sgtlaaa kuat. hahahahaha. XD

sampai umah, x sempat buat ape pun, mama & abah ckp x jd berbuka d umah su. tp terus gerak ke melawati jgk, sbb mama + kak sally nak beli brg buat kuih raye. b4 that, ambil ayie di UTM jgk, then straight 2 melawati. berpecah!!! ahah. abah dlm kereta, parking ssh nak cari. mama + kak sally = kedai alat2 jual kuih. ayie + me + kema = bazar melawati. and, terjmpa adik afiq n ayahnye~ tp x sempat nak salam uncle. sempat tepuk adek je sbb ramai sgt org. and, sampai rumah around 7pm, terus prepared utk berbuka. berbuka, and tak lame tuh, kami buat kuih ramai - ramai. and it was straight till almost 1am.


honey cornflake

biskut makmur


as for sunday, sy ingt sy da ok dgn mama. but suddenly mama ajak shopping raya, tp sy yg da serba salah, tolak elok2. tp... mama nmpk lain. sy jd sdeyh blk. sy menangis lg. kali ni sy panggil mama, berbincang. tp, mama ckp,

"anak dah besar tak blh dipaksa. ckp skit salah, diam salah, jd biarlah kita jg hati masing2 shja. anak mama tak ada yg kurangnya, tak degil. 1 shja, cuba utk berlajar ssh, cuba utk belajar berbudi, cuba utk belajar menghormati. ibu mana x lembut hati dgr anak yg berbudi? aqilah. awk untung sgt. cuba tgk org yg tak de ayah. samada yg ayahnya bercerai gilakan perempuan lain @ meninggal dunia. aqilah ada mama. aqilah dpt semua yg aqilah nak. mama, makan sedap2, duduk rumah besar, ape yg mama & abah x beri? salah mama jgk, mama dah cuba utk jd ibu terbaik tp gagal. tak pelah, masing - masing salah"

wuuuuuuu. sy menangis cam kene tumbuk T__T then sy fhm, sy yg perlu ubah diri. insya allah. sy kene cuba. then ok, kami ke JJ. mama & abah ckp, tnggjwb mereka utk bwk sy shopping raye.& abah masih membela sy ckp "shopping biasa & shopping raya lain..." sambil pndg mama. sdeyhnye sy. abah pun terlalu istimewa utk sy. nnt sy ceritakan lg ttg abah, yg kdng bila dgr mereka bercerita, buat sy rase nak nangis. bertapa beruntungnya sy sebenarnya di bumi ni. and, di JJ, sy x beli ape2. entah, mcm hilang semua mood utk bershopping. tp, semlm b4 abah blk srwk, abah ade kasi duit, utk sy shopping raye jgk. wuuuu. terharu. lepas berbuka, hantar abah ke KLIA. insya allah if x de ape2, khamis ni kami jmpe smula. insya allah.

btw. sy dpt hadiah. ta-daaaa~
owh seronok. rezeki. terima kasih~!
dpt da flip flop raye~! =]



and this one. i bought on9. ripcurl from aussie.
baju raye la nih. kan? ahah. ske~! =]



and, tomorrow i'm gonna post bout our talkshow 2day.
it was fun. like seriously. sgt lepak.
siap blh pasang lagu kuat2 and mrka menari dgn sgt la ceria.

tp... smua tu time lecturer x de lah! haha =P


Sep 11, 2009

bukanlah anak idaman



mama.
jari ini menaip ditemani air mata yang tak pernah henti dengan kesedihan bila memikirkan mama. maaf sgt sbb anak mama ni selalu sgt lukakan hati mama. selalu sgt buat mama sedih. selalu sgt anak mama ni buat mama kecil hati. selalu sgt buat mama marah. ya, aqilah tak membesar menjadi anak idaman yg mama harapkan, yg semua ibu bapa harapkan. maaflah aqilah sedikitpun tak seperti tu. malangnya, mama hanya ada seorg anak yg tak guna ni, aqilah. kalau ada adik beradik ramai, mesti ada yg berjuta lebih baik dr aqilah. mama. kalau lah tuhan dgr permintaan aqilah, aqilah nak mati je skrng. tak ada ape nak dikejar dalam hidup. mati utk gantikan anak yg lain yg baik utk mama. biar mama happy sentiasa hendaknya...

mama.
aqilah sedar mama banyak bekorban, mengalah dan utamakan aqilah dlm apa saja bnda yg mama lakukan. di mana mama berada, mama tak pernah lupakan anak mama ni. kalaupun anak mama bz, mama cuba jgk call tnya khabar walaupun selalunya anak mama tgh bz & jawab dgn nada yg sgt tidak menceriakan hati mama n abah. aqilah taw mama selalu ckp aqilah tak reti bersyukur, tak boleh ssh sikit dan kasar. ye mama, betul, aqilah pun dah lama sedar diri aqilah ni yg penuh dgn perangai tak elok. tang mana yg elok? tak ada. ini bkn nak berdebat dgn mama, cuma aqilah sendiri mmg dah lama sedar bertapa kosongnya diri ni.

mama.
bukan kita tak pernah berbincang. bukan kita tak pernah bergaduh. apa tah lg aqilah meluahkan semuanya, tapi penat. penat aqilah terus mencuba utk memuaskan hati mama, dlm masa yg sama darah muda ni membuak - buak jgk utk mempertahankan diri. penat tgk selalunya ia berakhir dgn tangisan aqilah senyap2 dan tangisan dlm hati mama jgk. mama selalu ckp, bila mama tua mama tak harapkan aqilah utk jaga mama. sbb mama nmpk anak mama ni panas baran. ya, cpt marah, tp mama, marah aqilah tak lama. aqilah tak reti nak merajuk. dan skrng, tgh cuba utk merajuk. merajuk bukan menggedik utk buat mama rasa bersalah, tp aqilah tgh cuba utk buatkan kita kurang berkomunikasi. bunyinya bodoh, tp kalau itu cara yg terbaik utk aqilah tak melukakan hati mama, tak apalah.

mama.
semlm anak mama tak cukup tidur. assignment perlu disiapkan. blk dr kelas, 7pm .berbuka, dan tidur sebelum pukul 9pm kerana terlalu letih. bangun semula 1130pm melihat mama & abah berada d depan mata. pukul 12am, on9, sampai 3am. aqilah off9 pun sbb mama dah bising. mama marah aqilah menghadap comp 3jam, sampai 3 pagi. mama ckp, bulan baik, tak pernah mengaji, teruk betul dll. mama, aqilah bkn tgk laman web lucah, aqilah bukan jual diri, aqilah 0n9 hanya utk chatting dgn kwn2 rapat @ main game je ma. tak tahan dgn leteran mama seolah - olah aqilah tak hormat langsung dgn bulan Ramadan. aqilah ttp laptop, menangis sampai tertidur.

mama.
entah kali ke berapa dah, aqilah katakan, apakah semua bnda baik yg aqilah lakukan, aqilah perlu bgtaw mama? sampai smlm aqilah ckp "pasang CCTV la 1 rumah". biar mama nmpk aqilah buat baik 24jam. mama. TLGLAH. anak mama tak suka nak bgtaw perkara baik yg dibuat. kalau aqilah sedekah, biarlah diam2. kalau aqilah solat, dan mengaji, tak kan nak ketuk pintu bilik mama, dan ckp, "mama. aqilah nak mengaji ni. 3oms" mcm tuh? mama. sumpah aqilah BENCI bila mama tak habis2 pertikaikan ttg ni. kalau time mama bekerja, solat zohor & asar cthnya aqilah mengaji, masakan mama blh taw? TAKKK. sbb mama tak ada dkt rumah. mama. letih la macam ni. aqilah buat bnda baik, mmg mama tak akan pernah nmpk.

mama.
bnda kecik ni sama la mcm aqilah mkn sayur. time makan nasi, aqilah ambil bnyk sayur, cpt2 aqilah habiskan esp kalau sayur tu aqilah tak suka. sbb lepas tu blhlah aqilah mkn lauk yg aqilah suka. tp selalunya mama akan ckp, "kenapa tak ambil sayur?" dan mmg kebetulannya aqilah tgh mengunyah suapan terakhir yg penuhhh dgn sayur. selalunya mmg mama akan bising setelah aqilah habiskan sayur tuh. tak apalah, lepas ni ambil je sayur, tak makan, biar mama nmpk ade je sayur sampai habis aqilah mkn. letih tiap kali nak ckp... "ma, baru lepas mkn sayur ni. penuhhh gle aqilah ambik. tak pernah nak nmpk" yess mama. it's a small silly things but mcm ni la example nye, bnda baik mama tak pernah nmpk.

mama.
anak mama slalu ckp, anak mama ni tak akan, tak boleh, tak nak, and tak mampu jd cikgu. taw kenapa? sbb anak mama ni tak cukup sabar. ya, silap2 nnt 1 kelas, semua anak murid lebam je kena penampar. yes, mama selalu ckp aqilah kasar & tak boleh ssh sikit. itu aqilah pun sedar. mmg aqilah kasar. cpt marah. esp bila aqila ajar org buat something / what-so-ever. kalau org tu x fhm2 bnda yg kononnya senang bg aqilah, mmg aqilah cpt melenting. mcm td, mama ajar mcm mana nak buat 'new folder'. mama x fhm tp mama diam. aqilah ajar lg skali, mmg dgn nada yg kurang menyenangkan sikit sbb aqilah masih terasa hati dgn mama yg bising2 pukul 3am td ttg aqilah tak hormat Ramadan tu. selesai mengajar, aqilah terlepas pendrive ke tgn mama, tak kasi elok2 ke dlm tgn mama, terus mama ckp "awk ni x blh ssh skit. awk pk diri awk je. tak penah pk penat lelah mama" dan mcm biasa, berakhir dgn tangisan aqilah sbb tak dpt kasi penjelasan, dan tangisan mama dlm hati.

mama.
sampai saat ni sambil menaip, aqilah tak berhenti menangis lg. seiring dan sejalan air mata dan jari menaip. mmg selalu sgt aqilah dgr, dan ingtkan diri, "hormatilah org tua selagi mereka ada sebelum nnt terlambat". aqilah cuba utk hormat mama, pendpt mama, ikut ckp mama. tp darah panas, darah muda anak mama ni kdng2 bersuara jgk. tak mcm anak org lain yg mungkin akan diam sepenuhnya mengalah atau mungkin terus keluar dr rumah sambil menghempas pintu. ya, aqilah anak yg sederhana itu. anak yg kdng berguna, kdng menyusahkann itu. kdng, bila aqilah tertinggikan suara, dan terlalu ikot amarah da rajuk dkt mama dan abah, menyesal jgk, kesian tgk mama dan abah. tp, aqilah pun mmg jenis pertahankan emosi sendiri. maaf.

mama.
ttg bersyukur. semlm aqila ckp "1st time tak shopping raya tahun ni. sdeyhhh la" mama ckp, x dpt bonus, and so on. mama ckp jgk aqilah dah bnyk shopping tahun ni, berlambak dah baju raya & so on. and aqilah ckp, tu lain. and apa yg berlegar di minda ni cuma nak beli kasut raya. and aqilah ckp lg, "tu lain lah mama" tp, tiba2 terus mama ckp aqilah tak bersyukur. anak tunggal pun tak reti bersyukur. ya Allah mama,bkn aqilah tak bersyukur. just lainlah shopping raya + shopping biasa. terus mama tarik muka. yesss, aqilah kecil hati. bnda kecil pon mama da buat muka kecewa dgn sikap aqilah. aqilah bersyukur, mmg kita hidup senang. cuma, 1st time tak shopping utk raya, itu yg rasa sdeyh skit. tgk ramai kwn kwn lain shopping. tp, mama terus pk anak mama ni mmg tak taw dek untung.

mama.
mama selalu ckp, semua permintaan aqilah seboleh - bolehnya mama nah penuhkan. aqilah taw. aqilah nmpk. tp mama jgk selalu ckp aqilah boros and demand. mama. aqilah sikit pun tak nak meminta dgn duit org lain, duit bf ke, duit kawan ke, sbb tu kdng2 aqilah minta dgn mama n abah. tp bknnya aqilah meminta2 sgt. just, kdg bnda aqilah tak mampu, aqilah akan ckp dgn mama, aqilah nak bnda tuh. rasanya lebih elok drpd aqilah mintak dgn tah jantan mane, ataw pun minta dgn org lain. mama n abah jgk yg dah ajar aqilah jgn meminta dgn org lain kan? entahlah. buat masa ni mmg mama n abah je sumber kewangan aqilah. tunggulah aqilah kerja, insya allah 1sen pun duit mama n abah aqilah tak nak guna. cukuplah skrng ni pun dah bnyk menyusahkan mama & abah.

mama.
sejak kita duduk jarak jauh dgn abah, selama dah hampir 10 bulan ni, abah d srwk & aqilah dan mama di kl, apa aqilah buat, aqilah akan pk mama dlu. sbb abah jauh, jd mama jd extra sensitive. dan, aqilah kene jage hati mama seboleh mungkin. mama, mungkin mama tak nmpk di sebalik aqilah yg kurang ajar ni, aqilah selalu tolak ajakan kawan2 utk keluar sbb pk mama dlu. esp weekend ataw malam. mmg weekend jaranggg sgt aqilah keluar sbb tak nak tinggalkan mama dkt rumah. bila mlm, kalau keluar pun, muka mama ketat ckp jgn balik lmbt sgt. pdhal aqilah nak minum je. penyudahnya, banyak pelawaan aqilah tolak. utk mama. tp, mama mesti tak pernah sedar pun semua tu. bila aqilah tak ada kelas, sebolehnya aqilah teman mama. sampai mama pergi kerja. tp... sama. mama tak akan nampak.

mama.
sbb abah tak ada di sisi mama, aqilah tidur dgn mama tiap - tiap mlm. bukan kerana aqilah nak air cond, tp sbb kesian nak teman mama. aqilah on9 dlm bilik mama sbb bilik mama antara tmpt terbaik utk connection internet yg mmg teruk di rumah kita ni. tp, kdng, aqilah mmg serabut bila mama bising aqilah selalu menghadap comp, ataw aqilah bgn lmbt skit. mmg bnyk ketika mma tak kisah aqilah bgn lmbt skit, tp ada masanya mama bising. tp mama tak taw aqilah baru berapa jam tidur time tu. aqilah bgn jgk. utk mama. teman mama tidur. utk mama. tak on9 dpn mama. utk mama. bnda ni kecil mama. tp benar, aqilah yg tak hormat mama ni, masih lagi sedaya upaya mencuba utk memuaskan hati mama.

mama.
hari ni. tak lama shja lg. abah akan sahkan samada abah akan ke aussie ataw tak. aqilah mmg lebih suka abah tak pergi, sbb nak duduk dgn mama & abah di kl ni. tp, mama & abah excited nak pergi kali ni, tak apalah, aqilah mmg happy utk abah. tp mama. jika ini mmg yg terbaik utk kita berdua, lebih baik rasanya kita berjauhan. tak ada masa utk kita berselisih pendapat sbb kurangnya komunikasi. bila berjauhan, lebih menghargai. jd, pergilah mama. itu yg terbaik mungkin. aqilah nak mama happy je, walaupun kdng bila tgk drama tv ttg anak derhaka, tgk mcm aqilah ada potensi shja jd anak yg lupakan mama n abah bila sudah dewasa nnt. sbb apa? sbb perangai aqilah yg tak boleh ssh sedikit + kurang sabar nnt.

mama.
anak org lain tatkala ni masih bersuka ria dgn kawan2. anak org lain masih ada yg sedang tidur bersama kekasih hati. anak org lain sedang on9 24 jam. anak org lain jgk sedang mencuri duit emaknya. tapi... anak org lain jgk sedang membantu ibunya mengemas rumah. anak org lain jgk sedang bercakap dgn penuh lemah lembut dgn ibunya. anak org lain itu sedang mengaji di hadapan ibunya. ya, aqilah anak yg sederhana, tp boleh dikatakan tidak berguna jgk. maaflah anak mama ni mmg besar sikap panas barannya, terutamanya dpn org yg betul2 telah mengenali dirinya, yakni mama dan abah. dpn org yg kurang dikenali, mungkin ada perasaan malu, sbb tu tak tahu ttg perangai buruk ni. mama. maaflah... anak mama yg tak guna ni masih tak berubah - ubah.

mama.
aqilah cuma nak mama tahu, mcm mana cpt maranya aqilah. mcm mana tak bersyukurnya aqilah, just nak mama tahu, aqilah syg mama sgt3. syg mama lebih dr semua bnda. syg mama walaupun sering lukakan hati mama. maaf jgk, anak mama sering tak memuaskan hati mama. betul mama, kalau dpt anak mama ni ditukar ganti dgn seorg anak solehah, aqilah akan tukar. utk tgk mama happy sentiase... bkn kdg2 mkn hati, kdng2 happy mcm aqilah buat. mama, minta maaf utk semua bnda. maaf jgk kalau aqilah lebeyh bnyk diamkan diri, tu tandanya aqilah penat lukakan hati mama. dan hati aqilah jgk. take care. i love u so.


Sep 8, 2009

rainbow of memories



and, no wonder rase mcm, betul la tarikh ni. tp x sure. and lupe nak check.
ok. it is. so, as for today, 8th September 2009... jeng jeng jeng~


happy anniversary rainbow.

8th sept 2008 - 8th sept 2009

1st anniversary of my dearie bloggie 'rainbow of memories'
1st known as 'aku dan sesuatu' for a few weeks.
and, owhhh. even u're only a blog.
i wanna let u know, i love u so~! u mean the world to me.
and thank u very much, 2 all readers, which r my friends,
4 giving so much support and opinion.


yes. u're here by my side, through my bad days, sweet days.
and, it means a lot. to have u, when every1 i love,
is just far away from me. dear bloggie, i hope that.
i wouldn't 4get u. i hope that, i wouldn't give up on u.
cuz i know, at d n of d day, i'll looked back, and realize,
what i've learned, all my life.


thank u.
i love u.


yesterday, i cried in the class



owhh yess. i WAS a drama queen, few years ago, but yesterday, was not a drama ok. and, it just a few drop of tears la. haha. maluuu weyh... XD well hey, the news was ok. it was a 1st-time-trial, so, every1 made mistake. and. ok, lots of mistake but the small one. and we learned, as we moved on. and, the 1st group did a mistake too, so, so did us. sape x buat mistake utk 1st time shooting utk prog LIVE @ news plak tuh, mmg gempakkk abisla kan. and, i guess i did quite well on the timing & directing, it just, the matter of, silly, unexpected mistake.

cik augustine, yg bnykkk membantu.
lampu tuh tibe2 meletup. 1 mentol = RM1800

- VT [visual] mmg WAJIB disusun ikut turutan dlm tape beta. so, senang nak cari timecode. timecode, eg; jam : min : saat : frame = 06 : 15 : 14 : 10
- VT mesti countdown from 10, 10 sec b4 commercial / VT abis.
- prompter MESTI ikut susunan berita
- ape yg penting.... kerjasama from A-Z

and, to tell the truth, every1 of my crew, did a mistake but WE also, did a great job. seriously. ok. time shooting live, bnde yg x best ade jd. such as, news presenter terskip 1 news since prompter salah susun. so, timing semua lari. and, we can't cut anything cuz it's live. VT pnye timecode, tak tersusun so, mmg jauh & lmbt nak cari, jd bnyk pause, but not la sampai berminit - minit. and. mr raj bnyk jgkk la marah. but, it's ok. 1st time. again, 1st trial. and, sumpah aku x nangis sbb kene marah la wan~! haha XD

my beloved crew members.


nangis sbb... sian tgk crew lain dlm bilik editing dkt blakang tu pun kene marah jgk. thanks
2 shai as well sbb die FM yg blh connect langsung ke director, me and suruh 'focus, focus qila'. ok. ahah~ and, act nangis sbb the final rehearsal was great enough. and, it just the matter of ble timing lari. uhuuu~ but what can i say, it's accidentally happened. and mcm best jgk, ble time nangis tuh, ramaiii jgk rupenye yg ambil berat. wahaha. i mean like, i'm well-known as a quiet, shy person in college. pdhal korang yg x kenal aku yg sebenar - benarnye. only a few did~

control room

and and. when i was crying, SEMUA group members dtg and say sorry. alaaaaaa... korang. seriously, dont blame urself. semua org buat slh. and wan tomot, group 1, tibe2 jgk ckp "korang pnye ok laaa. btol, ok je" hahahaha. yes i know wan. i can't stand myself from laughing when i looked at ur innocent face. i cried cuz, idk. haha. i guess we can do better & kesian tgk yg lain kene marah jgk, tu je... and and, zikri came to me and asked bout it too, as well as leon, etc. owh thanks korang~! seriously rase cam ramai jgk yg kisah ek? haha =P


maria, presenter with nurul, FM - floor manager
[group 1]

btw. after finished that. we had a meeting, for the next shoot. talkshow. 2 guest & 1 host. at 1st, we decided to maintain the same position. but then, i guess we should all learn a different position. and, for this time, i would b 1 of the talkshow guest. tomorrow, we gonna have another meeting again bout that. thinking of doing the proposal and searching for the input / visual. dang~ got an assignment to be submit this thursday, and, haven't finish it yet. aiyooo. got a lot of things 2 do. and as i arrived home yesterday, i took almost an hour to do HOMEwork.

angkat kain, jemur kain, masak air, masak nasi, buang sampah, siram pokok, and, lots more.

1st time pakai crocs hello kitty tuh g kolej. and it reminds me of lola. and ramai skeee sbb comel. hahahahahhahahahhahahahahah XD dan... i've got something from someone special.


lola on the top of the box


cupcakes inside the box.



p/s; i'm sooooooooooo happy and excited to see lola. thanks thanks thanks~!


and not to forget.

happy 20th birthday afiq akmal
@ 7th sept.



Sep 6, 2009

1st weekend of the month



well, hey guys. assalamualaikum wbt~! =] so, i was deadly bored yesterday and finally, it turns to a tiring day. haha. well, i woke up early, and found that, i'm gonna stay home alone. mama, as usual, she went to her class @ UPSI. and, kema + kak sally were out to damansara, their office. and abg P, who came to my house every weekend, was out 2 class @ UTM. sooo... i was, freaking bored and, i just don't know what 2 do. mama arrived home @ almost 4pm, and kak sally + kema arrived few minutes later. and... we decided 2 go 2 JJ-AU setiawngsa since kema was sooo excited to bake her hari raya cookies.


kema

mama

kak sally. with her... KLCC =P

my sweethearts.


and, we went to pasar malam as well. it was soooooo hot. and mama bought a lot of tapai. i met nora kacak + sarah korea there. haha. and, we went home & prepared all the stuff for break-the-fast thingy. we [mama = chef, us = chef assistants] were bz preparing laksam + tomyam and... lot of funny things happened. while i was bz preparing the kerabu 4 laksam, i saw a tiny, greeny, ermmm... should i say caterpillar from the vegetable. euwwwww. i hate tiny insects~! ahah... and, the foods, was simply irresistible.

and, as for today. i went to the saloon, and did a scalp + hair fall treatment. kema cut her hair and, seriously u look cute kema~! i like it~! and, it costed me RM105. dang~ lambat lg raye weyyhhh... uhuuu. so, i have to b extra kedekut la kot for these upcoming 2 weeks. i was thinking of doing manicure b4 hari raya, but let c bout that 1st. owh btw. i've made a psychology personal quiz @ fb, and let see the result, i guess it just sooo me =P



Dear Aqilah Amin, below are your PSYCHOLOGY PERSONALITY test result:

Mysterious... oftentimes, a loner. u know ur true friends
& only them r allowed to understand the real u.

u’re usually expressive... Open about ur emotions
& most of the time willing to talk about it.

u love deeply... you may flirt along and people think you’re a
playgirl but the truth is: ur heart belongs to only one.

u appreciate simple things in life... u hate complicating things
that’s why you’re typically up-front in any aspect.

u’re a stubborn sweetheart... u “love” him only because he
loves you. If his flame puts out, you let go with no trouble.

u’re intimidating! People have an impression that u’re elite—or if not,
u simply look sophisticated. u gain praises but not companions.

u’re independent! u’re also risky just like the bajaken who sail in
the vast & dangerous ocean to look for treasures!



and yar, babe, plz do tell me, when u arrived russia. and, for tomorrow, i admit that i'm not that freaking nervous anymore but i'm afraid if things wouldn't go well. i'm talking bout my VG2 class 2morrow, remember all the new / directing things? ahah... that's it. hurm. i just hope everything would b just fine. seriously. for my group members / crews, good luck dearest(s)~!

Sep 4, 2009

suka suki, and babe. sila bace.



yeayyy. akhirnya salah 1 pujaan hatiku ni da dpt~! yesss. beli sendiri la. buekkk =P
tgh dgr berulang juta kali nih. ahah. best best best. as for today...
dpt jgk lg 2 pujaan hatiku - blue swirl ipanema flip flop & black blink2 everlast shirt.
do i need to mention that? owh yes. bukan slalu. skee hatiii. btoll la.
nak buat hati sdiri je happy skrng. kalo bkn sdiri, sape lg nak happykan hati ni.
btw. puasss hati. ahah... and owh, 4th of sept sudah kan.

pujaan hati no... tah. =P


happy birthday faris syg busuk masam my cousin~!
ahah... syg kamu ketat - ketat~! da mcm abg org da.
lame x jmpe kamuuu! dang~ rindu awk!

happy birthday 2 adie + pak ngah as well.

may allah blessed all of u.


BIASAAAA.
typical final destination.
cam final destination lain. ahah~
and yar, obviously it's toturing my mind.


and babe. to u. kenapakah send sms x delivered? erm...
seriously i miss u all these days so much.
and, u're leaving 2morrow? dang~ not that fast, plz ={
babe. too much to say. but. most important of all.
i miss u so much. and plz trust me when i said,
"i'm with u all the way."

i'm sorry that i can't met u 4 the last time.
i'm sorry that i can't always b there 4 u.
i'm sorry that if i ever hurt u.
i'm sorry 4 every simplest thing that might hurt u.
i love u.

belajar leklok kelak. and and. kuatkan semangat.
teruskan hidup... utk diri u sendiri. *wink wink*