Jul 18, 2015

People will always hate you, no matter what



Mama sayang,

Sebaik-baik Nabi Muhammad pun dibenci, apatah kita yg jauh dari sempurna. Bila kita buat yg terbaik, sabar, memberi dan menghulurkan kasih sayang, tetap akan ada mereka yang tak suka dengan kita.

Kadang kala kita sedih dan terkilan. Bukan mengharap dipuja atau disembah. Kita bukan mcm tu. Kita berbudi selagi termampu. Mama ajar utk berikan yg terbaik. Sampai anak mama yg ckp "Eh itu kan mama sayang". Mama ckp kalau nak bagi org, bagi yg kita sayang. Ha yang tu, anak mama 50-50 lg. Hehe ๐Ÿ˜‚

Mama. Terima kasih banyak berikan contoh yg terbaik. Walaupun ada masanya mama sedih dan kecewa dgn mereka yg tidak menghargai mama, Allah ada perhatikan setiap detik perbuatan mama. Ingatlah mama, segala kekurangan anak mama ni, lahir dari kelemahan & kesilapan anak mama sendiri. Moga mama terus sabar, dan melebarkan kasih sayang kepada semua di sekeliling mama. Sayang mama ๐Ÿ’—๐Ÿ’—๐Ÿ’—


Jul 17, 2015

Jarak






"Lepas ni sunyilah mama & abah"

Moga jarak, mendekatkan kita. Insya Allah 



Jul 5, 2015

Belajar Memasak

Assalamualaikum :)



Nak bercerita panjang dari hati yang gembira smile emoticon Hari ni adalah hari ke 4 sy memasak utk berbuka puasa. Sebenarnya, sy memang jarang masak. Semua keluarga & kawan rapat tahu. Kalau masak pun, sy lebih kepada western foods & dessert mcm segala lamb, chicken grill, carbonara, carrot cake, puding, dll. Sebab rasanya lg senang, simple, dan main campak-campak. Lagipun dah terbiasa mama masak sedap, jadi relax je kalau tak masak... Hehehe tongue emoticon Kalau masak lauk pauk tradisional pun, paling basic. Nasi goreng pernah lah 2 kali. Yg lain setakat goreng ikan, ayam, telur tu adalah. Nak buat yg berkuah ke, berperisa masam manis masin pedas mmg idokler.

Nak kata tak minat memasak tu, tak juga. Suka je belek buku resepi, blog resepi. Kata food lover, apa apa berkaitan makanan sedap, mestilah suka. Tapi selama ni dah terbiasa mama masak sedap-sedap, jadi selalu fokus tanggungjwb lain mcm tanggungjawab pelajar, tolong hal-hal kerja rumah yg lain selain memasak. Kalau tlg mama dkt dapur pun, tlg sediakan bahan-bahan mengikut apa menu mama utk hari tu.

4 hari lalu rasa nak cuba masak. Nama pun cuba, tak tahulah rasa apa. Bulan puasa, lagi susah nak rasa & agak. Org cakap sebab nak kahwin, hurm, tu sebab kedua. Sebab pertama... Sy ni suka makan sedap, jadi nanti kalau nak makan sedap, kena lah pandai masak sedap. Tak mau aih makan luar memanjang. Selain tu, sebab abah selaluuu sebut nak rasa masakan anak dia, mama pun dah dekat 30 tahun masak, jadi, this is one of the simplest way for me, to make them happy smile emoticon

Hari 1 : Ayam goreng berempah, Sayur campur & udang, Daging goreng ala thai
Hari 2 : Telur dadar, ayam black pepper, kubis & meatball
Hari 3 : Tomyam campur, ikan kerisi goreng berempah, sambal gesek, telur dadar, puding caramel
Hari 4 : Menu dalam gambar - Ayam cili kering & gajus, kari ikan merah, sayur sawi pak choy & kerabu mangga

Ada banyak benda saya belajar dalam masa 4 hari ni, antaranya:
- Jangan campur tepung jagung dgn air panas, hahaha
- Kari ikan, make sure masukkan ikan lambat, sebab ikan cepat masak
- Make sure kuali panas, baru letak minyak, supaya ikan tak melekat time goreng
- Nak guna serai panjang mana je, hahaha
- Belajar sabar dlm sediakan bahan-bahan memasak sebelum main campak-campak. Kerja leceh yg mengambil masa
- Barang dapur sgt mahal oi oi, kalau boleh tanam pokok, tanam lah segala mak nenek pokok pun, kalau blh bela ayam, ikan, lembu semua lagi bagus
- Sekarang sy faham, kenapa mama sedih kalau sy tak makan dkt rumah setelah mama masak, memang sedih kalau kita penat masak, org tak makan
- Sy faham kenapa mama suka sgt jamu org makan. Seronok tgk org makan beria-ria bila kita masak. Hilang penat lelah.
- Satu kepuasan bila org gembira makan masakan kita smile emoticon

Thank you mama Sabariah Hassan sebab menjadi chef terbaik selama hampir 30 tahun heart emoticon Terima kasih abah Mohd Amin di atas komen-komen membina. Abah kata "Tahniah aqilah, pandai masak, mcm org dah biasa masak. Abah risau jugak, mcm mana anak abah nak kahwin ni, tapi ni dah boleh panggil org ramai makan ni" heart emoticon Nenek kita yg mcm Gordon Ramsay tu pun duk puji sokmo, dan makan bertambah-tambah, rasa mcm seronoknyaaa tahap terharu

Seronok gilaaa bila org makan masakan kita. Lg seronok bila mereka puji. Lg bonus seronok bila mereka makan bertambah-tambah & makanan licin. Thank you sedara mara sudi cuba masakan pertama kali ni, walaupun rasa tak perfect, tapi tetap bagi galakan, seronok & aprreciate sgt semua. Sy ni mmg mcm gini, mudah excited, dan suka benda baru walaupun sekecik-kecik benda ni. Mudah teruja, mudah happy. Oh by the way, "Anyone can cook" - Ratatouille 
smile emoticon


Oct 6, 2014

A person who wants you VS A person who needs you

A person who wants you…

Only gives you attention when it’s convenient. If this person is in the mood to see and to interact with you, if this person wants or needs that interaction, then this person will give you attention.
Otherwise, if this person isn’t in the mood to talk to you, to help you, to spend time with you, to be there for you, he or she will simply be unavailable – until, of course, it’s convenient to be there.

A person who needs you…

Is there for you because being there for you is something this person needs to do. This person needs to keep you safe and happy. This person needs you to enjoy life so that he or she, in turn, can enjoy life.
Regardless of whether it’s convenient or not, this person will be there for you. This person will do anything to avoid losing you, even if it means sucking it up from time to time and doing the little things he or she isn’t especially excited to do.

A person who wants you…

Will keep the conversations to a minimum. This person puts up with you because you serve a purpose.
This person understands that this means he or she will have to talk to you in order for you to feel comfortable enough to allow him or her to use you, but if this person could have it his or her way, conversations would be avoided altogether. This person doesn’t care what you have to say because this person doesn’t really care about you.

A person who needs you…

Will do anything to keep you. This is the type of person who is always interested to hear what you have to say. This person wants to know about your day, to know what you did, what you ate, whom you interacted with.
This person wants to know every little bit about you because he or she is still trying to figure out why it is that he or she needs you so much.
This person knows he or she couldn’t bear living without you, but this person can’t exactly pinpoint the reason why.
This person is in love with you because this person is in love with you, and although that’s enough of an explanation, this person still wants to figure you out.

A person who wants you…

Never makes long-term plans with you and avoids talking about your future. This person doesn’t want to plan any trips for next month — hell, he or she may not even want to plan dinner for next week.
This person doesn’t want to promise that he or she will see you again because it may never happen.
Every time this person leaves you, there’s a good chance it will be for the last time. You never know… maybe this person will find something better, or simply newer, later this week.

A person who needs you…

Has no problems planning trips or discussing your relationship. This person may not be able to promise you forever, but at the moment, he or she sees no reason not to.
During conversation, this person will mention things that you need to do together, that you need to see and experience together.
This person will talk as if the two of you were the same person, living life side by side. When a person needs you — really needs you — that person sees his or her entire future with you in it.

A person who wants you…

Will never love you. If you pay close attention and remain as objective as possible, you can tell how much a person cares about you.
It can be difficult to distance ourselves in such a way when we believe ourselves to be falling in love, but it must be done if you wish to avoid wasting your time and getting your heart broken.
If this person looks at you and smiles and you can tell he or she isn’t just looking at you, but lookinginto you, then you may have a keeper on your hands.

A person who needs you…

Either loves you or will soon accept that he or she loves you. A person who only wants you will never love you. It can be difficult for people to admit to themselves that they love other people — forget about admitting it to them. It takes some people significantly more time than others.
However, just because people can’t admit it — to you or themselves — that they love you doesn’t mean they will never admit that they love you. You have to be patient with people.

Credit:
Elite Daily