Jul 13, 2009

tolong... terima kasih!




sy bkn nak minta tlg... hehe. cuma, da lame nak buat entry ttg ni. tp tak terbuat. hari ni paksa jgk diri, jari n minda tulis~! ahah. erm, tentang budi bahasa dan tanda hormat kita pd org lain. selalunya, ble kte mintak tlg org lain, kita main suruh je... main ckp je. main arah je. pastuh, x ucap terima kasih plak tuh. ahah...slalunye jd mcm nih ble da kelam kabut sgt. kan? tak pun mmg da jenis x berbudi. mmg x kan ckp la elok2 walaupun nak mintak tlg org lain kan? hurm...rasenye x elok n x patot btol.


ayat majoriti
"weyh. bagi aku kertas tuh"

ayat sebaik - baiknye
"weyh, TLG bagikan aku kertas tuh. TERIMA KASIH"



nape ssh sgt eh kte nak gune perkataan TLG dan TERIMA KASIH tuh? ahah... kalau dlm keadaan x disengajakan mcm yg sy ckp td, kelam kabut ke, x pela... maybe kte x bermaksud camtuh. tp, kalau keadaan tenang, ok je, x rushing, tapi... kte still tak gune perkataan TLG dan TQ tuh? erm. mcm x elok kot. x berbudi bhse. n cam.... org yg tlg kte pon rase bengang je. ye laaa,ssh2 die tlg kte, kte senyum pon tak. ckp TQ pon tak. haih~ mengundang fitnah org dkt kte je kot...


ade seorg junior lelaki sy. sy pernah tanye die, pas SPM nak gi mane?


junior ; erm... buat mase ni just nak study betol2. n nak gi oversea n jauh2. x nak dkt dgn fmly.

me; kenape? what do u mean by x nak dkt dgn fmly?

junior ; sbb... benci fmly. benci semua. so, mmg nak belajar sungguh2 sbb nak dpt offer g oversea je utk jauh dr die org semua.

me ; eh... nape sampai benci fmly??? nape..??? x baek kot camtuh... darah daging jgk.

junior ; yer laaa... mama, kakak2, abg semua asyik taw nak memerintah je. itula inilah. ckp nak marah2 je. asyik org je kene... pastu ckp org malas... pdhal die org tuh x buat ape langsung. asyik memerintah je. sape lg malas sebenarnye..???

me ; erm...kan tanggungjwb jgk sebagai anak n adik, bongsu plak tuh? sbb tuh camtuh kot. jgnlah buruk sangka sbb dkt fmly sdiri kot. hurm...

junior ; yerlaaa... tp tak boleh ke ckp TLG / PLZ??? then ckp TQ??? at least~ bkn ssh pon. kalo ckp leklok, org ok je nak tlg... ni tak. cam ape je.


hurm. ade betolnye jgk kan? cam sdeyh jgk sbb sampai camtuh skali die sanggup study utk pergi jauh2 hanye kerane kesilapan yg asalnye kecik je... owh yar, he did it. mmg die score gempak gile SPM n dpt g jepun~ ahah... congrats 2 him~! act, die bkn student yg cam best mule2 nye...time f4 n f5 mmg die study gile. n his great result mmg amat sgt gempak n mengejutkan semua org. ahah~ ok. enuff bout that. just...SEE... fmly sdiri pon memainkan peranan yg amat besar kot? hurm... x dela. just bkn sgt kte nak ckp TLG / PLZ & TQ / TERIMA KASIH.

kalau sy, kdg2 sy terlupa jgk nak ckp thank u sbb tgh berckp dgn org lain, ataw sy segan dgn org itu. ahah...cam bodow je jgk sbb guna alasan 'segan' utk x berckp thank u~! SORRY~!!! huu.. baiklah aqilah...pasnih cuba SENTIASA hargai semua org yg membantu. tanda kita berbudi, hormat, dan hargai org lain... =]



9 comments:

ainaaamira. said...

hmmm. yup.
kdg tu rse bengang sgt bile org x ckp tq.
bknnye nk sangat...
at least...
die patut tau nk berbahase.
ni suke2 men suruh n tq tu mcm susah sgt nk sbot.
sdgkn ayat tu laa plig sng. haih~

manusia....

ra|nbOw said...

ahah... taw x pe. sebut je T-Q. ahah. tu la plg malas. or senyum pun ckup kot. huuuu... kan? bkn mengharap sgt. just bkn ssh pon nak ckp. huu~

-azwanbakhtiar- said...

aqilah.

tolong la. bayar saman tu cepat-cepat sikit ek.

terima kasih.

ra|nbOw said...

hahahahha. azwan~!!!!!!!!!!!!! gerammmnyeeeeeeee. hahahahha XD itu mcm terpakse sbb ade 'la'. hahaha. dah bayar~! sesame~!! haha

ayong said...

qila, ayong sokong 100 percent, kite kena amalkan benda ni, tak susah pon.
waaa...
rindu nk blogging, tapi bz gilak!

.Nora Kacak. said...

"TOLONG tgkkan tyme schedule exam scp & audio sy. TQ"

Sy da buatkan. so ini plak dr sy:

qila, TOLONG temankan sy buka puasa esok, Terima Kasih, Hikhikhihk XD

ra|nbOw said...

ayong. haha. no wonderrr lame x update~! XD ahah. taw x pe... senang je. weeee~~~ take care ayong!

nora. hahahahahhahaha. yerrrr makcik. lepok saje jeee. ahhah. insya allah =]

fatynlicious said...

wahhh qila dah jadik dr falsafah

apa apa pon terima kasih atas nasihat anda (:

ra|nbOw said...

ahaha... moga2 masin mulut fatin~!!! aminnnnnn!!! owh...my pleasure~! ingtkan diri sendiri act... hehe. welcome =]