Jul 14, 2009

perangai buruk / pantang larang



1 - tak suke org mengarah / menyuruh lebih 1x. sekali ckp, sy dgr, sy ingt. sy akan buat, sooner or later. i will. don't push. i hate that. kecuali kalau sy benar2 lupa

2 - sy study, sy akan study diam2. pandai2 sy study bile. sy jarang amat3 nak bgtaw org yg sy da study / well prepared. sy akan study sendiri, tanpa org lain taw. lg rase cam best, kalau result cam best, tp org ingt sy x study. huuu~~~ sy bkn ulat buku. jd ble sy study, sy study btol2.


3 - sy pantang org tanye soalan bodow / soalan sama berulang kali. cth soklan bodow "asal awk sombonk sgt?" ia blh buat sy marah sekelip mata. percayelah, sy ni garang.

4 - kalau exam ataw pape sewkt dgnnya, sy lebeyh ske berdiam diri selepas exam tu selesai. sy x suke org tnye 'senang ke ssh' or discuss jwpn. selagi x dpt result, sy x kan ckp ape2 even sy yakin sgt sy blh score paper tuh.

5 - most of the time, lepas makan sy punya 1 habit... di mana sy akan lap dgn tisu, mane2 je tmpt basah di keliling meja tuh. ahah~

6 - owh yer...kalau duduk ataw berdiri, selalunya kaki sy mmg akan bergoyang. wkt f2, di SMK tmn melawati, ckgu sejarah sy - ckgu wahi pernah ckp "aqilah, kaki awk sorang je goyang dlm kelas ni". cik hafizul, lecturer sy pun pernah tegur sy d exam hall utk sbb yg same~


7 - pernah dgr tak, lain org = lain cara. maka. hormatlah dgn citarasa org lain jgk. cth ; LOLA mungkin pet plg buruk pd pendpt Y. dan, kalau begitu, diam sudah. ckp dlm hati je. x perlu Y nak ckp pd tuan empunya pet, iaitu sy, bertapa buruknya LOLA tuh. hey...kalau sy lah, sy mungkin tgk pet Y jgk buruk ataw bnde lain spt kereta, baju, dll buruk. tp x de nye sy nak ckp straight tak bertapis dkt Y.

8 - tak suka org over-caring jgk. serabottt weyh!!! skeee hati la nak buat ape. tak kan sume bnde nak kene ajak sume org. tak gi mane2 la gitu. ahah~

9 - makanan. ni plg ketara... same mcm lain org = lain cara. cthnye la, X ske mkn budu, sy x ske mkn budu. x denye sy nak ckp "eeeeeeeuuuuuwwwwwwww" kuat2. makanan kot? and. dahlah tu kegemaran die. lain org lain selera lah. tlg hormat org lain. serta ingt skit, makanan tu rezeki.


10 - BENCI org gune brg sy tanpa kebenaran dan x letak d tmpt asal. benar, pantang. kalau letak / jage baik2 x pe. nih kalau pinjam buku x reti nak pulangkan, pinjam nota tnpa kebenaran, lepas tu letak merata - rata. sounds simple but i just, dont like it.


11 - buku sy, x kesah buku skola / novel / komik, tlg jgn ade kelepet2 skitttt pon. tak suke! jgn lipat mane2 ms~!!! tlg laaa tande gune pelmbaris or penande buku ke. huuu...x dela. syg kottt...most of them = duit sendiri. bkn senang2 beli gune air liur. ahah~


12 - malu kalau gf2 sy ade yg jenis dpn laki jd gedik. cover2 control2. n worst of all, x jd diri sendiri... tlg laaaa. nape tibe2 dpn laki jd ulat bulu naik daun gitu? x skeee!!! kalau sy as a friend tgk pun malu + berbulu, ape tah lg laki2 tu sendiri pk? hurm...


13 - BENCI ape2 je yg melibatkan mase / kelembapan. sy x suke org x punctual. kalau terlmbt agak2 la. setgh jam logik lg. yg sampai berjam2 n bnykkk kali. owhhh benci~! n mmg blh marah, kalau org lembab buat keje. bknlah lmbt pick up...just mcm kalau kte pergi restoran utk mkn. yg x ramai org pun, pekerja leh buat muke malas, n ambik order dgn sgt lmbt. then kalau kte tnye ape2, x reti nak jwb. pehhhh~ spoil mood~!


14 - tak suka org yg pilih kwn berdasarkan akademik / fizikal / kedudukan. seblh2 nya sy lebeyh skeee low profile n org tayah kenal sy dlm2. sbb camni baru sy blh tgk sape yg btol2 ikhlas kwn n sape yg pandang sy sbelah mate je. cam lawak...dr zaman umur 3 tahun sampai la da 20 tahun ni, sentiase ade je org yg pilih kwn camnih... apekah? mesti kaye kwn dgn kaye je? pandai dgn pandai je? cantik dgn cantik je? owhhh... semua tu sementara je kot.


15 - owh yer... ni ramai jgk org da taw perangai buruk semulajd nih. haha... kalau marah amat3... dgn sendirinya, i'll speak in english. like, totally english. hahahahaa... itu kalau da pissed off sgt3. pernah jd skali time dkt mrsm dlu. 1 geng d12 nganga mulot tgk. haha. semua ckp xlupe sy time tuh. hahaha... maaf yer~! idk. rase ayat2 marah english lg polite dr malay. ahah XD


16 - kebenaran tu menyakitkan, kan? tp... yg pahit tu la lebeyh baik ditelan sbb pahit itu ubat. manis itu racun. so, kalau ade pape kebenaran yg mungkin memedihkan, bgtaw je dkt sy terus awal2. ni tak... da lame duk simpan, tpu, sorok, n last3 ble da tak terlindung baru bgtaw sy? owhh...alasan. "x sampai hati nak bgtaw, takot sdeyh". hohoho...salah nye prinsip tuh~!!! x ke rase, lg lame simpan kebenaran, harapan tu akan wujud. so, ble harapan da tinggi menggunung, then suddenly baru nak bgtaw bnde yg btol, mmg lg pedih amat sgt~! jd...sile la bgtaw je dkt sy terus kebenaran even pahit drpd hempedu.


17 - sape suke org menipu kan? same jgk dgn sy. sy pantang jgk rahsia sy dibocorkan tnpa sebab yg kukuh ataw munasabah. sy akan terus kwn dgn org tu, layan cam biase je, tp... kalau sedarlah kan. mmg sy tak akan share pape yg cam best + cam sdeyh da la dgn die. sy akan terus tlg n jd pendgr kalau die ade mslh, tp mmg sy tak akan share pape da dgn die. sampai bile2 pon sy tak akan percayekan die da. sampai bile2 pon sy akan kwn biase je dgn die...


18 - i 4give, but i will never 4get. hurm... 1 lg bad habit yg kwn2 rapat da sedia maklum~ huhu. owh..lg satu, kalau bnde tuh terlalu besar, cthnya Z minta maaf. sy hanya akan diam. dan slow2 sy layan cam biase. tp jgnla asyik tanye, sy da maafkan ke x? tuh... p minta maaf dgn tuhan. kemaafan tuh dr Allah. kemaafan dr sy? biarlah sy diam. biarlah sy je yg taw sy maafkan ke x. bukan dendam. cuma, kalau sy maafkan pun, sy lebeyh gemar diam. dan kalau sy layan mcm biasa, x bermakna sy maafkan jgk. sy cuma... tak suka bermusuh.


19 - jgn pndng hina org lain. sy x suke kalau ade org esp kenalan sy jgk, nak pndg rendah org lain. cthnye W. W pndg rendah dkt peminta sedekah contohnya, kenape? dah mmg tuh nasib die. mungkin la die blh usahe buat keje lain, tp kalau die x de pilihan? jgn dipandang hina org yg jual ayam, sapu sampah, pekerja bawahan atau org cacat misalannya. sbb, kalau semua jd org kaye, sape nak jd org miskin. kalau semua jd org makan roti canai je, sape nak bukak restoran n ambik order? kalau semua nak mkn ayam je, sape nak jual ayam? kalau semua nak jd dr je...sape nak jd pesakit? so... biarlah aturan kitaran kehidupan ni.


20 - langgar org, pastuh x ckp sorry. pehhh...kurang asam jawe. kalo ckp sorry at least x kesah kot. pastuh buat muke x berslh. ahah...x ske. kalau mmg tgh ramai org tuh lain cite. ey...sy kalau dtg mood berani tuh, sy sound je taw x? setempek dkt muka. dont worry. sound dgn baik. simple, short, tp pedas. sendiri maw ingt la. ahah~



tu je kot... buat mase ni. nak buat camne. tiap org ade pantang larang die sdiri. x ske? x kesah pon. haha XD just...sy jgk manusia biase yg sedaye upaye ubah perangai buruk yg ade antarenye da lame sgt sebati dgn diri. hukkk...rase jaat gle~ wawawa. maafff bebnyk kalaw ade yg terambik hati dgn perangai buruk sy jgk~! huhu.... seriously, sorry... sy jgk akan cubeee utk terima perangai baik / buruk semu org seadenye n tegur ape yg patot sebagai tnggjwb sesame manusia~ =D



18 comments:

-azwanbakhtiar- said...

first!

ra|nbOw said...

grr~~~ haha. XD eh salah. 2nd! wakaka

-azwanbakhtiar- said...

sj gedik nk jd org 1st komen. skrg br nk komen secara serius.

1. macam mana dia nak tau kau betul2 lupa?

2. ada ka orang study bising2?

3. hm. nak cuba la. awat hg sombong sangat?

4. aku suka cakap exam tu senang dan susah. senang tulis nama. susah nak jawab soalan.

5. no komen.

6. hg shuffle ek.

7. no komen.

8. no komen.

9. nabi s.a.w. pon tak kutuk makanan kalau dia tak suka. dia cuma tolak ke tepi secara berhemah. dan tak makan.

10. prangai macam tu memang buat aku nak sepak orang macam beckham.

11. setuju.

12. setuju.

13. setuju sangat.

14. setuju. ramai ja kawan-kawan aku yang hodoh. contohnya..

15. i look stupid scolding in malay. tapi kalau marah dalam bahasa ibunda. memang banyak mencarut la kot. bloody hell!

16. setuju.

17. setuju. blacklist saja dia ni.

18. chris martin cakap. '4get but not 4give. jelas di sini. hg bukan peminat coldplay.

19. aku cukup segan kalau terpaksa melalui jalan yang makcik cleaner baru mop.

20. no komen.

wah ni komen paling detail pernah aku bagi. haha.

ra|nbOw said...

1. selalunya aku akan buat anything a.s.a.p. n kalau aku btol2 lupe, mksdnye mmg aku xbuat secpt mungkin

2. ade je. ckp da study n duk sebok tnye org lain study ke belum. x ske.

3. hahahah. x dela. ayat tu contoh la~!

4. itu standard~

6. ha'ah. shuffle. sambil minum coke. 'camni lah' haha.

9. yup, agree~!

10. haha. kire teliti jgk la ko ni. bagus3.

14. amboi...terus ckp ramai kwn2 hodoh2. sedap je mulot~! haha XD aku taw la hg terlebyh jujur~!

15. wakakakka. da ayat sharifah amani. hahahaha.

18. haha. aku layan coldplay. tp never 4give tuh nmpk dendam sgt. sdngkan nabi ampunkan umat~ =]

19. errr...segan n kesian n rase sshkan die. uhuuu. ={

hahahhaa. terimaaaa kasih sbb kasi komen detail2~! haha XD

eyann said...

4 me, perangai buruk qila masih bleh terima kot.
in fact, tiap org pun xde la baik mana.
mesti ada msa nak marah, sedih, moody dll.
its ok la qila, dlm setiap relationship.
its better if we just give n take.
terima kebaikan n keburukan kwn kita.
if ada yg kita bleh tegur, tegur je la kan.
no matter what, i'm still glad to be ur fren :)

ra|nbOw said...

huhuhu. 'perangai buruk qila' mmg buruk benar bunyinya kan? wahaha. erm btol...mesti ade mase2 die. huhu. ermmm... i'm gladdd 2 have u as my friend too~! jauh d mate dkt d hati~! haha XD

nur ili nadiah said...

setuju gile no.. err jap, 3!
dah tu, kalu org x reply msg/ym sikit je, "sombong lah.. tau la pandai"
I mean what the?? kan2? hahahaha


and also kalu aku dah marah bukan speaking dah, klua sume slang terengganu yg pelik2 HAHA!

ra|nbOw said...

hahahha. taw x pe... i mean. sometimes mls kot nak layan stranger yg cam kurang sopan. n maybe tgh bz gileee or x de dpn lappy pon. uhuu. hahahhaha. slang tganu~!!! i like~!!! ili kalau speaking tganu best kot bunyi die~!!! XD

fatynlicious said...

normal. setiap manusia ada kelemahan dan kelebihan

apa yang perlu, hormatilah mereka

erk btw, mangkok mana yang cakap lola tak cun ?

vuduh betul dia tu. kalau nak cakap kan, semua makhluk dalam pet society tu huduh. sebab kehuduhan mereka la menampakkan mereka comel taw.. sebab, mereka BERBEZA !

.Nora Kacak. said...

wakakakka, atyn. dalam byk3 pantang2 larang makcik ni, Lola tu jugak jd tarikann. wahaaaaaaaaa no komen ttg org itu even aku selalu cakap lola pendek.wakakkakaka.


aaaaa. awk. Sy da baca awl2 entry ni mase awk post, tp cam tataw nk komen pe SBB SY DA TAW semo tu.Kan awk da pena bebel3 kat sy semo ni. sgt3 faham.heeeeee.... XD. and maaf if awk rase sy ade buat benda2 awk tak suke. no 19. ok sy diam. XD

nur ili nadiah said...

awww thank you! hahahaha.
tapi bile dah marah x brape nak best dah la kot~ haha

I like this post btw, haha
I keep saying, "yeah! betul2!"

ainaaamira. said...

qilah.
don't know why...but kite cam same. haha. esp no 5. hahaha~~ bile aku bace no 5 tros tbyg diri aku yg slalu camtu. hahahaha~~

pastu..pastu...no 20!!!!
ri tu ade skali aku gi mid..sob~
ade org tu bkk pintu kat mid..then bucu pintu tu kne kaki aku...gile pedih and aku jln tehenjot2. die tgk camtu je n x say sorry lgsg. T_T
[a GIRL pulak tu. x beradab lgsg. huhu.]

hehehe. dah. nk komen byk but gh keja mse. keh2. smpat lg nk comment sbb tertarik dgn post ni. hihihi. :)

ayong said...

aha.byknye qila!
i pon tak ase boleh list byk camtu.
hehe..

tapi kan, yg time ngamok i pon ckp totally in english

haha, ase cam more polite kan?
hee~

ra|nbOw said...

fatyn. kan? hormat menghormati~ huhu. wakaka. ramai jgk la ckp lola buruk~! kalo ckp x cun xpe... ni ckp buruk~ grrrr~ hahahhaa. tahnyeee. sume lain2. kalo ade yg same pet2 nih, mesti lola jakun nnt~! haha XD

nora. hahahha.pendek2 lola pon awk pon da start chayang die. hahahaha. no 19? hahaha. x de maksud pon ok~! ahah.

ili. welcome~! ahah. lain kali if org tuh ckp sombonk sbb pandai lg kan...ckp je, mmg pandai pon. so what? haha XD owhhh... thanks~!

ainaa. wakakka. yeayyy~! jmpe da geng no5~! ahaha. no 20. ouchhh...sakit kot~!!! wuwuwuw... kejamnye manusie2 skrng. hahaha. ok2. take care ainaa =]

ayong. wakakak. itulah... lame jgk pk nak post nih. haha. it's more to... budi bahase kte act. ahah. taw x peee. rase cam sopan skit ngamok dlm english. hahaha XD

fatynlicious said...

kalo langgar orang tak say sorry ok la lagi at least langgar ja

fatyn kena lagi terok

masa tu kat kfc nak basuh tangan

pastu ada sorang mamat dtg basuh tangan sebelah fatyn

dia terbuka ayaq paip kuat dan terpancut kena fatyn

basah dow bukan sikit

pastu cakap "OPS" dan pandang fatyn "slek" ja

VUDUH & VUNGUKS org camni

dah tu blah macam tu ja tak say sorry

heyy asbestos, at least show me your apology lah ! apa daaa. tak GENTLEman langsung

seb bek ada hand dryer (yaka? tah silap eja kot) leh fatyn kering2 kan baju.

fatynlicious said...

weh nora. of course aku support rakan seperjuanganku wakakaa

the petite princess said...

wah qila!
banyak betol kitenye pantang larang same!
leh kate 80% la...
hahahhahahaha

ra|nbOw said...

fatyn...kalo qila kan. da geram. simbah je air tuh dkt die jgk. hahahaha. hand drier kot? kot la. x sure jgk. wakakaka. yeah. pet society~! hahahaha.

owh teha. ye ke? wakakakaka. 80%? hukkk. baru lebeyh kenal diri masing2. ahah =]