Aug 15, 2014

Lofa Lens

Assalammualaikum :)




Pada awal tahun 2014, (kalau tak silap), Neelofa telah produce Lofa Lens, 7 contact lenses berwarna yang terdapat daripada power 0 sehingga 800. Ada banyak warna antaranya brown, blue, grey & pink.

Harga adalah RM 69 sepasang untuk duration 1 bulan. Okay ni adalah 7 warna tersebut.



Oh yaaa, boleh dapatkan Lofa Lens melalui laman web Lofa Lens di sini ataupun melalui pengedar-pengedar yang berdaftar. Senarai pengedar berdaftar tu korang boleh tengok dekat Instagram Lofa Lens dekat sini. Pengedar Lofa Lens sangatlah ramai dan ada hampir di seluruh negara & Singapore.

Korang boleh tengok, ada sesetengah pengedar yang menyediakan khidmat COD (Cash on Delivery) sekiranya ada yg duduk berdekatan. Tak payah pos-pos :)




And last month, during Ramadhan, I akhirnya berkesempatan try lofalens! Ohhh happy sungguh, sebab kebetulan last minute sgt sgt dapat, 2-3 hari before raya tak silap. Rezeki namanya. Tapi sebab power mata I ni pelik skit, 175, stock nak raya adalah limited kepada 1 warna sahaja. Nasib baik memang nak try warna tu, smokey brown. Dah lama duk usha tengok, akhirnya dapat try pakai!

I beli ni daripada pengedar Lofalens Kedah. Korang boleh klik sini untuk pergi ke Instagram dia. Nama tuan empunya adalah Iylia, kecik comel molek je orangnya. Layan customer pun baik, so sangat puas hati. Bila korang beli Lofa Lens ni, korang akan dapat paperbag yg sgt cute, comel je warna pink. Tak silap I, Lofa Lens Kedah ni sendiri sediakan casing lens untuk customer, bukan semua pengedar ada sediakan tau.


 Ini adalah semua items yang I dapat daripada Lofa Lens Kedah.
Sampul duit raya khas untuk semua pembelian semasa Ramadhan (limited stocks)


 Contact lense diletakkan dalam sebuah kotak yang comel ala-ala makeup Benefit!
Dan paling I suka adalah bekas lense yang senang buka. Bukan dalam botol.


 Bekas pink! Kotak pink! Sampul duit raya pink! Comelnyaaa.


Okay, lense ni sangat best pakai ye. But itu I just compare dengan contact lense berwarna yang I pernah pakai iaitu dari Freshkon & Fresh Look. Menurut laman web Lofa Lens ni, contact lense ni diameter 14.5mm. Memang besar sikit dari size anak mata biasa. 

Waktu raya hari tu, beraya dari siang ke malam, ada hari yang pakai lense lebih 12 jam tapi so far okay je mata, selesa sangat. Tapi kalau jenis mata kering, tak digalakkan pakai lebih 8 jam ye. Selalunya I pun tak boleh pakai lens lelama, tapi THIS, is something I really love, cuz it's comfortable. Terus lepas raya tambah lagi 2 kotak warna celebrity brown & sterling grey guna duit raya! :D 


 
Yours truly in Smokey Brown


A bit pricey for me but benda berbaloi, sekali sekala apa salahya. Overall, berpuas hati dengan warna smokey brown ni & tahap keselesaan lens, dan servis pengedar. Siapa yang belum cuba, bolehlah cuba! :)

Astalavista!

Aug 8, 2014

HOW DO I: Store my Bangles and Bracelets

Assalammualaikum :)

Hello people. Like most girls, I love accessories such as necklace, bracelets and bangles. But about a year ago, I gave all my necklaces to my friends and some high school students. Those girls were excited, reminded me of myself when I was in high school. But now, still I have my bracelets and bangles with me. Been wondering how to store them without being exposed to dust cuz I have a very limited space of closet and cabinet in my room. Then I found this magic box, and of course because it is pink!

It is cheap and very practical! Check it out!


 TA - DAAAAA!


 Well, say hello to these babies of mine! 
It is a box with compartments. Could be used as small storage and organizer.


 Each compartment could fix about 2-3 different kinds of bangles and bracelets.


 Always been my favorite color, emerald green & pink. 


ANDDDD the best part is, I got this from IKEA at only RM9.90! :)
You can click here to check the product information.




Till then ;)


Jul 28, 2014

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin.

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin.

Buat awak yg sy kenal setahun, 5 tahun, 10 tahun, 20 tahun, 25 tahun dulu. Buat awak yg dah bergelar mak pak org, suami, isteri, tunang, kekasih org. Buat awak yg sy pernah lukakan, menangiskan, makikan, kecik hatikan. Buat mana yg sy pernah terumpat, tertak-puas-hatikan, tergaduhkan. Buat masa sy tak ada utk awk, ketidak-sempurnaan sy.

Buat semua sebenarnya, semua yang menyakitkan dan pahit, maafkan sy, halalkan makan minum sy. Terima kasih utk semuanya, mana yg sy mungkin dah lupa atau tak nampak. But deep down inside, I thank you every single little things in my life. Thank you, and I am sorry again for every single wrong doings I've made. Have a blissful eid!




Jun 27, 2014

It is almost 3 years

Assalammualaikum :)

During our last Final Year Project - Multi Camera Production
March 2012 - March 2015


IT IS NOW EXAM WEEK
WISH ME LUCK! 


Apr 13, 2014

Tempoh

Assalammualaikum :)

I know it might be a little odd I tetiba update blog and cerita benda yang lahir dari hati, tapi, I do feel like expressing my feelings right now, so that, mungkin dalam tempoh 20-30 tahun akan datang, I mungkin terbaca semula blog ni, dan teringat that I once, rasa apa yang I pernah rasa sekarang, at this very moment.

Weekends ni, I ikut mama dan abah pergi ke reunion kawan-kawan abah. Siapa yg kenal I mesti tahu abah I tentera. Jadi reunion yg I pergi ni, reunion kawan-kawan abah dari dia zaman kadet dulu. Okay, dipendekkan cerita, sambil BBQ semalam, uncle-uncle dgn auntie-auntie ni karaoke. Biasalah lagu-lagu lama.

Then, ada uncle dgn auntie ni berduet karaoke. Uncle ni I am very sure that he is 50 something. Auntie ni, well to be frank, I patut panggil dia akak kot cuz dia macam baru late 30s. Diaorang menyanyi lagu "Jangan Pisahkan". I tetiba je rasa sebak, dan nak menangis. Tapi I tahan je lah sebab ramai orang kot. Siapa yang kenal I, dia org tau I mmg sensitive, jiwa lembut. Mama ternampak pulak, mama terus bagi tisu. I dah gelak, I bisik dkt mama "Kalau ada orang nampak Qila nangis ni, mesti orang ingat anak mama baru putus cinta".

Kenapa I sebak? Dan mengalir air mata? Sebab I tahu kisah uncle and auntie, eh akak ni.

Akak ni sebenarnya isteri kedua. Itu I tak sedih apa pun, I sedih tentang kisah uncle dan isteri pertama dia. Sorry, arwah isteri pertama dia. Uncle ni bercinta dari zaman sekolah menengah dengan arwah isteri pertama dia. Lepas tu arwah isteri pertama dia ada sakit jantung, tapi uncle tekad nak kahwin juga. Bila kahwin, semuanya okay, uncle ni baik jaga wife, kiranya berpuluh-puluh tahun lah diaorg bahagia. But few years back, uncle jumpa akak yg isteri kedua dia ni atas urusan kerja, dia nak kahwin dengan akak ni.

Arwah isteri pertama dia mula-mula tak izinkan, tapi lama-lama dia izinkan juga. Tapi tak lama, arwah isteri pertama minta cerai, dan uncle ceraikan arwah.... Ya Allah haih, dah sebak semula. Lepas beberapa bulan, arwah isteri pertama ni pun meninggal...

"Kau Pergi Jua". Itu lagu kedua uncle tu nyanyi lepas dia berduet lagu "Jangan Pisahkan" dengan akak yang isteri kedua dia tadi. Time tu lah, air mata yang bertakung tadi, mengalir. I know, emosi gila perempuan ni kan, tapi... I honestly sedih lah. Sedih, sebak, I fikir apa uncle tu rasa, apa akak tu rasa dan apa arwah isteri pertama rasa.

Kalau I di tempat arwah isteri pertama... I sedih sangat sebab, arwah meninggal beberapa bulan selepas uncle ceraikan dia. Sedangkan berpuluh tahun dia ada masalah jantung tu, dia boleh survive. Tapi uncle, cinta pertama dia dari zaman sekolah, pergi tinggalkan dia, dalam masa beberapa bulan je arwah pergi... It was like, you are missing your other half. You are missing a big part of your life. And I, I rasa sedih gila sebab, sebelum kahwin dia boleh terima arwah and sanggup jaga arwah walaupun uncle tahu arwah sakit. Dan uncle cinta pertama arwah kot. Lama kot mereka bahagia, lama... tiba-tiba arwah pergi sewaktu uncle tinggalkan dia... Ya Allah haih, patahlah hati ni.

Kalau I di tempat uncle... I rasa I menyesal! I rasa I memang akan menyesal sampai I meninggal, sungguh pun. Arwah tu cinta pertama uncle, Arwah sakit pun uncle sanggup jaga dan kahwin, tapi kenapa uncle sanggup tinggalkan arwah setelah berpuluh-puluh tahun bersama, di saat arwah memang memerlukan kekuatan... Honestly, bila I tengok uncle tu, I nampak uncle tu tak bahagia. Kita nampak luaran okay, tapi cuba perhati betul-betul, nampak uncle, incomplete.

Dan kalau I di tempat akak, isteri kedua... I tak akan boleh hidup aman. I tak akan boleh rasa bahagia sepenuhnya. Orang yang jadi isteri kedua, secara baik tu Alhamdulilah. Tapi kalau cara yang tidak direlakan, selalu cakap "Nak buat mcm mana, dah jodoh...". But, cuba, cuba letakkan diri jadi yang pertama, cuba letak diri jadi orang yang dirampas haknya.

Wallahhualam. Silap-silap nanti I berada di tempat arwah isteri pertama, mungkin juga I berada di tempat uncle, dan hanya Allah Maha Mengetahui, kalau nanti I yang berada di tempat isteri kedua... :(((

I know I ni budak mentah, kahwin pun tak lagi, tapi I know, I am very sure yg walaupun zaman sekolah menengah tu mentah dan hingusan, but that feelings once shared, pure and indeed a true love. Bila I tengok budak sekolah sekarang jalan berdua pakai baju sekolah, memang I nak sepak terajang and cakap "Tak payahlahhh bercinta zaman sekolah, memang kau kecik lagi", tapi I tahu, kadang apa kita rasa tu, betul. Kalau tak, masakan ada yang berpuluh-puluh tahun kemudian terjumpa dengan pakwe atau makwe zaman sekolah, boleh sentap sorang jap kan? :P

Tempoh, dalam tempoh berapa lama kita boleh setia? Tempoh berapa lama kita pasti kita bahagia?

20 tahun lagi, mungkin I sedang menjerit-jerit dekat anak-anak I yang nakal dekat sekolah menengah, mungkin I sedang tersenyum di samping suami, mungkin juga I tengah menangis, dan mungkin I bersendirian di dalam liang lahad. Kata abah, "Kalau orang nak berubah, bila-bila boleh berubah. Kalau orang tak berubah, sampai bila pun tak akan berubah".